Мито и всичко за него? Внос на стоки от Китай?



Относно „Стандартна митническа декларация“ навярно имат предвид:

За целта си правя регистрация в електронната система - трябва да имам електронен подпис ( на флашка ) , еори ( аз имам ) и подавам безплатно онлайн с номерче в митница - там казват къде да платя и си я взимам.

Гледах 35лв ми е подпис за 1 година , и след като имам устройството - всяка година 12лв.
.....................................................................................

Та значи в сайта на митници customs.bg
В ляво има линкове - ЕЛЕКТРОННИ МИТНИЦИ
там можеш да си направиш регистрация и с електронният подпис който ще ти трябва да действаш.



 
Имам въпрос ако искам да си поръчам от чужбина безжична клавиатура тя е на стойност 33лева ще трябва ли да ходя до митница да я освобождавам защото си бях поръчал таблет 150лв и трябваше да го освободя питам защото мисля че влизат в една категория електроника?
 
здравейте!за първи път поръчвам стока от китай (малък несесер с 4 сигнализатора за риболов) за 63 долара с дебитна карта,доставка чрез български пощи(физическо лице) та въпроса ми е следния:
каква е процедурата по взимане на пратката?изчетох доста във форума за митници,проблеми и тем подобни глупости,а един френд миказа че ще ми трябва извлечение от банката и право в пощата за пратката

благодаря предварително!
 
здравейте!за първи път поръчвам стока от китай (малък несесер с 4 сигнализатора за риболов) за 63 долара с дебитна карта,доставка чрез български пощи(физическо лице) та въпроса ми е следния:
каква е процедурата по взимане на пратката?изчетох доста във форума за митници,проблеми и тем подобни глупости,а един френд миказа че ще ми трябва извлечение от банката и право в пощата за пратката

благодаря предварително!
чакаш известие от пощата или проверяваш тракинг номера дали е пристигнало в пощата, от където само с лична карта ще си го получиш. Ако случайно го задържат на митница тогава с платежното в митницата отиваш да си го освободиш.
 
От: Осчетоводяване на стоки, внесени от Китай...

Здравейте,аз съм счетоводител и също така изработвам мъжки и дамски гривни и гердани и освобождавам сама от митницата стоманените елементи които поръчвам от Китай и Щатите които използвам за изработката на бижутата. Това което ви е необходимо да знаете за освобождаването на стоката е ,че ако я поръчвате като физическо лице освобождаването става много лесно ,трябва само да представите извлечение от кредитната карта за плащането на стоката. След което стоката се заприхождава в счетоводството,като основание ще послужи Договор за закупена стока от Вас като физическо лице. Ако ще освобождавате стоката от митницата като юридическо лице/фирма/, ще трябва да отидете в някое митническо бюро да ви изготви Митническа декларация и с нея отивате на митницата,където митничаря я проверява и ви праща на близкото гише на банковия клон да платите митническите налози. Това е,нещата са прости само звучат сложно. По отношение плащането на ниско мито и ддс на митницата- това зависи от фактурата която ще дадете на митническото бюро да ви изготви митническата декларация и респективно която ще представите на митничаря. Общо взето съдържанието на инвойса се договаря между вас и вашият китайски доставчик. Имайте предвид,че с мито и ддс освен стойността на стоката се облага и стойността на транспорта,така че трябва да следите и неговата стойност. Също така имайте предвид,че ако представите на митницата фактура с прекалено ниски цени, митничара има право да ви обложи върху по-висока стойност,да приложи така наречените дъмпингови цени. Товва е, ако имате други въпроси питайте
Общо взето 2014г. не е било по-различно като през 2016, както и 2017, навярно до 31.12.2020г. ще е така – с извлечения от банковата сметка, PP, credit/debit card statement, както вече посочно в #181 post.

Китайците да пишат каквото поискат, ако щат $0.01 и $0.01 за доставка, след като от митницата искат тотално други docs (извлечения, съвпадащи с покупките техните statements, дати + tracking numbers matching).

Засега навсякъде в ЕС има „VAT“, т.е. няма държава без „VAT“. В последно време се въвежда и в други държави (където го е нямало досeга) по света.

На 01.01.2021г. влиза „оПРОСТяването“ с ДДС и за стоки под €15. К'вото било до тогава, било.
 
Здравейте, интересува ме дали някой знае варианти да избегна плащане на мито и ДДС, става въпрос за пратка от китай на голяма стойност. Китайците могат да пишат каквото поискам в документите, но едва ли е вариант. Някой запознат дали навсякъде в ес се заплащат подобни такси?

А защо искаш да избегнеш плащане на мита, ДДС, защо не си внесеш официално стоката?
 
Няма как да знаеш това, без да минеш „през ситото“ по този етап. Намери в града, в който си, митницата, където идват пратките и поразпитай. В помощ:

Митница / Учреждения (където отиват обикн. блокираните пощенски пратки) / BGPost.

Свърже се с хора, които вече се внасяли тонове стоки досега като hahovec (Click to expand…) и знаят най-малките подробности (чалъли, пинизи и др.). Също:

…имам вносове от Китай /и не само/ по няколко пъти седмично и почти няма казус с който да не съм се сблъсквал.
от скоро съм във форума ,но имам известен опит с вноса от Китай…

upload_2017-6-2_7-21-22.png
Ако видят постовете, може и те да драснат нещо.
 
Отговарям:
Какво означава стока висока стойност? Не може автомобил за 30 000 долара да се опиташ да го прекараш за 5000. Просто няма шанс да мине номера. В последната година усилено на всеки внос на мен ми искат и документ за плащане към доставчика. Обикновено не е проблем, освен когато работя на кредит с даден доставчик и тогава става интересно.
Още нещо - това, че в момента ще избегнеш плащането на мито и ДДС, не означава, че не може след 4 години да ти направят ревизия и да те обложат със задна дата + лихвите. Това последното го казвам само за да си прецениш сам риска и какво точно искаш да правиш.
 
Здравейте . Бихте ли препоръчали някоя бургаска фирма за внос на контейнери от Китай ?
 
искам да си закупя машини за производство от китаи на сойност 30 000 долара колко мито ще платя и др такси
 
искам да си закупя машини за производство от китаи на сойност 30 000 долара колко мито ще платя и др такси
Машини за какво? Има единни митническа тарифа - Тарик, където може да се опиташ сам да откриеш митото. Ако не можеш - всеки митнически агент срещу 40-50 лева ще ти изготви проекто декларация, на база проформа фактурата, която имаш от китайците. Разхода е малък, на фона на стойността на машините.
 
Здравейте, обмислям да направя втора поръчка от Китай на сребърни артикули за стойност около 500USD. При първата поръчка, която беше на стойност около 350 USD, не съм плащал нито МИТО, нито ДДС (което според мен е доста странно и е минала между капките). Можете ли да ми кажете какво МИТО и ДДС би трябвало да платя и най-важното има ли шанс стоката да бъде задържана от митниците?
 
Последно редактирано:
След като са артикулИ, защо не ги пусне като различни поръчки на по-малка стойност?
 

Горе