Какво мислите за референдума ?

Green Bars

Well-Known Member
Става въпрос за подготвяния референдум.

По отношение на задължителното гласуване се колебая, от една страна така ще се намали тежеста на купения вот. От друга въобще не харесвам задължителните работи.
Относно електронното гласуване съм твърдо против /много лесно ще се манипулира, пък после доказвай че някой друг е гласувал вместо теб/

Искам да се въведе още един въпрос, и май целия форум трябва да натиснем.
Право на гласуване да имат само завършили 8-ми клас или средно образование!

Според мен това е много важно - щом не си образован, нямаш право да гласуваш.
 
От: Какво мислите за референдума ?

100 % за! Стига цигани и турци са ни решавали съдбата! Разбира се хайката БСП / ДПС веднага вдигнаха врява. Не искат да чуят народа... но народа ще ги научи.
 
От: Какво мислите за референдума ?

Това пак е дискриминационно и много бързо ще отпадне по конституция. Решението е много просто, както ползваме капча, така на ел. машините се правят прости въпроси, въпроси от обща култура и всичко ти се решава просто и елегантно. Задаваш 10 прости въпроса стил кога е основана БГ, колко са годишните сезони в БГ, коя столицата на БГ, на изток БГ с какво граничи, колко 5 * 5, колко букви има азбуката ни. Минеш ли 50% или по малко ддз 30% минаваш - и имаш стотици такива въпроси.

А по линия задължителното, трябва се направи наопаки - който е гласувал има отстъпка от данъците или по-ниска данъчка ставка или от сорта.

Това са прости и елегантни решения.

А иначе аз съм за личната отговорност на всеки качен от нас - стил САЩ - конгресмени, сенатори и т.н.
 
Много съм съгласен всеки грамотен (завършил средно образование) да има правото да гласува, а всичко друго (дори не мога да му дам име) - да пасува като дойдат избори. Не е истина просто. Някой, който не може да си напише името да има един и същ глас с този, който има 2 висши образования. Що за кретения е това?

Сеги маймуняка и даже не разбира, че някоя партия му е използвала гласа. С получаване на средно образование поне ще имаш идея какво ти се случва, а че не е по твоя воля - това е друг въпрос.

За задължителното гласуване, при положение, че има електронно гласуване. И то да се прави от външна фирма, която да е под юриздикцията на чуждо правителство. Не знам до колко ще се манипулира това, но сега е много зле ситуацията. Президентът вчера го слушах, ей няма да се научи да борави с това аутокю. Като не може, да си наисусти скапаните реплики. И за това не става. Някакви PR-ки му пишат глупостите и той чете. Да им имам професионализма. :) За една нова година не се напъна. :) Аматьори.
 
Re: От: Какво мислите за референдума ?

100 % за! Стига цигани и турци са ни решавали съдбата! Разбира се хайката БСП / ДПС веднага вдигнаха врява. Не искат да чуят народа... но народа ще ги научи.

Те първи скочиха, защото така си събират гласовете, идиотите. За нищо не стават. Представям си някой с ясно съзнание как ще отиде до урните да пусне за Станишев или Бойко. То това ги плаши всички. :)
 
От: Какво мислите за референдума ?

За да стане задължително гласуването,трябва да има санкция,глоба, което е неприемливо дори и от законова гледна точка.
Съгласен съм с blackout8,че трябва да има някакъв стимул за тези които гласуват.
За онлайн гласуване съм твърдо против - това ще създаде огромни предпоставки за манипулиране вота на хората.
 
От: Какво мислите за референдума ?

100% за образователен ценз. Даже не основно, ами средно трябва да е. Не може да си неграмотен, но да разбираш политиката и идеите и да знаеш какна политика води всеки и да си избереш най-добрия(най-малко лошия). Ми най-малкото как ще им прочетеш предизборните програми. Дайте до направим нещо. Новите мами и те може да помогнат, защото имат силно комюнити.
 
От: Какво мислите за референдума ?

Това за образователния ценз нема да го гласуват на въжето да са окачени не си правете илюзии.

Иначе аз съм За трябва да се гласува мажоритарно за да може народа да си го нататрузи окончателно и да се свършва с тая абсурдна държава. :|
 
От: Какво мислите за референдума ?

Мислим, че президентО си прави ПиАр.
 
От: Какво мислите за референдума ?

Споко не се вълнувайте толкова със образователни цензове и т. н.
Всичко това е прах в очите на хората. Вдига се поредната безполезна пушилка за дезориентация на масите.
С този акт окончателно става ясно, че през май месец няма да има избори 2 в 1, за европарламент и за парламент. Което уж се канеха и искаха всички политици, и управляващи и опозиция, и парламентарни и извънпарламентарни. Сега в лицето на г-н Президента ни залъгват: така и така няма да има парламентарни избори, хайде поне поразмишлявайте как да проведем избори. Та като наближат евроизборите и този референдум ще отпадне и народа пак ще си е с голия в ръка.
 
Да, тоя кавал не съм го слушал и на нова година, сега ще му слушам и мисля над PR глупостите ми. Този е идеален пример, как историята ни трябва да се пиша в учебниците до преди появата му като президент. Никой не му се умира от срам, четейки за него и гледайки мутрата му. :)

Но няма как да ресетнеш времето. Гледаме си го още малко и до следващия калчун. ;)
 
От: Какво мислите за референдума ?

За референдума е много важно кой го предлага, когато го предлага президента няма шанс, ако го предложи местан или серго такъв ще се има, а какъв е въпроса изобщо няма значение.

Иначе е добре да си почешем пръстите :)
 
От: Какво мислите за референдума ?

Става въпрос за подготвяния референдум. По отношение на задължителното гласуване се колебая, от една страна така ще се намали тежеста на купения вот. От друга въобще не харесвам задължителните работи. Относно електронното гласуване съм твърдо против /много лесно ще се манипулира, пък после доказвай че някой друг е гласувал вместо теб/ Искам да се въведе още един въпрос, и май целия форум трябва да натиснем. Право на гласуване да имат само завършили 8-ми клас или средно образование! Според мен това е много важно - щом не си образован, нямаш право да гласуваш.
- електронното гласуване е противоконституционно защото някой друг може да разкрие тайната на вота, т.е. за да го въведат трябва да променят Конституцията! - електронното гласуване не може да се подправи, може да се подслуша или разкрие, но не и да се подправи! - при електронно гласуване не може да се идентифицира дали наистина този за който се представяш си ти или е някой друг, все едно представяш лична карта без снимка! остава варианта по някакъв друг начин да се удостовери твоята самоличност - примерно явяване лично и идентификация с лична карта, след което гласуваш, но това не е електронно гласуване, а машинно! Мажоритарни избори НЕ ИСКАМ - опцията на втори тур да избирам между местан или п*****чето, дето сега е министър НЕ МЕ УСТРОЙВА!
 
От: Какво мислите за референдума ?

Че да го бяха направили бе, 4 години какво чакаха като управляваха? Сега се сетиха, като са опозиция?

Твърдо против онлайн гласуването - така ще има ужасно много контролиран вот. Всеки шеф може да привика работниците и пред него да гласуват, или пък да се събират цели махали да гласуват за дадена партия. То това нещо не можете да го разберете май.
 
От: Какво мислите за референдума ?

Същото мисля и за получаването на майчински- без средно образовани,никакви майчински.
 
От: Какво мислите за референдума ?

Абсолютно съм съгласен с redrum. Този ход на т.н. президент е чист ПР ход. На всички водещи партии им е ясно, че който и да е на влас, няма да допусне мажоритарно гласуване, с или без референдум. Точно това използват Плевнята и ГЕРБ. Предлагат мажоритарен вот, но и самите те не го искат. Правят го защото знаят, че комунистическите фесове няма да го допуснат. По този начин излизат много загрижени за българския избирател и трупат точки. Като доказателство на тезата ми ще кажа, че когато ГЕРБ бяха на власт, десетки хиляди протестираха точно с това искане- мажоритерен вот. Тогава герберите се направиха на приятно разсеяни.
И все пак ако има референдум съм твърдо ЗА мажоритарния вот. В същото време съм против електронното гласуване. То създава предпоставки за по- големи и лесни фалшификации а всъщото време ще им излиза и много по- евтино. Да не говорим, че тайната на вота заминава на кино. Относно образователния ценз съм твърдо ЗА. Друг е въпроса, че никоя от сегашните партии няма изгода от това, респективно, няма да го позволи.

ПС: Под "ПР" имам предвид Пъблик Рилейшънс а не Пейдж Ранк :lol:
 
От: Какво мислите за референдума ?

Много добър анализ по линия на президента и референдума, с неочакван ефект.
Смяна на сценария

Дано да видим, човек от статуквото да промени статуквото, към прозрачна и честна игра ....
 

Горе