Има ли значение за купувача дали е .bg или .com?

EASYSURVIVOR

Well-Known Member
Скоро ще си направя онлайн магазин скромен, без много артикули . става въпрос за дамски артикули..

както и е да въпроса ми е такъв.. Има ли значение за купувачите в БГ дали домейна е .com или .bg ?

На този въпрос сигурно най-добре ще ми отговори някой който е минал от .ком към .бг?

От кои домейни се купува по лесно?
 
При равни други условия бг-то ще надделее, но като цяло не е от значимите фактори.
 
Само кретен може да предпочете ком пред бг за местния пазар.
Обикновено са тия дето 50 лева им се вижда много за домейн.
 
ако блъскаш трафик от фейса каквото и разширение дори и най евтиното ще ти свърши работа
 
Разширението няма значение в краткосрочен план, особено ако повече от 95% от продажбите ти са импулсивни продажби, т.е. към хора, които си ги привлякъл с колд трафик от ФБ, Гугъл, Редит и т.н. или си ги ретаргетирал с банерна реклама пак от подобни места.

Единствения въпрос, който е релевантен в случая, е дали след 2 години хората, които посетят сайта ти днес, няма да се заблудят да напишат името на сайта ти с бг разширение вместо ком, и да влязат по този начин в чудж сайт или на несъществуващ домейн и ти да изгубиш продажба по този начин.

Правиш една черта между предимства сега( спестяваш 50лв. година) срещу предимствата от по-доброто брандиране в бъдеще. Но пък ако смяташ да продаваш и в чужбина, палачинката се обръща и е по-добре да атакуваш и българския и чуждестранния пазар с общ com домейн или отделни com и бг.

Кратък отговор: Зависи от обстоятелствата. Няма да имаш негативи ДНЕС от това, че ползваш ком домейн за бг пазара, единствения проблем ще ти е дългосрочен, защото доста хора ще изписват автоматично бранда ти с бг накрая, но не и ако успееш да се наложиш като ком домейн.

Моят дропшипинг магазин за бг трафик е на ком домейн и съм доволен от резултатите, още повече, че пада по някоя и друга продажба от чужина по някаква причина. Но името на магазина ми е универсално и италиано-англозвучащо, т.е. не разчитам на брандиране на бг дума и хората по-лесно помнят че е ком домейн по този начин.

Поздрави!
 
Купи и 2та и насочи единия да зарежда към другия (която версия ти искаш). Така ако вземе , че тръгне , няма някой да ти открадне идеята и да вземе свободното разшиерение.
 
А къде останаха времената, в които се купуваха и двата домейна ? Или 20-те лева за .ком обръщат каруцата ?
 
Проблема е там .ком не е свободен.. за думичка.ком докато думичка.бг е свободен.. ако трябва да е ком ще е думичкабг.ком затова се чудя и аз има ли значение домейна.. разбира се искам да брандирам и да ме запомнят лесно.. просто незнам кой вариант да използвам..

не става въпрос за парите на домейните.. просто ако купя .бг няма нужда да купувам .ком с тази думичка.. или да се насоча към някой вариант свободен и за .ком и за .бг
 
От думичка.ком, думичка.бг и думичкабг.ком точно от последния не бих купил. А ако ми излезе в серп-а, даже не бих и кликнал.
 
И аз бях в същата ситуация. В моята индустрия .ком домейните са масово заети за почти всичко, докато .бг са свободни. Но аз много държах да имам и двата и за това ми отне доста дълго време докато намеря свободно име и на двата.
Иначе има и големи фирми на които .ком им е зает, но си карат с .бг.

Ако смяташ, че няма да е кой знае колко голям магазина, тогава не пречи, особено ако .ком е зает от нещо чуждестранно. Но ако имаш абмиции да се разрастваш, търси свободно име.
 
Аз ще дам мнение от гледната точка на обикновен клиент - за мен няма значение дали е бг или ком, но ако сайтът не изглежда добре, ако изглежда евтино и нефункционален, това би ме накарало да не му се доверя и да си купя нещо от него.
 
Никъде не се споменава какви са клиентите - ако ще продаваш тенджери и тигани, образно казано, няма никакво значение какъв е домейнът (стига да не са някакви извращения като xyz, например ). Ако обаче продаваш услуги за бизнеса и очакваш сериозни клиенти, то аз бих избрал .bg. Така ясно показваш, че си сериозен и имаш претенции да си фактор на българския пазар.
 

Горе