Здравейте и от мен + Въпрос :)

bgpride

New Member
Здравейте.
На 19 години съм , наложи се да започна работа, която не понасям и е гавра с труда на хората, но както си казах всяко зло за добро. Е ... така беше, до толкова ми писна, че започнах да се оглеждам за алтернативен вариант и ето ме тук , в този форум. Изчетох няколко теми, има още много, но по-натам и съм много ентусиазиран , а и вече имам няколко идеи.

Имам 2 въпроса, за които,ако са задавани преди моля да ме извините
1) Удачно ли ще е да направя 2-3 сайта с различни насоки. Единият е с цел подпомагане и един вид реклама на бизнеса на майка ми, който сам по себе си може да донесе печалба от афилиейт(ако така се пише). Втората ми идея е за личен, в който публикувам информация и така да се каже "рецепти" по доста интересна за мен тема. Тъй като съм доста добре с няколко езика , намерих чужди сайтове с много материали по темата , които мога да превеждам и предоставям на българските "читатели".
Третата идея е за проект , в който с клипчета , презентации,обяснения да разяснявам някои въпроси, свързани с компютърния свят,естествено изложен и предлаган в сайтче, което ще е само за това :)
2) Може ли да ми препоръчате подходящ хостинг план за гореизложените неща, както и да дадете мнението си за тези мои идеи.

Благодаря Ви много за хубавите теми, които са написани тук. Много ми помогнаха и се надявам в бъдеще и аз да мога да давам съвети на начинаещите.
Благодаря за отговорите предварително.
 
От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Може, защо да не може. въпроса е ще имаш ли време да отделяш и на трите сайта. Не говоря за направата, ами за след това.
За хостинга, вземи за начало от най малките планове, пък в последствие винаги може да ъпгрейднеш
 
От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Добре че си прочел това-онова предварително.
Заслужаваш по-добър прием от повечето нови :) .

Първият и най-ценен съвет (поне според мен): щом си добре с езиците, НЕ се занимавай със сайтове за българска аудитория.
 
От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Единия сайт не е афф.
Ако искаш да направиш реклама на бизнеса на майка ти, недей да слагаш афф. връзки от другите и конкуренти! Прочети още малко какво точно представлява това. В най-общия смисъл: аз имам фирмен сайт и продавам от него, ти имаш сайт на същата тематика... давам ти уникален линк към банер и отчитам всяка продажба направена през теб и изплащам комисионна.

В България е трудно да се пробие, но не невъзможно. Ако искаш да изкарваш пари, то по-добре се насочи към друг пазар - английски, немски, френски, испански... какъвто прецениш. Все още интернет пазара тук е замрял, но има доста големи, които доказват обратното. Примерно Сребрин (Грабо, Гепи.ме и т.н.).

Един съвет от мен: направи си график и какво очакваш. След това влезни и прочети дали е възможно това. Трябва да преодолееш периода на отчаянието, че никои не посещава сайта ти или нямаш никакви приходи. Прочети за SEO, начини за монетизиране и прецени какво привлича потребителя и как да изкараш пари от него!

Успех!
 
Re: От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Първият и най-ценен съвет (поне според мен): щом си добре с езиците, НЕ се занимавай със сайтове за българска аудитория.
Аз също съм на твоето мнение, но е редно и да му обясниш Защо?
За начинаещ според мен ще му е малко по-трудно да се хвърля първо в дълбоките води, но с много четене и труд всичко се постига рано или късно.
 
От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Здравейте.
На 19 години съм , наложи се да започна работа, която не понасям и е гавра с труда на хората, но както си казах всяко зло за добро.

Ако може малко поне да подскажеш каква е била тази работа?
 
От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Благодаря Ви за бързите отговори.
Stroej, бизнесът , за който говоря не е стока, а услуга. Идеята е следната - фризьорски салон => консумативите да бъдат афф. , а не други фризьорски салони, поне такава ми е идеята.

Насочил съм се към бълг. пазар, главно поради факта, че тематиката на личния ми сайт я няма тук. Е, има я ,но е разхвърляна по блогове,форуми и т.н., а статиите , които мисля да напиша все още не съм ги срещал по бълг.интернет пространство.

AMOUN, работех като охранител. В началото всичко ок , работа 2 на 2 - идеална за студент, но впоследствие стана 6на2 , 7на1 и така... Като цяло пари ми трябват да си плащам ученето,тренировки,интернет и т.н., тоест печалбата от тези сайтове общо да е 50лв на месец пак ме устройва.
 
От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Първо, добре дошъл.
Второ, с малко четене не става, трябва да четеш много!
Научи основните неща, поне малко, html, css за да не ни тормозиш с въпроси и за най-малките детайли. Следва минимални знания за cms'ите. В синхрон с cms'ите и seo, meo и прочие. С две думи "Четенето и практикуването му е майката"!

Радвам се, че най-накрая се появи новак, който не е малоумен двурък-двукрак, тийн-о-идиот безмозъчен полубот-полугангстер!
 
От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Също трябва да имаш предвид това, че щом твоите идеи не са застъпени никъде досега, то има голяма вероятност да няма никакво търсене. От това следва, че и трафик няма да има, което значи, че и пари няма да има. Отдели повече време за проучване на нишите и така почвай.
 
От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Това за html и css не знам дали ще му трябва, разбира се че е хубаво да го знае, но може и да се оправи и без тях, аз си нямам никакво познание и по двете, html учехме преди доста време в 8 клас де, ама wordpress-а е максимално улеснен, вярно че в началото си блъсках една седмица главата за някои неща и питах тука, ама вече ми отнема минути да направя сайт като свикнах. Иначе и аз щях да питам дали си видял дали има търсене за такива материали, щом няма никъде из интернет пространството. Иначе за съвета на Noke съм с 2 ръце. Отначалото си мислех английските ниши ще е бати конкуренцията, нямам никакъв шанс там, ама наскоро коренно си промених мнението и вече имам 5 такива сайта, единствения български ми е този в подписа и то по-скоро го приемам като личен блог така да го кажа. Насочих се към микро нишите като гледам да има поне 10к eкзакт мача също и конкуренцията е слаба, а кликовете на адсенс високи обикновено над 1 евро, последния който направих става за 1 ден и то щото сам си писах статиите и вече има няма 20 дена е на първа страница, ама все пак и конкуренцията е никаква. Един такъв сайт обикновено изкарва около 50лв минимум, като зависи и от нишата, като почнеш на оптимизираш и вътрешните страница по лонг тейли в същата ниши пак с търсене и става повече. Ако търсиш по-бърза печалба може да се поразтърсиш за тоя вариант, защото дори и с малко посещения се изкарва нещо, бг сайта прави 10 пъти посещения повече и изкарва 2 пъти по-малко. А с повече сайтове като бройка стават и повече пари.
 
От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Добре дошъл.

Като цяло няма какво да допълня по постовете на останалите - първо малко технически знания - html, css, cms, и след това има много изписано във форума на тема афилиейт, реклама, SEO и т.н.

Като цяло и аз не съм много навътре в нещата, особено по въпроса с маркетинга, нищо че регистрацията ми е на почти 3,5 години (а се регистрирах година и половина, след като започнах да експериментирам с html). Тогава бях на 15 и не си давах много зор, защото не бях работил и си мислех, че парите едва ли не валят от небето, а и ме мързеше. Въпреки това направих няколко афилиейт и други сайтчета, но не съм ги рекламирал, тъй като не разбирам, и така си стоят в прашните ъгли на Гугъл. Както и да е, миналото лято, след като се потроших от бачкане за 400 лева на месец, преосмислих вижданията си и сега започнах сериозно да уча програмиране. Мисълта ми е, че ако поработиш нещо тежко за мизерни пари, много бързо ще получиш мотивация за учене. Поне при мен се получава. Пък и това, което уча, е доста интересно за мен :)

Успех!
 
От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Здравей,

мда, работата тук е предимно гавра с труп за малко пари. За това част от тук присъстващите, във форума, гледа да нямат нищо общо с такова преживяване. Но лошото е, че в момента кризата и не занм си какви други правителствени изродии, карат хората да си го търпят и да продължават с простотията. Аз лично не ги съжалявам, защото за разлика от теб, те само си мрънкат и не търсят алтернативи. Ако беше така, този форум щеше да много по-пълен. Ако те не си променят мисленето и положението, никой няма да го направи. Всеки сам си е виновен за ситуацията, в която е. Точка. Никой тук не е отказал помощ на никой. Всеки започнал е получил не само помощ, но е идей, напътствия, материали за четене, ресурси за ползване и всичко, което си е посикал. ОТ него се е искало само ентосиазъм и желание. Това е.

Добре си дошъл при нас и сега и аз ще дам моето предложение. :)

По точките:

1.

1.1: Фирмен сайт значи? Еми идеята не само е добра, но и добра. Много зависи и какъв е типа бизнес, но като цяло един фирмен сайт може да бъде много неща, не само сайт визитка, както си мислят повечето бизнесмени с бизнеси далеч от технологиите. Към него може да направиш:

- фирмен блог с новини и PR статии около фирмата и областта, в която тя оперира.

- форум, където да създадеш общност, която да говори по теми и въпроси, касаещи бизнеса ти.

- онлайн магазин, но това е само ако имаш какво да предоставиш и типа на бизнеса ти го позволява.

- други соц. придобивки - twitter, facebook, google +, linkedin, youtube канал и каквото се сетиш.

- партньорска програма - афилиейт програма към бизнеса, поне на 2 нива, като по този начин гарантираш по-бърз растеж на продажбите и хората, записващи се за програмата. Не е много силно застъпена тази структура тук, може би заради малките маржини.

Всичко може да се направи, даже поразгледай конкуренцията, предобий представа какво и как се случва в тази обаст и вземи само най-доброто от тях. Не ги копирай, те не са уникални, нито са най-доброто, но имат начални идей, което на теб може да ти даде и по далечни виждания и изпълненто им да те отличи значително от тях.

1.2: Няма лошо за сайт за рецепти, но ако знаеш езици, пускай го на възножно повече. Като се старай българския да ти е последен, тук рекламата няма да си оправдае труда, особедно ако пускаш адсенс или изитрейдър. Но така и така ще почнеш от БГ, та давай по ред. Хостингът гледай да е там, където мислеш да генерираш повече трафик. Зависи и от потребителите естествено, както и то това какъв ти е нужен, като пакет, фунционалности и т.н.

1.3: И третата идея не е зле, но виж какво точно ще е - клипчетата, презантоциите и другите подоби ще изискват много ресурс, както и трябва да спедиш нещата с авторските права там. Ако имаш и по-точна концепция, може да споделиш. Ние сме на линия да дадем съвети и по този въпрос.

2. Описах го в някоя от точките. :)

Успехи и на теб. :)
 
От: Здравейте и от мен + Въпрос :)

Леле, много активност по темата ми, за което ви благодаря много. Да, като цяло реших да не започвам всичките неща наведнъж, а да започна с фирменото сайтче, като го променям,раздвижвам по малко , за да свикна с основите в тази сфера. Както се казва да видя за какво става въпрос :)
За това, което казвате за търсенето - да, може и да няма търсене, може да не имаЛО преди търсене, а може просто никой да не се интересува от това нещо. Но както прочетох в доста теми тук, ако не опиташ няма как да разбереш :)
Малко да навлезна в материята и ще пробвам, пък ако стане добре, ако не нещо друго и така. Като цяло по мои виждания тук в началото е на принципа проба-грешка, така че съм напълно наясно , че може да не се получи от първия път, но с упорит труд всичко рано или късно става.
Благодаря ви отново за отговорите и съветите, които ми дадохте. Ако се сетите още нещо споделете, в момента всеик съвет ми е ценен. Съгласен съм, че с малко четене не става, но след 1-2 седмици вече ще разполагам с цялото време на света , така че се надявам да наваксам.
Започвам да си правя проекта за сайта, пък като го пусна ще кажете мнение. Всяка критика е добре дошла :)
 

Горе