ИТ затъпяване?

Относно error съобщението на банкомата не се изисква компютърна грамотност а способност да четеш. Това са две различни неща. Има много умни и кадърни хора който имат общи познания колкото да си прочете и отговори на емайл, и на този тип хора не трябва да им е ясно какво е драйвър за какво служи и т.н. Повечето тук понеже имате такива умения и си мислите че щом вие ги имате е задължително и други да ги имат. Иначе явно трябва да почнеме и сами да се оперираме, да си сменяме органи защото видиш ли било 2018 година и неможе да не се знае това. То затова има различни професий и хората специализират тясно в тях за да помагат на други на които не им е работа да го знаят. Живота не е всичкознание и нетрябва да бъде ;)
Бъркаш се:)
В тоя форум всички знаят всичко най-добре от всички :)
 
Нищо ново под слънцето. Всяко поколение еволюира и губи умения, които са станали ненужни за сметка на нови, които с актуални на съвремието. В днешно време не е нужно да си експерт, за да ползваш онлайн и компютърни услуги. Софтуерът и хардуерът са много по-надеждни и прости за употреба. Навремето всеки собственик на автомобил е можел сам да ремонтира почти всеки проблем. Сега в масовия случай максимумът на уменията за ремонт стига до смяна на спукана гума с резервна. Всяко нещо е с времето си.
 
Ее, това са що годе Ок, ако може и знае какво е майл, как се пише и как се праща. Също така, съм виждал хора, които седят и мъчат машината, а на нея седи out of order. :) Така, че четенето също в важно. И извинявам се много, но съм и виждал счетоводители, които никога не са правили каквито и да е формули на Excel, което в наше време ми се вижда повече от странно.

Никъде не съм казал, че компютърните умения и интелекта са две вързани неща. Напротив, нямат нищо общо до момента, в който се приплитат логики - неговите и на машината.

Също така нека обърнем внимание и на това, че дори и да си настроиш телевизора пак се иска малко познания. Говоря предимно за новото поколение телевизори. Не са длъжни хората да имат висока компютърна грамотност, но мисля, че как аз знам къде ми е корема и защо не смесвам диазепам с алкохол (примерно :) ), така и някой лекар би трябвало да знае, че писмо от НАП по пощата не се отваря. Всеки има някакви познания някъде, като силно е специализиран в това, което му изкарва хляба.
 
Я споделете вашето мнение, че може и да не съм прав.
Наблюдавам, че има все по-малко хора с елементарни компютърни уменуя?! Имам в предвид най-вече младите, тинейджърите, които трябва да са най в час с новите технологии. Според мен голяма заслуга за това има смартфона, който измести компютъра у дома. Всичко се прави по-лесно и просто с него, и компютъра (ако го имат) не се включва изобщо. Освен за да се изтегли някой торент-филм.
Може би сте чели някакви статистики или имате наблюдения?
Съгласен съм! И мога да кажа — по-добре за нас! Ще има работа за нас!
Като не могат да си инсталират една програма, не могат да си пуснат един сайт и не могат да си преинсталират машината, ще плащат като попове!

Нека си ползват таблетите и смартфоните. „Затъпяването“ не вреди на икономиката, защото ще се появи ниша, която да им обслужва „специалните“ нужди и да им взима мангизите. :p

А тези, които го знаят, си го знаят, и си го пазят за себе си и за собствения си кръг.

И в този аспект, аз съм споменавал на много хора, че ползвам блогове и форуми като методи за комуникация и всеки ми се смее. Само 2 социални мрежи ползвам, като едната от тях почти никой не я използва. :D

И авторът е много прав. В днешни дни не само никой не може да свърши нищо на машината си освен да „поцъка малко сварка“, ами и автомобилна грамотност няма. Няма никаква грамотност относно строителството, дизайна, медицината, въобще всяка една ниша. Дори тривиалната търговия — 9/10 не знаят какво правят! Нали им чета обявите. Гледам им снимките и описанията. Без коментар.

А за това, че „никой не е длъжен да разбира от компютри“, окей. То по тази логика защо аз да разбирам от деца, нали има бавачки. Защо аз да разбирам от готвене, нали мога да хвърлям пари като балък за доставки по домовете, и да им ям застоялите палмови масла. Защо да разбирам от почистване. Ще викна лицензирана фирма да ми почисти кинескопа на телевизора. Защо да разбирам от мода, нали си имам личен моден дизайнер, на който плащам по 3 бона на месец и ми шие къстъм костюми. Или нека се обличаме като мангони, после да се чудим Англосаксите защо ни се смеят и ни наричат „Утайката на Европа“.

Има нещо наречено „обща култура“ и „базова грамотност“. Не се изисква специализация за да научим елементарни неща, които да ни направят живота лек и да ни вдигнат малко рейтинга по света!

Имам приятел, който не знаеше как да си зареди сам гориво! Научи се като стана на 24-25 години чак! На една бензиностанция из Балкана се оказало, че нямало момче-бензинаджийче да го обслужи, Царската ми Особа той! Оклепал се целия в нафта, а отгоре на всичко грабнал пистолета за бензин в началото.

В Париж като стана терористичния акт, където публично екзекутираха няколко души в офиса на Шарли Ебдо и гръмнаха полицай на тротоара като псе, нямаше как да не забележа, че от терасите снимаха със смартфоните активно. Ако това милениалско поколение разбираше малко поне от оръжия и тактически похвати, можеше поне едно франсе да слезе и да изпразни един пълнител в тиквата на тоя престъпник, че майка му после да го целува студен, увит в чаршаф! Или ако нямаш пистолет, все нож имаш, иди и му забий един нож в гърлото и го отвори! Полицай или не, човек е това! Никой не заслужава да умре по такъв начин! Който е гледал клипа, човечецът се молеше за живота си, протягаше ръка и се молеше със сълзи на очи!

Поколението на Смартфоните.
Стрелят с камерата, а не със пистолет.
Документират смърт, а не спасяват живот.
 
Последно редактирано:

Горе