ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

ГПК
Чл. 474. (1) Проданта на движима вещ се извършва чрез магазин или борса, чрез явен търг с устно наддаване или по реда на публичната продан на имот.

За недвижими вещи има специална глава и проданта се извършва само в сградата на районния съд, като тя продължава един месец в който всеки може да даде писмено предложение и да разгледа имота /може да се даде повече от едно предложение, но в отделен плик/. Устно наддаване може да се прави само след обявяване на спечелилия имота купувач /след отваряне на писмените предложения/ и се прави само от участниците /наддавачи/ подали в едномесечния срок писмени предложения. По същия начин се продават и ценни книжа, а безналичните ценни книжа се продават чрез банка.
 
Re: От: От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

А по закон ли е на ЧСИ търговете да са затворени и в деня да се отварят - в смисъл има ли начин да е явен търг депозираш капарото и си ти.

Участвал съм в общи огледи на апартаменти от ЧСИ. Реално даваш % капаро, за да участваш и вече стъпките се определят от самите надаващи, като има един минимум, под който не се пада. Мисля, че беше 5%, но ще ви подведа тук. Те са публични, или поне виждаме определени сделки там. По принцип не знам за практика ЧСИ да държи затворени търгове, освен може би ако не става дума за точно определен кръг от хора. Например склад си е точно за определен кръг от хора, не за всички, но реално пак трябва да стане публично, за да се види от повече и да има справедлива цена при наддаването. Но пак не съм много обеден, не съм стигал чак толкова далеч. ;)
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

"Реално даваш % капаро, за да участваш и вече стъпките се определят от самите надаващи, като има един минимум, под който не се пада. Мисля, че беше 5%, но ще ви подведа тук".

В писмените предложения може да се даде каквато и да е сума стига да не е по-ниска от първоначалната цена на веща. Примерно веща струва 1 000, вие може да дадете 1 000 лв, но може да дадете и 1 001 лв или 10 000 лв. При устното наддаване се качва от най-високото предложение с един задатък. Няма възможност участниците да определят сами стъпката. Това е за да не се получи схемата която преди това описа Мая Тодорова.
 
От: От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Да много си прав за наемателите . Лично аз не съм отдавал под наем , но имам много познати , които само главоболия от подобна дейност . То не бяха кражби на мебели , мизерии , пожар , неплащане на сметки , само хленчат .
...
Добро включване Blinky .
Ще е интересно и други колеги да се включат по темата .
Недоумявам за едно нещо. Защо не ги давате необзаведени? Като се изнесе поредният - викаш бояджията за един латекс, и следващият! По-евтини са им наемите, ама и по-търсени, съотв. по-ликвидни.
Не влезе ли закон - наемателят да може да си отваря партида за ток/вода/парно?
Пожар в не-гредоред не е чак такава беда. Пък може и да осъдиш наемателя, при читаво направен договор.
 
Re: От: От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Недоумявам за едно нещо. Защо не ги давате необзаведени? Като се изнесе поредният - викаш бояджията за един латекс, и следващият! По-евтини са им наемите, ама и по-търсени, съотв. по-ликвидни.
Не влезе ли закон - наемателят да може да си отваря партида за ток/вода/парно?
Пожар в не-гредоред не е чак такава беда. Пък може и да осъдиш наемателя, при читаво направен договор.

Отговорът е прост бате. Поне при мен ще е такъв - просто едни мебели са къстам мейд за един апартамент, други - за друг. Не коментираме кухня и баня, където ще е грубо да изтръгнеш етажерката и огледалото от над мивката, или да си вземеш бойлера. Така е и в спалнята - как да махнеш двукрилния гардероб, който е специално правен за тази ставя. Ще имаш много да го мислиш как да го поставиш в новия апартамент така, че да пастне добре както в стария. Отделно го има и момента, че може би ще искаш по-друга визия в новия и други цветове ще преобладават. Аз бих си взел техниката, масивните дивани и столове, масата и спалнята може би, ако не се намери нещо по-хубаво де. Но горе долу и така се води доста обзаведен. Все пак никой не ти гарантира телевизор, интернет и прочие. :) Това са основните причини. Иначе на никой не му се иска да купува нови неща. Просто това са честите причини. Нали, има и такива, които си взимат всичко и слагат някакви евтинии и го водят обзаведен, което пак е добре, а има и такива, които просто го дават гол - наемателя да го мисли след като го вземе, но тогава си говорим за вече договори от минимум 6 месеца, защото иначе няма голям смисъл месец за месец да се дава гол. :) И това е при положение, че някой не наруши договора де. ;)
 
От: Re: От: От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

... Така е и в спалнята - как да махнеш двукрилния гардероб, който е специално правен за тази ставя. Ще имаш много да го мислиш как да го поставиш в новия апартамент така, че да пастне добре както в стария. Отделно го има и момента, че може би ще искаш по-друга визия в новия и други цветове ще преобладават. ...
Изобщо пропускаш варианта с бюджетно ориентираните хора. Хич, ама хич не ми дреме за цветовете. Едно легло да има за 200 лева, кенеф и мивка, и това е. Дори гардероб не е задължително, чак и походно легло си имам за първо време. Има едни много приятни пластмасови шкафове - до ден днешен съм си с тях. Дори няма нужда да си опаковам голяма част от багажа, едно тиксо и ги местя нацяло. Вече не съм под наем, но аз търсех цената. Разликата от обзаведените се избива за няколко месеца. Липсват разправиите с "кой ми счупи пералнята, кой ми яде от паничката, кой ми спа в легълцето". Дори сега бих предпочел освежен и чист апартамент, ако се нанасям. Нося си всичко останало, има си фирми за пренасяне, дори не е скъпо.
 
Един потенциален наемател би гледал 3 неща основно - цена, местоположение и най-вече в какво влиза (както като квадратура, така и като добре ли е поддържано и уредено). Това е. А дали кранчетата ще са от злато или ще има джакузи в хора, това е вече малко извън обсега на коментарите ни. Ти си сложи там да има спалня и хубав, удобен диван, пък те ако искат да го сменят.

Пералня взимаш, ама бате, как ще изтръгнеш миялната или бойлера. Просто го има и момента, в който освен подписания договор се надяваш да попаднеш и на некви светни. Например нашите дават един апартамент, но на приятелско семейство. Да, с някаква отстъпка, но поне нямат тези терзания. Всичко е до преценка на наемодателя. Или ще алчнее и няма да подбира наемателите си, като ще се закача на най-добре плащащия или ще направи компромис, но ще вкара в имота си читави хора. Всичко е малко мислене по темата. ;)
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Да мъкнеш спалня, мека мебел, гардероби, кухненско оборудване, маси, столове, пералня, бойлер и климатика/радиотирте и т.н. покъщнина .... това ще да е за маргинализиран сегмент. Да кажа примерно за Варна разлика - точно 150 лв е разликата между обзаведен и не апартамент - не е толкова голяма и не си струва заради малкото търсене от хората. А да обзаведеш с горе изброените в сравнително евтин ценови диапазон ще е около 5-10к лв макс! Не виждам логиката примерно купуваш такъв апартамент с АКТ 16 за 30к евра двустаен и го даваш под наем за 150 евра ще вземеш по 6% на година при пълна заетост, нещо което е малко вероятно заради слабото търсене. Ако му налееш евтиният вариант 5к и го даваш за 225 евра 450 лв ще вземеш 7.7% но реално да кажем налееш 7-10к евра то пак ще вземеш повече % от голият апартамент. Просто няма икономическа логика да отдаваш под наем такъв стил апартаменти. А иначе в един от кварталите почти идентични апартаменти - обзаведен се дава за 450-500 лв под наем, а не обзаведен 250-300 лв при еднаква цена на АКТ 16.
 
От: Re: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

...
Пералня взимаш, ама бате, как ще изтръгнеш миялната или бойлера. ...
С проточен бойлер съм си рахат, имам вече четири, броени с тия на вилата. Чиста и ефективна работа, само трябва да се внимава за хубава земя, че иначе е опасно. Миялната ми е от малките, колкото Раховец. Дори не я ползвам.
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Да мъкнеш спалня, мека мебел, гардероби, кухненско оборудване, маси, столове, пералня, бойлер и климатика/радиотирте и т.н. покъщнина .... това ще да е за маргинализиран сегмент. Да кажа примерно за Варна разлика - точно 150 лв е разликата между обзаведен и не апартамент - не е толкова голяма и не си струва заради малкото търсене от хората. ...
А иначе в един от кварталите почти идентични апартаменти - обзаведен се дава за 450-500 лв под наем, а не обзаведен 250-300 лв при еднаква цена на АКТ 16.
Хубаво ги смяташ ти, ама си в конкуренция с много други обзаведени. Само 3 месеца да търсиш наемател, и сметките ти отидоха по дяволите. Особено за заплатите на Варна - 500 лева са бомбастична сума. Дори за София е зор да вземеш за двустаен. Аз съм живял с години на квартира, и казвам нещата как изглеждат и от другата страна. А мобилен климатик се мести от сам човек, иска 4 пръста дупка на стъклото, за 15 лева ми пробиват стъклопакета.
Не си го представям как кормя печката от кухненския плот.
Раховец за 100 тина лева. Още съм си с него. При тия цени - един читав и финансово стабилен чиляк няма да ги даде на вас, а ще си купи лично негов имот.
 
Re: От: Re: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

С проточен бойлер съм си рахат, имам вече четири, броени с тия на вилата. Чиста и ефективна работа, само трябва да се внимава за хубава земя, че иначе е опасно. Миялната ми е от малките, колкото Раховец. Дори не я ползвам.

@blackout8 е прав, че ще намалиш много стойността на наема така, като им кътнеш някакви неща, които на практика не са кой знае какви пари. Един не лошо бойлер ти е 200-300 лева. Печките също не са скъпи, а реално с тях стъпваш на една не лоша основа да обявиш добра сума. ;)
 
От: Re: От: Re: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

@blackout8 е прав, че ще намалиш много стойността на наема така, като им кътнеш някакви неща, които на практика не са кой знае какви пари. Един не лошо бойлер ти е 200-300 лева. Печките също не са скъпи, а реално с тях стъпваш на една не лоша основа да обявиш добра сума. ;)
Само споделям, че теглих тая черта, и си купих. Спрямо цената на последния наем ми се изплаща за 8 и нещо години. Цените не ги определя наемодателя, колкото и да не ви се вярва. Особено важи пък за Варна и по-малките градове. По селата - бих пуснал без пари някой в къщата, само да знам, че е читав. Качествените хора се изнесоха, а тъмни субекти не бихте искали за наематели.
800 лева дадоха у Варна на човек, който в София взема 5 бона чисто. Как я мислите тая работа с 500 за наем, режийните отделно?
 
То е ясно, че пазара определя както цената, така и правилата, но си силно не конкурентен, ако се стигне наемателя да избира между теб и друг, а другия е обзаведен, а всичко друго ги урежда и в двата апартамента. Това пак принципа на пазарния филтър. Класират се най-добрите, после се гледат основни характеристики, и накрая кой носи повече. В крайния етап губиш, ако хората са решили да пообиколят и да си направят лист. Не коментираме цени и други, тях ги взимаме, че са еднакви. Но и дори да не са, вярвам, че едно семейство би се лишило от още 50 лева на месец, ако си спести мъките с купуването и интегрирането на ел. уреди и мебели. Все пак това не им е завинаги - утре ще станат трима и ще имат нужда от по-голям, а по-лошия сценарии е да се разделят и да се приберат кой от къде е. Имам и такъв пример. Така брат ми си намери една бърза и изгодна сделка - младо семейсто разделяше се, и се изнасяше - сумата от апартамента се дели на 2. И така.
 
От: От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Хубаво ги смяташ ти, ама си в конкуренция с много други обзаведени. Само 3 месеца да търсиш наемател, и сметките ти отидоха по дяволите. Особено за заплатите на Варна - 500 лева са бомбастична сума. Дори за София е зор да вземеш за двустаен. Аз съм живял с години на квартира, и казвам нещата как изглеждат и от другата страна. А мобилен климатик се мести от сам човек, иска 4 пръста дупка на стъклото, за 15 лева ми пробиват стъклопакета.
.

Мой приятел ги дава тези пари и повече може да даде но иска и да е добре обазведен и локация - всеки сегмент си има търсенето знаеш.
Да в конкуренция си но са в пъти повече клиентите за обазаведен, пак ти казвам това което казваш е много нишово, а и не забравяй, че за да бъде толкова функционален всеки наемодател трябва да даде една определена сума за ремонти - особено за водата.

Ти ако ще го играеш 300 лв наем на необзаведено то по добре играй крайните квартали и панелките - като профил бачкатори търсиш от чужди градовете, това ще ти е по ликвидно ще вземеш пак същата цена, но имота ще по-евтин.
 
От: Re: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

То е ясно, че пазара определя както цената, така и правилата, но си силно не конкурентен, ако се стигне наемателя да избира между теб и друг, а другия е обзаведен, а всичко друго ги урежда и в двата апартамента. Това пак принципа на пазарния филтър. Класират се най-добрите, после се гледат основни характеристики, и накрая кой носи повече. В крайния етап губиш, ако хората са решили да пообиколят и да си направят лист. Не коментираме цени и други, тях ги взимаме, че са еднакви. Но и дори да не са, вярвам, че едно семейство би се лишило от още 50 лева на месец, ако си спести мъките с купуването и интегрирането на ел. уреди и мебели. ...
Ами blackout вика 200 лева разлика, та не знам. Всеки има някакъв сет от електроуреди и мебели, а аз лично бих търсил евтиния вариант. Едно камионче с двама хамали в София е от порядъка на стотина лева. У Варна не мога да си представя кой ще налива 5 стотачки всеки месец, при все, че не е толкова голям град, и около града има имоти бол. Не, че няма, но това не е масовият случай - да не ти пука за 650 лева с режийните, и да не си купиш имот.
 
Ee, чак пък 200 лева разлика, това може да се появи може би при 4стайните или мезонетите, но няма как при двустайните, вече губи логика. Не говоря да дадеш нещо на шпакловка и мазилка и едно напълно обзаведено, дори да има микровълнова, телевизори и прочие. В този случай може, но пък тогава няма да се класира първия за никъде. :)

Всеки има някакъв сет, но предполагам това е музика, телевизор, компютър, микровълнова, машина за кафе, мелачки, миксери, но се съмнявам булшинството да имат и да обикалят апартаментите под наем с печка, миялна, климатик, бойлер и подобни. Това определено е тъпо, ако е истина, и аз съм в грешка.
 
От: От: Re: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Ами blackout вика 200 лева разлика, та не знам. Всеки има някакъв сет от електроуреди и мебели, а аз лично бих търсил евтиния вариант. Едно камионче с двама хамали в София е от порядъка на стотина лева. У Варна не мога да си представя кой ще налива 5 стотачки всеки месец, при все, че не е толкова голям град, и около града има имоти бол. Не, че няма, но това не е масовият случай - да не ти пука за 650 лева с режийните, и да не си купиш имот.

150 лв е не 200 лв - какво правим при тази ситуация - нещо става и трябва да напуснеш до края на месеца, а ти си хванат в крачка и ще ти трябва време си намериш нов наем. Ок идва камиона и хамалите и ти пълни всичко, но примерно 2-3-4 седмици търсиш място и да намериш трябва чакаш да се изместят старите и ти да влезеш - през това време покъщнината ти ще е в този камион или някъде на склад където пак ще свързано с време и пари всичко и нерви - не знам колко си струва + вграждането и ремонтите след това, а ако хазяйна е взискателен и не ти дава пълна свобода да правиш каквото си искаш ...?
 
От: Re: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

150 лв е не 200 лв - какво правим при тази ситуация - нещо става и трябва да напуснеш до края на месеца, а ти си хванат в крачка и ще ти трябва време си намериш нов наем. Ок идва камиона и хамалите и ти пълни всичко, но примерно 2-3-4 седмици търсиш място и да намериш трябва чакаш да се изместят старите и ти да влезеш - през това време покъщнината ти ще е в този камион или някъде на склад където пак ще свързано с време и пари всичко и нерви - не знам колко си струва + вграждането и ремонтите след това, а ако хазяйна е взискателен и не ти дава пълна свобода да правиш каквото си искаш ...?
Винаги има предизвестие поне месец. И ОК, 150 лева да е, това са 1800 лева годишно, разлика само от обзаведен/необзаведен. Всеки си решава. Аз лично за извън София - дори не бих си помислил да обзавеждам за 10 хилки, с идеята да давам под наем. Предлагат се смешни заплати, и наемането с тях при цитираните от вас наеми е невъзможно.

Всеки има някакъв сет, но предполагам това е музика, телевизор, компютър, микровълнова, машина за кафе, мелачки, миксери, но се съмнявам булшинството да имат и да обикалят апартаментите под наем с печка, миялна, климатик, бойлер и подобни. Това определено е тъпо, ако е истина, и аз съм в грешка.

Търси се най-ниската цена, оттам се сравняват плюсове и минуси. Никой не заобикаля обзаведените. Е, има случаи хазаинът да не иска да си изкара кичозните и проядени гардероби и скринове.
С висока цена не си конкурентен. 3 месеца да ти седи заключен, докато си намериш наематели - и вече си в минус откъм амортизацията на мебелите. Сметни го, просто и ясно е.
 

Горе