Информация за фалирали фирми, компании и предприятия

Blinky

Owner
Здравейте колеги.

Абе гледах, както и четох, че има фалирали предприятия, фирми, компании и други, които се продават. Бях чул и разбрал за това, но реално не знам къде може да се видят детайлни оферти или търгове за тях, някъде. Ако някой от вас има повече информация за това, нека драсне няколко реда тук.

Пиша я темата, защото като бизнес форум може някой от нас (включително и аз) да имаме апетит към нещо продаващо се на горе долу "нормални" цени.

Нямам какво да си коментираме причините за това. Можем само да извлечем информация за това, както и някои да се възползваме от ситуацията. Все пак тези бизнеси си имат активи, да не говорим за вече изградената клиентска база. ;)

Та, ако някой има инфо - нека шерне нещо тук.
 
От: Информация за фалирали фирми, компании и предприятия

Blinky - подобна информация може да се извлече от Търговския регистър, но много малко фирми декларират официално, че са в несъстоятелност. Имай предвид, че подобна покупка освен активи носи със себе си и пасиви, т.е. поемаш и задължения. Не знам в България доколко е добра идея да се изкопуват подобни бизнеси.
 
  • Like
Реакции: Alf
От: Информация за фалирали фирми, компании и предприятия

Blinky - подобна информация може да се извлече от Търговския регистър, но много малко фирми декларират официално, че са в несъстоятелност. Имай предвид, че подобна покупка освен активи носи със себе си и пасиви, т.е. поемаш и задължения. Не знам в България доколко е добра идея да се изкопуват подобни бизнеси.

От 3 4 години ги изкупуват на килограм. Даже обявите бяха специално за фирми със задължения.
 
От: Информация за фалирали фирми, компании и предприятия

http://www.sales.bcpea.org/?q=properties ето на този сайт се публикуват офертите от частни съдия изпълнители.

Процедурата ако не се лъжа е следната
1. Имот, вещи и останало се дават на "независим оценител", който определя колко точно е пазарната цена (за една кола я оценил без видими външни дефекти и поражения - а тя със спукано предно стъкло ....)
2. След като се има пазарна цена частният съдия изпълнител назначава търга на определена дата, а цената започва от 75% от оценката
3. Ако на търга не се купи, цената се намалява на още
4. Участниците в търга трябва да внесат 10% от сумата преди началото на търга, да подадат молба и оферта.
5. Който спечели търга в 7 дневен срок изплаща сумата.

Има си определени трикове с който не се дава шанс на обикновени хора да печелят търговете .... играта е жестока особено за автомобилите ... пробвах се два пъти и станах жертва на една и съща схема !

Ако някой реши успехи

п.п. само да добавя, че документи за имоти, коли и други се съхраняват в Районоия съд и са достъпни за всички.
 
Re: От: Информация за фалирали фирми, компании и предприятия

От 3 4 години ги изкупуват на килограм. Даже обявите бяха специално за фирми със задължения.
Това е ясно. Но тогава означава, че ще са ниски като пари. Естествено, това се вижда и с просто око какво са надробили и сам си преценяваш дали е оферта. :)

Мда, знам. Там трябва да ровиш много. Мислех си, че има нещо като тържище, на което се предлагат. Даже част от техните активи. Пасивите са ми ясни - но реално се гледам баланси и всичко преди покупка. Интересуваше ме, защото кризата за едни е фалит, за други растеж. Да, съгласен съм, че процентово не са еквивалентни, но е факт, че ги има и двете движения.

Идеята е добра, само когато и офертата е добра. Ако ще купуваш нещо потънало и няма изблици да изплува, няма смисъл, ама никакъв. А и да е така, винаги може да вземеш или изкупиш част от активите, ако и те са пуснати. Мен лично ме влече идеята да се купи нещо работещо, което е застинало от дългове, които са покрити или леко занулени.
 
От: Информация за фалирали фирми, компании и предприятия

Според мен основен проблем при купуването на бизнес е измамата. Ако не си някой бандит или политик, т.е. ако нямаш протекции винаги може да си прецакан. За съжаление у нас всичко е далавера и схема, има стотици хора, които с занимават само с това - търсят да продадат фирма със задължения, търсят най-често ликвидатор, като фирмата е използвана за ДДС измама или най-малко не са плащани осигуровки и данък печалба и т.н. Трябва да си много внимателен. Аз от 2007г водя дела след един опит да бъда измамен и все още не мога да кажа, че съм се отървал, въпреки че съм спечелил дела на всички инстанции. Тормозът продължава към другите ми дружества и честно да кажа не съм сигурен как ще свърши.
При покупката на дружеството е необходим цялостен Дю Дилиджънс, т.е. сериозни средства за адвокатски хонорари, освен ако ти самият не си юридически и икономически много грамотен или не разполагаш с екип от специалисти.
Въпреки казаното по-горе смятам, че трябва да опитваш да търсиш реални дружества, защото това е много хубав бизнес (не един и двама американски милиардери го правят). вярвам, че идеята е страхотна да купуваш в криза и да продаваш после цялото дружество или мажоритарен дял.
Успех.
 
От: Информация за фалирали фирми, компании и предприятия

Blinky - подобна информация може да се извлече от Търговския регистър, но много малко фирми декларират официално, че са в несъстоятелност. Имай предвид, че подобна покупка освен активи носи със себе си и пасиви, т.е. поемаш и задължения. Не знам в България доколко е добра идея да се изкупуват подобни бизнеси.

Какво ще рече "декларират официално", че не мога да стопля :lol:. Влизането в несъстоятелност е само едно и се нарича на решение на съда. Друг начин няма. Вече вариантите са по искане на кредитор или по искане на самото дружество. И да ровиш в Търговския регистър единствения начин е да знаеш името на дружеството, което търсиш. Иначе няма търсачка по "несъстоятелност". Ако наистина се вълнуваш от бизнеси в затруднение - сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители(с добра търсачка).
 
Re: От: Информация за фалирали фирми, компании и предприятия

Ето тук има разни обяви, но имайте предвид, че има и доста измами.
Букмаркнато е. Това ме интересуваше. При свободен капитал, ще го разгледам идея по-обстойно. Но ми направи нещо друго впечатление - тези компании малко или много потъват с някой друг актив като:

- Клиенти
- Позиции на пазара
- Сгради (може би)
- Машини
- Компютри

.... и т.н.

Има си и пасиви де, най-вече под формата на дългове. Но няма съвършен свят. Нали? Ако някой иска да изрази мнение ще се радвам да чуя вашата гледна точка. Все пак сме се събрали бизнес да правим, а и много често ни се налага да купуваме. Да, точно така. Сайтовете също са бизнес, и те носят пари.
 
От: Информация за фалирали фирми, компании и предприятия

Аз за съжаление имам горчив опит с встъпване в дълг на едно дружество като в замяна му придобих имота през 2007г. До ден днешен водя съдебни битки. Както се казва "Парен , каша духа" , аз сега не мисля изобщо за подобни сделки. както казах по-горе е необходим сериозен екип от юристи и финансисти, за да не стават грешки или да решиш проблемите си по-лесно, в противен случай си изложен на сериозен риск. В моя случай имам късмет до сега и разчитам на приятели юристи, но нали се досещате, че и те имат работа и изкарват пари, така, че и на тях трябва да се плаща. Освен всичко друго моят случай ми показва, че трябва да имаш сериозни оборотни средства, за да издържиш на атаки (юредически) ако се наложи, защото имота, който придобих беше под запор в продължение а 3 години по дела с несъществуващ реален иск, но въпреки това бяха допуснати от съда. В резултат цената на имота се стопи със 60% и моята печалба в краткосрочен план също. За нервите и безсънните нощи не говоря изобщо.
Много внимателно трябва да се подхожда. Аз се опитах да направя прекалено голяма крачка за млад и дребен инвеститор като мен.
 

Горе