Какво е бъдещето на земеделската земя?

nortrant

Well-Known Member
Предвид:
- промяната на климата
- новите начини за отглеждане изискващи по-малка площ, новите сортове даващи много по-голяма реколта
- новите технологии за храни на база на насекоми и др
- предвид това че скоро ще колонизираме Марс и ще има земя в изобилие :D

Като цяло според Вас как ще се промени цената на земеделската земя в следващите 50 г?
 
Винаги ще има бъдеще. Все едно да се пита дали ще има бъдеще човека да се храни. Тези плодове и зеленчуци не идват само от парници, а и как точно гледаш някакви култури в парници и в изкуствена среда. Никак. Но тук истинските големи играчи ще са тези с парите, и ще откупуват или взимат под рента по-малките парцели, за да ги обединят и да може да бъдат пълноценно използваеми. Цената им ще върви успоредно с всичко друго, може би с по-слаби темпове, но ще е възходяща права.
 
Марк Твен го е казал най-добре: "Купувайте земя, вече не я произвеждат".

Бъдещето е все по-нужна и все по-скъпа.
 
Качествената земеделската земя не стига за нуждите и в момента.
Затова се мислят и всякакви варианти за производство на храна.
Отделно гледах, че на различни краища по света почвата ерозира, което в даден момент явно ще е явление навсякъде. Вероятно се изтощава, а отделно обработка с химикали и тн. препарати я съсипват.
Та земята си е земя, ама почвата е проблем като я няма.
 
В България цените ще падат, понеже в момента са балонно надути.

Тук от земеделие не се печели особено, защото локалният пазар е залят от ЕУ продукция (основно от Полша). При това положение, сещаш се доколко възможности и келепир има за износ.

Но няма проблем да си попапагалстваме за климатични промени, проблемите с изхранване на човечеството и другите глупости от медиите.
 
Няма да паднат цените в България, щот от субсидии се избива рентата, останалото е келепир. Остави ги кво мрънкат земеделците. Не са за оплакване.
Но пък прави впечатление, че има сериозно окрупняване, щот народа си продава земята, за да купи апартамент у София и да го даде под наем, без да прави сметка, че от земята изкарва повече пасивен доход.
 

Горе