Има ли значение за купувача дали е .bg или .com?

devilx

Well-Known Member
Скоро ще си направя онлайн магазин скромен, без много артикули . става въпрос за дамски артикули..

както и е да въпроса ми е такъв.. Има ли значение за купувачите в БГ дали домейна е .com или .bg ?

На този въпрос сигурно най-добре ще ми отговори някой който е минал от .ком към .бг?

От кои домейни се купува по лесно?
 

biaaro

Well-Known Member
При равни други условия бг-то ще надделее, но като цяло не е от значимите фактори.
 

хейтър

Well-Known Member
Само кретен може да предпочете ком пред бг за местния пазар.
Обикновено са тия дето 50 лева им се вижда много за домейн.
 

Mat

Active Member
Разширението няма значение в краткосрочен план, особено ако повече от 95% от продажбите ти са импулсивни продажби, т.е. към хора, които си ги привлякъл с колд трафик от ФБ, Гугъл, Редит и т.н. или си ги ретаргетирал с банерна реклама пак от подобни места.

Единствения въпрос, който е релевантен в случая, е дали след 2 години хората, които посетят сайта ти днес, няма да се заблудят да напишат името на сайта ти с бг разширение вместо ком, и да влязат по този начин в чудж сайт или на несъществуващ домейн и ти да изгубиш продажба по този начин.

Правиш една черта между предимства сега( спестяваш 50лв. година) срещу предимствата от по-доброто брандиране в бъдеще. Но пък ако смяташ да продаваш и в чужбина, палачинката се обръща и е по-добре да атакуваш и българския и чуждестранния пазар с общ com домейн или отделни com и бг.

Кратък отговор: Зависи от обстоятелствата. Няма да имаш негативи ДНЕС от това, че ползваш ком домейн за бг пазара, единствения проблем ще ти е дългосрочен, защото доста хора ще изписват автоматично бранда ти с бг накрая, но не и ако успееш да се наложиш като ком домейн.

Моят дропшипинг магазин за бг трафик е на ком домейн и съм доволен от резултатите, още повече, че пада по някоя и друга продажба от чужина по някаква причина. Но името на магазина ми е универсално и италиано-англозвучащо, т.е. не разчитам на брандиране на бг дума и хората по-лесно помнят че е ком домейн по този начин.

Поздрави!
 

WPNewbie

Active Member
А къде останаха времената, в които се купуваха и двата домейна ? Или 20-те лева за .ком обръщат каруцата ?
 

devilx

Well-Known Member
Проблема е там .ком не е свободен.. за думичка.ком докато думичка.бг е свободен.. ако трябва да е ком ще е думичкабг.ком затова се чудя и аз има ли значение домейна.. разбира се искам да брандирам и да ме запомнят лесно.. просто незнам кой вариант да използвам..

не става въпрос за парите на домейните.. просто ако купя .бг няма нужда да купувам .ком с тази думичка.. или да се насоча към някой вариант свободен и за .ком и за .бг
 

thexy

Member
От думичка.ком, думичка.бг и думичкабг.ком точно от последния не бих купил. А ако ми излезе в серп-а, даже не бих и кликнал.
 

Svetliooo

Well-Known Member
И аз бях в същата ситуация. В моята индустрия .ком домейните са масово заети за почти всичко, докато .бг са свободни. Но аз много държах да имам и двата и за това ми отне доста дълго време докато намеря свободно име и на двата.
Иначе има и големи фирми на които .ком им е зает, но си карат с .бг.

Ако смяташ, че няма да е кой знае колко голям магазина, тогава не пречи, особено ако .ком е зает от нещо чуждестранно. Но ако имаш абмиции да се разрастваш, търси свободно име.
 

desoe

Active Member
Аз ще дам мнение от гледната точка на обикновен клиент - за мен няма значение дали е бг или ком, но ако сайтът не изглежда добре, ако изглежда евтино и нефункционален, това би ме накарало да не му се доверя и да си купя нещо от него.
 

cross

Well-Known Member
Никъде не се споменава какви са клиентите - ако ще продаваш тенджери и тигани, образно казано, няма никакво значение какъв е домейнът (стига да не са някакви извращения като xyz, например ). Ако обаче продаваш услуги за бизнеса и очакваш сериозни клиенти, то аз бих избрал .bg. Така ясно показваш, че си сериозен и имаш претенции да си фактор на българския пазар.
 

Горе