Изработка на нов сайт.

Re: От: Изработка на нов сайт.

Така ще е докато мисленето на голяма (не малка) част от иноваторите смятат, че трябва да направят един удар за голяма сума или да решат да предлагат супер ниски цени за да взимат клиенти. Няма да се намери баланс, ама малко акъл винаги може да дойде.

Намира се. Просто трябва да си добър продавач. Но за да ти върже е добре срещу теб някой да седи и да зацепа какво му говориш. Ако не - глас в пустинята. ;)

Всеки си има цени, всеки си има клиенти. Едните обират от дъното, другите каймака отгоре, така ще е. ;) В средата си е екстра, но да гледаш към повърхността. :) Ама как засрахме само темата на човека. Дано си каже, може да си направи някоя по-добра пак. ;)
 
От: Re: От: Изработка на нов сайт.

Супер си го описал, ето какво показва практиката (особено за бг пазара, с чужденците нямам проблем):

- Правите среща, на която идвате и двамата, до тук добре. Всичко е ток.

- Издрънква 2-3 неща, а останалите ги вадиш с чингел. Видял някакви мърляво направени сайтове и ти ги дава за пример. Други път се засилват към сайтове, струващи парите, които няма да изкарат за 3 живота.

- Питаш го неща, които не си е направил труда да прочете как се наричат (ще е велико попадение на клиент, ако прави разлика между банер, линк и бутон). Понякога е цяло чудо, че знаят какво е администрационна част на сайт. А други не си правят труда да влязат в час. Лошото е, че скоро им се налага ударно да го направят.

- Идва с наръфан лист, който е съмнително жълт, но по-съмнителното е, че е разписал нещо, което и той не може да си разгадае. Често (да не кажа винаги) се пренаписва на място, защото е тегаво после да гадаеш над това. А ако успееш, провай с нещо като Лото шанс, ТОТО, Бинго милиони и т.н.

- Допълваш неща, които реално трябва да ги има в проекта, защото без тях все едно нищо не правите. Той мълчи и прави някакви включвания, но в 90% от случаите неадекватни. Допълненията много му допадат, но в един момент малко се попритеснява, защото усеща, че след хх мин. разговори са се описали толкова неща, че няма как всичко това да се изгради за ххх лева.

- Изпращаш оферта с цена, срок, детайлно разписани процесите, през които ще протече изработката на проекта. Споменаваш аванса, защото всякакви цигани ги има, а след това той ти отговаря след няколко седмици. Не бил стигнал до офертата или е изнасилил още 10 фирми, за да получи и от тях - рабирай загубил е времето с идиотската си персоналност на още няколко души, често са повече отколкото си мислим.

- Почвате работа и в един момент клиента осъзнава, че е пряко свързан със сайт, защото има да вкарва някакви неща. В офертата са включени хх страници, които да се изградят, но някак не можете да хванете снимките от телефона му и да ги качите, нали? Или да му напиете За нас. Всъщност можете, ама може да сте сигурни, че няма да е 1:1 с това, което е реалността или той иска. В процеса на работа се сеща чат пат някакви неща, които някой "експерт" го е посъветвал или е видял. Нещо, което в офертата го няма. Да, за малките неща се прави компромис, но за тези, които "са работа за 5 мин." според него, не можете, защото в един момент влизате в графата Благотворително дружество и може да почнете да си мислите вече и кауза. ;)

През моя житейски опит съмминал през всякакви селяци и тези, които ми се видят курава оферта, тотално ги отбичвам. Дори не си правя труда да им обяснявам защо го правя. Правя го, защото си е загуба на време. Да едни им правих проучване, нищо. На трети им правех офери и разписани проекти, дори не се обадиха. За това, защото селенията е навсякъде и още на първа среща ми става ясно дали ще ме сполети пак нещо такова.

хахаха, да наистина забравих за това, че повечето искат да им въведеш и съдържанието, щото нали... правиш им и сайта...
Един хубавец така за ххх лева, останал с разбирането, че съм му обещал и да му въведа продуктите.
Сайта беше магазин за авточасти, само за ауди бяха над 300 продукта :D
Викам, симпатяга, а едно кафенце да ти направя :)
 
Re: От: Re: От: Изработка на нов сайт.

хахаха, да наистина забравих за това, че повечето искат да им въведеш и съдържанието, щото нали... правиш им и сайта...
Един хубавец така за ххх лева, останал с разбирането, че съм му обещал и да му въведа продуктите.
Сайта беше магазин за авточасти, само за ауди бяха над 300 продукта :D
Викам, симпатяга, а едно кафенце да ти направя :)

Да, така е. Аз си го отбивам по следния начин - слагам в офертата до 15 продукта (ако няма готови материали, защото и това се случва, слагам примерни, и да се оправя после след обучението, което пак е включено в офертата) + 10 страници, обикновено се събират в не повече от 6 - About us, Contact us, Terms & Conditions, Services, и там в зависимост от бизнеса и типа сайта. ;) Добре е да се включват, защото на един си спомнях, че така му напълних сайта с текстове, като реално трябваше да се запозная с бизнеса, за да не се пишат пълни глупости. ;)

Но на някой да му набиваш 300 продукта в магазина, че и всеки да има различни вариации, това е престъпление. ;) И то за сума от ххх лева, най-малкото е, че крадете работата на фрилансъри, които заслужено трябва да вземат пари за това - написване и качване на продукти. ;)
 

Горе