Има ли читави изпълнители в freelance.bg

waldes

Well-Known Member
Някой ползва ли го този сайт, да сподели има ли някакви по скилнати фрилансъри или е талаш?
 
Пробвал съм го няколко пъти, но до реално изпълнение се е стигало веднъж. Ставаше въпрос за PHP. Останах доволен.
 
Не съм и аз. И на мен ми е интересно дали има читави хора, които си вършат добре работата. И сайта дали предлага нещо като предпазна мярка, демек седи едно капаро при тях или са гарант, че след всичко свършено може да платиш, първата половина или всичко.

Дори не знаех дали е толкова активен. :)
 
Има разни хора, пускал съм няколко пъти обяви, както казах.
От 4-5 обяви, веднъж намерих изпълнител там и се навих да работим, защото ми беше наблизо. Т.е. срещахме се, обсъждахме и така.
Ако трябваше да е изцяло remote, едва ли щях да се навия.
 
Според мен обявите в този сайт са малко. По-добре е да се използва fiverr.com
Докато във freelancer.com пък ще имаш за едно твое пускане на оферта стотици включвания с оферта, където отсяването е доста трудно. Но пък ако си следиш няколко показател (като рейтинг, националност, изпълнение проекти, начин и бързина на комуникация), то селекцията е лесна, с два клика подреждаш и гледаш. ;) Това, което на практика работят съвременните HR-и и длъжности, които имат сформиране на екипи за проектите си. :) Не се и губи много време. :)
 
Имам регистрация в тази платформа от доста години. Участвам като разработчик. До сега не съм стигал до изпълнение на задача, но и обявите не са много. Може би сайта не е толкова популярен или този тип предлагане/търсене на услуга не е много известен в Бг.
 
Докато във freelancer.com пък ще имаш за едно твое пускане на оферта стотици включвания с оферта, където отсяването е доста трудно. Но пък ако си следиш няколко показател (като рейтинг, националност, изпълнение проекти, начин и бързина на комуникация), то селекцията е лесна, с два клика подреждаш и гледаш. ;) Това, което на практика работят съвременните HR-и и длъжности, които имат сформиране на екипи за проектите си. :) Не се и губи много време. :)
Freelancer.com wеднъж го пробвах и толкова черна сган се нареди, че повече не съм се и пробвал.
 
Според мен българския пазар за фрийланс услуги е прекалено свит - поне по 2 причини, които според мен са свързани както яйцето и кокошката (или параграф 22):
(а) манталитет - възложителите нямат достатъчно доверие на изпълнители, с които няма директен контакт или които не са препоръчани от познат. В повечето случаи скептицизма е основателен - от година на година става все по-трудно да се намери кадърен професионалист в която и да е професия, особено пък по нашите ширини.
(б) кадърните изпълнители избягват български възложители, защото "си познават стоката" - изисквания до небето, безкрайни преработки, фокусиране върху маловажни (от гледна точка ползата за бизнеса на възложителя) детайли вместо върху основната функционалност, забавяне и оспорване на плащания и т.н.

Амбицията на freelance.bg е похвална (аз самият бих се радвал да създам такава платформа) - но според мен шансът да расте или изобщо да стане по-популярен е малък, освен ако не се обърнат към международния пазар.

Аз лично съм регистриран като изпълнител в Upwork.com. Той също не е лишен от кусури (макар че в последните месеци започнаха по-активно да се вслушват в оплакванията и да подобряват някои неща) - но е факт, че в сравнение с други платформи за freelance е най-доброто налично.

Има достатъчно голям избор от обяви (аз например с помощта на филтри успявам да намаля списъка от около 20 000 в моята област до около 2500-3000), както и от изпълнители. Сайтът действа като escrow - след като възложителя депозира някаква сума, тя не може да бъде изтеглена от изпълнителя докато възложителя не потвърди, че работата е свършена (или ако изпълнителя се оплаче на поддръжката и те преценят, че оплакването е основателно). Същевременно възложителя не може да си изтегли обратно парите от escrow, освен ако изпълнителя направи refund (демек върне депозита) или възложителя се оплаче и сайтът прецени, че оплакването е основателно.

Freelancer.com бих го класирал на второ място - като Австралийска компания (Upwork е американска и от около 2 години се котира на борсата) повечето изпълнители са от Азиатския район, а голям брой клиенти пускат обявите си под формата на конкурс - който иска може да участва, но ще се плати само на победителя. Но най-големия недостатък според мен е, че когато стартира проект - сайтът си взима комисионата от изпълнителя веднага, въпреки че впоследствие клиента може да се откаже от проекта и изобщо да не плати 1 стотинка. При Upwork комисионата се взима само когато има извършено плащане от възложителя към изпълнителя.

В Upwork също е трудно да си избереш изпълнител - в зависимост от това каква обява си пуснал, може да те затрупат с десетки (от 50 нагоре) кандидатури. А може обявата ти да седи със седмици и да имаш под 5 кандидатури. Сайтът уж използва изкуствен интелект за да подбира и препоръчва подходящи изпълнители на възложителите, обаче е пълна загадка по какви критерии го прави - и резултатите са меко казано безполезни (по отзиви на мои клиенти, както и мнения в техните форуми).

Аз лично, ако бях възложител, бих филтрирал по следните показатели:
а) от коя държава е изпълнителя
б) колко проекта или колко часа е изработил до момента
в) колко пари е спечелил до момента (ако са публични - има опция да си скриваш заработката, макар че аз не виждам смисъл от това)
г) за какви суми са били отделните проекти - дали са примерно 3 проекта по $800, $1300 и $3200, или 12 проекта по $100 - $300
д) какви са отзивите от предишните му клиенти - но не броя звездички, а текстовите описания (ако някой си е дал зор да пише - значи има защо, ако не е написал нищо - вероятно е бил прекалено възпитан)
е) колко грамотно си е направил представянето в профила - според мен тук си проличава дали човекът има поглед върху детайлите (правопис, пунктуация, дали използва прекалено много Emoji символи, дали използва прекалено къси или прекалено дълги изречения и т.н.)

Останалите платформи за freelance или са прекалено локални (примерно xing.com или freelancermap.com) или просто нямат достатъчно възложители и изпълнители.
 
Няколко пъти са ме мамили с пари. Помня само единия път, беше с потребител точно от там. Завлече ме с пари за една дискотека.
 
Пълни мишкари са там, подбиват цените и бачкат за жълти стотинки. За закриване е
 
  • Like
Реакции: Sky
Споделените по-горе факти са верни - наистина се пускат шаблонни отговори, цените се подбиват, цари висока неграмотност по отношение на английския език, а на мен 2 или 3 пъти се е случвало да ми предлагат да ми купят профила. Един мой клиент от ЮАР преди година и половина си закри акаунта - беше му кипнало. Един фрийлансър отчиташе време без реално да върши работа - а от Upwork отсъдиха диспута в полза на фрийлансъра, и това преля чашата (другото беше, че няколко месеца и 2-3 проби/грешки не успя да намери читав backend програмист). Жал ми беше за клиента - но го разбирам. Каза, че бил вложил 80 000 евра в проекта - не знам доколко е вярно, аз се включих около 7-8 месеца след като беше започнал, а имаше само 2-3 екрана направени. От моя гледна точка проекта струваше 7-8 000 (включвам дизайнер, 2-ма програмисти и тестер) - но пък може това да е било само част от по-голям проект ...

От 1-2 години започнаха да пресяват freelancer-ите и да ги маркират с баджове от типа "Expert vetted" - според мен няма да помогне кой знае колко. Който търси кадърни професионалисти - го прави през TopTal, но това си струва само ако имаш достатъчно голям бюджет. Иначе просто не ти излизат сметките.

При предишния ми работодател (някъде 2014 или 2015, вече не помня) решихме да използваме freelancer - тогава Freelancer.com беше по-популярен, Upwork още нямаше (само oDesk и eLance). Задачата беше да се направи на Flash мноооого бегло подобие на KitchenPlanner-а на IKEA. Един италианец искаше около 2000 долара, а един китаец предложи 800. Накрая се оказахме без изходния код и с програма която работи на 90%, но без последните 10% е практически безполезна.

Upwork имат услуга, наречена "директен договор" - когато фрийлансера си е намерил клиент извън платформата, може да се възползва от възможността за escrow и медиация (аз лично не бих разчитал на медиацията) при доста по-ниска комисионна. Аз още не съм я използвал. Вместо това на 3 или 4 пъти ми се е налагало (с известно психологическо усилие) да се отказвам от нискокачествени клиенти - директно им връщам парите без никакви въпроси. Не си струва да ми развалят репутацията с някой лош отзив.

Като изключим TopTal - всички останали платформи са пълни с "планктон", просто при Upwork съотношението позитиви/негативи е най-високо. Ако някой реши да създаде конкурентна платформа - склонен съм да участвам, поне като изпълнител. Технически е реализуемо - но има 2 други трудно преодолими пречки:

(а) - привличането на аудитория (клиентите няма да дойдат ако няма фрийлансъри - а фрийлансърите няма да дойдат, ако няма клиенти)
(б) - пресяването на кадърните (както фрийлансъри, така и клиенти)

Въпроса с плащанията също не е маловажен - иначе някой може да използва платформата за пране на пари. Проверки дали хората са тези, за които се представят; проверки за откраднати личности, фалшиви снимки, денонощна линия за поддръжка ...
Имам цяла страница с идеи за технически подобрения спрямо Upwork - обаче горните препятсвия не са по силите на сам човек.

Upwork между другото 3 или 4 пъти са ми пращали покана за интервю. Твърдо им отказах - не само защото не ме кефят, ама при условие че имат цялата история от предишни проекти, да карат някой "Expert vetted" (това го казвам на шега) да минава през 3 рунда интервюта ми се вижда малко множко. Все пак това не е трудов договор (при който е по-лесно да наемеш някого, отколкото да го уволниш) - ако не им харесва как работи някой, могат по всяко време да прекратят взаимоотношенията.
 
Между другото, от време на време се чудя дали би имало пазар за платформа, която работи подобно на Upwork - обаче е специализирана за машини. Например, има хора които притежават трактор, или багер, или самосвал, или мини-булдозерче, или някаква друга машинария, може би дори яхта. Вместо да пълнят колонките с малки обяви по вестниците - могат да играят ролята на "фрийлансъри" в една такава платформа, да трупат история и отзиви, а пък клиентите лесно да ги намират и да имат достатъчно избор от изпълнители.
Нямам впредвид платформа за логистика.
От друга страна, собствениците на такава техника май не са много на "ти" с такъв тип платформи - може би само с Фейсбук и Ютуб :)))
 
Последно редактирано:
Аз ползвам peopleperhour.com и там е наистина супер уредено всичко. Има си абсолютно всичко нужно, за да може хората да правят бизнес по между си. От самото пускане на проекта, до изпълнението, освобождаването на парите. Не съм имал никакви проблеми и съм си подбирал хора, които наистина се справяха с работата. Да, личната драма не може да я избегнеш - бил болен, имал проблем с кучето...но като цяло всеки си влизаше в сроковете. Нямам никакви забележки и както споменах платформата е супер. Разглеждал съм двете споменати от @tmcdos , но определен peopleperhour.com ми остана като топ предпочитан сайт за фриланс услуги, изключвам форума ни тук де. Тук ми е по-лесно и изгодно да работя с хората, но това е лично мнение. ;)

Не съм тествал Freelance.bg и нямам конкретно мнение за платформата. Надявам се да са направили читаво местенце, което да е полезно на всеки потребител там.
 
Peopleperhour изглежда по-шарено от Upwork, но не съм го използвал - първоначалното ми впечатление е, че докато при Upwork клиента е водещата страна (клиентите публикуват обява от какво имат нужда) при Peopleperhour фрийлансерите публикуват каква услуга предлагат (която доколкото виждам се очаква да струва под $500 и да бъде извършена в рамките на до 4-5 дни) и клиентите си избират от списъка. Не съм сигурен дали броя на резултатите зависи от това дали съм логнат - но когато влязох в раздел front-end development, видях само 71 резултата. Ако наистина от целия свят само 71 изпълнителя са се регистрирали в тази категория - изборът ми се струва силно ограничен. А когато вляза в профила на някой изпълнител - виждам по колко проекта е работил и отзивите на клиентите, но не виждам колко пари е спечелил. А има разлика дали си направил 52 проекта по $45 всеки или 8 проекта по $760. Или пък 2 по $3400 ...
 
Имам кофти опит с freelance.bg, не препоръчвам. Също пазара е твърде малък, а спама на завидно ниво.

Аз използвам основно Fivеrr и Upwork. Когато търся някой да свърши нещо за мен и когато съм търсил за запълване на моето време.

Че някой е с друг цвят на кожата или е от друга култура не ме притеснява. Ако трябва да броя и сравнявам от българи съм патил най-много.
 
Аз имах 2 или 3-ма клиенти (помня добре само единия случай), които се оплакаха от индийци. А пък аз самия имам проблем с разбирането на индийския "английски" и просто избягвам да комуникирам с тях. Не заради цвета на кожата - а заради ниските професионални и комуникационни умения. Между другото имах 1 или 2 случая да работя с колеги от Африка (демек негри, но нали трябва да сме толерантни - това в рамките на шегата) - не знам дали е късмет, но беше много по-лесно да се работи с тях, отколкото с повечето индийци.
 

Горе