Избор на Linux дистрибуция за VPS

vassy

Active Member
Изправен съм пред дилемата коя дистрибуция да избера. Възможните опции са:

CentOS 5 64Bit
CentOS 5 32Bit with Cpanel
CentOS 5 64Bit with Cpanel
CentOS 5 32Bit with Kloxo (free)
CentOS 5 32Bit with Webmin (free)
CentOS 5 64Bit with Webmin (free)
CentOS 6 32Bit
CentOS 6 64Bit
Debian 5.0 32Bit
Debian 5.0 64Bit
Debian 6.0 32Bit
Debian 6.0 64Bit
Fedora 14 32Bit
Fedora 14 64Bit
Fedora 15 32Bit
Fedora 15 64Bit
Ubuntu 10.10 32Bit
Ubuntu 10.10 64Bit
Ubuntu 11.04 32Bit
Ubuntu 11.04 64Bit

Избирам 64 битовите. Става дума не за WEB сървър, макар , че ще го има и това, а за приложение. В момента работи на друг VPS, който обаче е ограничен от към трафик 100 GB на месец out и се налага да го сменя. На този другия VPS, cloud при това, съм сложил Ubuntu 10.4 LTS 64Bit и всичко работи перфектно вече 10 дни. На новия избора е по-голям.

Параметрите на новия VPS:

256MB guaranteed/512MB burstable memory
30GB storage
2TB/month data transfer on 100Mbps (upgraded from 1TB/month)

HTML:
They are using Xeon X3450′s with 16GB memory and 2TB SATA

Та, дайте съвет коя дистрибуция да избера и коя заема по-малко RAM, че на стария има 20MB свободни от 256 при гола инсталация.
 
От: Избор на Linux дистрибуция за VPS

Аз лично не бих ти препоръчал Ubuntu. Много ресурси дърпа. За CentOS-а имам смътни спомени с прецакана версия на SSL. От изброените аз лично бих се спрял на Debian. Класическо old school решение.
 
От: Избор на Linux дистрибуция за VPS

CentOS гледам много го обичат разни по-разбирачи.... аз лично навсякъде си ползвам или дебиан или убунту (което пак е базирано на дебиан).
Аз ако трябваше сега да избирам бих си сложил убунту - същите възможности като дебиан, само че с по-сериозна поддръжка.

Но вече като производителност немога да ти кажа сравнения. Но големи разлики май няма, каквото и да избереш. Само Fedora-та нямам идея как е, ама силно ме съмнява да е за предпочитане.
 
От: Избор на Linux дистрибуция за VPS

Аз също предлагам Debian (за версия не мога да дам съвет). От операционните системи, които съм ползвал най-малко ресурси ползва Debian-а. Така повече ще ти остават за важните приложения. До колкото гледам плана, който си избрал това ще е от най-голямо значение имайки предвид ниските параметри.
 
От: Избор на Linux дистрибуция за VPS

Иначе аз използвам Gentoo както за сървър, така и за потребителска машина. Проблемът му е, че при него се компилира всичко (желателно е да не се използват бинарки) и както си го нагласиш така ти работи. Ако го нагласиш добре е много производителен. Който не знае как се борави с това е хубаво да не пробва. Играл съм си с Debian и Ubuntu на чужди сървъри и макар да са подобни Ubuntu-то много ресурси дърпа. Спомням си как да един, на който се мъчех да поправя php+cURL скрипт, нямаше как да му се помогне, тъй като скрипта си беше наред. Проблемът беше в проблемна (уж последна стабилна) версия на ssl. Той използваше CentOS. Възможно е да е било частен случай, но от тогава ми остана лош спомен за тази дистрибуция. Като гледам какво препоръчват тези преди мен, значи болшинството сме за Debian.
 
От: Избор на Linux дистрибуция за VPS

То InnoDB има възможност да се оптимизира като производителност като голяма част от него я дигнеш в RAM паметта (аз съм дал около 80% от RAM паметта за InnoDB кеш на сървъра ми), но тук става въпрос за големи бази данни, т.е. такива над 1GB. Няколко стотин MB си е нормален размер база данни.
А за RAM паметта трябва да се внимава. 32 битовите машини не могат да адресират повече от 4GB RAM (2 на степен 32-ра в байтове). Аз карам с малко стара техника (32 битов процесор) и DDR2 RAM. По-хубаво е да товариш RAM паметта, защото ти излиза по-евтино да купуваш RAM платки пред това да сменяш процесора. Отделно, че някои процесори са капризни и искат специални дъна (т.е. налага се и нея да сменяш). 2GB DDR2 RAM платка струваше 40-50лв, ако не се лъжа.
 
От: Избор на Linux дистрибуция за VPS

Благодаря на всички писали. Още снощи към полунощ го пуснах на Ubuntu 11.04 64Bit. Колебаех се за Debian 6.0 64Bit. С пуснат само Apache картинката е следната:
top.JPG
Смених VPS-а заради ограничен трафик 100 GB месечно, на този е 2000 GB. Ще работи VOIP приложение. Въпреки, че сменях кодеците и закъсненията, не успях на стария да сваля достатъчно трафика без загуба на качество. Трябваше ми към 200 GB месечно.
Сега обаче ми възникна нов проблем. По никакъв начин не мога да накарам приложението да слуша на UDP порта си. Същевременно си слуша на TCP - 2 порта. Не помага iptables въпреки, че добавям ръчно UDP порта и то виждам с iptables -L. С външно сканиране показва, че порта не е отворен, няма го и с netstat.
Някакви идеи?
 
Последно редактирано:
От: Избор на Linux дистрибуция за VPS

По-скоро да е конфигурация на приложението? Трябва ли да слуша на UDP порт?
 
От: Избор на Linux дистрибуция за VPS

Проблема с портовете е решен. Оказа се нещо много тривиално, но човек трябва да си гледа логовете първо. Понеже ползвах същия лицензен ключ за приложението,като на стария сървър, а той е за 512 слота и 10 сървъра, новия не отваря порта поради надвишаване на броя слотове. И тогава ми светна, че слотовете всъщност са общ брой. На стария сървър бях пуснал 512. След редуциране на 256, всичко тръгна както трябва.

Понеже няколко човека писаха за паметта, ето две снимки на състоянието:

Стария сървър - cloud vps
top-old.JPG
Не е целия екран. Страшно много процеси, без реално абсолютно нищо инсталирано, освен приложението. Тук е с 51 потребителя в момента на снимката.

Новия сървър
top-new.JPG
Свободна памет бол.

Както видяхте приложението е Teamspeak 3 Server. Със съвсем легален NPL лиценз. Правя го за идеята, хора около мен играят разни онлайн игри и ми омръзна да слушам кое било трудно, скъпо, само платено можело да е, как не ги пущали в разни такива сървъри българите и т.н. Едва ли не за богоизбрани.
 
Последно редактирано:

Горе