Какво губим докато печелим?

stoineff

Well-Known Member
Днес научих големия ми син да кара колело без спомагателни. (Нямам такъв хонорар, която да ме зарадва толкова ..кеф)... Принципно бачкам минимум 15 часа и не мога да отделям нито на себе си нито на близките си достатъчно време... Какви компромиси правите вие за да печелите пари?
 
От: Какво губим докато печелим?

Имането на пари е хубаво нещо, но определено парите не те правят щастлив и заради тях може да загубиш много ценни моменти. Преди време бях постнал една снимка в фейсбук за "моя живот".
като съм бил на 15 съм имал дни с 2 лв. в джоба и съм ходил пеша до даскало (на около 4 км от нас). В момента имам 2 коли (не за фукане а защото ми трябват) и мотор и апартамент и сумати работи, които не можех да си позволя преди 13 години (в момента съм на 28). Да ви кажа, има моменти в които съм бил хиляди пъти по щастлив с 2 лв. в джоба и добри приятели покрай мен, отколкото в момента с пари и не знаеш кой ти е приятел. Да не говорим, че заради работата (не само аз но и моите приятели) нямаш време да излезеш да се видиш с познати и да седнете на маса без да мислите за утрешния ден. Трябва да си създадете някакво средно положение (време / пари / удоволствие / работа и т.н.).
 
От: Какво губим докато печелим?

Повече се губи, отколкото се печели.

Пет години съм работил без почивен ден. Като изключим едно море - децата ги научих да плуват още в предучилищна възраст, и една планина, където се научиха да карат ски.
Добре, че поне съботите и неделите работех заедно с децата , та имахме време за по-нормално общуване.

Парите изчезват по-бързо, от колкото се печелят.
А човешкия живот е много кратък...
 
От: Какво губим докато печелим?

няма какво да кажа по темата, но онзи ден попаднах на хубав цитат:

Човекът, защото жертва здравето си, за да прави пари. След което жертва пари, за да оправя разваленото си здраве. И още, той става толкова притеснен за бъдещето си, че спира да се радва на настоящето; резултатът е, че той не живее нито в настоящето, нито в бъдещето; живее сякаш никога няма да умре и после умира, след като всъщност изобщо не е живял.
Далай Лама
 
  • Like
Реакции: Brad
От: Какво губим докато печелим?

Този цитат описва истинският ни живот, за съжаление е изключително трудно да намериш "златната среда" и да балансираш между всичко, увличаме се по изкарването на пари в стремежа си да притежаваме удобства и неща, които никога не сме притежавали а искаме, но за сметка на какво? Ами колкото и да четем подобни теми, винаги ще сме далеч от истината. Как да не мислиш за утрешният ден и настоящето след като от това зависиш ти самият, не можеш да изключиш мозъка си :)
 
От: Какво губим докато печелим?

когато почнах първата си работа преди 10 години взимах около 20 пъти по-малко от сега . Но си тръгвах в 17:30 от работа и ми дремеше на г*за.
Сега имам много повече пари, апартамент, чисто нови коли две, и съм сигурно поне 10 пъти по-малко щастлив от преди
Освен детето ми, нищо друго не може да ме трогне, да ми ангажира вниманието за повече от час - два. Доста неща, които правех преди не ми носят удоволствие вече, обиколил съм почти 100 % от луксозните хотели в БГ, сега като си помисля да ходя пак там и ми е все едно да ида да пия бира с приятели - т.е нищо особено. Даже като отида там си нося лаптопа, че да мога да посвърша поне нещо......
Единственото нещо е, че ми се пътува, но не мога да зарежа начинанията си, защото всеки ден почивка е загуба на пари за мен. Станах като типичен тъп американец,
Понякога се питам има ли връщане и не мога да си отговоря положително..
 
Това важи за тези, които са принудени първо да се борят в живота, а после да търсят щастие. А щастието без пари не е невъзможно, но е кратко. Как да се чувствам щастлив, като гледам семейството си да гладува?

Тези пък, които никога са нямали финансови проблем си търсят други проблеми - любовни, емоционални...и т.н... всичко, което го дават по сапунките. Богатите и те плачат, но за глупости ;)

Преди време четох за някакъв мъж, който си купил пуст остров някъде в тропиците и си живеел там като отшелник, истински Робинзон Крузо ;) Предполагам, че той е истински щастлив, естествено ако не му пречи самотата ;p

За всички други живеещи в жестоката реалност според мен не трябва да престават да се борят. Един ден само мъсълта, че съм осигурил близките и децата си ще ме направи щастлив, особено ако те го оценяват ;)
 
От: Какво губим докато печелим?

Ясно е, че всички бачкаме за пари и правим компромиси непрекъснато... както казва Вискяра обаче..."живота е кратък" - за да се задоволяваме само с това...
 
От: Re: Какво губим докато печелим?

Тези пък, които никога са нямали финансови проблем си търсят други проблеми - любовни, емоционални...и т.н... всичко, което го дават по сапунките. Богатите и те плачат, но за глупости ;)
...
Един ден само мъсълта, че съм осигурил близките и децата си ще ме направи щастлив, особено ако те го оценяват ;)

Не гледай сапунки - живота не е такъв.

Какво разбираш под "осигурил"? По един апартамент и по една вила, плюс банкова сметка? Дали ще искат да живеят точно в този апартамент и да ходят точно на тази вила? Дали, като сключат брак, ще са наблизо?
На времето се присмивах на американците, дето общуват с картички за Коледа и Великден с най-близките си. Но сега мисля, че това е правилен начин - всеки има право на собствен живот. И родителите, и децата.

stoineff, някога - като ученик, ваканцията ми бе безкрайно време. Постепенно стана доста къс период. Петте години, за които горе писах, ги описвам така: Току що цъфнаха джанките, а вече мушмулите са узряли.
С напредване на човешкия живот времето се ускорява. Вече почти не долавям смяната на сезоните, въпреки че ежедневието ми не е забързано като преди няколко години. Часовник не нося от доста години, и се чувствам доста по-добре от това.

Имах една година без доходи - нито съм се чувствал нещастен, нито притеснен. Беше време за смяна. Спечелените пари бяха изчезнали, и с тях плановете за живота.

Винаги съм работел, защото работата ми е била интересна. Никога не съм работел заради парите.
 
От: Какво губим докато печелим?

Вискяре, интересно ми е, имаш ли деца? Колко, ако имаш?
Не че нещо, ама ако не си рентиер, това ме учудва:
Имах една година без доходи - нито съм се чувствал нещастен, нито притеснен.
 
От: Какво губим докато печелим?

Да, това е един от проблемите, че бачкаме, понеже не знаем утре какво ще е. Казваме си, абе давай докато има, че утре ако се сменят нещата и ти не си се напънал, когато е можело.... И така обаче с времето се напъваме, напъваме, и почваме да губим стимул и удовлетворение..
 
От: Какво губим докато печелим?

Губим много, адски много. Може би повече, отколкото можем да си позволим. Парите са хубаво нещо, но ние хората просто не знаем насита. Все си мисля, че ако правя по 500 лева на месец ще ми е добре, ще са ми достатъчни. Да бе, ама съм почти на 23. Утре ще завърша и ще трябва да търся работа (да бе, да, ей сега... аз защо съм станал интернет предприемач, да се моля на някого ли?!). Ще трябва да се задомя и да имам деца. Ами тия деца? С 500 лева не можеш да купиш памперси за един месец само. Значи трябва да са по 1500 на месец. И почвам да търся, да ровя, да мисля, да чета, да се въртя, да не спя, да не ям. Отвратително е!!!
А имаше време, дето казват по-горе - с 2 лева в джоба и бяхме царе! Е*и му майката... Още си спомням как с 2 лева играехме по 4-5 часа в компютърните зали и нямаше по-щастливи от нас... А сега? Сега лаптопът да е от 2 бона, телефонът да е от 1000 лева, колата да е BMW, обувките да са такива, ризката да е такава...
Изключително много се радвам, че онлайн бизнесът ми дава финансова свобода, а това е много за наши дни. Но на моменти ми е толкова кофти, че тоя бизнес и това мислене изтриха безгрижието ми. Все по-рядко ми се случва да пия бира с приятели, без да мисля какво ще правя после или утре, за да може да намеря още един начин, по който да изкарвам пари.
Да не говорим, че искам да събера 500 000 лева и да почна самостоятелен бизнес. Малката лъжица съм лапнал, а?
Стойнев, що ти трябваше да я пускаш тая тема бе, човек :(

едит:
между другото и до ден днешен не мога да обясня на повечето хора с какво се занимавам и все като ме питат "работиш ли нещо?" и аз отговарям "не, не работя" и ми става супер криво. Пък то е защото не го имам за работа това, пък и наистина почти нищо не правя като поддръжка по моите проекти... Бахти сбъркания тип дето съм :D
 
От: Какво губим докато печелим?

Вискяре, интересно ми е, имаш ли деца? Колко, ако имаш?
Не че нещо, ама ако не си рентиер, това ме учудва:

Писал съм - деца. Две. Поне за толкова знам.
Не съм рентиер.

В България преобладаващата култура и мислене са еснафско-буржоазни. Философията и познанието са доста загърбени.
Ще перифразирам Moko: Повечето хора ги гВожди с какъв телефон са, а не какви разговори правят през него.
 
От: Какво губим докато печелим?

Не знам защо, но голяма част от българите не могат да приемат факта, че от онлайн бизнеса се правят пари. Казват си "брей, тоя стои по цял ден на компа и прави пари, това е няква измама". То на такива как да им обясниш какво работиш :) иначе не е хубаво да работиш с единствената цел да забогатешш. Лакомията води до провал, това е доказвано хиляди пъти. Лично аз ставам доста рано и се занимавам с много неща, но стане ли 21-22ч. и се стъмни, заебавам всичко и гледам да си отпочина по някакъв начин. Да, може и да спя по 5 часа на денонощие, пак са достатъчни, но за какво? Да си троша здравето от сега ли, на 29 г. съм още пък смятам да поживея доста :) не се впрягайте в работата толкова, тя никога няма да свърши, но животът е един и трябва да се живее пълноценно, защото това, което загубиш днес, никога няма да се върне утре, ама никога!
 
От: Какво губим докато печелим?

Я контра въпрос...
За вас какво са "пари"?
1000-2000-3000-4000-50 000 лв. и пари в кеш или пари в проект/инвестиция ?
 
От: Какво губим докато печелим?

Парите винаги трябва да са кеш, всичко останало е химера...

Бе апартамент/къща/вила са си винаги пари в кеш (+-20% от цената).
Иначе не знам къде може скриеш 50 000 лв. в апартамент (освен в каса) и с каква смелост няма да се притесняваш, че няма ти дойдат на гости (те тия които теглят такива пари от банка, обикновено им идват на гости в апартаментите по нощите да ги сурвакат).
 
От: Какво губим докато печелим?

Е то ако почнем така, от къде си сигурен, че никой няма да ти подпали вилата или апартамента, или пък да ги обере, или пък земетресение да те тресне, или па нещо друго :)
 
От: Какво губим докато печелим?

Стойнев, що ти трябваше да я пускаш тая тема бе, човек

Интересно ми е... яд ме е, на себе си, че не си ценя времето...

Парите винаги трябва да са кеш, всичко останало е химера

Кеш парите са хартийки.. не означават нищо.. ако не си купиш с тях емоции... дали ще ги инвестираш, или ще пътуваш е въпрос на личен избор..
 
Последно редактирано:

Горе