Изисквания за да се продава интернет?

Maverick

Well-Known Member
Първи въпрос: Какви са изискванията за да мога да продавам интернет?
Втори въпрос: Има ли доставчик който да предлага подобна услуга? Нещо като бизнес пакет, който може да се продаде на х бр. потребителя.
 
Разрешение за да продаващ интернет не ти трябва. Предприятията, които ще извършват "електронни съобщителни услуги" трябва да уведомят КРС за това свое намерение. Прочети и закона за електронните съобщения за специалните изисквания, които ще трябва да изпълняваш (има го на сайта на КРС - www.crc.bg).
Отделно ако ще изграждаш собствени кабелни мрежи ти трябва лиценз за това от КРС. Лиценза в момента е безплатен.
Ако ще изграждаш мрежи, използващи ограничен честотен ресурс (т.е. безжични мрежи) също има лиценз, който трябва да вземеш от КРС и пак е безплатен.
 
От: Изисквания за да се продава интернет?

Има някакви лицензии (погледни закона за електронните съобщения), но ако кажеш къде точно искаш да оперираш, мога да ти препоръчам интернет доставчици, от които можеш да купуваш гарантиран интернет. Най-добро мнение имам за Еволинк. Ползвам доставчик, който ги ползва и както локалният (български), така и международният им нет е перфектен. Ползвал съм част от гарантирана линия от Спектър Нет и линията беше добра, но сега откакто се сляха с МТел и Мегалан нямам идея какво е качеството на линията и обслужването.
Най-лошо мнение имам за Евроком (сега Близу) и БТК (сега Виваком).
 
От: Изисквания за да се продава интернет?

1ви отговор: Не, няма. Подлежиш на доброволна регистрация в КРС.
2ри отговор: Да има, но от опит знам, че освен ако нямаш капацитет да накачиш 300 души от раз, можеш да поразпиташ за по-малки играчи, от които да купиш трафик. Не, че не можеш да купиш и от опорните доставчици, но да не стане така, че да си със 100мб, от които ти разпределяш не повече от 30-50, защото е леко нерентабилно.
Ако ще опъваш кабели става сериозно, защото затягат положението с кабелите по фасади. Ако е в населено място с под 5к жители това ограничение не важи.
ако имаш други въпроси давай ги.
 
От: Изисквания за да се продава интернет?

Благодаря на всички за отговорите, за сега тази информация ми стига. Ако има нещо за напред пак ще питам.
 

Горе