Има ли правила в блогването?

tanipo

Well-Known Member
От доста време има идеи за различни блогове и се чудех за някои оснвни положения.

Например за това кога можем и кога не можем да взимаме статии и новини от други блогове и печатни издания. Често виждам в чуждите блогове статии от други блогове като е отбелязано че статията е от VIA еди-кой-си блог. Имат ли тези блогове договорка помежду си или има някакви правила според които можеш да ползваш съдържание без да питаш стига да цитираш източника. Другото което е че примерно статията е за еди-кой-си сайт и съответно за да се окраси статията се ползва логото на сайта - това разрешено ли е ? За снимките ясно - те са само с разрешение ако не е упоменато друго.
 
Тези, които копират съдържание, са крадци. Крадат и правят лоши шеги на автора с дублирано съдържание в оптимизацията за търсачки. Признавам единствено дочасти цитиран текст, като копиралият е на друго мнение, изразявайки и своето.

Истинският блогър пише това, което той мисли, а не краде, цитирайки другите.

Снимки със свободен лиценз могат да се намерят от много места, но аз препоръчвам stock снимките на SXC.hu;

Но конкретно да има правила? Никакви написани.
 
Съгласен съм когато става въпрос за свободни теми. Аз имах по скоро примера за това че виждамв някой блог тема че ФайърФокс има нов упдейт - това е новина с факти, затова ми беше главно въпроса + това ако е на английски при превода винаги ще има нещо от превеждащия и изразено мнение и.т.н., но примерно може ли да сложиш логото на файърфокс да си окрасиш статията?
 
Митака каза:
tanipo каза:
Но примерно може ли да сложиш логото на файърфокс да си окрасиш статията?
Иска ли питане? Естествено. Дори това се препоръчва, ако търсиш повече посетители.

Много ясно, в крайна сметка им правиш реклама. А и както се знае това е webmaster-ският браузър.:) Ако имаш и линк къ тях - ще ти е и леко на съвеста. :) А правилата са тези, които са за всички сайтове и блогове в мрежата. Без идиотщини (смап в контента, лоши линкове - вътрешни и външни, забранен контент - хейтърски, расиски, хакерси....). :wink:
 

Горе