Идва ли се нова финансова криза?

colF

Member
Здравейте, пичове! Напоследък чета доста инфо по темата. Интересно ми е да чуя и вашите мнения от чисто любопитство, поздрави. :)
 
Икономиката е на принципа бум енд бъс - цикли, както им викат икономистите. Ако приемем, че сега е възхода, то неминуемо следва кризата. Въпрос на време е, както казах. Минаха почти 10 години от последната - време е :(
Как стигна до този извод? Като човек, който не може да каже за себе си, че разбира от тези неща, ми е интересно да чуя аргументи
 
  • Like
Реакции: colF
Икономиката е на принципа бум енд бъс - цикли, както им викат икономистите. Ако приемем, че сега е възхода, то неминуемо следва кризата. Въпрос на време е, както казах. Минаха почти 10 години от последната - време е :(
Според теб колко тежка ще бъде? (В сравнение с тази от 2008 например)
 
И според мен идва, въпрос на време е кога ще се усети у нас. Явно във Франция усещат нещата по-бързо и протестират активно. Може и да не е много тежка, но е много кофти вариант, цените се вдигат, а икономиката се свива, т.е стагфлация, вероятно у нас ще се усети доста неприятно. На бг имаше един добър анализ в инвестор, преди около 2 месеца го четох, не ми се рови за линк.
 
Какво значи тежка? За едни ще е тежка, за други не толкова, за трети ще е добре дошла :) Предполагам при имотите и строителните фирми ще е най-тегаво.


Според теб колко тежка ще бъде? (В сравнение с тази от 2008 например)
 
Че тя вече е тук, чакаме само някой голям да повлече крак, че да стане официално, както беше с Lehman Brothers.

И ББ пак ще разправя като през 2008, че всичко е цветя и рози и в целия свят има криза, а нас видиш ли ни подминава благодарение на стабилна политика хахаххаха.

Колко ще е тежка - зависи за кого. Повечко от 2008г. ми се струва. А и Дойчебанк от няколко месеци се поклаща. Ако фалира, кризата от 2008 ще ни се стори като лек бриз. Едва ли ще я оставят според мен, ще си я закрепят изкуствено докато минат сътресенията.

Само припомням, че преди месец се пуснаха 8 000 000 банкноти по 100лв в обращение, а тази година се готвят още 14. Та още - 2 200 000 000 левчета в обращание си имаме, но всичко е точно. Криза няма.

Както ни се каза 2011 - "И въпреки трудностите, въпреки кризата, виждате, ние тук, в България, не спираме, откриваме спортни зали, багерите са навсякъде, строим магистрали – “Тракия”, “Марица”, ще започне да действа и “Струма”, от септември и два ЛОТ-а, метрото в София…"
 
Ние вече сме в криза, просто медиите не са поели вълната.
За разлика от предната, която беше баМкова, тази ще е по-лоша и дълга. Тази ще е фирмена задлъжнялост.
Параметри за зяпкане: цена на злато, Swiss Frank (нищо, че активно си регулират валутата и го играят като борд), борсови индекси (тук вече видимо се вижда забавяне на възходящия тренд и мижави горички като нашата вече смучат тиня - силен мечи пазар), докладите за брутните износи на големите играчи и стокообмен, и разбира се не на последно място и политическите решения. Русия агресивно чисти доларови позиции, Китай го играе умряла лисица, защото са с най-дълга експозиция в "гущери".
Лошото е, че нашето правителство харчи като за последно и буфера, който имаха комунистите 2008 го няма. Разбирай ще е твърдо кацане.
Тия с кредитите ще духат супата първи (говоря за частните лица) и правителството пак ще хукне да спасява 1-2 баМки (да е става реклама) с нашите данъци.
Аз лично бих заложил на кеш и консервативно харчене.
 

Горе