Здравни осигуровки

Firefly

Well-Known Member
От години не съм си плащал здравните осигуровки и не са ми много ясни нещата относно подновяването на здравно осигурителния статус. Ако искам да съм отново здравно осигурен, колко месеца назад трябва да си платя и колко време след това ще е нужно, за да се отчете, че вече съм здравноосигурен?

Питам тук, понеже в НОИ тук като питаш нещо те гледат все едно си им изпил кафето.
 
От: Здравни осигуровки

В НОИ нямаш работа. Отиваш в НАП и ще ти разпечатат справка за задълженията и лихвите. Също така ще ти обяснят как да си пуснеш правата. В началото на годината имаше промени и не съм сигурен какво е сега положението. На всяка цена отиди в НАП.

Веднага щом платиш каквото трябва ще ти издадат специален документ, с който да си ползваш здравните права незабавно. Няма изчакване.
 
От: Здравни осигуровки

идваш тук - https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html
има и калкулатор - да си сметнеш задълженията и лихвите

Как да възстановя здравноосигурителните си права
==> Възстановяването на здравноосигурителните права

Това става, при условие, че лицето е платило всички здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца – правата се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски .

==> Ако сте платили дължимите здравноосигурителни вноски, но все още не е отразено в системата, а трябва да постъпите спешно в болнично заведение….

…. Тогава можете да поискате от офиса на НАП по постоянен адрес да ви се издаде удостоверение, че сте с непрекъснати здравноосигурителни права, което да послужи пред здравните органи. За да ви бъде издаден този документ трябва да представите вносните бележки, с които да докажете направените от Вас вноски за здравно осигуряване. Това удостоверение ви дава възможност да ползвате безплатна медицинска помощ за съответния период. Удостоверението е със срок 3 месеца, считано от месеца на възстановяване на правата.


може да ги платиш по интернет да ги платиш - 21 век е, няма какво да се редиш с пенсионерите на опашка

всичко е много добре обяснено в http://nap.bg/
дори по мейл отговарят изчерпателно
 
От: Здравни осигуровки

Да, но въведоха единна сметка и махнаха някакви кодове за плащане. Възможно е да се погаси автоматично по-стар период вместо тези 36 месеца, за които се плаща и да стане мазало. Освен това по интернет няма как да вземе документ с печат и подпис, който удостоверява, че е с пуснати права. Електронната система на НАП за да се обнови понякога отнема повече от седмица.
 
От: Здравни осигуровки

За да си възстановиш правата трябва да си внесеш осигуровките за 3 години назад плюс лихвите. Правих това упражнение преди няколко месеца, защото се наложи да влизам в болница. Препоръчвам ти да отидеш в ТД на НАП по постоянния ти адрес и там ще ти ги сметнат. Питай ги също така и дали трябва да подаваш декларация 7 и коя дата трябва да напишеш в нея. Ако спешно ти трябва да ходиш на лекар или да влизаш в болница поискай и да ти издадат удостоверение, че си с непрекъснати права, защото в с-мата при лекарите се обновява бавно.
 
От: Здравни осигуровки

т.е ако имаш 7 години неплатени и платиш по интернет за 36 месеца - няма да ти се възстановят правата? :shock:
хмм, не мисля че трябва да е така

а за документа - да, ако му е спешно..трябва да ходи до НАП
 
От: Здравни осигуровки

Хмм в допълнение и моля да ме коригирате ако греша ама те нали направиха единна сметка и когато преведеш по нея пари ако имаш за стар период неплатени неща си вземат за там парите... та за здравни нали гледаха последните три месеца да са плащани, за да ти възстановят прават?

Вече е 3 години за съжаление. На вид плащане май трябваше да е 111111, но все пак е добре да се погледне на сайта на НАП, кой е.
И силно препоръчвам да се отиде до офис на НАП (по постоянно местожителство). Ще си спестите един куп проблеми и последващо ходене по мъките както направих аз като ги платих онлайн.
 
От: Здравни осигуровки

т.е ако имаш 7 години неплатени и платиш по интернет за 36 месеца - няма да ти се възстановят правата? :shock:
хмм, не мисля че трябва да е така

Ще ги възстановят, но при плащането точно трябва да се отбележи, че плаща за последните 3 години, за да си възстанови правата. И да подаде въпросната декларация 7. Ако не се направи това парите отиват за погасяване на най-старото задължение, което не го устройва.

Аз точно вчера ходих с платежните пак да се разправям, защото както всичко беше ОК януари като ги платих онзи ден се оказа, че за година и половина назад се води, че не съм ги внасяла. Оказа се, че е за неправилна дата в декларация 7. Вчера пуснах нова и се оправиха нещата.

Мога да обясня и по-подробно, само ми свирнете в скайп, че не ми се пише.
 
От: Здравни осигуровки

За последните три години трябва да имаш максимум 3 неплатени месеца. Ако имаш 4, вече се водиш с прекъснати права, ако са 3 - не е проблем. Освен това, ако се водиш безработен, трябва да подадеш декларация 7. Ако плащаш и не я подадеш, няма да ти ги отчитат. Това е в общи линии - отиваш в НАП и искаш да ти изчислят какви задължения имаш и какви лихви. Те ще ти обяснят по-подробно.
 

Горе