Изпитан метод за бекъп и миграция.

CHILIEV

Member
Не случайно пиша "изпитан" метод, понеже тулове, плъгини и т.н. за това под път и над път.
Трябва ми да направя един проект локално с доста информация и естествено много ми е важно да го бекъпна и след това да мога да го вдигна на някой сървър + базите и атачмънтите.

Някой използвал ли е вградения в WP експорт/импорт или някакъв някакъв DB manager за възстановяване на копие?

Предполагам с копие на всичко, което ще ми е физически на локалната машина + експорт на базата трябва да се наредят нещата.... ???

Някой има ли опит с това и какви проблеми мога да имам ?
 
От: Изпитан метод за бекъп и миграция.

Нерешими проблеми не би трябвало да имаш. Накратко имаш да заместиш урл-тата в базата, да едитнеш wp-config.php, и евентуално някакви хардкоднати линкове.

Писал съм тук едно бързо ръководство - http://galinsimeonov.com/blog/work-on-your-wordpress-site-offline-without-broken-links/http://galinsimeonov.com/blog/work-on-your-wordpress-site-offline-without-broken-links/, за офлайн редактиране на вече готов сайт е, ама принципът е един и същ. Общо взето всички засирания дето са ми се случвали. Наскоро пак ми се наложи да го погледна, че то човек не може сичко да запомни...
 
От: Изпитан метод за бекъп и миграция.

Благодаря Noke
user_offline.gif

Значи вградения WP експорт + копие на файловете е достатъчно?
 
От: Изпитан метод за бекъп и миграция.

Не съм ползвал вградения импорт и не мога да кажа дали е надежден за такива работи. Даже не знам какво точно импортва и какво не, трябва го пробвам някой път... Просто замествам стринговете с урл-тата в базата и импортвам, ама през phpMyAdmin.
 
От: Изпитан метод за бекъп и миграция.

Вградения импорт май не вкарваше плъгини и настроиките на wp. А някои плъгини ползват базата, така че само с копиране на файлове може да не стане.
Аз бих експортнал цялата база + файловете и после дето вика Noke през phpmyadmin се сменят урлтата - за адреса на сайта и евентуално атачмънтите.
 
От: Изпитан метод за бекъп и миграция.

Ясно. В блога на oggin намерих и още малко обяснения.
Повече ме притесняваше това че от локална инсталация трябва да я преместя в уеб, но изглежда няма нищо страшно. ;)
 
От: Изпитан метод за бекъп и миграция.

В последните версии има едни много елементарни два редва които можеш да добавиш в конфиг файла си за да нямаш абсолютно никакви проблеми. Единствения който може да се появи е ако ползваш някой плъгин за имидж ресайзване който си търси картинката от определен урл. Та въпросните 2 реда са следните:
define('WP_HOME','http://сайта-ти.ком');
define('WP_SITEURL','http://сайта-ти.ком');
Ползвайки това можеш да си местиш сайта без да се притесняваш за това дали ще има проблеми с цялоста на сайта ти.
Като местя инсталация на wordpress, първо си правя бекъп от phpmyadmin, след това един тар на цялата папка.
След преместването ги вкарваш тези два реда в config файла, за да нямаш проблем при логването ти в админ панела. Теглиш си плъгина наречен - Search&Replace (по-лесно се борави с него от колкото да екзекютваш кюерита в phpmyadmin) и заместваш всичко което ти е харкоднато - като path to files/path to images и т.н.
Като цяло местенето на wordpress е възможно най-елементарното нещо, на фона на останалите системи.
Поздрави!

Едит: Не е лоши за всеки случей и да си експортнеш XML файла със статиите, таговете и категориите. По някой път при различни сървъри и различна колокация на базата може да ти се получат маймунки. Това се оправя много лесно като изтриеш всички статии, тагове и категории и импортнеш XML файла, който всъщност ти въвежда на ново статиите, категориите, таговете, а има опция да атачнеш снимките които си ги е пазил от пред.
 

Горе