Какви са правилата за митото от Алиекспрес?

Означава това. Ако беше минала през Links от горният пост, по-точно третия, и стигнала до края на темата, щеше да прочетеш за него (#195 post). Bonus.

До 01.07.2016 за пратки над 30 лв. до 293.37 лв.: 3.50 (поща такса) + VAT (митница) + docs;
Пр.: Пратка 31 лв. (item + shipping) + 3.50 + 20% VAT от 31 (6.20) + docs = 40.7 лв. общо;​
След 01.07.2016 за същото: 3.50 + VAT + docs (3 вида) + 12 за „оПРОСТяването“ (по EU Directive BS);
Пр.: Пратка 31 лв. (item + shipping) + 3.50 + 6.20 (VAT) + 12 + docs = 52.7 лв. общо;​
След 01.01.2021 за пратки над 0 лв. до 293.37 лв.: 3.50 + VAT + docs (3 вида) + 12 за „оПРОСТяването“ (по EU Directive).
Пр.: Пратка от 1 лв. (item + shipping) + 3.50 + 0.20 (VAT) + 12 + docs = 16.7 лв. общо.
LInk 5 някой е понаписал повече, както и в Link 6.


Пожелайте си да няма повече „оПРОСТявания“ за въвеждане и през 2021, напр. пръстов отпечатък или биометрични данни (с още допълнителни такси), или просто измисляне на нов „код“, вместо EORI, и там да вкарат още бюрокрация.

upload_2018-1-1_20-2-1.png
 
Последно редактирано:
След 01.01.2021
Сорри, не се сдържах да пофлудя :)

След 01.01.2021 я камилата, я камиларя:

Ще са приключили предсъединителните европомощи за България (нема кинти), ще са почнали гражданските войни в ЕС, ЕС-страните ще са разделили по диференциал на различни скорости като България не е в ничия група (нито лидерите, нито вишеградците), out of шенгенското споразумение, разчитане на вътрешните резерви, които са минус (и като дългове, и като работна сила, и като трудоспособност по възраст на населението, и като конкурентноспособност на икономиката и т.н.)

След 01.01.2021 ще има товарене с мита, акцизи и данъци. Щото пари от други източници за бг-държавата няма откъде да има.

По същата логика дори в момента товарят с мита и ДДС покупки на дребно за смешни суми от китайските онлайн-магазини. При цялата немотия на населението товарят дори потреблението му за лични цели. Щото са изпищяли търговците на едро, че им откъсват от сиромашкия залък?

Приходите по тази пътека едвам покриват (а по други източници дори не успяват да го покрият) ресурса, харчен за митничарите, събиращи стотинките. Но "важното е работа да се върши"

"Нема пари" просто. И ги дърпат откъдето може.

И това не е "вангуване". Понякога да предвидиш нещо,е достатъчно да погледнеш какво се случва с тези, извървяли по същата пътечка преди теб. В случая, прибалтийските страни. И всичко става безпощадно ясно.

No a future (c) Sex Pistols.
 
Последно редактирано:
можете да му кажете да напише на пакета 5$ вместо 50$
Повечето от Гуанчжоу го пишат и без да им се казва. Само че, в митниците не вярват на надписи. Особено в българските, които имат некви смешни ценови прагове за индивидуално ползване. Примерно, ако си поръчаш телефонче за $200 ще те натресат хем с ДДС, хем с мито (независимо от това, какво пише).

В Русия, за сравнение, прагът е 1000 евро при покупки от Али и другите китайски за лично ползване. Поне до 01.06.2018 под тази сума няма да има мито.

Както и да е, въпрос на български жизнен стандарт и на бюджетни приходи - има си рубрики по темата, за да не задълбочаваме тук. Но искрено съветвам да купувате китайски стоки от европейските (ЕС) им складове.
 
Последно редактирано:
Моите поръчки пристигнаха. Отбелязвам, че стоките с по-малки габарити дойдоха по-бързо. Например калъф за телефон дойде за 25 дни, а шапка за около месец и половина. Пишат занижени цени. Но приятел си докара телефон за 200 долара и не са му вземали мито. Също и от БГ пощи не са вземали никакви такси.
Може да са частни случаи.
 
И аз да споделя. Една светкавица си поръчах $140 после я върнах до Китай и пак получих друга светкавица. Това са 2 пратки по $140, нито една не са ми я спирали на митница. Явно като не им в списъка не спират или съм изкарал лют късмет. В крайна сметка има неща, които дори да им платиш ДДС+Мито си струва да ги поръчаш от алето или е-бая :). За мен най-силния коз на тези сайтове е защитата на потребителя. В БГ има да се разправям с тъпунгери да плаша с КЗП... след като се пенсионирам може и БГ да ползвам :) е така да се намирам на занимание, ама сега времето ми трябва.
 
Пичове, от 2021 ви спира далаверата. Всички пратки идващи ИЗВЪН ЕС в целия ЕС ще се таксуват с ДДС, за всяка пратка ще се плащат и допълнителни такси, така че далаверата на "куфарните" търговци в олх "скоро" ще секне поне на половина :) . Естествено ще има отново начини да минеш метър... :)
 

Горе