Да, дори се учудват как така някой млад, не може сам да си смени маслото и филтрите на колата. Но времената се сменят много бързо. Реално сега е по-изгодно да си вършиш работата, да ги изкараш тези пари и да платиш на някой да свърши той за каквото е учил, отколкото да се опитваш сам да правиш всичко, и накрая нищо не е много като хората.
Хубаво е някакви основни неща да могат младите - смяна на ел. ключ или контакт, да си смени крушката на стопа, да зашие едно копче на ризата си, да завари две железни греди, да си пробие стената да си сложи рафтове, и т.н., но да ги караш да си излее оградата, да си смени ел. инсталацията на апартамента, да си ушие сако, да заколи прасе. Нещата вече не са такива. Съвсем други времена са и колкото повече за забиваш във всичко, толкова повече не ти става добре, да не говорим, че икономическата изгода липсва. Едно време не е имало голям избор, сега е огромен. Не само ще ти заколят прасето, но и може и кайма да ти направят с каквито подправки решиш.
И в този ред на мисли, си мисля, че варенето на ракия и правенето на вино ще позачезват с всяко следващо поколение. От моето поколение много малко около мен го могат, броят се на пръсти, другата (по-голямата част) няма времето и желанието.
Винаги ми е било много тъжно когато се прави сравнение между поколения, особено когато по-възрастното сипва на новото. Или новото сипва на старото. Не може да се прави при положение, че са абсолютно различни времена, различни обкръжаващи ги действителности и най-вече - различно виждане за всичко.