ИЗГОТВЯМ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ

Re: От: ИЗГОТВЯМ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ

Здравейте, M.Velikova,
Каква е вашата практика на работа - предварително заплащане за подготовка на документацията или % от спечелен проект?
Питам, защото съм се парил с не добре подготвени документи по програма Медия преди няколко години, изгорях с немалка сума и загубено време.

И мен ме интересуват тези въпроси, тъй като и аз гледам, а предполага и другите натам. Каква е практиката и схемите за партньорство с човека подготвил документите. Да съм честен не съм кандидатствал до момента, само по една обществена поръчка, която изгубих, поради не толкова ниска цена. И реално въпросите са интересни, защото при неуспех и т.н. - всичко се поема от човека, който кандидатства - бенефициента. Все пак е негов рискът. Нормално е, но все пак да знам и на какво ниво минава проекта, за да се води добре направен. Можеш ли, @M.Velikova, да хвърлиш повече светлина тук? Мерси много. :)
 
От: ИЗГОТВЯМ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ

По принцип моята практика за заплащане по проект зависи изцяло от договорките с бенефициента като според мен най-доброто е разпределяне на сумата за заплащане т.е. част при изготвяне на проекти и част при неговото одобрение, за да могат всички страни да имат интерес той да стане максимално добър! Отделно сумата зависи изцяло от големината на проекта и от съдействието на бенефициента! Но това вече е въпрос от лични договорки с лицето , на което ще изготвя проекта, и съотнетния казус! Абсолютно безплатно консултирам някой относно възможностите за финансиране за реализиране на неговите идеи и реалната представа той да се случи. Нямам лична изгода да взема парите на някой просто за написване на нещо , което в последствие няма как да бъде одобрено!
 
Здравей и мерси много за отговора. Звучи много добре. Сега е време и да се действа. В този ред на мисли, бих желал да попитам - преди изготвянето на европроекта, как самия изпълнител разбира за него? В смисъл, вие следите и казвате (консултирате) фирмите дали могат и как да кандидатстват за тях или те идват с намерена ОП, по която искат да кандидатстват, и вие изготвяте документално всичко. Интересно ми е защото, големите фирми си имат отдели, които им движат проектите, а малките разчитат на инициативата на някой отдел, мениджмънта или дори някой външен техен партньор или консултант. Знам, че това е работа на фирмата, да си следи кой проект е за него и да се поинтересува, но дали има такава услуга във вашето портфолио.

Доста фирми успяват поради факта, че имат човек, който следи. При наличието на такъв е голяма успеваемостта. Защо ли, защото изготвят повече, кандидатстват в повече и на принципа на средните стойности, закачат се за някой. Казвам закачат, защото кандидатстването за атрактивни европроекти е практика на всяка фирма. :)
 
От: ИЗГОТВЯМ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ

Аз до този момент съм отговаряла на всички, които имат идеи да правят нещо и търсят възможност да получат финансиране като ги насочвам коя оперативна програма е най=подходяща за тях и по кои канали това може да се реализира. Допълнително съм публикувала и няколко отворени в момента схеми , по които фирми могат да кандидатства. Така че съм отворена към всякакви въпроси и обсъждане на възможности !
 
Мерси, ще се възползваме. Поне аз лично ще го направя. А дали е вярно това, че вече повечето проекти и обществени поръчки са идея по-прозрачни? И в какво се изразява това. Питам, за да знам дали наистина може да се разчита на това, тъй като си е от полза. Мерси предварително и до скоро тогава. ;)
 
От: Re: ИЗГОТВЯМ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ

Ами моята практика показва,че голямо значние има обема на проекта. Ако искаш да строиш магистрала или пречиствателна станиця, ще ти е трудно да минеш без комисионните и 'лобирането'..хахах но ако искаш да си правиш нещо по - нормално, един добре изготвен проект винаги може да получи финансиране. Разбира се винаги зависи . Трябва да се има предвид, че местата за кандидатстваен /отговорните инситуции по ОП / и т.н. са доста, така че няма как да се обобщава. Има общини,където кметът няма да направи нищо ,ако не получи комисионна 50%, но специално в обществените поръчки прозрачност е трудно да се открие...
 
От: ИЗГОТВЯМ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ

Ето и нещо за всички , предполагам извествно , за тези от вас, които се занимават със селско стопанство : От днес започва приемането проектни предложение по мярка 112 от ПРСР - "Създаване на стопанства на млади фермери'. Общият определен бюджет е 10 млн. евро. Крайният срок за подаване на проекти е 20 декември 2013! Максималната стойност на един проект е 25 хил. евро. Плащането по проекта е по следният начин - 12,5 хил. евро при стартиране на проекта и по 2.500 евро за всяка 1,5 икономическа единица увеличение спрямо първоначалното състояние на земеделското стопанство. Финансовата помощ е за дейности , които водят до : 1. увеличаване икономическия размер на земеделското стопанство минимум с 4,5 икономически единици към периода на проверка за изпълнението на бизнес плана;
2. увеличаване обработваемата земеделска площ на земеделското стопанство;
3. създаване, презасаждане и възстановяване на трайни насаждения, ягодоплодни и лозя, включително винени;
4. подобряване на сградния фонд чрез извършване на строителство, реконструкция и/или ремонт на сгради, пряко свързани с дейността на стопанството;
5. подобряване механизацията на стопанството чрез закупуване на селскостопанска техника, машини, съоръжения и оборудване за нуждите на земеделското стопанство;
6. увеличаване броя на животните в стопанството;
7. придобиване на професионална квалификация в областта на земеделието;
8. достигане на съответствие със стандартите на Общността по отношение изискванията за безопасност на труда, опазване компонентите на околната среда, фитосанитарните, ветеринарно-санитарните изисквания, хигиена и хуманно отношение към животните;
9. завършване на курс, включващ обучение по основните проблеми по опазване компонентите на околната среда в земеделския сектор или участие в информационна дейност относно тези проблеми;
10. преминаване към биологично производство.Основно изисквне към кандидатите е да са физически лица или еднолични търговци, които не по-рано от 14 месеца преди датата на подаване на заявлението за подпомагане са регистрирани за първи път като земеделски производители ; да са на възраст между 18 и 40год.; г.) не по-рано от 14 месеца преди датата на подаване на заявлението за подпомагане са подали заявление по схемата за единно плащане на площ и/или за необлагодетелствани райони, и/или за националните доплащания за животни в случай, че са подали такова; общият икономически размер на земеделското стопанството е не по-малко от 4 икономически единици и др.

Успех на всички , които са се заели с това начинание!
 
От: ИЗГОТВЯМ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ

Наскоро бях на един бизнес форум относно обществените поръчки в ЕС и се сетих,че може тази информация да ви е полезна:
Както знаете успоредно със схемите от ЕК , вие можете напълно свободно да участвате и в обществени поръчки , публикувани от Европейската комисия или друга европейска институция, както и институции от другите държави -членки на ЕС.
Официалният сайт , който може да следите относно отворени обществени поръчки е :
http://ted.europa.eu/TED/main/HomePage.do

http://simap.europa.eu/

Съобразно политиката и директивата на ЕС би трябвало до 2018г. вече процедурата за провеждане на обществените поръчки да е изцяло електронна. Надяваме се това до някъде да улесни участието и най -вече да ги направи малко по -прозрачни!
 

Горе