Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Martin2

New Member
Здравейте,
Чудя се какви точно са нещата, които трябва да се направят, за да бъде един човек "легален", ако примерно изкарва по 5000 - 10000лв. на месец от интернет? Да кажем, че е типичната ситуация - приходи от реклами, които пристигат в пейпал от няколко различни държави (ако това въобще има значение). Интересува ме кой е най-добрият и в същото време легален начин - трябва ли да си отворя фирма и т.н.
Търсих в интернет, но не можах да намеря разрешена подобна ситуация. Четох, че имало няколко начина, но доколото знам, ако годишните доходи надвишават 50 000лв. нещата се променят доста. Говорих със счетоводна агенция, но те нямаха никакви насоки в тази област :/ На някой места пише доста плашещи неща от рода на 60% от приходите отиват за данъци, ако доходите са от чужбина и т.н. и затова реших да попитам тук как седят нещата, защото на пръв поглед във форума има доста редовни хора, които най-вероятно знаят как седят нещата и биха помогнали :)
Ако никой няма идея, може ли да ме упътите към някой счетоводител (или някой, който работи нещо в сферата) и знае как точно седят нещат, преди да е станало твърде твърде късно.
Благодаря предварително!
 
Последно редактирано:
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Длъжен си да се регистрираш по ЗДДС ако получаваш пари от AdSense или друга фирма от ЕС, независимо от това, че не надвишаваш прага от 50 000 лева годишно. Ако имаш доходи от държава извън ЕС или доходи от България - няма нужда да се регистрираш по ЗДДС, ако доходите ти са под 50 000 лева годишно.

Може и без фирма - ако нямаш много разходи. Тоест може да излезе по-евтино да плащаш данъци и осигуровки върху прихода (приход = разходи + печалба), отколкото да регистрираш фирма (която ще ти струва скъпо) и да плащаш данък само върху печалбата, дивидентите и заплатите (и осигуровки само върху заплатите). Фирма се регистрира само ако излиза по-изгодно да се плаща данък върху печалбата (има много разходи) или извършваш търговска дейност (купуваш нещо за да го продадеш с печалба - тогава си длъжен да регистрираш фирма).

Ако имаш фирма - осигуровки и данъци върху заплатата на управителя (и ако имаш служители - и техните заплати се облагат с данъци и осигуровки), отделно фирмата плаща 10% върху печалбата и 5% върху дивидентите, които изплаща (тоест 14,5%).

Ако нямаш фирма - плащаш данъци и осигуровки върху приходите (реалните разходи не се признават), които са около тридесет и няколко процента.

Виж и това: заплата вместо дивидент.
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Благодаря за насоките! Не исках да поствам конкретно за какво става въпрос, но май ще се наложи...
Става въпрос за пари от YouTube канал, които със сигурност превишават 50 000лв. годишно. Приходите ми се водят изпратени от мрежата, в която съм (TGN) и всичко минава през paypal. Доколкото знам, те са ситуирани в Канада. Освен това обаче имам и малко сайд приходи от неща като adfly, twitchTV и т.н. и не знам в коя категория попадам, въпреки че повечето са компании с американски произход.

Исках да попитам това важи ли за над 50 000лв. годишно?
Ако нямаш фирма - плащаш данъци и осигуровки върху приходите (реалните разходи не се признават), които са около тридесет и няколко процента.

Иначе служители нямам, офис нямам, разходи ... може да се намерят неща от рода на интернет/ток и т.н., но не вярвам да бъдат достатъчно, за да се оправдае отварянето на фирма. Бях виждал вече темата, която линкна и е много вероятно да попадам в
Взех че си направих труда да го сметна. При 9000 лв. на месец е все едно как ще ги вземеш. До 9000 лв. на месец е по-изгодно през дивидент, над 9000 лв. е по-изгодно като самонает.

Още веднъж - много ти благодаря за помощта и бих искал да те помоля, ако може да ме упътиш от къде трябва да почна, как да се регистрирам и т.н.
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Нещата съвсем не стоят толкова просто що се отнася до това кой е най-изгодния вариант откъм дължими данъци и осигуровки. В твоя случай възможностите да работиш, съгласно законите в страната, в общия случай са три:

1. Да работиш като самонает (т. нар. самоосигуряващо се лице);
2. Да се регистрираш като ЕТ;
3. Да регистрираш Е/ООД.

И трите варианта имат своите ограничения и предимства в различните хипотетични ситуации. По-долу съвсем накратко ще нахвърлям кой от трите варианта при каква обстоятелства би бил по-изгоден от данъчна и осигурителна гледна точка, но правя едно много важно уточнение: Това не са необходими и достатъчни условия, за да направиш окончателен информиран избор. Разумният вариант за теб, както и за всички останали в подобна ситуация, е специалист (данъчен консултант и/или счетоводител) да ги проиграе подробно с реални числа, като в уравнението трябва да се включат и други параметри, които значително биха могли да изкривят резултата, като регистрация по ЗДДС (и по кой точно член от закона), типа и спецификите на извършвана дейност, наличие на други основания за осигуряване и т. н. Както по-горе казах, нещата не са толкова прости: ако месечно приходите са под еди каква си сума - този вариант, а ако не - другия. Ето и някои съвсем обобщени насоки, които биха били полезни на много потребители тук (било то и просто за обща култура):

1. При работа като самонает (самоосигуряващо се лице) има куп ограничения - не можеш да наемаш персонал - по презумпция работиш сам за себе си; извършените разходи не ти се признават за данъчни цели (в общия случай за разход ти се признават 25% от сумата на реализираните приходи или т. нар. нормативно признати разходи - тоест, ако очакваш по-голям относителен дял на разходите спрямо приходите, то вероятно следващите два варианта биха били по-изгодни); не можеш да извършваш търговска дейност, тоест да купуваш една стока или услуга и да я препродаваш с цел печалба - тогава попадаш под обхвата на чл. 1 от Търговския закон и си длъжен да се регистрираш като търговец; През годината се самоосигуряваш върху 420лв, но ако средномесечният ти приход след намаляването с нормативно признатите разходи надхвърля тази сума, се налага да доплатиш осигуровките върху разликата (т. нар. изравняване на осигуровки); Отговаряш за задълженията с цялото си лично и/или семейно имущество.

2. ЕТ през последните години е все по-рядко предпочитан вариант. По-изгоден може да излезе, ако извършваната дейност попада в тези, облагаеми с патентен данък (кои са те, можеш да видиш в Приложение 4 от ЗМДТ) - има условие, че ЕТ-то не трябва да е регистрирано по ЗДДС. Изгоден вариант може да се окаже и за някои специфични дейности, като земеделските производители, например. Все още, обаче, доста хора го избират като вариант, заради (всъщност незначителните) административни облекчения, като по-ниска такса за регистрация, незадължение за подаването на някои годишни декларации и отчети и т. н. Иначе, за разликата от останалите два варианта, тук годишната ставка на данъка е 15% (а не 10), отново, както при самонаетите, отговаряш с цялото си имущество, и отново, както при самонаетите, се налага годишно изравняване и евентуално довнасяне на осигурителни вноски.

3. При ЕООД този бич за много млади предприемачи - годишното изравняване и довнасяне на осигуровки липсва. Годишният данък е 10%, но пък има 5% данък върху дивидентите, което всъщност, както happyslacker правилно отбеляза, са реално 14.5%, но с тази уговорка, че този данък върху дивидентите не се плаща в началото на следващата година, както е при корпоративния данък или данъците върху доходите, а при реалното му разпределение, което пък може да бъде отложено неопределено във времето или натрупаната печалба да се използва в намаление на бъдеща загуба или в увеличение на уставния капитал. При дружествата с ограничена отговорност съдружниците отговарят за задълженията си ограничено до размера на дружествения си дял.

Отново правя уточнението - тази информация съвсем не е изчерпателна, а просто дава основни насоки. Труд, който да "разиграва" всички варианти и комбинации и да ви дава алгоритъм, чрез който да откриете най-изгодният вариант за себе си, няма създаден. Най-близкото нещо, което може да се открие, е един калкулатор на колегите от счетоводна кантора К и К: http://www.kik-info.com/calculators/samonaet-eood.php (нужна е регистрация). Както по-горе писах: стигнете ли до тази дилема, разумният подход е консултация със специалист.

Поздрави! :)
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Абе интересно ми е, много хора печелят много пари
с обяви. Продават всякаква стока, но не като фирми а като частни лица.
Примерно внесат 20 телефона и ги продадат тук с 200 лева печалба на броика.
Защо тия с постоянно продаващите частни лица без касова никой не ги закача за данъци?

ЗАщото на никой не му пука за тях според мен?
та в тази връзка - на кой му пука за теб се замисли?
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Исках да попитам това важи ли за над 50 000лв. годишно?

Май забравих да уточня, че ако имаш приходи над 50 000 лв годишно (извън ЕС - например Канада, САЩ) ще трябва да се регистрираш по ЗДДС, но ДДС не дължиш за тези приходи (ако приходите са от реклама например - има определени изисквания, на които приходите трябва да отговарят за да не се начислява ДДС). Въпреки че не дължиш ДДС ще трябва твоят счетоводител да подава справка-декларации по ЗДДС ("ДДС декларации") всеки месец ("нулеви декларации").

Единствено размера на приходите определя твоето решение дали да регистрираш фирма (и да плащаш данък върху дивидента + данък печалба + разходите за фирмата + минималните осигуровки) или да не регистрираш фирма (и да плащаш тридесет и няколко процента данъци и осигуровки, но без да плащаш счетоводно-бюрократичните разходи по фирмата).

Границата е около десетина хиляди на месец (съвсем приблизително - в изчисленията се взимат разходите за регистрация и счетоводство, разните там бюрократични глупости, които фирмите са длъжни да правят и други неща, за които не се сещам).

Примерно ако изкарваш 50 000 лева месечно трябва да имаш фирма. Ако изкарваш 2000 лева месечно - може и без фирма (ако нямаш разходи или разходите са малки). За суми около 10-15 хиляди е сложно да се сметне кой вариант е по-добрия.

Имай предвид, че ако имаш фирма е по-вероятно да ти правят повече проверки всякакви контролни органи. Или поне аз така си мисля (имам късмет, че нямам българска фирма и нямам опит от първа ръка, но съм чел много кошмарни истории по въпроса).

Ако решиш да имаш фирма може да ползваш услугата "виртуален офис" - там има човек, който да посреща кръвопийците от НАП и други държавни органи. Този човек е упълномощен съгласно не знам си кой член от ДОПК да посреща данъчните когато дойдат на проверка и да приема разни документи от тях ("упълномощен представител и дружеството"). Така няма нужда да си стоиш вкъщи за да не би да дойде някой данъчен и след като не те намери да ти прави проблеми.
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

@veda @happyslacker Благодаря ви за насоките! Тези дни ще се ходи по 'специалисти' и се надявам те да ми кажат най-изгодния вариант!
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

@veda @happyslacker Благодаря ви за насоките! Тези дни ще се ходи по 'специалисти' и се надявам те да ми кажат най-изгодния вариант!

Пак не ме оцениха... марто, аз ти дадох най-добрия съвет, съжалявам че не си го разбрал - ходи при специалисти...
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Пак не ме оцениха... марто, аз ти дадох най-добрия съвет, съжалявам че не си го разбрал - ходи при специалисти...

Човекът пита, как легално да си прави бизнеса, а не по мазета и апартаменти.

Съжалявам, че ще се присъединя с въпрос, който е малко в страни от темата, но ако извършваш само консултантски услуги, достатъчно ли е да работиш като "самонает" ?

Предварително благодаря!
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Напоследък се замислям възможен ли е варианта да съм самонает, но да имам и фирма? Става въпрос, че не искам да прехвърлям адсенс-а на фирма.
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Човекът пита, как легално да си прави бизнеса, а не по мазета и апартаменти.

Съжалявам, че ще се присъединя с въпрос, който е малко в страни от темата, но ако извършваш само консултантски услуги, достатъчно ли е да работиш като "самонает" ?

Предварително благодаря!

Забавно ми е как след 2 години темите тук са почти същите.

какви мазета, мазетата са само в твоите фантазии. Ти в мазе ли си правиш консултантските услуги?
Какви мазета? Що говориш глупости? Колко печелиш на месец?
Имам познати които правят между 5-10 000 лева ежемесечно от интернет дейности, получават си парите и от 3-4 години никой не ги е закачил.
Що смаи се врете между шамарите не разбирам?
Някой помни ли преди врем тук в този форум като се шашкахте и тичахте да си обявявате приходите, за да не дойде бате бойко да ви пробере в затвора заради 200-500 лева на месец от адсенс? Айде че не ми се рови да ви търся темите, хепито я помни, защото и той писа в нея.
Голяма тема беше и така и не разбрах защо се натискате да им отваряте очите?
Дори някой беше ходил в данъчното и ония го гледаха като марсианка в турска баня.
За тия години може ли някой да ми каже колко от вас са дошли да ги питат - що не се отчитат?
на държават и е през минджата за вас! Но разбира се няма да ви откаже щом и давате.

Айде кажете ми как мислите че някой данъчен ей така по собствена инициатива ще каже абе я аз да ходя да проверя пенчо спасов откъде има пари?
С малко ум., можете да го посрещнете, да му покажете откъде са ви парите и да го изпратите с празни ръце.
Никого не съветвам, просто имам свободно врме и си го запълвам като ви спамя из темите, така че не задължавам никой да се съобразява с това мнение.
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Пак не ме оцениха... марто, аз ти дадох най-добрия съвет, съжалявам че не си го разбрал - ходи при специалисти...

Колега, в резултат на подобни "съвети" лично на мен (както и на много колеги, счетоводители, и адвокати) почти всеки месец ми се налага да вадя от 100 кладенеца вода с цел да се оспори или намали размера на глобата по даден акт за административно нарушение. Съветът ти може би би бил ценен, но ако бяхме 90-те години.

Съжалявам, че ще се присъединя с въпрос, който е малко в страни от темата, но ако извършваш само консултантски услуги, достатъчно ли е да работиш като "самонает" ?

Да, можете да работите като самонает.

Напоследък се замислям възможен ли е варианта да съм самонает, но да имам и фирма? Става въпрос, че не искам да прехвърлям адсенс-а на фирма.

Може, разбира се. :)
 
От: От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Колега, в резултат на подобни "съвети" лично на мен (както и на много колеги, счетоводители, и адвокати) почти всеки месец ми се налага да вадя от 100 кладенеца вода с цел да се оспори или намали размера на глобата по даден акт за административно нарушение. Съветът ти може би би бил ценен, но ако бяхме 90-те години.

Дай ми пример?

Дай ми и твоя снимка, да видя щом сме колеги?
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Това със снимката не го разбирам...

Всичко по-горе го казвам в качеството си на собственик на счетоводна кантора, обслужваща над 30 фирми и физически лица, занимаващи се с всякакъв вид онлайн бизнес.
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Знам че си собственик на кантора, знам че си ходил на митинг, видях сники. всичко ясно :)

а снимката отпада, както споменах - видях :)
Колеги сме само по каране на велосипед.
Което не е малко
и само от любопитство, 30 фирми малко ли са или много за една счетоводна кантора? Разбирам че зависи предимно от големината на фирмите де, но все пак? средно ниво ли е как е?

А искам пример за това как ще си изпати твои клиент от мой съвет.
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Знам че си собственик на кантора, знам че си ходил на митинг, видях сники. всичко ясно :)

На митинг не съм ходил никога (ако имаш предвид политически, иначе на "meeting" съм всеки ден - такава ми е работата; а може би пък бъркаш митинг с протест), не знам какво си гледал и не разбирам какво общо има това с темата.

и само от любопитство, 30 фирми малко ли са или много за една счетоводна кантора? Разбирам че зависи предимно от големината на фирмите де, но все пак? средно ниво ли е как е?

Това е приблизителния брой на тези, чиято основна дейност е онлайн бизнеса под една или друга форма. Има, разбира се, и фирми и лица, извън този брой, които нямат нищо общо с интернет (нямат дори и email). Това го споменах не за да се хваля, а за да стане ясно, че работата и бизнесът ми са такива, че постоянно имам пресечна точка с линията онлайн бизнес - държавен административен контрол, както и защото очевидно постави под някакъв вид съмнение компетентността и опита ми. Не разбрах само какъв е твоя опит, освен че имаш познати, които "никога не са ги закачали".

А искам пример за това как ще си изпати твои клиент от мой съвет.

Съветът ти, доколкото разбирам, беше всеки да си кара през просото, без да се съобразява с каквито и да било нормативни изисквания, защото никой никога няма да му потърси отговорност. И това, което казвам, е, че съветът не струва и 5 стотинки. Както по-горе писах, почти всеки месец при нас идва някой, вслушал се в подобен съвет, с акт в ръка и с въпрос: "Ами сега какво да правя?"

И този съвет най-малкото ще навреди на мои клиенти. Те щом са избрали да си плащат, за да са мои клиенти, надали ще се доверяват на необосновани писаници по форумите, вместо да се допитат до мен. Съветът ти е вреден за всички онези, които са изпаднали в дилемата дали да не изкарат бизнеса си на светло. Щом са стигнали до този въпрос, това означава, че за тях е все пак от някаква степен на важност дали ще си спят спокойно вечер съня. Останалите са ясни, те надали въобще си задават този въпрос, камо ли да имат нужда от нечий съвет по въпроса.

Ако имаш да отправиш някакви лични критики към мен, ти предлагам да ми пишеш на лични, или да се свържеш с мен чрез skype или телефон. Не виждам смисъл да разводняваме темата с глупости.
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Веда какви критики бре човек, аз искам да сме приятели, просто съм асоциален и го показвам по нестандартен начин :)
Аз съм готин човек, особено за маса трудно ще намериш по-яка компания от мен и колкото повече пия, по-готин ставам.

А за съвета, никога не съм давал такъв съвет! Трябва да си спокоен за твоите клиенти.
Напротив аз искам всеки който продава в нета да има фирма и да плаща данъци. Затова и попитах защо тези не ги закачат които внасят по един бус стока и си го продават като частници без документи.

Но ако ти превеждат на месец по някоя хилядара от силикон валей, защо да трябва да ходиш да се фукаш? Освен ако съседката не те мрази и не ходи да те докладва.
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Веда какви критики бре човек, аз искам да сме приятели, просто съм асоциален и го показвам по нестандартен начин :)
Аз съм готин човек, особено за маса трудно ще намериш по-яка компания от мен и колкото повече пия, по-готин ставам.

А за съвета, никога не съм давал такъв съвет! ...
Напротив аз искам всеки който продава в нета да има фирма и да плаща данъци.

Радвам се за това, явно не съм разбрал правилно думите ти.

Затова и попитах защо тези не ги закачат които внасят по един бус стока и си го продават като частници без документи.

Но ако ти превеждат на месец по някоя хилядара от силикон валей, защо да трябва да ходиш да се фукаш? Освен ако съседката не те мрази и не ходи да те докладва.

Но, че ни ги закачат, не си прав. Откакто сме в ЕС ежегодно се свързват разни бази данни и става все по-трудно да останеш анонимен. Да, контролът все още не е на необходимото ниво (все пак сме в България - няма как да се сравняваме с Белгия или Холандия например), но нещата са доста по-различни от тези, които бяха преди 5 - 10 години, повярвай ми. Сивият сектор в дребния бизнес си го има и винаги ще го има, но с времето трябва да си с все по-здрави топки, за да останеш там ненаказано. Особено, ако си в по-голям град. Съвсем наскоро имах случай, при който се оказа, че мои клиенти ползват услугите на доставчик, който в продължение на няколко месеца им е давал фалшиви фактури, само и само да си продаде стоката. Е, в крайна сметка солени глоби отнесоха и двете страни - и клиентите ми, които определено повече няма да му ползват услугите, и нелегалният им доставчик, който, ако не си плати, до година - две може да се "похвали" с запорирано лично имущество.

А иначе "завиждащите съседки" си ги знаем. Но и те не са перо за подценяване. ;)
 
От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

Гледа филма досега а :)
 
От: От: Какви данъци трябва да се плащат при по-големи доходи от интернет?

И това, което казвам, е, че съветът не струва и 5 стотинки. Както по-горе писах, почти всеки месец при нас идва някой, вслушал се в подобен съвет, с акт в ръка и с въпрос: "Ами сега какво да правя?"
Имaло ли е сред тях хора, които получават парите си само през paypal или western union?
Аз съм говорил с една данъчна, която ми каза, че за интернет доходи досега не е имала случай и са много далеч от материята. Единственият вариант да се захванат с теб бил, ако имат сигнал от полицията за някакви интернет престъпления. Освен това ми каза, че практиката в България била такава, че много по вероятно данъчните да се заядат с теб ако се регистрираш, отколкото ако не се регистрираш. Дори ми цитира такъв абсурден случай от практиката си.
 

Горе