Избор на лаптоп :)

Да са включа в малолумния спор и аз.
На работа съм с Линукс, трябваше ми година докато го направя използваем.
 
Общо взето всички подобни теми в интернет рано или късно се превръщат в спорт PC vs Mac и то най-вече заради Mac феновете. И това прави Apple най-успешния бранд в света, което е доста интересно от бизнес гледна точка :)

Много от феновете биха заявили че това се дължи на факта, че правят изключително качествени и работещи продукти, но не - има и други компании, които правят добри продукти :) Много биха заявили че те са иноватори, което от около десетилетие също не е вярно, защото всички крадат едни от други, дори Apple доста често "измислят" функционалност, която конкуренти имат от години и най-нагло я наричат иновация, но това всички го правят така или иначе ;)

Единствената причина Apple да бъде най-скъпия бранд е религиозната зависимост, която феновете им изпитват към тях и готовността да се бият със зъби и нокти, защитавайки колко е добър продукта, също така са готови да платят $2000 за телефон, който ползват за фейсбук и поща.

Имам немалко приятели, които ползват Apple, но мнението и ме като за всеки компютър - да добра машина е, работи прилично, но .. е просто машина :)
Да вметна също така, че и много от developer-ите, за които говорите по-горе са на мнение, че много им е готино да работят на служебен Mac, но 5к за лаптоп не биха дали :) Не защото не могат да си го позволят, а защото са ОК и на PC алтернатива за 50% от цената.
 
Както отбелязах - това беше така допреди години. Епъл не са излизали със смислена иновация от доста време. Качеството и надеждността са паднали значително.

Междувременно Уиндоус е дръпнал напред. И аз се изненадах, когато преди около 1.5 години се "върнах", но е факт. Дори Linux Subsystem има, което е game changer за уеб девелъпърите. Единствено тъчпадът ми липсва.

... Но в България, за кой ли път, предприемачите се движат с 3-5 години закъснение. Очевидно трябва някой местен да ги "светне" и да им смели матриала наготово, за да влязат в крак с тенденциите. Настоящата манията по дропшипинга е друг тукашен пример. WordPress също чакА доста години дорде народът тъдява се ориентира откъде тече топлата вода...

Забавно е да наблюдаваш тия феномени :)
 
Да, готино им е на уеб дев-овете да работят на служебен Мак, но си далеч от истината с твърдението си, че не могат да си позволят да си купят лична такава машина. Все пак знаеш какви са заплатите в сферата. ;)
Иновация не е равно на изобретение/откритие. Това го повтори и Тим Кук наскоро. Иновацията е когато от съществуващ продукт, намериш начин така да го преработиш, че да стане максимално използваем и смислен, да му добавиш такава функционалност, която да го качи на следващо ниво.
Няма как всяка година да има нови открития на напълно нови неща всяка година и то съсредоточени само в един тип продукт. Имаше - смартфон в близък до сегашния му вид преди повече от 10 години, таблет, смарт часовник, лед телевизор.
Това, което държи потребителите на Apple лоялни към марката е екосистемата и привидното качество на продукта. Защо привидно? Преди близо 3 месеца, както бях с Макбук Про-то си в раницата, отидох в голям РС магазин във Варна да ми покажат наточен мощен лаптоп за около 3-3500лв (нали уж лаптопите на другите марки са по-евтини) - на допир - сравнително евтина пластмаса, охлаждането - отдолу (засмукването на въздух), долната рамка на екрана двойно по-дебела от тази на 4 годишния ми макбук. Нямаше база за сравнение, а точно това е което първо гледат повечето хора като си избират компютър - освен параметрите, как изглежда и е изработен.
Понастоящем цената на хубав утрабук по никакъв начин не отстъпва на тази на аналогичния му Apple продукт. Така че това с цените...не е много резонно да се изтъква вече като причина за избора.

Мак-а дава възможност за достъп до всеки тип софтуер и да имаш инсталирана всяка ОС, която ти потрябва. Това е едно от основните предимства.
 
Съгласен съм изцяло с @Noke, Маковете не са това, което бяха!

@angelovarna, още от първото изречение личи че си прочел яко по диагонала това, което аз съм написал :) Едно е да не можеш да си позволиш нещо, друго е да прецениш че парите са му много и да предпочетеш двойно по-евтина не-двойно по-лоша алтернатива ;)
А ултрабуците далеч не са на цените на Мака, за около 2000-2500лв ще си купиш алуминиев ултрабук. Добре е да се провери преди да се пише.

А и като цяло си изгубил целия смисъл на това, което исках да кажа, а може би просто си игнорирал лафа за религиозните поклонници на мак, защото ... ъм ;> такова да.
 
Последно редактирано:
Преди да коментирам чета внимателно, поне до колкото ми позволява средата към момента на прочит. :)

Говорих по лични наблюдения, понеже в такива среди се намирам. И тъй като през септември се случи да мина на десктоп станция, подшушнах на няколко мои приятели девс за това как се е развил Windows в лицето на 10ката напоследък и че за уеб разработки може и да става. Никой не пожела и да чуе, единия от тях си купи собствен Макбук Про 15ка, друг сега умува, тъй като мисли да сменя работата.
Проверих преди да пиша - през септември месец последно. Един XPS 13" на Дел например (въпреки, че ги хулих по-назад в темата), струва около 4450лв с ОС, Макбук Про 13"ка със същата RAM - 4600лв, като при Мак-а получаваш и безплатен офис пакет, както и доживотна безплатна ОС (е, докато се поддържа официално от Apple, а това е поне 7 години напред). Бонуса при Дел-а е, че има двойно по-голям обем сторидж. Пак казвам, гоним и качество на изработка, не само параметри. Тук този модел макбук го слагам наравно с XPS-а заради кофти клавиатурата.
Аналогично стоят нещата и при сравняване на 15" версия на XPS (5700лв) с 16" на макбук про-то (5500лв с 512GB SSD, 5975лв с 1ТВ като XPS). Бих дал тези 275лв отгоре без да се замисля - получавам по-голям и хубав екран, безплатни ОС и офис (на XPS-а windows-a му е включен в цената), супер тракпад, по-дълъг живот на батерията.

Няма да разводнявам темата. Всеки ползва това, което му харесва и от което има нужда. Аз за себе си съм преценил, видях и автора, че вече е направил избор. Не виждам какво повече има да се дискутира в тази тема.

В момента пиша от Хакинтош (до преди три месеца имах MB Pro 13"), докато цялата система у дома + носима технология ми е Apple. Има и един Windows-ски лаптоп и конзола, които са изключение. В офиса съм на РС. Човек трябва да опитва от всичко, а не само да нарочва други, че видиш ли ползвайки различно от неговото са зомбита и не знам още какви. :)
 
Между другото, XPS по някаква причина държат супер висока цена в БГ. Не знам, може би пазарът за тях е минимален, което оскъпява и гаранцията в последствие. Но както и да е, в щатите разликата между Macbook Pro и XPS е доста по-чувствителна. Направи справка и там.
 
Тъй като чета доста ревюта, единственото, което някак си не ми допада е, че хейтиш други марки лаптопи за неща, за които Мак не е по-добре.

Говориш за качество на изработка, е висящите дела и хилядите неработещи клавиатури последните им 3-4 поколения(2016-2019)?
Тук за секунда ще прекъсна и ще кажа че дори не е нужно да продължавам, защото това само по себе си е абсолютно достатъчен казус, за да те откаже от марката. Как може нещо толкова елементарно като клавиатурата да не работи?!?!
И ще намеся отново религиозния момент с приятели, които са фенове на марката и казват "Е не ми работят 2 копчета ама кво толкова, не ми се занимава да го пращам пак, щото предния път стоях 2 седмици без лаптоп." Това е отпреди година за Pro 15 2017, тогава беше на около 5 месеца лаптоп, със вече сменена клавиатура и неработещи копчета за 2ри път.

На мен ако ми се случи нещо подобно повече тази марка НИКОГА :) Това е АБСУРД!

Говориш за охлаждане при условие, че throttling-a е брутален при последните 3-4 поколения Mac, да не говорим че при натоварване и те работят на близо 90гр.
Между другото, дотук не съм говорил изобщо от личен опит или убеждения, а на база много четене.

Ако трябва да говоря за лични предпочитания, като изключим по-горните тежки недостатъци, не ме кефи и че всичките им екрани са с гланцов екран, от години винаги ползвам матови IPS панели и на лаптопи и на монитори и чат-пат като работя с някой колега на Мак страшно ме дразнят отблясъците.

Като цяло целия хайп около Apple малко ме дразни и може би и това е причината за момента да не се решавам да взема, някак не искам да съм част от това религиозно общество :)
 
Под качество на избработка имам в предвид общото такова. Далеч не съм на мнение, че всичките им продукти са идеални.
Точно това с клавиатурата ме спря през 2016та и си взех миналогодишния тогава модел. Сега този проблем върви към оправяне, но е едно от разочарованията свързани с тази марка. На 12"овите пък масово им горят вградените ССД-та и после трябва да закачаш външно такова, което обезсмисля цялата идея за ултрапортативен компютър. На iMac-oвете продължават да слагат HDD и Fusion Drive или SSD (ако си доплатиш), което е безумие. Ако седнеш пред нов iMac с HDD ще си изпиеш кафето и още няма да е заредил.
Тротлинга беше проблем на ако не ме лъже паметта миналогодишния модел макбук про с i9, който после оправиха.

Миналата година 2 седмици преди да изтече програмата за моя Макбук отидох в сервиза да му видят екрана, струваше ми се че започва да се проявява проблем с отлепяне на антирефлексното покритие, но не бях съвсем сигурен, понеже беше доста дребно петънце и то на рамката.
Взеха го от Криейтив Сървиз и след 3 дни ми се обадиха да си взема лаптопа вече с безплатно сменен горен панел + екран и гаранция от 6 месеца за екрана. Познатия ти ако няма алтернативен компютър винаги може да иде в сервиза да му видят компютъра, да констатират проблема и да се уговорят да получи обаждане когато необходимия за подмяна компонент пристигне и да бъде подменен своевременно, за да не виси 2 седмици без компютър. Необходимо е обаче малко съобразителност да се прояви. ;)

Гланцовите екрани не са това, което бяха преди близо 10 години. Имат покритие, което ограничава до някаква степен отблясъците и същевременно насища цветовете. Предпочитам техните екрани, в сравнение с матовия IPS панел на LG монитора, който имам - е дооста по-добре, а като пекне сутрин слънцето - и двата екрана са със сравними отблясъци. Тук е момента да отбележа, че от скоро масово добавяната автокалибрацията на цветовете на екрана според светлината в помещението, което правят Apple е меко казано добре дошло за всеки дизайнер и за жалост все още рядко срещата екстра при други производители.

И аз следя марката, ползвам им продуктите от зимата на 2008ма. Но никога не се решавам на покупка веднага след излизането на нов модел устройство и това важи за абсолютно всички марки. Изчаквам от 3 до 6 месеца и тогава действам. Защо? За да се натрупат малко потребителски ревюта, да се появят и достатъчно наличности по магазините и пр.

Правейки избор е редно човек да се интересува единствено от своите потребности и как може да ги задоволи по най-рационалния начин, а не водейки се от налагано от други мнение или слухове да отхвърля продукти.
Това е масова българска черта и е жалко. Предпочита се да се вземе например 10-12 годишно БМВ/Мерцедес/Ауди вместо нова среден клас кола, за която реално има пари да обслужва. Защо предпочита първите? За да го видят комшиите колко е напред в живота...поне според илюзорните му представи за това.
Не е важно кой какво ще каже като си вземеш телефон, дреха, кола, лаптоп и пр, а до колко ще ти е кеф да го ползваш. ;)
Е затова съм с жълт iPhone, харесва ми цвета. Жена ми си избра цвят охра, преди това беше с Galaxy S8. Харесва ни - взимаме. Какво ще каже или няма Гана от отсрещния тротоар докато вървя и говоря по телефона - ни най-малко ме интересува.
 
пиша ви от новия лаптоп. За сега е много готино всичко. Незнам защо съм се мъчил толкова време със стария. Направо съм се преродил, така мисля. Сега мога с много по-голямо желание да работя. Наистина вече ми се работи повече. Силно препоръчвам на всички които скоро не са си сменили машинките да го направят. Ще имате по голяма мотивация за работа. До сега супер бавно ми зареждаше всичко дори се мъчих да влизам в някви сайтове и форуми докато се регистрирам споделя моя уеб сайт ужс.. Сега няма да е така.. А наистина интернет експлорер едге е супер бърз. По бърз е от хрома.. не съм очаквал такова подобрение.
 
В крайна сметка си поръчах това леново само с има и ХД..

Сега от къде мога да си сваля чист виндовс 10 :Д
Аз мога да ти изпратя един Pro, 408,00 лв с ДДС, с фактура от оторизиран реселър.
 
свалих си от официалния сайт на уиндоус.. сега ще си купя един код от ебай за 10 лева има.. и ще си го активирам
Много паднали цените бе, аз броих цели 20 кинта преди 2 години.
 
Абе чувам, че рамта е паднала? Чудех си да си взема една плочка, хаха. :) Но и май скоро и аз ще гледам често тази тема. Мисля до година да си взема нов лаптоп. В момента още си проучвам марките. Но мисля, че Леново за сега. Някой с предложения. Ще ми се да е в скъпия клас и определено да не се мисли за нов в следващите 2-3 години. Сегашният направи май вече 4. :)
 

Горе