Има ли правила в блогването?

tanipo

Well-Known Member
От доста време има идеи за различни блогове и се чудех за някои оснвни положения.

Например за това кога можем и кога не можем да взимаме статии и новини от други блогове и печатни издания. Често виждам в чуждите блогове статии от други блогове като е отбелязано че статията е от VIA еди-кой-си блог. Имат ли тези блогове договорка помежду си или има някакви правила според които можеш да ползваш съдържание без да питаш стига да цитираш източника. Другото което е че примерно статията е за еди-кой-си сайт и съответно за да се окраси статията се ползва логото на сайта - това разрешено ли е ? За снимките ясно - те са само с разрешение ако не е упоменато друго.
 

Митака

New Member
Тези, които копират съдържание, са крадци. Крадат и правят лоши шеги на автора с дублирано съдържание в оптимизацията за търсачки. Признавам единствено дочасти цитиран текст, като копиралият е на друго мнение, изразявайки и своето.

Истинският блогър пише това, което той мисли, а не краде, цитирайки другите.

Снимки със свободен лиценз могат да се намерят от много места, но аз препоръчвам stock снимките на SXC.hu;

Но конкретно да има правила? Никакви написани.
 

tanipo

Well-Known Member
Съгласен съм когато става въпрос за свободни теми. Аз имах по скоро примера за това че виждамв някой блог тема че ФайърФокс има нов упдейт - това е новина с факти, затова ми беше главно въпроса + това ако е на английски при превода винаги ще има нещо от превеждащия и изразено мнение и.т.н., но примерно може ли да сложиш логото на файърфокс да си окрасиш статията?
 

Blinky

Owner
Митака каза:
tanipo каза:
Но примерно може ли да сложиш логото на файърфокс да си окрасиш статията?
Иска ли питане? Естествено. Дори това се препоръчва, ако търсиш повече посетители.

Много ясно, в крайна сметка им правиш реклама. А и както се знае това е webmaster-ският браузър.:) Ако имаш и линк къ тях - ще ти е и леко на съвеста. :) А правилата са тези, които са за всички сайтове и блогове в мрежата. Без идиотщини (смап в контента, лоши линкове - вътрешни и външни, забранен контент - хейтърски, расиски, хакерси....). :wink:
 

Горе