Информация/статистика за оборот на заведение за хранене

nekakav

Active Member
Здравейте.

Имам задание да направя бизнес план на заведение за бързо хранене, разчитащо основно на доставки по домовете и тейкауей. Опитвам се да направя реалистичен бюджет – разходите горе долу ги докарвам с информация от интернет. За приходите обаче ми трябва малко помощ – имате ли представа средно какъв оборот прави ресторант/дюнери/бургери/пицария дневно/седмично или месечно? Предполагам, че дните от понеделник до сряда са по-слаби, а петък-неделя – по-силни. Но нямам абсолютно никаква идея до колко поръчки приблизително може да изпълни дадено заведение. Също така на каква стойност е средностатическата поръчка (10-15лв? ). Знам, че има много променливи и е строго индивидуално за всяко заведение – зависи от квадратурата на помещението, наличната техника и брой персонал, но ако някой е работил в сферата и може да ми помогне с някакви приблизителни реалистични данни ще бъда дълбоко признателен.
Моля също така, ако се включите с информация да поясните откъде я имате - личен опит/приятел/познат/документален филм/предположение или др.
Благодаря предварително на отзовалите се!
Поздрави – Борислав
 
Ще е супер, ако някой успее да ти даде примерен оборот за заведение и после да го споделиш тук.
Ти даваш да се търси Х с няколко Х-са. Дали е дюнерджийница или ресторант или пицария има разлика от небето до земята.
Ако някой успее да се изкаже с конкретна цифра, или +-500 лв ще те излъже.
Оборота на едно заведение зависи от локация(човекопоток и кратал ако щеш ако е в София например) , реклама, цени, меню, професионализъм, места и още доста неща.-Това от опит в разработването на различен тип заведения.
Среден клас Заведение в скъп квартал правехме по 1500 през седмицата, събота и неделя слабо 700.
Същият тип заведение в друг квартал, не чак толкова скъп -на обратното.
Давам ти пример като клиент. При нас на метрото има 2 дюнера, единия ако прави 1500 лв оборот, другия не вярвам да прави повече от 500. Цените са едно към едно кажи речи, вкусът един и същ. Двата дюнера са на 50 м разстояние един от друг и човекопотока е един и същ.

Дори разходите за заплати (освен ако не е павильон за хот дог) незнам как си ги сметнал. Заплатите зависят и са много различни при оборот 3000 и оборот 1000лв. Също така в зависимост от тежестта на менюто и концепцията на заведението на 1000 лв оборот на ден може надниците да са 100лв, а може и 300. Както и за заведение със 3000 оборот на ден надниците може да са 500 лв, или над 1000, но каква е разликата на месечна база.... Огромна
 
Честит празник на всички!
@ST-1, благодаря за отговора, точно такава информация ми трябва. Не съм се изразил правилно в горния пост. Не търся някой да ми даде точния отговор за моя план. Интересува ме в различни сфери на индустрията каква е ситуацията, за да мога сам да стигна до прогноза за заведението, за което пиша.
Благодаря отново и наздраве, българи!
 
А какъв тип заведение се иска? Може би ако се сещаш (ако си от София), идеален пример е Суши Експред на бул. Прага. Има къде да се седне, да се хапне, но идеята му предимно - идваш и взимаш, или ти го доставят на място. Може да се водиш от това, друг тип е нещо като Хепи, КФС, Макдоналдс, Алидин, Събуей, но отиваме на друго ниво. Кой тип точно са ти задали?
 
От София съм, но не съм влизал в Суши Експрес. Иначе да Суши Експрес, Аладин, КФС, Макдоналдс, Събуей, Мимас, квартални павилиони за пица на парче - за всички ще ми е интересно да науча приблизително какви обороти правят. Типът заведение, за което пиша е най-сходно със Суши Експрес - като асортимент на менюто и концепция. Така като гледам по снимките това на бул. Прага е към 30-40 м2? Има и кухненско помещение отзад предполагам?
 
От София съм, но не съм влизал в Суши Експрес. Иначе да Суши Експрес, Аладин, КФС, Макдоналдс, Събуей, Мимас, квартални павилиони за пица на парче - за всички ще ми е интересно да науча приблизително какви обороти правят. Типът заведение, за което пиша е най-сходно със Суши Експрес - като асортимент на менюто и концепция. Така като гледам по снимките това на бул. Прага е към 30-40 м2? Има и кухненско помещение отзад предполагам?
Еми отиди началото на месеца, вземи си касов бон, после отиди на края на месеца, пак си вземи касов бон. След това виж хората какво взимат около теб - сложи един продукт като средна приблизителна стойност на продажба. Извади номерата на касовите бонове, умножи с този продукт и ще получиш нещо приблизително.

Суши Експрес е супер. Не само сушито е хубаво там, но и пускат доста промоции. Имат и един час, след който ако имат някакви останали от деня сушита, ти ги дават на половин цена. Там също може да приложиш номера с касовия бон. Ама лошото пък там е, че има големи сетове, по-трудно ще напипаш "средната" продажба. Аз лично съм взимал за 4ма души, но в същото време съм гледал, че седят и по един и си обядват там.
 
@$INeed$ , това с касовия бон е страхотна идея, не се бях сетил. Благодаря!
Ако искаш и да си с по-голяма точност, направи си 3-4 посещения. Все пак по статистика трябва да сте учили, че докарването на минимално отклонение в изчисленията са нужни повече данни, от които да се изведе средната стойност. И пак ще имаш някакво отклонение, разбира се. ;) Но разликата в % ще е значителна при 2 опита (засечки) и да речем, 4 разредени на равни интервали.
 
На места ще проверя на седмична база, на други на месечна, на няколко ще опитам и на дневна.
Имам едно наум, че не всички поръчки минават през касов апарат.
Един авер ме посъветва друго очевидно нещо, което не се бях сетил - да се проверят ГФО-тата на фирмите в търговския регистър. Недостатък е, че повечето популярни локации са вериги и сумите ще бъдат за всичките им обекти взето заедно. И все пак е някаква информация.
На всички отговорили в темата ще пусна ЛС с резултатите. Благодаря отново!
 
Теб те интересуват официалните данни, нещото с което оперират както всички статистики, институции и НАП. Иначе да, далеч ще е от истината, но ако успееш и да хванеш сивия сегмент от набирането на оборот, направо с тази курсова кандидатствай за Нобелова награда. :) Не е лоша идеята с годишните отчети. Но има няколко неща, които не са много Ок, едно от тях е тяхното забавяне при публикуването им. Другото е, че това са готови отчети, за които няма да успееш да картинката в детайли. За преглед отгоре са ОК.
 
Направих препоръчаното засичане от @$INeed$ и споделих резултатите с писалите в темата, както обещах.
Поздрави!
 
едит: тва на неколко водки, верно половина редове изчезвали, а другата половина са двойни :D
 
Последно редактирано:
Направих препоръчаното засичане от @$INeed$ и споделих резултатите с писалите в темата, както обещах.
Поздрави!
Здравей! Следя темата и също бих искал да видя получените резултати, ако е възможно да ги споделиш и с мен чисто информативно. Благодаря. :)
 
@BoyanAngelov имаш ЛС.
Някой друг информация? Нямате ли познати в индустрията, доста постни са моите данни, ако някой прояви добрина и сподели ще бъда благодарен!
 

Горе