Изтекла дебитна карта - банката иска пари за закриване

Между другото, не знам дали ще е полезна информацията, но все пак да си кажа, със сигурност няма да навреди. :)

Миналият месец ми изтече едната дебитна карта към ЦКБ, демек нямаш достъп до парите си по никакъв начин - ПОС терминал, каса, пейпал и др. Естествено докато не си вземеш новата. Но ако някой реши, че му трябват пари на момента, ето каква опция има. Споделиха ми я. Попълва се една молба, в която се изисква да се изтеглят парите от сметката. Банката от своя страна я допълва с актуалния номер на картата, звъни на централата, за да я отключат докато се изтеглят парите на карта и след това седи заключена докато не си я вземеш от съответния клон и не им кажеш да я отблокират. Удоволствието струва 6 лева (3 лева за блокиране и 3 лева за отблокиране). В случай, че някой иска да го играе този филм. Но по-лесния вариант е просто да си отидеш до клона и да си я вземеш.
 
От: Re: От: Изтекла дебитна карта - банката иска пари за закриване

Плащай и закривай. Не се занимавай с глупости, особено когато сега натрупаната сума е малка. Мен така ме метнаха с една уж без такси и не знам си какво Маестро....взимали само пари при теглене и транзакции, но 4 години я държах, а те решили да сложат по левче поддръжка на месец след 2-рата година и решили, че не е нужно да споменат за това, а съм трябвало да влезна на сайта им, защото имали официално прието такова нещо. След като си я закрих, закрих си и другата Visa и в основанието на отказа си от тях им споменах какви са олигофрени. Дано са разбрали намека. :) Няма да избягаш от това, така че действай докато е рано. ;)

Същата простотия се случи и със мен ! Договор с тях без месечни такси, не ползвана карта, после превод на работни заплати и хоп - 60лв.
Тъпата банка се казва Уникредит мамичката им ! Жалба, на която и да ден днешен не са отговорили !
 
Re: От: Re: От: Изтекла дебитна карта - банката иска пари за закриване

Същата простотия се случи и със мен ! Договор с тях без месечни такси, не ползвана карта, после превод на работни заплати и хоп - 60лв.
Тъпата банка се казва Уникредит мамичката им ! Жалба, на която и да ден днешен не са отговорили !

При мен беше по-зле, защото с откриването ми обясниха, че е фри, няма месечни такси, а ще си се "издържа" от таксите при транзакциите. Нищо не можеше да се прави с нея, защото бе Маестро - само теглене от моя страна на банкомат и каса, дори не поддържаше пост, ако не се лъжа. Преди има няма 6-7 години. Добре си викам. И в един момента, са си гласували да има някакви гаранционни фондове (поне така си го обяснявам) и на едните (нормалните карти) вдигнали таксата, а на тези уж безплатните сложили една такава, като на другите, за да пълнят фонда, който както се видя къде отиде след КТБ, но това е друга тема. И реших да се поинтересувам, дори да е махам, защото още една пластика не ми е нужна и ИЗНЕНАДА, за да си я закрия трябва да си платя задълженията. Питах им, как са уведомили клиентите си, че стават с такса тия "безплатни" карти, те ми върнаха, че го били публикували на сайта си и при преподписване, което не направих, защото не ми бе нужна. И платих си.....беше се натрупала 2-годишна сума - 24 лева и ми беше толкова ядосано, че направо им казаха, да ми дадат и една бланка, да се отказвам и от редовната, която имах там....малко им се сдуха настроението, ама това е живота. :) И без това беше се засрала с PayPal в началото като я адвах, та беше повече от ненужна и тя. :)
 
От: Изтекла дебитна карта - банката иска пари за закриване

По закон банките трябва да уведомяват, когато в една сметка няма движение за определен период от време
 
От: Изтекла дебитна карта - банката иска пари за закриване

По закон банките трябва да уведомяват, когато в една сметка няма движение за определен период от време

Няма такъв текст в никой български закон. Някои банки имат практика да закриват автоматично сметки, по които няма движение, но не при всички е така. В крайна сметка си е лична отговорност на всеки да следи какви са условията на банката, в която е клиент и ако тези условия не му харесват да прекрати взаимоотношенията си със съответната банка
 
От: Изтекла дебитна карта - банката иска пари за закриване

Съгласен съм, че няма такъв закон, но защо трябва да те таксуват след като няма движение по сметката? От опит знам, че има такса за обработка на данни, но в случая какво има да ти обработват ако няма движение?
 
Не е нужно да плащаш. Дебитна сметка не може да излезе на минус. В момента, в който излезе на минус и стои на минус известно време (да кажем месец, че навсякъде е различно), сметката трябва автоматично да се закрие. Имах карта към PIB и не я ползвах и стана така. Но пък имах и към ОББ - отидох за нещо и викам да си я закрия и оная ми изтърси: "Дължите 36 лв, за да я закрием". И аз им казах, че няма да платя нещо, което не съм използвал и че е трябвало да ми я закрият. И като видяха, че няма да стане тяхното, ми я закриха.
 
Нямаше ли нещо от сорта на давност 5 години?
Т.е след 5 години неактивност сметката да се закрива, съответно и картата към нея?
?
 
Някъде съм срещал давност 5 години, някъде 3 години -не знам кое е вярно. Законите касаещи банковите услуги са толкова хлъзгави и все в ущърб на клиентите.
Една случка и от мен. Моята половинка преди месец се сетила, че имала (май) сметка плюс карта в Асет банк от преди 5 години , без никакво движение по нея. Открила я тогава, мислела някакви неща да прави чрез тази сметка но накрая явно нищо не измислила. И после - покой 5 години. :)
Интересно, че и банката мълчала - ни да иска парите, ни телефонно обаждане, ни писма , ни нищо.
Аз я накарах да посетим банката да видим какво се случва със сметката. И какво се оказва - изненада - сметката не е закрита- натрупани са към 60 лева банкови такси. При въпрос от наша страна какво правим- те почнаха да мънкат - имало процедура да се закриват служебно сметката от централата им в София, ама не се знаело кога - все едно 5 години е малко да се досетят за тази "сложна" процедура. Ако сме искали да сме сигурни и да я закрием , естествено да си платим... Мила родна(банкова) картинка. :) Нищо не платихме.
Сега висят тези пари , ще отидем лятото профилактично да видим какво ще ни излъжат пак.
 
И аз имам такъв проблем с карта на уникредит в Словакия.
Картата вече е на минус 43 евро главно заради писмата които ми пращат но в тукашният клон на уникредит ми искат IBAN а от Словакия ми пращат само номер на сметката и тукашната служителка се чуди имат ли или нямат IBAN в Словакия...
Някой запознат ли е с банките в Словакия и какво ще стане ако просто не платя нищо?
 
Последно редактирано:

Горе