Здравни осигуровки - мазало???

dekemvri

Well-Known Member
Гледам от януари са въвели нови правила за здравните осигуровки. Ако си безработен, трябва да подадеш декларация 7, иначе не можеш да си ги плащаш по никакъв начин. Тоест и да ги пратиш, ще си стоят в тяхната сметка, но няма да се отчетат. Другото, което разбрах е, че от 2008 насам вече се броят, тоест ако имаш неплатени от 2008 насам - първо те се приспадат старите, чак след това новите месеци от парите, които си пратил.

А ако си се забавил да подадеш тази декларация, може да има глоба. Самата декларация май е за датата от която си станал безработен и съответно самоосигуряващ се.

Някой, ако знае нещо интересно за здравните осигуровки да пише :)
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

Кога успяха тези негодници да прекарат и този закон... Трябваше да ги изгоним отдавна
th_thSmileyMachineGun.gif
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

То мазалото не е от сега. Преди няколко години не помня коя година беше, другаря "евалата Дянков" я измисли и даде някакъв смешен срок за подаването и след като влезе в сила. Спомням си защото по него време имах работа в НАП и не можеше да се влезе през врата. Като много подло бяха го направили ако не я подадеш в срок глоба 500-1000 лв. и естествено се бяха направили на умрели лисици и не бяха обявили публично за тази декларация.

Та докато висех там попаднах на един авер дето щеше да я подава - декларацията беше надупвация (декларираш, че се задължаваш да си плащаш вноските :D).

Интересното беше, че ако я подадеш, но не си платил там нужните вноски глоба 500-1000 лв.:D Ако си платиш всичко обаче в следващите месеци забравиш 3 вноски или се съберат 3 неплатени за последните 3 г. пак глоба 500-1000 лв. :D

Тука правя уточнението, че информацията ми е е стара от тогава до сега може да има промяна. Не ми е трябвало да подавам такова нещо и не съм се интересувал. Задължително провери как стоят нещата.
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

давността на декларацията по ЗАНН е 1 година, тоест ако е минала една година откакто е трябвало да я подадете не подлежите на санкции.
Подавате я както е трябвало, с датата на която сте без работа.
От 1,01,2013 се погасяват задълженията по време на възникване.
Много е важно ако имате задължения /здравни осигуровки/ и от преди 2008 година да подадете молба по давност да ви се закрият / при тях срока е 5 години/
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

ако пък не е минала една година откакто е трябвало да подадете декларацията, най-добре изчакайте да мине и тогава подавайте и плащайте
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

Да, да... Добре, че града е малък и познати бол. Иначе 500 лв. е глобата.
Аз съм завършил преди доста години, но за 2-та месеца, в които съм бил между училище и ВУЗ е трябвало да се подаде декларация 7.

Сега втора такава от ВУЗ към 'безработен'... И общо-взето две такива декларации в един ден. Датата, която писах беше датата в деня на подаването и все пак ги приеха тези деклараци.

@orhideq, сам преценяш - дали да си подадеш декларацията със закъснение и да пишеш възражения в акта (да разтягаш локуми като луд) и да се надяваш да се разминеш с предупреждение; или наистина да изчакаш 1 година и да си платиш като поп всички лихви по неплатените здравни.
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

Усложняването на всички процедури, които раята трябва да извършва задължително е цел нумеро уно на държавата и мана небесна за бюрократите и производителите на хартия.
Амин!
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

Много точен цитат от Айн Ранд "Атлас изправи рамене":

Бюрократът Флойд Ферис към индустриалеца Ханк Риърдън: "Наистина ли мислите, че ние искаме тези закони да се спазват? Ние ги искаме нарушени. Няма начин да управляваме невинни хора. Единствената власт, която правителството има, е да репресира престъпниците. Когато няма достатъчно престъпници, можем да ги създадем. Като обявим толкова много неща за престъпления, става невъзможно да човек да живее, без да нарушава законите. Но кой иска нация от граждани, спазващи закона? Какво може да се спечели така? Затова просто прокарайте закони, които не могат да бъдат спазвани, нито наложени, нито обективно тълкувани. Така създавате нация от нарушители на закона. И можете да осребрявате вината им."
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

Според все още действащата ни конституция общественото и здравното осигуряване са право, а не задължение. Странно как конституцията в тези случаи е "правни норми", а когато падне правителството е "стълб за демокрацията".
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

Според все още действащата ни конституция общественото и здравното осигуряване са право, а не задължение. Странно как конституцията в тези случаи е "правни норми", а когато падне правителството е "стълб за демокрацията".

Те по принцип са си задължителни(тука не знам да ли не са противоконституционни), но с подаването на декларацията се задължаваш да ги плащаш (според образеца дето намерих в нета). :)
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

Последно не казаха ли, че ги отменят тези безумия?
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

Пак повтарям - има глобени. Никой не е твърдял, че ще се отменя. Особено след като въведоха единното платежно - информацията защо плащаш не се съдържа в банковия превод - там пише само колко си платил. За да знае държавата какво точно плащаш е необходимо да подаваш декларации.

Пак повтарям за неразбралите - плащането става по една и съща сметка, където се плащат и всички останали данъци (с изключение на допълнителния пенсионен рекет - той е по друга сметка). Кода на плащане е същия, независимо какво се плаща. Затова държавата не знае какво и плащате, ако не си подавате съответните декларации. Дори и да напишете като текст какво плащате и да зададете период от време, за който се отнася плащането - тези данни се игнорират от системата на НАП!
 
От: От: Здравни осигуровки - мазало???

Получава се някакво пълно безумие с тези осигуровки. 10 години назад трябва да са ти платени, за да си върнеш правата. А като не си бил на работа и нямаш пари, няма как да са ти платени...

ето друга интересна статия за проблема

Пълен хаос със здравните осигуровки
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

BNews.bg каза:
Ако за кратко си бил без работа и осигуровките не са ти плащани, попадаш в капан. Към момента, в който работодателят започне да ти внася парите за здраве, вече не можеш да погасиш задълженията си за времето, в което не си имал трудова заетост, защото трябва да имаш подаден документ за безработен. Такъв обаче не можеш да внесеш със задна дата. Така излиза, че вноските, които не си платил, но искаш да го направиш, вече намерил работа, са невъзможни за погасяване.

Пропуснаха да напишат, че за неподадената декларация образец 7 се дължи глоба (ако от НАП си свършат работата).

Защо не могат да се погасят не ми е ясно. Ако нарушителят на закона си признае няма ли да му вземат парите за глоба и за неплатените осигуровки (с лихвите)?
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

Аз си спомням, че когато станах безработна трябваше в 7 дневен срок да си подам документите в БТ, а от там и в НОИ.И аз имам 3 месеца неплатени здравни осигуровки, когато се прехвърлях от гимназията в университета.На мен пък ми направи впечатление, че всички гледат да дърпат пари от безработните :evil: !Там подадеш декларация - парички, да се регистрираш в някоя частна борса пак парички :cry: :evil:
 
От: Здравни осигуровки - мазало???

да , при въвеждането на тая декларация единствената цел бяха глобите и парите , които ще се съберат от тях... от хората останали без работа!
 

Горе