Имам идея за сайт?

От: Имам идея за сайт?

Добре, аз искам да ти купя идеята. Обаче като купувач искам да знам предварително какво купувам. Има няколко варианта:
1. Плащам ти, ти ми даваш идеята и тя е пълен боклук. След това те гоня по улиците да ми върнеш парите.
2. Ти ми даваш идеята, аз ти казвам че не съм заинтересуван и се прибирам в къщи да я реализирам.
3. Плащам ти предварително, идеята се оказва сполучлива и двамата си стискаме ръцете.

Както виждаш шансът е 33% да си продадеш идеята, но като добавиш факта, че няма баламурници, които да платят за идеята предварително, шансът се стопява до 0,1%. Освен това българина е тарикат. Защо да плащаш нещо, като можеш да не платиш? Затова ти предлагам да хванеш някой програмист и го убеждаваш, че ще го направиш богат. Наемаш му квартира с решетки на прозорците, вземаш му телефона и му даваш компютър без интернет. Теглиш ключ на вратата и слагаш камери. Следиш го кога спи, яде, ходи до тоалетна. Когато продукта е готов отиваш и го патентоваш. Пускаш го в нета и след 5 години го продаваш на Гугъл и си делите няколко милиарда с програмиста. Другия вариант е да убиеш програмиста, но там може да си имаш проблеми с правосъдието.
 
От: Имам идея за сайт?

На една череша пет скореца кълвяли череши и си бърборели.
По едно време единия се наял и решил да отлети.
Колко скореца са останали на черешата?
 
От: Имам идея за сайт?

Просто направи сърчинг в детайли. И реализирай идеята си, не е нужно да я продаваш на никого.
 
От: Имам идея за сайт?

Така и така се заформя дискусия, нека продължим и изчерпаме темата, ако не за мен то поне за бъдещи предприемачи с този въпрос. Реша примерно да я реализирам и пиша, че търся спонсосори и т.н., понеже нямам нужните средства. И там има шанс да ми я откраднат. Така че стигнах до извода, че или сам правиш нещо и плащаш на този и ония или не става нищо.
 
От: Имам идея за сайт?

Ако има пазар за идеи, аз продавам около 26:) Някой даже са наполовина реализирани, за някои са взети домейните, а останалите са още на тезгяха, демек в главата ми...

Братче, тука една голяма част от хората бълват по 100 идеи на ден, ама от идеята, до успешната реализация пътя е мноооого дълъг. На мен като ми хрумне нещо, в началото винаги си викам ебати якатата схема измислих тоя път, почвам я. След няколко дена работа по "мега схемата" установявам, че нито ми е гениална идеята, нито е нещо кой знае какво, нито си заслужава да я реализирам. А в разговори със себеподобни установих, че не съм само аз така, а всички сме така:) Та искам да кажа, че идея, като идея не струва нищо. Реализирай я до някъде, да се види има ли хляб в тая работа, пък тогава я продавай.

bravo :clap::shock:
 
От: От: Имам идея за сайт?

Ако имаш "идея за милиони" и нямаш възможност сам да я осъществиш, научи поне минимума за програмиране, наеми програмисти, които да разработват различни части от идеята и ги съедини. Така никой няма да може да ти открадне гениалната идея - и вълкът сит, и агнето цяло.
 
От: Имам идея за сайт?

Хора, крайно време е да осъзнаете, че идеята сама по себе си нищо не струва, ако вие самите не я използвате (btw тогава говорим за ноу-хау). Малко или много трябва да я "материализирате" по някакъв начин, за да можете да я продадете. И тази материализиция се нарича патент.

Как да дам пари за нещо, което не знам какво е? А ако пък ми споделиш идеята си, защо просто не си я използвам - аз вече я знам (ти си ми я казал) - за какво да плащам? Ей затова е патентът - тогава всички са запознати в детайли с идеята ти, могат да оценят нейния потенциал и евентуално да вземат информираният избор да я закупят. Всеки останал, който я използва без да е закупил част или целите авторски права, подлежи на съд, а ти получаваш обезщетение.

Всичко останало е: Ей хора, снощи, докато срах ми хрумна нещо - който балък пръв ми даде 100лв, ще му кажа какво. И така мога да си генерирам идеи ежедневно - ако има достатъчно патологично-хазартни личности - защо не? :)
 
От: Имам идея за сайт?

Купуването на идея е възможно и напълно осъществимо.
Самата подготовка за продажбата на идея обаче не е лесна.
Ще нахвърлям няколко задължителни неща:
1. Бизнес план : не просто нахвърлени цифри и данни, а структуриран бизнес план със съдържание (последния който писах излезе около 40 страници).
2. Бизнес стратегия : тук предполагам доста хора ще скочат, че това се пише в бизнес плана, но реално цялостната стратегия си е отделен документ.
3. Патент : както колегата е споменал, патента е желателен.
4. Тук по-скоро ако иматериализация, бих казал, че е прототип .
5. Според идеята, ако е мащабна, винаги е полезно да се направи план за глобализация, с обяснения защо и как.
6. Подписва се NDA, въпреки че както някой спомена , идеи се крадат от край време, с други думи това NDA се заобикаля лесно.
7. Все пак сме в интернет форум, би било правилно да се спомене и домейн към идеята.
Инвеститорите искат да видят връщане на вложения капитал в срок до 3 години, както и прототип.

Така ги виждам аз нещата, подготвял съм доста такива документи, както и съм получавал такива, няма нищо нереално в продаването на идея, пак наблягам, достатъчно е да е поднесена добре и разписана.

Поздрави!
 
От: Имам идея за сайт?

и аз имам стотици идеи..но като не мога да ги реализирам :х
 

Горе