Имам идея

az777

New Member
Здравейте!
Имам уникална идея, която ще промени до голяма степен онлайн търговията и ще я направи по-достъпна, по-опростена, по-привлекателна, със сигурност ще привлече огромен интерес, особено от страна на дамите, ще засили доверието в потребителите. Искам да е нещо като плъгин, който всеки да може да сложи в магазина си. Разбира се, платен. Проблемът ми е, че нямам нужните знания по програмиране и уеб дизайн, за да я осъществя. Освен това ми се иска първо да я патентовам, преди да я споделя с непознати. Същата идея може да се ползва и за мобилно приложение като вид игра, но с по-опростени функции, и мисля, може би, първо точно като такова да стартира.
Предполагам, че голяма част от вас ще приемат написанто от мен с насмешка, но все пак ако има желаещи, които искат да се включат или могат да ми бъдат полезни с информация, ще съм много благодарна.
В момента нямам бюджет, но съм готова да изтегля заем или да потърся накакъв начин за финансиране, защото съм убедена в успеха на идеята ми. И все пак си мисля, че ще ми е по-лесно, ако включа към екипа хора, които да получат някакъв дял от евентуалната печалба. Ако изобщо още се намират такива ентусиасти.
Благодаря за вниманието.
 
От: Имам идея

Моят съвет е пъво да прочетеш малко повече как работи съвременният интернет и особено онлайн маркетинга. После хвърли едно око на това тук http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html и се поинтересувай защо го ползват хората. Също така, за да работи и да е плъгин, както го наричаш, трябва да е съвместимо с php/mysql което е езикът на голямата часто от платформите за пазаруване в момента. Това значи, че можеш да патентоваш софтуер, но не и идеята и за това въпреки усилията ти в тази насока, веднъж на пазара, всеки програмист може да копира идеята и ако е с негов код да напише подобен плъгин и да го дистрибутира. Та, съвета ми е да не мислиш за патенти, а да мислиш с какво твоята идея наистина е толкова добра и ако тя е, да я наложиш като лидер на пазара.
 
От: Имам идея

Благодаря за мнението. Ще прочета повече по въпроса. Аз имам онлайн магазин, който ми направиха от готова платформа и понеже дълго време се чудих как да направя магазина си по-атрактивен и полезен за потребителите и да се избегнат рекламации, в същото време на потребителите да им е интересно и да прекарват време на сайта ми и да споделят с приятели, ми хрумна тази идея. Сигурна съм, че ще работи, но трябват много добри програмисти и графични дизайнери. Всъщност, откакто ми се е загнездила в главата, започнах да уча PHP от едни видеоуроци, изтеглих си Photoshop и Blender, но още съм толкова далеч от това, което искам да видя като краен резултат, че сигурно ще са ми нужни години, за да го направя сама.
Дали няма някъде конкурс за подобни иновативни идеи или нещо подобно?
 
От: Имам идея

Конкурс за иновативни идеи? Сещам се за Startup уикендите, които се правят в различни градове у нас и по света.
 
От: Имам идея

Хубаво е това с идеята :) Трябва да се поставиш и от другата страна, дали ти докато търсиш да купуваш нещо би ти било интересно да има това нещо на сайта и дали би му обърнала внимание, може също да попиташ твои приятели, които не се занимават с онлайн бизнес (за да не ти вземат идеята) дали би им харесало такова нещо. Малко проучване така да се каже да направиш, да помислиш защо това не е реализирано вече, рентабилно ли ще бъде и тн. Какви знания и умения имаш на този етап м/у другото?
 
От: Имам идея

В такива случаи се подписва NDA(Non-disclosure agreement) с евентуален партньор, карали са ме да подписвам няколко такива. Да съм честен, идея си нямам точно каква тежест има в съда.

Това "уникална идея" съм го чувал толкова пъти, че съм много скептичен(да не кажа прис*ра ми се). Добре проучи нещата, не само в България, но и по света.
Аз уникалните идеи ги имам всеки ден, само да разбера няколко часа по-късно, че идеята ми е открадната преди 1,2,3,4,5 години.
 
Последно редактирано:

Горе