Избор на лаптоп :)

Малко да ъпна темата

аз съм много доволен от моя лаптоп..
сега братовчед ми иска да си взима лаптоп имал излишни парички и му търся лаптоп между 2000 и 3000 лв.. като той няма да работи с програми и т.н. повече за игри ..

Спрях са на този лаптоп
Dell G5 15 Gaming (5590) | 15.6" FHD 144Hz, i7-9750H, 16GB, 512GB SSD, RTX 2070 8GB • 137970 ⋙ Цена | Plasico IT Superstore

понеже аз ползвах много ДЕЛЛ и съм доволен и имат 3 години гаранция а сега съм с леново .. щях да му взема леново обаче като моя няма затова.. този е с по хубава видеа карта.. някой ползвал ли е тази серия от делл и доволен ли е ? нещо друго да предложите с тези характеристики?
 
Видео картата е миналата генерация - гледай RTX 3060, 3080, 3090
Рам може да се напъне за 32 гб
Примерно това:

Иначе новите Ryzen процесори не изостават от интелските.
 
Реших да пиша тук, за да не отварям нова тема.

Ще купувам нов лаптоп и се колебая между 2 модела:

Dell Vostro 3525

Fujitsu Lifebook A3511
 
По принцип ryzen ги водят че са добри, но аз бих заложил на intel , относно марките нямам впечатления от fujitsu (освен че правят много добри климатици) , аз имам dell vostro подобен модел, но с интелски процесор и съм доволен от него
 
Тва със записвачката много дебело ми се види, а и за какво ти е записвачка?
 
Дай още 500 лв и вземи тоя звяр, имам същия само че с райзън 7, но и интелския не е лош. Много е добър.
 
Не ми трябва геймърски. Няма да играя игри.

Лаптопът ще се ползва за интернет, офис приложения и гледане на филми.
 
Не го гледай к'во пише, лаптопа става за всичко, с голям екран и добро охлаждане е. С всичко ще се справя, а никога не знаеш за какво ще ти трябва. Като ще даваш толкова пари, смятам че това ти е най-добрия избор, сега ще падне още цената сигурно на черния петък даже.
 
Аз съм супер доволен от HUAWEI MateBook D16, доста добър и удобен за работа, но ако имате излишни пари за хвърляне препоръчвам Lenovo 16 Extreme.


Поздрави.
 
Не си падам по лаптопи и ясно че тия клипове са рекламни, но тия кефят.
 
Мейтбука има слаба батерия, кофти дисплей и супер нискои качествно на материалите.
 
Аз си взех macbook за 1900лв и съм много доволен. Работи супер бързо с M1 процесор, много тънък, не загрява въобще и няма вентилатор. Батерията издържа супер много, дават 18 часа, но аз не го ползвам непрекъснато и го зареждам през 1-2 седмици при нормално използване по половин-един час на ден. Това е, че е 13 инча и в началото си мислех, че ще е малък, но не е така, върши много добра работа и дисплея е супер. Има и 15 инчови, но там цените вече са други.
 
Дай още 500 лв и вземи тоя звяр, имам същия само че с райзън 7, но и интелския не е лош. Много е добър.
Буквално вчера си поръчах Lenovo IdeaPad Gaming 3 16" WUXGA IPS 165Hz екран (100% SRGB Coverage, 350 нита яркост), Ryzen 7 6800H, 16GB DDR5 RAM (възможност да се сложи до 64GB), 1TB SSD (има слот за още едно, а такова стои и чака вкъщи), RTX 3050ti 4GB.
Да, по-евтино е от Легион-а, но след множеството клипове за проблеми с лентови кабели и екран точно за него модел, реших да заложа на този. Разликата в цената на двата не е голяма. Колебаех се и за НР Omen или Виктус беше (вече ми е малко каша в главата от толкова модели) - но пък те имаха проблем с пантите на екрана.

Какви ми бяха изискванията - качествено цветопредаване, производителност, батерията да държи реални минимум 6 часа (този, който избрах по книжка беше 9 или 10), възможност за ъпгрейд на ССД и РАМ.
И ако някой чете темата от самото й начало ще види, че съм писал за Мак и как ползвам Macbook. Е, продадох си Макбука. Защо ще попитате....
С всяка изминала година излиза нова версия на Mac OS. От версия Мохаве (2018г), всяка следваща е по-зле от предната. Много бъгове, които не стига, че не се оправят, се и пренасят към следващата версия. Разчита се на бълване на нови екстри, без да се работи достатъчно по стабилността, което вече води до приравняване на Mac OS до Windows по отношение стабилност и бъгове при обновленията. Стигна се до там, че поне веднъж дневно се налага да се килват процеси и пускат наново за да работи системата добре, а рестарта веднъж седмично е задължителен. До преди няколко години лаптопа се рестартираше само при обновление на ОС...
Като добавим към всичко това и липсата на възможности да си добави човек допълнително памет към компютъра, като батерията на новите лаптопи и телефони (за телефоните до някъде разбирам) да деградира за 2-3 години до степен нужда от смяна и постоянното вдигане през последните две години на цената за смяна на батерия (за 3г айфон да се смени батерията в оторизиран сервиз с оригинална с труда е около 300лв, а преди две години беше 120лв)... Реших да дам шанс на "обикновена" машина. Затова не се хвърлям на премиум марки и модели с цена от порядъка на 6000-8000лв. Не е проблем цената, но мисля, че за пробата едни 2500-3000лв като бюджет за лаптоп са достатъчни. Ако не ми хареса е ясно къде ще се върна, но не мисля с лесна ръка да се откажа от вариант с Windows + Линукс виртуализация или обратното.
За който не знае - занимавам се с уеб дизайн и development. Споменавам го, ако си търсите компютър и ви интересува мнение за това, което съм избрал. На драго сърце мога да споделя такова след седмица ползване (очаквам компютъра да пристигне днес или утре). Ще тествам с Adobe CC, Figma, Visual Studio Code под Windows 11. Ако е за Линукс ще помоля за препоръка за такъв, който да има добро скалиране за 4к екрани. Засега като дистрибуции на сърце са ми Дебиан, Убунту и Федора.
Поръчах и Logitech MX 3S мишката като акомпанимент на Logitech MX Keys клавиатурата ми. Преди това бях с Apple Magic Mouse 3 мишка - наистина удобна, но за съжаление не може да се ползват функциите й с Windows/Linux.
 
И аз да се вкюча с едно сравнение. Имам 2 машинки dell precision m4800. Това е и7 4то поколение. Едната е с 16Г другата 32Г рам. До този момент работят перфектно. От бачкането ми изсипаха един dell latitude 5510 (голема тесла) 10то поколение и7 процесор, 16Г рам. ССД. На спецификация по-добрия! Реалността обаче дъртия прецижън го сцепва. Също така ме съмнява латитюда да изкара възрастта на прецижъните! Та извода: гледайте продктовата серия, евтините масовки обикновенно бързо умират.
 
Купих лаптопа, обаче имам един тъп въпрос, как да го изключа?
Когато натисна копчето за изключване, той не се изключва, а минава в спящ режим.
 

Прикачени файлове

  • DELL.jpg
    DELL.jpg
    94.5 KB · Преглеждания: 10
карам 3 година с LENOVO LEGION много добра машина честно, предния беше DELL и изкарах 11 години ахаха но и леново си е струвало.. и доста натоварвам машинката .. дадох 2500 лв , но си заслужава честно казано :)
 
Аз бях изправен пред същите дилеми и след доста проучвания си взех това животно: https://laptop.bg/laptops-asus-ROG_Strix_G17_G713-asus_rog_strix_g17_g713rmkh011

По-скъпичък е, но съм изключително доволен. Предния ми също беше 17 инча, но този като габарити е доста по компактен и лек благодарение на супер тънките рамки и тънкия дисплей. Алуминиев капак, качествена пластмаса, 4 въздухоотвода, доста добра батерия като за такава машина (около 4-5 часа нормална работа и около час и половина при тежки натоварания - 3д, фотошоп и т.н.).
 

Горе