Какво й има на Източна Европа.

В битово отношение изобщо не се кефя на соца.

Въпросът е да се осъзнае/признае че обективно държавата беше в своего рода разцвет, ако сравняваме със сегашния и с предходния режим.

Щото ако не си даде човек реална сметка къде се намира (лайняна дупка в момента), нема как да стигне до желаното място.
Ако гледаме обективно, тоя разцвет е по време на планова икономика, която катастрофира навсякъде по света. Моментно развитие, което има неизбежен край - фалит. Това е като да изтеглиш кредит, който да не връщаш и 10 години да живееш като пич, а като дойде време да се оправят сметките, да ти вземат всичко.
 
Топлия наем е индивидуален, т.е. имаш няква сума, но тя варира според потреблението. Например пише 200 кинта на месец, но в края на година може ди ти върнат или да доплащаш. Тва за "кофти" покрайнините.. сигурно си ги виждал колко са кофти. От моя гледна точка.. да живееш "на село" е много по-добре от колкото в големия град, където ако видиш немец, може да си пожелаеш нещо. На късмет е.

Да, но в него влизат и такси за поддръжка. Само те може да са (както при мои роднини) - 100Е/месец за косене на трева край блока и отделно са другите за входа. Така ако наема са го писали студен 800 Евро, топлия идва на 1100-1200 Евро (а може и повече).
Накрая да, има изравнение, но най-често се доплаща отколкото да върнат пари.

Истината е, че нашата храна в магазините е най-скъпа в Европа може би. Говоря да си купиш храна от магазина. Спрямо доходите ни със сигурност е най-скъпа, бил съм не само в Германия, но почти навсякъде в магазините и това си е абсолютен факт....В чужбина, обаче ресторантите са си доста скъпи, това е основната разлика....За съжаление малко по-малко и тук почна да става така. Тъжката истина, обаче е, че почти във всички държави на запад, ако имаш някаква работа, каквато и да е тя, то заплтата ще ти стига за наем и храна от магазина, да няма да си лукс, но ще ти стигат парите за тези неща. Тук не е така, работиш и въпреки това нямаш пари за храна...
...Нямаш ли средства за частно и връзки, работата е много зле като цяло тук.
Иначе е хубаво всеки сам да си преценя и да види сам нещата, а да не разчита на клипчета, защото не е и баш рай, както го представят много хора, зависи си от човек, какво може на какво е свикнал и т.н....

Това лято във Валенсия, Испания с жена ми решихме да направим тест за цените в супера. До хотела имаше Мол, в него супермаркет Меркадона (известна верига там). Продуктите повечето ги оставяхме за персонала (които дали ги хвърляха или не, не съм наясно).
Там един голям чипс Прингълс, който в България струва 6лв, е 2.80лв същия. Средно като се дръпне чертата излизаше с 1/4 по-евтино спрямо цените в България.
Стана така, че от налягането по време на полета, между зъба и венеца на жена ми й се е набила някаква храна. Поду й се венеца и решихме да посетим частна, модерна клиника, до хотела имаше такава (точно до Океанографик аквариума). С усмивка (само рецепционистката говореше английски) всички, съдействаха веднага. Пратиха ме да купя антибиотик от аптеката в мола - дадох 8лв, същия в България струва малко над 20лв. Преглед, цялостно заснемане на зъбите, предписано лечение - всичко 30 евро/60лева. В България нашата лекарка за същото ни взима познайте колко - с 10лв отгоре :)
За да ви ориентирам за цените на зъболекарката ни в България (с нова клиника, луксозно изпълнена и качествени материали ползва) - 120лв е пломбата, 110лв почистване на зъбен камък.

Преди 5 години в Хамбург, Германия ми бе направило впечатление колко по-евтини са памперски, влажни кърпички и пюретата там - наполовина бяха цените. На храната им бе тогава може би на сходно ниво цената.

Засега избрахме да останем в България ако не за постоянно, то за следващите 3-4 години поне, за да може детето ни да научи български говоримо, писмено и четимо както трябва. Ако стане така, че да не може да пише на родния език на баща си и майка си, ще ме е срам докато съм жив.
Иначе имаме възможност/избор да живеем където пожелаем в ЕС. Финансите ни го позволяват. Доста се поколебахме за Валенсия - страхотно време, цените им са нашенски, но хората са по-отворени, усмихнати и спокойни.
Дори си взех кола под наем и покарах едни 600км там по крайбрежните градове и магистралите. Имаше 1-2 шматки, които правиха глупости по пътя, но като цяло разликата в поведението на шофьорите бе драстична. Че то...дори в една Гърция като пусна мигач хората се дръпват за да мога по-добре да видя и да си направя маневрата, а наш Ганьо дава газ да не взема да го задмина. Пътищата в Испания като маркировка, цялост, мантинели и знаци - перфектни.

Отклоних се малко, но обратно на темата - защо избрахме България (освен за сина ни). От данъци, като се добавят доплащанията, които правим в България не спестяваме нищо спрямо Испания или Германия (дори съм на загуба с 300лв/месец задето стоя в България, а ако вдигнат МОД ще ги закръглим на 500). Така че може би е от глупост или крехка надежда нещата да се постабилизират малко и да потръгнат в поносима посока.
В чужбина също не е рай. В Испания край селата ще видите мини сметища със строителни отпадъци като в България. Не си събират фъшкиите на кучетата. Яко джебчийство се вихри в туристическите части на градовете. Строителството и от там жилищата им са като нашите. Спахме и в един затворен комплекс от къщи край морето там - никаква шумоизолация (в хотела обаче пък шумоизолацията бе перфектна, но там имаше защо да е така). Ако искаш да направиш дребен ремонт - задължително трябва да викаш майстор. Имат проблеми с латиносите, които прииждат в страната. Населението им също застарява.
За Германия всички знаем африканци, цигани и араби, които прииждат какво правят от немските квартали по малките градчета, а и не само. Престъпност си има и яко точене на социални помощи, като въпреки това продължават да толерират кърлежите за сметка на работещите и осигуряващите се в страната.
В Амстердам е нещо нормално да ви откраднат колелото ....средно два пъти в месеца.
Във Франция има квартали, пълни само с франко-африканци, през които ако минете пеш или с кола, може да ви блокират и пребият. Затова там бял не може да пристъпи, освен ако не ходи с полицейски ескорт.

Така че, къде да тръгваме? Европа не е това, което бе преди 20 години. България не е толкова зле, но от нас зависи да си я стегнем, не от някой друг!
Не са глупави циганите, че изработеното в чужбина го влагат в строеж на хубави имоти тук. Ще си подредят нещата. А ние ходим насам-натам и накрая пак наникъде.
Не казвам, че е гаранция, че няма да емигрирам, но все още предпочитам да си стоя в страната. Живял съм с малко, с много. Имаше време, когато взимах със 700лв по-малко от колегите ми и ми оставаха пари, а те се оплакваха, че заплатата им за нищо не стига. Дали ще му стигат парите на човек зависи от това, как ги управлява.

Нещо важно - за твърдението "с една заплата на запад, човек може да се оправя и да му стига за всичко без притеснение". Това от много време не е истина. Масово се наема персонал на 4 или 6 часа (примерите са от Германия), за да пести работодателя от осигуровки и да може да се отърве по-лесно от персонал. За да стигат парите - и двамата члена на семейството/двойката трябва задължително да работят, в противен случай, трябва да се живее в мизерна квартирка и да се съществува, а не живее. Дори да работят двама не е сигурно дали ще им стигат парите, зависи кой на каква работа се е хванал. Същото е в Испания, където цените са по-ниски, но и заплатите им са по-малки.
Ако си мисли някой без професия и стаж/умения, доказуеми в чужбина, че ще иде и ще започнат да му плащат достатъчно, че да живее като човек средна класа - сериозно се е объркал. Да не говорим как немеца/французина или който и да е друг чужденец, че не иска да наема пришълци и винаги ще предпочете сънародника си (другия вариант през посредник да работите за малко пари, както става по фабрики с посредници турци, румънци и българи). По-добре е да инвестирате в себе си и да се реализирате в България. Ако няма бизнес, какъвто желаете или плащат твърде малко - направете бизнес план и създайте собствен. Иска се желание и упоритост.
 
Ако гледаме обективно, тоя разцвет е по време на планова икономика, която катастрофира навсякъде по света. Моментно развитие, което има неизбежен край - фалит. Това е като да изтеглиш кредит, който да не връщаш и 10 години да живееш като пич, а като дойде време да се оправят сметките, да ти вземат всичко.
Въпроса е защо навсякъде по света се надгражда постигнатото до този момент а тук озверели демократи и евроатлантици разрушават? И стига с това руско влияние след като последните 30 години политиката на България се определя от САЩ.
 
Въпроса е защо навсякъде по света се надгражда постигнатото до този момент а тук озверели демократи и евроатлантици разрушават? И стига с това руско влияние след като последните 30 години политиката на България се определя от САЩ.
И тук доста се е надградило ама много черно-бяло се гледа. Иначе комунизъм не е имало навсякъде, виж там където е имало страните все още наваксват, спрямо западните. Ето ти един нагледен пример, Източна Германия все още не може да догони икономически Западна, а са един и същи народ с едни и същия умения и мислене. Същото е и сравнението Източна-Западна Европа, тук все още догонваме западните икономики. Погледни Куба, Венецуела...
 
И тук доста се е надградило ама много черно-бяло се гледа. Иначе комунизъм не е имало навсякъде, виж там където е имало страните все още наваксват, спрямо западните. Ето ти един нагледен пример, Източна Германия все още не може да догони икономически Западна, а са един и същи народ с едни и същия умения и мислене. Същото е и сравнението Източна-Западна Европа, тук все още догонваме западните икономики. Погледни Куба, Венецуела...
Сам знаеш, че тези западни икономически възходи са на хартия ( в случая компютри ), дигитални пари без реално покритие. Преди са били реални сега са балони които редовно се пукат. Комунизъм реално не е имало никъде. И той както и демокрацията са непостижими утопии на държавно ниво.

Куба и Венецуела конкретно имат проблеми основно заради външна намеса в в политическия и икономически си модел. Кой им се бърка можеш и сам да се сетиш.
 
Ами дадох ти пример, конкретно с Германия, една нация разделена на две, до ден днешен се виждат разликите.
Наистина ли не схващаш, че това е целенасочено? И не поради някакво соц. минало или скрити лимонки комунисти по килерите на държавата.
 
Ами дадох ти пример, конкретно с Германия, една нация разделена на две, до ден днешен се виждат разликите.
Хубав пример си дал, но отговора се крие във въпроса.
Защо всички тръгнаха в София да раБтят, а проВанса обезлюдя?
 
И тия искат да ми влизат в Шенген с нас!
Като гледам, и другата година ше им връчим по един списък с точки върху които да работят, и ше им пожелаем успех догодина.

Основно иде реч за Франция, Англия и Германия.
Докато не си решат проблемите с престъпността, социалния мир и етно-расовата структура, никакво отваряне на границата!
Не щем да напъплят и тука тея.
 
Забравих да, масоняците пак са правили некви схеми...
Някъде да споменах конспирация или масони? Всичко е икономически обосновано и това, че не го схващате хората от вашата групичка говори лошо са това колко е лесно да бъдете манипулирани.
 
Някъде да споменах конспирация или масони? Всичко е икономически обосновано и това, че не го схващате хората от вашата групичка говори лошо са това колко е лесно да бъдете манипулирани.
Може и така да е, обоснови са икономически, за да разберем.
 
Може и така да е, обоснови са икономически, за да разберем.
Не можете да си позволите да ми платите анализа :)

Но с най-прости думи бившите страни от соц лагера се държат изкъсо и на трохи. Имайки нужда от работна ръка центъра на ЕС ( Франция, Белгия, бившата западна Германия) издевателства над малките държави членки от изтока. В същото време подхранва надеждите им с някави дотации уж за развитие на различни отрасли и т.н.
 
Е не си ли чувал как редовно фалират западни държави и се пукат технологичните балони и се връщат по горите.

Бившите страни от соц лагера се държат изкъсо и на трохи
Ясно, конспирации пак
 
Е не си ли чувал как редовно фалират западни държави и се пукат технологичните балони и се връщат по горите.


Ясно, конспирации пак
Ти си компроментиран по всички теми извън редит и туитър ботовете така, че мнението няма стойност отдавна :) Конспирация няма, но им бедност, безработица, бездомници, неуредици мога да пордължа така още 20на страници.

фалират западни държави и се пукат технологичните балони и се връщат по горите.
В интерес на истината има нещо вярно в това ти твърдение. Фалират еденици ( за сега ) и наистина хващат гората ( Аляска или слабо заселените планински райони в САЩ)
 

Горе