Какви езици ми трябват за онлайн магазин

Targets

New Member
Здравейте, имам висше образование по счетоводство и финанси, но искам да се занимавам с онлайн търговия и по-точно искам да си направя онлайн магазин. Ще дам на някой да го разработи и поддържа на опън карт или WooCommerce, но според мен е добре да разбирам от програмиране и да си имам на престава. Според вас на кои езици да наблегна html, CSS, java,php и колко време ще ми отнеме да науча нещо , което ще ми е от полза ? В средното си образование учех ИТ и там много за малко сме разглеждали html.
Целта е да си направя онлайн магазин , но според мен освен , че друг че ми разработи сайта трябва аз също да разбирам . Дали въобще ще има смисъл да ги уча или никъде няма да мога да ги приложа тъй като няма да ги науча на ниво на ИТ специалсит, програмист и тнт. Дайте някакви насоки, съвети, критики каквото и да е.
Благодаря предварително !
 
Никакви езици не ти трябват. Новите платформи с 2 клика и имаш магазин. За 1-2 месеца им учиш функционалностите и си готов. Другото зависи от мениджърските / маркетинговите ти умения . Магазина се прави най-лесно. Пускаш магазина и после какво? Магазин без посетители е нищо. Тоест реално ако нямаш клиенти и поръчки тоя онлайн магазин за къде е. Аз го виждам така ако нямаш умения да си докараш клиенти излиза все едно да пусна офлайн магазин в гората (където няма никакви хора).
 
Прав си за маркетинговите/мениджърските умения, но това не ме притеснява толкова колкото програмирането, защото от него не разбирам. И новите готови платформи става с 2 клика (Говориш за gombashop, summercart и тнт), но не е ли по-добре сайта да е на опън карт и да е писан кода и сайта да е правен от някой, който разбира и после на мен дали няма да са ми полезни езиците тъй като сайта е с код ?
Ако искам например дребна промяна няма ли да е по-добре да си я направя сам отколкото, ако кажа на тях да ми взимат пари дори за най-малкото или например да искам да промени нещо и да ме излъже и да не го е направил както трябва и да ми вземе парите програмиста ?
Благодаря !
 
Не ти трябват езици освен малко английски! След като си направиш магазина и ако случайно нещо не ти хареса, лесно ще намериш, къде да прочетеш и да си го оправиш.
 
Благодаря за отговорите, ако все пак някой има нещо да допълни или съвети може да каже.
Благодаря ви !
 
Най-важното тук са търговските ти умения и усетът ти за бизнес. Това какво си учил няма никакво значение - виждал съм много хора без средно, които успяват да правят много печеливш онлайн бизнес заради идеите си и стратегията, която действат. Виждал съм и много висшити, които нищо не са направили - всичко е до човека.

Относно технологиите, които са ти необходими - ако нямаш солиден начален капитал, умения по популяризиране на платформата ще са от изключителна важност. В случай зависи от твоята аудитория, уникалността на стоките, които предлагаш, демографският анализ на потенциалния купувач и ценовия диапазон на продукта, но със сигурност ще ти трябват SEO познания и най-вече умения за управление на рекламни кампании. Трафикът от google, т.е дисплийната реклама на google ads се конвертира най-добре.
Изгради си бизнес план, разпредели си добре бюджета. Според това реши дали ще взимаш стоката на консигнация, ще работиш със собствен склад или пък ще стартираш с дропшипинг. Програмиране не ти е необходимо, ако ти трябва само за конкретния проект. Инвестирай времето за учене на сео и реклама. Ако искаш изработка на магазин - можеш да ми пишеш, имам добро решение и е точно това, от което имаш нужда :)
 
Не ти трябва програмиране за да направиш онлайн магазин. Ти какви продукти ще продаваш, имаш ли някакви готови? Или тепърва ще търсиш?
За колко продукта ще е магазина?
 
Аз само препродавам продуктите т.е не ги правя аз, а само ги купувам на едро и после ги продавам. Сайта първоначално ще е за може би около 200-300 стоки поради недостига на капитал, но с времето разбира се след като реинвестирам ще станат повече от 200-300, но едва ли ще са повече от 1000. Да интересувам се от SEO и за onpage ми е ясна, но off page не. Като за начало с 200 продукта не ми трябва склад, но след това ще ми трябва, когато станат повече. Благодаря за предложението, но сайта може би ще се прави след 4-5-6 месеца и ако има нещо ще се свържа с вас. Бизнес план имам изграден.
Явно времето за учене ще наблегна не на програмиране, а още малко на английски език, реклама, SEO, маркетинг и управление.
Благодаря за съветите и мненията на всички !
 
https://www.predpriemach.com/threads/dreamshop-io-платформа-за-електронни-магазини.75966/ виж на колегата @Александър Божинов решението. Ще ти свърши работа и не ти трябва никакъв език. Ще е много грешна инвестиция специално с времето, да решиш да учиш програмриане, че и дизайн евентуално, само за да направиш онлайн магазин.
 
Платформата е важна но не е най-важното. Вече се пръкнаха много магазини, които покриват всички области на търговията. Фокусирай се върху продукти или услуги, които познаваш. Най-добре е да е нишов продукт. Той ще ти донесе по-добър марж. Важно при избора на платформа е и къде ще продаваш. Дали ще е само за България, за ЕС или ? От там можеш да тръгнеш и при избора за платформа. Дали кма всички инструменти за продажба, логистика, плащания... Има много съфорумци, които ползваме различни платформи и ще дадем ръка с информация, но в основата си ти и от теб зависи какво, къде и как ще се продава. Успех във всички случаи !
 
Бихте ли ми казали кои платформи са добри за БГ и кои са ЕС ? Колкото повече инструменти за продажба , логистика, плащания има толкова по-добре според мен. Всеки един инструмент би бил полезен, ако знаеш как да го използваш(мое мнение).
Също така прочетох темата в раздела

Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?
И там доста хора са на мнение, че е трябва да познаваш езиците, ако ще правиш онлайн магазин - както бяха казали колкото са важни такситата в една таксиметрова компания. И някой беше написал, че за оптимизирането е добре да познаваш html, css и отново се замислих,но не знам вече и аз ...:(
 
Ако няма да искаш нещо специфично и се задоволяваш с възможностите на огтовите теми, не ти трябва нищо друго, освен да им четеш документациите и да ги инсталираш. Ако, обаче искаш да правиш промени, за които няма готови плъгини или да пипаш по дизайна, със сигурност ще ти трябва поне CSS, което не е програмиране, но с него ще можеш да си променяш вида на сайта.
 
Според мен поне основи на Html, CSS и javascript ти трябва дето се вика да барнеш нещо по дизайна или някоя дребна корекция, която не ти харесва.
 

Горе