НАССР системи
Active Member
Магазините за кафе и други топли напитки са едни от най-добре работещите обекти през последната година. Ароматното кафе, съчетано със сладкиш биха подобрили настроението на всеки човек. Ограничителните мерки, които се налагат от МЗ не засягат този вид обект.
В Koffee Shop може да приготвяте:
- топли напитки (кафе, чай, капучино, горещ шоколад и др.)
- студени тонизиращи напитки (фрапе, айс кафе, студен шоколад, мляко с какао и др.);
- чай;
Разрешено е да предлагате готови следните храни:
- захарни и шоколадови изделия;
- трайни сладкарски изделия (бисквити, вафли, сладки, соленки и др.)
- малотрайни сладкарски изделия (еклери, десерти и др.);
- фини печива (мъфини и кексове);
- сандвичи;
- солети, крекери и др.
- чипс;
- ядки и маслодайни семена;
- минерални, изворни и трапезни води;
- плодови сокове и нектари;
- пиво, вино и високоалкохолни напитки (бутилирани или в потребителска опаковка);
Изисквания относно статута на помещението:
От 09.06.2020год. влезе в сила новия Закон за храните, поради което вече е задължително обектите за търговия с храни да имат статут съобразно ЗУТ.
Помещението трябва да има статут на търговски обект съобразно изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Документите са с различни наименования, които се определят от категорията на сградата и от годината на узаконяване. Наименованията на документите са:
- Удостоверение за въвеждане в експлоатация;
- Разрешение за ползване;
- Акт 16;
- Удостоверение за търпимост (за по-стари сгради);
- Разрешение за поставяне;
- Разрешение за строеж (за второстепенни постройки).
Изисквания относно устройството на помещението:
Необходимо е да обособите следните площи:
- Подготвителен кът оборудван с една или две мивки;
- Хладилно съоръжение за съхранение на суровини (прясно мляко, сметана и др.)
- Хладилна витрини за напитки (не е задължително);
- Хладилна витрина за малотрайни сладкарски изделия и сандвичи (само ако предлагате). Може да съхранявате изделията в една хладилна витрина, като осигурите плътна преграда помежду им.
- Санитарно- битов кът за преобличане, оборудван със закачалки или гардероб, който може да разположите в складова площ (ако имате такава) или в изолирана площ.
- Тоалетна за персонала, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете. Допуска се да се използва тоалетна на друг търговски обекти или обществен санитарен възел ако има в близост до обекта. За целта е необходимо да сключите договор.
Обекта подлежи на регистрация съобразно изискванията на чл. 23 от Закона за храните, обн. в Д.В бр. 52/2020год., в сила от 09.06.2020г.
Съобразно новите нормативни изисквания е необходимо да се подадат следните документи в Областната дирекция по безопасност на храните:
1. Заявление за регистрация на обект (Образец КХ № 1 на БАБХ)
2. Списък с групи храни (Приложение № 1 към образец № 1 на БАБХ);
3. Документ за статута;
4. Договор за наем или документ за собственост;
5. Документ за платена държавна такса (от 34лв.).
От датата на подаване на документите до 5-тия работен ден обекта се вписва в Национален регистър на обектите за търговия на дребно и обществено хранене на БАБХ съобразно изискванията на чл. 26, ал.7 от Закона за храните.
Дори и да е вписан обекта трябва да започнете работа не по-рано от 14-тия календарен ден, съобразно изискванията на чл. 26, ал. 2 т.11 от Закона за храните.
Не се издава хартиена бланка „Удостоверение за регистрация“, както преди. Регистрацията е само на електронен носител.
След вписването до 5-тия ден може да подадете в общината заявление за работно време:
- Удостоверението за регистрация от регистъра на БАБХ (принтирате 1 екземпляр);
- Разрешително за фискалното устройство на касовия апарат;
- Договор за наем или документ за собственост.
Необходимо е да имате изготвени документи за безопасност на храните, защото това е изискване съобразно чл. 10 от ЗХ . В заявлението декларирате, че имате изготвени документи за безопасност на храните.
Документи за безопасност на храните за Koffee Shop, включват:
Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики, която се състои от 9 (девет) програми:
- Сграда помещение и оборудване;
- Приемане на храни и материали и предмети за контакт с храните;
- Съхранение на храни и материали и предмети за контакт с храните;
- Технологична обработка на храните;
- Поддържане на хигиената в обекта;
- Лична хигиена на персонала;
- Обучение на персонала;
- Контрол за недопускане на вредители в обекта;
- Бракуване на храни.
Ние разработваме професионално целия комплект от документи за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.
Предлагаме и услугата подаване на документи за регистрация в Областните дирекции за безопасност на храните на територията на цялата страна.
Документация по трудова медицина:
Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.
Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.
Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.
Това са основните изисквания за регистрация.
Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: [email protected] или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева