Има ли негативно SEO. До колко е опасно?

limoeg

New Member
Та да си дойда на думата за какво въобще се регистрирах във форума. Защото ме интеревува мнонието ви за това има ли негативно SEO. До колко е опасно? За какво точно става дума и защо питам? Сега ще се опитам да изясня. Значи един от начините за SEO в да се събмитвам в директории. Уж колкото много толкова по добре. Обаче някъде четох как някой казва че не бивало да се прекалява и да се субмитвал сайта най много по 2-3 часа на месец. Иначе вредяло. Та думата ми е за това? Може ли наистина да ми навреди. Както и да речем ако публикувам много статии в Article Directories.
Сега ще кажа моето мнение и искам после да чуя вашето. Според мен негативно СЕО не може да има. Сам не мога да си навредя по никакъв начин със субмит в директории или на статии. Може Google да не ми обърне внимание за това но в никакъв случай не може Google да ме накаже за това. Да се обоснова. Ако това беше възможно ( в смисъл да направя нещо което да не се хареса на Google ) вече говорим за негативно SEO. Защото ако беше така всеки глупак може да реши да субмитне сайта ми в неподходящи и неподходящи по брой директории и т.н. и да ми навреди. Напрактика това са независещи от мен неща. Така че събмита в директории и на статии ако не помага - то няма никакъв начин да навреди. Е верно има манипулации на машините от рода на Google Bombing (което между другото гугъл коригира) но дори и тези манипулации бяха с цел качване на определен сайт на 1 место - а не обратното.
Та с 3 думи: ако сайта ми е на 1 място в Google по дадена ключова дума - може ли някой умишлено мез моя намеса да ме дръпне надолу?
Благодаря на всички предварително.
 
Според мен не може да те дръпнат надолу но някои може да те надмине затова сеото е непрестанна работа :)


А и при смяна на алгоритама никои не е застрахован Answer.com загубиха 28% от трафика си на последната смаяна а те са голяма фирма с акционери....

.......
 
Негативна оптимизация за търсачки има. Обикновено представлява както сам го определи - действия срещу правилата (webmaster guidelines) на Google. Дублирано съдържание, неправилна размяна на линкове - това може да доведе до падане на класирането.

По въпроса за директориите - има два типа линк директории: качествени и излишни. Качествените обикновено са редактирани от хора и сайтовете, които съдържат, са все полезни и с качествено, уникално съдържание. Силата на SEO от линк директории е броя на качествените линкове към твоя сайт. Разумен брой на месец (според мен максимум 10-15 събмита) в добри линк директории.

Артикъл директориите могат да навредят, ако същите статии от твоя сайт биват поставени в тях. Това се зачита за duplicate content и Google наказват. Можеш да провериш има ли копиращи твоя сайтове с търсачката за дублирано съдържание Copyscape. Ако някой те копира - погледни този списък с препоръчани действия.

Негативното SEO можеш да си го направиш сам - като разменяш безразборно линкове (след забраната на Google), или дублираш собственото си съдържание в сайта. За пример - виж тази статия в Креативен, която донякъде показва как да избягваме дублирано съдържание на собствения си сайт/блог.

Надявам се да съм поразяснил нещата.
 
За това обаче няма да те изхвърлят. и се коригира :)

Иначе бях попадал на някави шарлатани които даваха консултации срещо негативно сео отмнеало от 5-8 часа на сайт и се таксува по $750 на час :mrgreen:
 
Може да се прави деоптимизация на даден сайт, това в някои линии е преоптимизиране или умишлено изоставяне, или линквидиране на страницата. А това дали някой може да ти навреди, може. Един пич беше се оплакал че някой му бил доблирал сайта - контента по-скоро. От това той бил паднал с няколко страници в търсачките (Google), и естествено след контактването на даденият човек, който е копирал контента му е казал да го разкара иначе ще го рипортне. И след махането му каза че се е върнал с позициите.

Article Directories - това не вреди, а и апруването на тези стати не става веднага. Ако събмитнеш 6 - след няколко дена ще ти апрувнат 3 и след още 2 и после 1 и т.н. Рядко се одобряват наведнъж, пък и нали си в различни Article Directories.

Може да си навредиш както с on-page оптимизация, така и с off-page. С първота става по-лесно - просто прекаляваш с някой друг кейуърд или изпамване в контента и другите елементи - много голямо интерлинкване към вътрешни - за объркване на бота. А off-page представлява - линка ти да присъства по сайтове с лош имидж- това са най-вече спамарските сайтове. Или линк фармите.
 
Това означава че някой друг може да ми добава саита в директории с лош имидж, да разменя от моие име линкове с спамърски сайтове, както и да вземе 10 статии от моя сайт и да ги напляска в 1000 дирекрории. Или да ми дублира сайта. От всичко казано излиза че няма нищо по лесно от негативно SEO. Аз не вярва че ако някой друг дублира моя сайт гоогле ще ритне мене а не него. Все пак може да се провери кой сайт е първи и кой втори
 
НЕ
Негативно SEO се прави ужасно трудно.
Но е много лесно да си преебеш сайта с кофти on site оптимизация
Ако беше толкова лесно.... дали нямаше всеки втори да си прецаква конкуренцията?
 
Да съгласен съм. Идеята ми е мога ли да си прецакам сайта чрез действия които не са пряко свързани с него. Естествено че ако си прецакам ключови думи или загравия ще се прееба. Аз говоря мога ли да се прецака с неща без да барам самия сайт. Като събмитване в директории и пукликуване на статии в дирецтории и т.н. Дори ако направя 2-ри сайт с дублирано съдарйание по скоро прецаквам втория зашото е по нов но не и първия? нали така. Иначе всеки може да ми дублира сайта и да ме прецака.
 
Да, можеш.
Но е много трудно и не става толкова лесно колкото си мислят всички. За да ти прецакат сайта с дублирано съдържание, трябва да се "стреля" от много високо... тоест сайта на който да се сложи "краднатото" да е с по-висок trust ранк... като там влизат(доколкото аз съм запознат) domain age, page age, page rank(не тоя дето виждаме в toolbara), качество на линковете, deep linking и още други.
Не съм много запознат как точно става, но е ужасно трудно и ти трябва добре развит сайт за да правиш мизерии на другите... което ти е ясно че никой с добре развит сайт няма да тръгне да го прави ;) сещаш се защо :)
 
Да трябва си много труд за такива мизерии, измислили са го да не е толкова лесно, за да може да не се практикува.:) По вероятно е сам да се прецакаш с някоя преоптимизация или линк размяна, отколкото конкуренцията ти да хвърля не малко ресурси за да те премести с няколко позиции. Вместо това може да се съсредоточи върху някоя статия или линк или нещо друго от което ще премести сайта си по-нагоре от сегашната му позиция.

А иначе първият сайт с уникалният си контент тежи повече от "пожбата" му, това си е закон. Но Ако конкуренцията играе наедро, ще се заеме със стар домейн и добър PR, и това би могло да доведе до сътресения. Изглежда много просто, но всъщност не е. Старият домейн си е пара, както и добрият PR. И всичко това за минимална мизерия. А тези пари могат да се насочат в по-рационално направление. :)
 
Истината е че правилото колкото повече толква по добре ще важи още много време. Ако имаше негативно SEO досега да са махнали 95% от сайтовете.

Гледай само да не сочиш към скапани сайтове защото това наистина може да ти навреди. Това е!
 
vitohol каза:
Истината е че правилото колкото повече толква по добре ще важи още много време. Ако имаше негативно SEO досега да са махнали 95% от сайтовете.

Гледай само да не сочиш към скапани сайтове защото това наистина може да ти навреди. Това е!

И с това за скапаните сайтове пак не мога да се съглася. Ако аз не се добавям в скапани сайтове, но 100 скапани сайта преденят че моя саит е добър и си го добавят при тях като линк - аз какво съм виновен. Излиза че това е негативно СЕО
 

Горе