Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

dimitkoster

Active Member
Здравейте, от известно време чета и се интересувам от това какво се случва с парите за които всеки ден ходим на работа или се опитваме да спечелим по различен начин. Парите са превзели една голяма част на нашия живот. Всеки иска да има повече пари - за различни неща и все по-малко са хората, които не се интересуват от парите.
Какво обаче се случва? Особено за хората от този форум и други, които прекарват голяма част от времето си в интернет. Парите са просто цифри, които имат (може би) някаква стойност. Цифри, които се разменят за стоки или услуги.
Ако работите на заплата вие получавате в банковата си сметка някаква сума - под формата на цифри. Да кажем, че имаме сравнително добре платена работа и получавате 2000 лв. в същото време трябва да си платите хостинга и какво правите - плащате с PayPal, еPay или по друг начин. Но реално вие нямате досег до парите си - просто прехвърляте някакви цифри на сметката на хостинг компанията. Същото се получава и когато искате да си купите нещо от САЩ или Китай.

На какво се крепи целият този милиарден оборот на цифри? На доверието, че наистина тези цифри са ваша собственост!
Аз съм привърженик на използването на електронни пари - под различни форми - дебитни и кредитни карти, PayPal, ePay.bg и все повече на разплащанията с мобилен телефон посредством SMS или приложението iPay.bg.

Интересно ми е какво мислят хората, които са в този бизнес - bitcoin, злато, facebook кредити или харесвания.
До къде ще стигне развитието или упадъка на парите?
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

То тези "цифри" би трябвало да са обезпечени по накакъв начин.
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Тези пари, са декретни пари чисти хартийки без реална стокава стойност. Гаранция се дава от самата д-вата, че народа я приема за законно платежно средство и има сравнително доверие в тях.

Задай си въпроса как се създават парите, всички друго е ирелавнтно. Само има проблем да те обземе малко тих ужас относно money creation-a :)

Заветна цел са ел. парите и ел. транзакциите. А щом парите офциално ги приемем за ел, благодарение на десетилетната пропаганда ще е втасаме. Пътя на упадък ще е бърз и пак ще се върнем на добрите стари понятия за пари.

В момента сегашните пари, не са пари истинския им вид, който са познавали хората ....
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Хартиените пари не са по-реални от електронните пари. Златото също не е по-реално. Коя да е стока също не е по-реална от хартиените пари. Всичко има някаква стойност, която съществува само в нашето съзнание. В зависимост от множество субективни и не чак толкова субективни фактори, цената на един обект (измерена с друг обект - пари, злато, консерви и т.н.) може да варира.

Познайте какво ще стане с електронните пари когато се случи слънчево изригване, което ще унищожи електропреносната мрежа. Възстановяването и може да отнеме години (може би около 5-10 години) и ще бъде много сложно, защото за да се произведат и заменят изгорелите трансформатори, проводници и други елементи, се нуждаем от електрическа енергия. А такава няма, защото системата не работи. Ще бъде изгубено и огромно количество данни. Дори и данните, които по някакъв начин са се запазили ще бъдат недостъпни докато не се намери електрическа енергия за прочитането им.

Човешката цивилизация се базира на електрическата енергия. Без електрическа енергия ще се върнем 100 години назад...

Такова слънчево изригване се беше случило през 1859 година, но тогава не е имало сериозни последствия, защото е имало само телеграфи.

Въпрос на време е това събитие да се повтори. Когато това стане обаче, последствията ще са много по-страшни от излизането от строя на телеграфите (сега никой не ползва телеграф).

Ако такова изригване се случи - няма да има голямо значение дали имате пари в паметта на компютрите на банката или парите са на хартия (или даже в злато). Тогава най-голяма цена ще имат оръжието, алкохола, водата и храната. Хората ще стоят гладни, въпреки наличието на голямо количество обработваеми площи - защото никой няма да знае как се обработва земя, а тези, които знаят ще бъдат изключително непроизводителни, защото машините им няма да работят.
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Да, наистина - съвременните пари са абстракция, ако са електронни просто ще се ускори процеса към бездната. Happy, ако се случи такова изригване, хората ще се молят да имат земеделска земя и уменията на предците си, за да си произведат храна. Би настъпил абсолютен хаос.
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

В момента една нищожна част от хората се занимава с обработка на земя, защото съвременните технологии правят трудът им свръхпроизводителен. Съществуващите земеделски площи позволяват изхранването на хората, защото съвременните технологии повишават добивите от единица площ. Ако се случи слънчево изригване, една значителна част от хората ще трябва да се заеме със земеделие, а повечето просто не са обучени за това. И земята ще се окаже малко - със стари технологии се изисква повече площ за да се произведе единица продукция. Освен това транспорта ще бъде голям проблем - повечето хора са сгъчкани в големи градове - само излизането от града ще бъде голям проблем, дори и температурите навън да са около 20-25*C. Съвременните коли работят само с микрокомпютри, които при едно изригване ще се повредят. Транспорта на суровините от полето до града не го виждам как ще става, хората ще трябва да се преместят и да живеят в колиби близо до площите. А преработката на суровините също не я виждам - ще се яде храна от растителен произход предимно, защото няма да е изгодно да се произвежда месо.

Не притежателите на земя ще спечелят, а тези, които имат оръжия да я опазят (и евентуално завладеят). Ще настъпи такава анархия, която ще уплаши даже и заклетите анархисти.

Май не са много луди онези, които си купуват бункери и ги зареждат с храна, вода и оръжие.
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

"Великобритания може да се откаже от хартиените банкноти още през 2015 г. и да въведе пластмасови пишат британските издания. Освен, че ще бъдат по-дълготрайни и защитени срещу влага, новите купюри ще са по-трудни за фалшификация, макар че напоследък има сериозен напредък и в защитата на хартиените пари."

http://www.dailymail.co.uk/news/art...knotes-Plastic-version-pocket-just-years.html

[video=youtube;gqpNNC1iEUY]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gqpNNC1iEUY#![/video]

Пс:
Мисля че електронните пари в близко бъдеще ще доведат до невероятно осезаем колапс на всичко що движат.
Почти всички пари са ми "Електронни", из банки, онлайн платформии и др., в голям мащаб Банките са вече електронни, като нямат материалните средства които в по голям случай не са обезпечени с нищо - какво за "Цифрите" - които още по лесно се манипулират...

Скоро видях това предаване по Нат Гео - за Бункерите... всичко е доста добре аргументирано, показаха симулация на нефтен дифицит, инфлация - та до Зомби Армагедон вследствие на Атомен взрив - Неща напълно възможни. Лекарствата ще бъдат може би най-ценния ресурс, без тези магически вещества човек е загубен.
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Аз също мисля, че парите в момента нямат 'стойност', те са само средство за размяна. Но преминаването изцяло към електронни пари или друга форма на виртуално разплащане може да се окаже, ако не фатално, то с много сериозни последствия. Нещо подобно се случи с американската кредитна система.
Не знам дали човек трябва да се готви за финансов апокалипсис или да си гледа живота, но нещата не отиват на добре.
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Всъщност парите, независимо дали са хартиени или електронни, не са нищо друго освен дълг. Ти ядеш в ресторанта, оставяш им 20 лв, като си мислиш че си си платил обяда. В действителност по този начин, ти им казваш, че им дължиш 20 лева за обяда. Те отиват при доставчика на продукти и те му задлъжняват и т.н. по веригата. Ако приемем, че парите са обезпечени със злато на същата стойност, ако платиш в злато може да се смята, че нямаш дълг. От друга страна пък всички знаем, че държавите си печатат пари като видят дебелия край (примерно САЩ) и така намалява количеството обезпечени пари. И светът продължава да задлъжнява...
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

E точно златото играе 100% функция на пари - отговаря на всичките св-ва на пари и има едно огормно достойнство - не се ПЕЧАТА :)

Парите не са нищо повече от обещание/изискване за стоки.
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

П.С. Само да вметна щото на дали знаете - любимата на всички УК от годините на кризата увеличи паричната база близо 4 пъти.

От създаването си през 1694г до 2008г паричната маза е Х е за тези няколко години е x4 :) И ако тези пари се завъртят през банковата система при депозитния мултипликатор 10% става една красотаа в инфлационна гледна точка :))) А дълга им и той един красив абе идилията е пълна. Още едно такова десетилетие на антипазарни/капиталистически политики и всичко ще отиде в понделника. Кризата, още не се е разразила :)

После си говорим за пари :)
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Напълно съгласен!

Стратегията е както с прехода на България в последните няколко десетилетия.
Хората се ангажират с проблем в дългосрочен план, като на отсечени периоди от време се доказва тежината на проблема - в случая финансова криза. Човек дотолкова свиква с това, че и деца под 7 годишна възраст знаят вече думичката "Криза". Тъй като времето е слабата страна на посредствената маса, изминал голям период от време предразполага за манипулации стил Бойко Борисов - Кой, какво и кога правил - сега са последствията.

Живот не знам как се гледа вече, тъй като парите дотолкова са го ангажирали, че човек извън големия град не би намерил нищо интересно, какво говорим за природата - там няма магазини, електричество и др.

Свидетел съм на болестта на модерния век - Никой не го интересува какво са парите, как работят, каква е стойността им - Купувай, плащай... Тия тълпи правят хората милионери - никой друг, в следствие милионерите не ги смятат за хора.
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Може да афишират всякакви галимации, но идеята за ел кинтите е само и единствено контрол! С въвеждане на електронни разплащания и погребване на кешовите плащания, както и паричната маса като цяло, се цели единствено това да сте под пълен контрол, да сте посредствени и послушни. Дишай-не дишай! Ако не слушате - спира ви се картата и спирате да дишате :)
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Файтър, каза най-голямата от истините по темата.

И,
цялата информация за лицето за "картите".

Вчера четох гражданските права в определени ситуации... във всички случай с допир до системата има "специфични случаи" в които каквито и права да има човек, те не важат.

Пр
НЕ можеш да отказваш претърсване ако органите на реда подозират тероризъм...
НЕ можеш да си ползваш телефонното обаждане, или адвокатски услуги/съвети по подобни причини.
НЕ можеш да отказваш сваляне на отпечатъци и ред ред други..

Винаги могат да се кажат силни думи, а и информация както и хора изчезват понякога.
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Ама и другото.
Имаш ли кеш си виновен, до доказване на произхода.
Веднага ти се лепят удобни етикети, и машината се задейства според прищявките на трети лица.
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Може да афишират всякакви галимации, но идеята за ел кинтите е само и единствено контрол! С въвеждане на електронни разплащания и погребване на кешовите плащания, както и паричната маса като цяло, се цели единствено това да сте под пълен контрол, да сте посредствени и послушни. Дишай-не дишай! Ако не слушате - спира ви се картата и спирате да дишате :)

Най точно казано! И така постепенно лека по лека книжните пари в брой ще изчезнат, до като един ден ще има само виртуални пари, а портфейла в който ще се държат е... чип имплантиран в ръцете ни! Влизаш в магазина пълниш количката с ядене и пиене, и на касата си подаваш ръката, скенер ти сканира чипа колко пари имаш и улекваш с няколко цифри. Така ще се плаща ток, вода, GSM, данъци и всичко. По същия начин и работодателите ще плащат на работниците си - захранване на чипа. В същия чип не само ще имат пълна прозрачност на сметките ни, но и 24 h следене от GPS кой къде се движи в реално време. Същия чип ще се използва и вместо лична карта и международен паспорт, и вътре ще е вкарано ЕГН-то и всички данни. Ще изчезнат не само книжните пари, но и личните карти, международни паспорти и шофьрски книжки - всичките данни ще са в този чип барабар с банковата сметка и електронен портфейл. И наистина - който не играе по свирките на Империята на злото, просто му изключват чипа дистанционно и край! В града не може да оцелее, освен да стане пещерняк, отшелник в някоя колиба в гората, буквално Робинзон по неволя.
 
От: От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Ако се случи слънчево изригване, една значителна част от хората ще трябва да се заеме със земеделие, а повечето просто не са обучени за това. И земята ще се окаже малко - със стари технологии се изисква повече площ за да се произведе единица продукция. Освен това транспорта ще бъде голям проблем - повечето хора са сгъчкани в големи градове - само излизането от града ще бъде голям проблем, дори и температурите навън да са около 20-25*C. Съвременните коли работят само с микрокомпютри, които при едно изригване ще се повредят. Транспорта на суровините от полето до града не го виждам как ще става, хората ще трябва да се преместят и да живеят в колиби близо до площите. А преработката на суровините също не я виждам - ще се яде храна от растителен произход предимно, защото няма да е изгодно да се произвежда месо.

Не притежателите на земя ще спечелят, а тези, които имат оръжия да я опазят (и евентуално завладеят). Ще настъпи такава анархия, която ще уплаши даже и заклетите анархисти.

Май не са много луди онези, които си купуват бункери и ги зареждат с храна, вода и оръжие.

Бях чел в една статия, че такова слънчево изригване се очкавало да стане от 21.12.2012 г. нататък, няма точна дата, но се предполага че някъде в началото или средата на лятото на 2013 г. можело да се случи. Ще има и смъртни случаи, хора които имат слаби сърца предимно, защото няма да могат да понесат това изригване. Изглежда че тия които купуват бункери и подводници, май знаят нещо което ние не знаем. Дано всичко само да е слух за това изригване, защото без ток, компютри и интернет като интернет-предприемачи сме за никъде.
 
От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Не мисля че сте/сме за никъде.
Всичката информация,, умения и комуникация ни правят все по-завършени търговци, промоутъри и какво ли не.
Във време на криза, и последствия като в Терминатор 2 - точно тия хора ще успеят да трупат ценните запаси с които ще си осигурят оцеляването.
 
От: От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Въпрос на времево усещане, анализ, приспособяване, импровизация и изобретателност ще са най-ценните качества, каквито са и днес - в интернет или офлайн предприемачество, търговия, работа, та до земеделие.
 
Re: От: От: Изчезват ли парите - такива, каквито ги познаваме?

Бях чел в една статия, че такова слънчево изригване се очкавало да стане от 21.12.2012 г. нататък, няма точна дата, но се предполага че някъде в началото или средата на лятото на 2013 г. можело да се случи. Ще има и смъртни случаи, хора които имат слаби сърца предимно, защото няма да могат да понесат това изригване. Изглежда че тия които купуват бункери и подводници, май знаят нещо което ние не знаем. Дано всичко само да е слух за това изригване, защото без ток, компютри и интернет като интернет-предприемачи сме за никъде.

няма точна дата те ставан нон стоп изригвания въроса е дали са насочени към земята или към открития космос... ще имаме предупреждение от поне 12 часа преди такова НАСА има сателит които следi слънцието за coronal mass injection и ще предупреди.... има и ще може на места да се изключат неща от мрежата трансформатори... обаче мисля ако е прекалено силно ще се индуцира ток по проводниците ще има избушили неща въпреки че са изключени... з

електроника може да я спасиш като я затвориш във фрадеева клетка (става обикновенна метална кутия или метално кошче за боклук стига да не се допира до стените )

елетроподаването на места ще бъде възстановено много трудно... (а и въпроса е да не избушат ядрени центали итнт че освен всичко ще има екологично бедствие) ще избушат всички сателити ... интернет ще има по оптиките ама относително къде

който си има слънчеви панели на къщата вместо да разчита на мрежата и ток аеци тецове ала бала трябва само да си откачи инвертора и да го прибере на във метална кутия (фрадеева клетка) при предупреждение или да държи един резервен във фарадеева клетка... и още след отминаването да си го включи и ще си има ток... (децентрлаизирана система на електро подаване е много по добра ама хората ги манипулират че не ставало така друг път не става само още малко да поевтинеят панелите) немците мисля ще са ок те имат много най много соларни панели от всички в момента влючително и на индустриални предприятия...

въстановяването ще отнеме години защот трансформатори се произвеждат бавно там където са избушили... има шанс електрониката на колите който за изключнени по време на изригването да не избуши освен ако не е много мощно изригването... а всички стари коли преди компютрите ще си работят

Гледайте Doomsday prepers (на български го превдоха куфар за края на света :D) the pirtate bay има втори сезон до 7 епизод стигнаха ...
 

Горе