Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Дали МВФ ни помага? Дали нашите политици са наши?

АТАКАТА СРЕЩУ РЕПУБЛИКА ЕКВАДОР. КАКВО СТАВА В ЛОНДОН И ЗАЩО?
от Серджо ди Кори Модилиани
превод Даниела Пенкова

Сега ще говорим за геополитика и за свободната информация в мрежата.

Всичко, случващо се днес, технически (в смисъл „политически”) започва на 12 декември 2008 г. Според някои, започва през септември същата година. Но бяха нужни 4 години, преди вълната да удари Европа и САЩ.

Може би е по-добре да започнем от самото начало, за да обясним случващото се.
Всъщност е по-добре да започнем от края.
С някой конкретен въпрос, който – доста е възможно – малко хора в Европа си задават.

Имам предвид случая с Джулиан Асанж, Уикилийкс и Република Еквадор.
Защо случаят избухна днес?
Защо Джулиан Асанж избра една малка, тиха южноамериканска държавица с почти никакво значение?
Как така се случи, че короната на британската империя побесня и бе ошамаросана пред целия свят от някакъв си г-н Патино, външен министър на Еквадор, според европейците и американците един истински Господин Никой, позволил си да отговори на световния суперелит (разбирай Foreign Office на Нейно Величество) по начин, който допреди 5 години би предизвикал само насмешка със съжаление и презрение, а днес този Господин Никой ги принуждава да се отдръпнат и извинят пред целия свят?

Защо Еквадор? И защо сега?
Всичко бе предвидимо и повече от ясно.

Да уточня: това бе ясно за целия американски континент, за Австралия, Нова Зеландия, Дания, скандинавските страни. Но Европа и Вашингтон мислеха, че светът е същият като преди 10 години. Защото Европа – и, естествено, Италия – е 100% евроцентристка (1), живее под постоянни медийни полудиктаторски бомбардировки, няма никаква представа какво се случва в останалия свят, но – и това е най-важното – мисли още като през 1812 година, тоест: „ако Европа се срине, ще се срине целият свят; ако еврото се срине и Европа се разпадне, ще изчезне световната цивилизация” и не променя колониалното си мислене. Но в света съвсем не е така. В Италия, например, никой не знае за битката (която скоро ще се превърне в открит бой) между Бразилия и ООН, зле водена от Кристин Лагард, президентката на Международния валутен фонд, относно една формална, банална, почти глупава концепция, но която би могла да има огромни психо-символични последствия: Италия официално е изпаднала. Вече не е осмата сила в света, а девета. Задмината е от Бразилия. Затова на следващата среща на групата Г8 Италия няма да бъде поканена, а ще отиде Бразилия. Оттук и решението да се премахне Г8 и да бъде превърната в Г10. Хванали са се за гърлата.

Първата Истинска новина (за който иска да получи истинска информация за истинския свят) е следната:

Европа, водена от Англия и Германия, не може (не иска) да признае триумфа на кейнсианството (2) в южноамериканските държави и тяхната поява на историческата сцена като автономни политически герои. За Европа важи принципът „да си стоят у дома, да не ни притесняват и да ни благодарят, че сме ги оставили да преживяват, както правим с африканските държави. В противен случай там един след друг ще свършат като Кадафи”. В общи линии, идеята е тази.

В последните 40 дни от Южна Америка пристигнаха три силни отговора: а в Европа нищо не се каза. Абсолютно нищо за последния (най-важния) от 3-ти август, макар че бе излъчен директно от нюйоркското седалище на Международния валутен фонд. Никой не го излъчи в Европа, с изключение на Кралство Дания. И така, давайки си сметка, че съществува всеобща световна медийна цензура, и давайки си сметка, че ако телевизията не го излъчи, не се намира в интернет и по въпроса не пише нищо в Уикипедия, то това значи, че не съществува. Южна Америка избра възможно най-интелигентно следната световна медийна сцена: сърцето на олигархичния финансов сектор на планетата - лондонското Сити.

Сега, нека да пристъпим към фактите.

Джулиан Асанж на 15 юни 2012 г. разбира, че с него е свършено. Намира се в Лондон. Английските агенти ще го арестуват следващата седмица, ще го отведат в Стокхолм, където на летището няма да го посрещне полицията на Нейно Величество шведската кралица, а двама офицери от ЦРУ и един американски дипломат, които на базата на специални официални договори, подписани от двете страни, ще приложат „правото за военна опция в случай на деклариран военен конфликт”, твърдейки, че Джулиан Асанж „активно се е намесил” във войната НАТО-Ирак, докато войната е била в действие.

Ще го отведат директно в САЩ, в щата Тексас, където ще бъде изправен пред съд за терористичните си действия, и ще апелират за смъртна присъда на базата на закона Патриот акт. Асанж се консултира с групата си и взимат правилното решение след 3 дни трескава размяна на съобщения из цялата планета. „Отивай в посолството на Еквадор, пеша, с метрото, и остани там”. В 9 сутринта на 19 юни влиза в посолството на Еквадор. Никакви новини, никой не го знае. Групата му започва преговори с английските агенти в Лондон, с шведите в Стокхолм и с американските дипломати в Рио де Жанейро. Уговарят се: „да избегнем риска от атентати и да изчакаме да мине Олимпиадата, на 13-ти август ще може да замине за Южна Америка, ще направим всичко тихомълком, само да не се разчуе”. Неговите хора се съгласяват, но в същото време не вярват (и с право) на англо-американците. Разтичват се и правят два страхотни удара. Първият на 3-ти, вторият на 4-ти август.

На 3 август 2012 г., 16 месеца по-рано от очакваното, президентката на Република Аржентина Кристина Киршнер, се представя във филиала на Международния валутен фонд в Манхатън, съпроводена от своя икономически министър и от външния министър на Еквадор, Патино, като представители на ALBA (акроним на Боливарския алианс на Америките) - икономически съюз, включващ Еквадор, Боливия и Венецуела. Възползвайки се от случая, Киршнер се оставя да бъде фотографирана и заснета от телевизиите с един огромен плакат, на който е изобразен чек за 12 милиарда евро за Международния валутен фонд, с дата 31 декември 2013 година, които аржентинското правителство е погасило няколко часа по-рано.

„С тази вноска Република Аржентина доказва, че е способна да плати, че е отговорна и надеждна държава за всеки, желаещ да инвестира парите си.През 2003-та година обявихме фалит, но отказахме да поискаме заличаване на дълга: просто избрахме да обявим официално банкрут и поискахме 10-годишна отсрочка, за да върнем парите на всички, включително и лихвите. 10 дълги години живяхме в изолация. 10 дълги години протестирахме, оспорвахме и се борихме срещу решенията на Международния валутен фонд, който искаше да ни наложи рестриктивни икономически мерки, твърдейки, че това е единственият път. Ние последвахме един различен път, точно противоположния: този на кейнсианството, базиращо се върху социални разходи, върху честна и устойчива подкрепа за населението. И върху инвестиции в инфраструктурата, изследванията, иновациите, инвестирайки, вместо орязвайки бюджета. Разрешихме своите проблеми. Оправихме се. Не само. Днес сме способни да обявим плащането на последната вноска 16 месеца предварително. Идеите на Международния валутен фонд и на Световната банка по икономическите въпроси са грешни, неправилни. И тогава бяха такива, и сега. Който иска да работи, да създава работни места и богатство, е добре дошъл в Аржентина: ние сме нация, която доказа, че е сигурна, затова претендираме уважение и спазване на принципите и правилата от страна на всички, имайки предвид, че ние първи демонстрирахме, че спазваме международните закони...”

Веднага след това (15 минути по-късно) Киршнер представя официална жалба срещу Великобритания и САЩ пред СТО (Световната търговска организация), най-важната асоциация на планетата за търговски отношения, включвайки в жалбата и Международния валутен фонд, благодарение на файловете, предоставени от Уикилийкс, ще рече, от Асанж. Аржентина връща дълга си, но сега иска да й бъдат заплатени щетите. Със съответните лихви. „Искаха това, добре, получиха го. Време е да си платят”. Това е битка между Киршнер и Лагард. Двете Кристини се дуелират безпощадно от година. Благодарение (или по вина) на Асанж, чиято група държи всички записи от редица разговори между различни правителства на планетата, включващи САЩ, Великобритания, Италия, Германия, Ватикана, в които се говори предимно за икономика. Осама бин Ладен е изпратен в небитието и сега е заменен от Джон Мейнард Кейнс – той се е превърнал във враг номер едно на големите сили. В тези дълги записи се говори как да се поставят на колене южноамериканските икономики, как да им бъдат отнети енергийните ресурси, как да им се попречи да се съвземат и да се развиват, как да се попречи на техните правителства да следват кейнсиански икономически планове и да бъдат принудени да следват нарежданията на Международния валутен фонд, чиято единствена цел е да се наложи неоколониална политика в полза на Испания, Италия и Германия чрез английски капитали. Голяма част от файловете вече са публикувани в интернет. Повечето от тях са предоставени с удоволствие от Асанж на посланика във Великобритания на държавата Еквадор, която – все още говорим за случващото се на 3-ти август в Ню Йорк – напомня коя е и какво е направила.

По-точно, тя е първата страна от южноамериканския континент, и първата нация в света от 1948-ма година насам, приложила концепцията за „омразен дълг” (3) и по-точно „политически и технически отказ да върне на международната общност държавните си дългове, тъй като те са поети от предишните правителства чрез корупция, нарушаване на законите и нарушаване на конституцията”. На 12 декември 2008 г. новоизбраният президент на Еквадор Рафаел Кореа (БВП около 50 милиарда евро, 30 пъти по-малък от Италия) официално декларира в директно излъчване по телевизията на целия американски континент, че „изтрива националния дълг, считайки го за „омразен”, тъй като е неморален; създаден е в разрез с конституцията, подтискайки народа, чрез измама. Убеждават ни, че което е закон, тоест е легитимирано, значи е правилно. Не е така: от днес в земята на Еквадор важи новият конституционен принцип, според който само което е правилно за населението може да бъде закон”.

Дългът е 11 милиарда евро. Международният валутен фонд изтрива Еквадор от списъка с цивилизованите нации: няма да получи никога повече каквато и да е помощ от никой. „Страната трябва да се изолира”, заявява Доминик Строс-Кан, тогава изпълнителен директор на валутния фонд. Страната е на колене. На другия ден Уго Чавес обявява официално, че ще даде своя принос, доставяйки гратис петрол и газ на Еквадор за 10 години. Четири часа по-късно бразилският президент Лула обявява по телевизията, че ще предостави гратис 100 тона дневно пшеница, ориз, соя и плодове за прехраната на населението, докато страната не си стъпи на краката. Вечерта Аржентина обявява, че ще предостави на Еквадор гратис 3% от своята продукция на телешко месо първо качество, за да гарантира количеството протеини за населението. На другата сутрин в Боливия Ево Моралес легализира националната продукция на растението кока и го обявява за колективно благо. Налага данък на производителите на листа от кока и предлага на Еквадор заем от 5 милиарда евро с нулева лихва, който да се върне за 10 години чрез 120 вноски. Два дни по-късно Еквадор подава официална жалба срещу Юнайтед фрут къмпани (Чикита) и Дел Монте за „робовладелчество и престъпления срещу човечеството”, национализира банановата индустрия (Еквадор е най-големият производител на банани в света) и лансира национален план за инвестиции в чистото био и екоземеделие. Десет дни по-късно, баварските Зелени, Зелените от Schleswig Holstein, в Италия Conad и в Дания Haagen Daaz, декларират интереса си за незабавно подписване на 10-годишни договори за изкупуване на произведените банани по официални финансови пътища и в евро-валута на Чикагската търговска борса.
На 20 декември 2008 г., реагирайки на зова за помощ на Юнайтед фрут къмпани, президентът Джордж Буш (с изтичащ мандат, но все още официално на власт до 17 януари 2009 г.) обявява „решението на Еквадор за нулево и криминално” и претендира за изключване на страната от ООН: „готови сме дори на военна намеса, за да защитим интересите на САЩ”. На следващата сутрин мощното адвокатско студио от Ню Йорк „Голдбърг и Голдбърг” представя защитна записка, твърдейки, че съществува юридически прецедент. Шест часа по-късно САЩ се предават и налагат на международната общност приемането и легитимирането на понятието за „омразен дълг”. Доказва се, че Юнайтед фрут къмпани е „мултинационална компания, систематично прилагаща политическа корупция” и е осъдена да заплати щети за 6 милиарда евро.

Обръщам внимание, че „юридическият прецедент” (до ден днешен неизвестен за повечето европейци) е с дата 4 януари 2003 г. и носи подписа на Джордж Буш. Да, точно така. Отнася се за Ирак, когато „технически” е американско владение, окупиран от пехотинците и с временно правителство, непризнато от ООН. Саддам Хюсеин е оставил заеми за 250 милиарда евро (от които 40 милиарда са към Италия, благодарение на маневрите на Тарик Азиз, вице на Саддам и човек на Опус дей, верен на Ватикана), който САЩ изтриват, използвайки концепцията за „омразен дълг” и създавайки по този начин исторически пресен прецедент.

Нюйоркските адвокати на Еквадор предлагат на американското правителство следния избор: или приемат и си замълчават, или ако се анулира решението на Еквадор, тогава се анулира и решението относно Ирак и американската хазна трябва веднага да върне на всички 250-те милиарда евро, включително с лихвите за 4 години. Обама, все още не встъпил в длъжност, но вече избран, задължава Буш да се откаже. Дебелата сметка на нюйоркските адвокати я плаща правителството на Бразилия.

The text that you have entered is too long (23321 characters). Please shorten it to 20000 characters long.

http://dokumentalni.blog.bg/politik...ika-ekvador-kakvo-stava-v-london-i-zas.991977
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

The text that you have entered is too long (23321 characters). Please shorten it to 20000 characters long.

Тогава се ражда модерната Южна Америка.

И легендата за Рафаел Кореа, избраният президент в Еквадор, расте и се разпространява. Не е местен селянин като Моралес, синдикалист като Лула, военен като Чавес. Съвсем различен е. Произлиза от семейство на висшата карибска аристокрация и е католик- интелектуалец. Завършил икономика и планиране в Харвард, вярващ католик, той се самоопределя като „християнин-социалист като Христос, винаги на страната на нуждаещите и страдащите”. Първото му официално действие се състои в замразяването на всички сметки на IOR в католическите банки в Кито, като сумата се насочва към една социална програма в помощ на най-бедните слоеве. Арестува цялата политическа класа от предходното правителство, която е изправена пред съда с редовен процес. Всички влизат в затвора със средни присъди от по 10 години при строг режим.

Конфискувано е богатството им, национализира се собствеността им и се преразпределя към екологичните земеделски кооперативи. Кореа изпраща писмо на папа Рацингер, и обявявайки се за „ винаги покорен слуга на Негово Светейшество” официално иска от Ватикана да изпраща в Еквадор само „религиозни деятели с дълбока духовност и които желаят да помагат на нуждаещите се, да избягва търсещите да правят бизнес, които ще попаднат под ударите на Човешкия закон”.

Всичко това днес можем да го разкажем, благодарение на полудялото Външно министерство на Англия. Днес по цялата планета Земя се говори за Рафаел Кореа, за Еквадор, за „омразния дълг”, за новата Южна Америка, опълчила се срещу колониализма и робството на европейските и американските мултинационални корпорации.

В Италия го правя аз, надявайки се да бъда един от многото.

Дотук обяснихме „защо Еквадор”.

Един ясен сигнал, изпратен от групата на Асанж към тези, които искат да видят и да осъзнаят, че НяНА (Няма Никаква Алтернатива) е просто лъжа. Не е вярно, че няма никаква алтернатива. От 400 години, откакто европейците откриват богатите на калий банани, еквадорците живеят в бедност, експлоатация, мизерия, докато стотици години наред една група брутални олигарси богатее на техен гръб. Вече не е така. И никога вече няма да е така. Освен, ако не победят Мит Ромни, Марио Драги, Марио Монти, Дейвид Камерън и финансовата олигархия. Примерът на Еквадор е жив и може да бъде повторен във всяка африканска или азиатска нация в света.
Дори и в Европа.

Затова Джулиан Асанж избра Еквадор.

Но историята не свършва тук.

Решаващият удар срещу системата идва от една новина, разпространена (не случайно) на 4 август 2012 г. „Джулиан Асанж упълномощява испанския съдия Балдасар Гарсон, за да го представлява пред закона във всяка страна на планетата”.

Но кой е Гарсон?
Той е обществен враг номер едно на организираната престъпност.
Той е обществен враг номер едно на Опус дей.
Той е най-жестокият противник на Берлускони.
Той е безспорно най-опасният враг на световната банкова система.

Испанският съдия с 35-годишна практика и опит зад гърба си, е водил най-важните испански процеси през последните 25 години. Експерт по „медии и финанси” и най-вече експерт по проследяване на акции и финансови сделки, през 1993 г. излиза на международната сцена, представяйки жалба срещу Силвио Берлускони и Феделе Конфалониери (с искане да бъдат арестувани), заради аферите им с Телесинко, Пентафилм, Фининвест, Рете Италия и Ле синя, от които става ясно, че Пентафилм (съсобственост на Берлускони и Чеки Гори, тоест на десницата и левицата заедно) например купува за 100 долара правата върху един филм от Колумбия Пикчърс, продава ги за 500 долара на Телесинко. Тя от своя страна ги препродава за 1000 на Рете Италия и накрая - ги продава на RAI в 142 случая по три пъти: на RAI1, RAI2 и RAI3. Един и същи филм. Тоест RAI (ще рече - ние!) плаща правата на един филм 20 пъти над тяхната пазарна стойност и го купува 3 пъти, и в това са замесени всички партии. Когато в крайна сметка се стига до ядрото на тази история, Берлускони е министър-председател, затова Гарсон е спрян от Европейския съюз. Постига само половин победа. Затваря Телесинко и изпраща в затвора испанските й мениджъри. Но Берлускони през 2003 г. пак се появява чрез Медиасет. Битката се подновява, Гарсон чака в засада. През 2006-та смята, че най-накрая е успял, но тогавашното италианско правителство (на Проди) помага на Берлускони да се измъкне.

През 2004 г. Гарсон започва разследване срещу папа Войтила и срещу управителите на ватиканската банка IOR в Испания и Аржентина, свързано с финансирането и подкрепата от страна на Ватикана на военните хунти на Пиночет и Видела в Южна Америка. През 2010 г. Гарсон отваря студио по международно право, занимаващо се специално с дела, свързани с „медии и финанси” със седалище в Хага, Холандия. Той е съдията, завирал носа си в най-парещите случаи от медийната сфера на Европа през последните 20 години. Като официален адвокат на Асанж, съдия Гарсон има достъп до 145 000 файла от ръцете на Асанж, които все още не са публикувани. Вече обяви, че неговото студио е готово да подведе под отговорност различни държавни глави на западни държави пред Международния съд в Хага. Обвиненията ще бъдат „престъпления срещу човечеството, престъпления срещу личността”.

Битката продължава.
И това е от основно значение преди всичко за бъдещето на свободата в интернет.

САЩ не крият, че искат смъртта му. Англичаните също.
Но ще имат доста проблеми, защото в същото време, въпреки че е твърде параноичен (и има пълното право да е такъв), Асанж успя да създаде група, разпръсната из цялата планета, която се занимава с контра-информация (истинска, не като италианската). Нейните членове са анонимни. Никой не знае кои са. Нямат сайт, който да ги идентифицира. Просто публикуват в мрежата данни, новини, информация, събития. После, който иска да види, знае къде да ги търси и който иска да разбере, разбира.

Когато температурата се покачва, всичко излиза на повърхността.
И тогава всички подскачат.
В Южна Америка го наричат „Английски танц”.
Да се надяваме само, че няма да има болезнени и кървави последствия.

Ето защо Асанж е в посолството на Еквадор.
Ето защо Гарсон го защитава.
Ето защо тази история за Южна Америка трябва да бъде разказана.
Ето защо Британската империя е полудяла и го иска мъртъв.
Защото Асанж има достъп до материали от директен източник.

И само фактът, че ги казва и разпространява, изкарва наяве картите на управляващите и напомня на хората, че живеем в Невидима Медийна Война.
Не знаят какво да направят, за да спрат това разпространение на информация за случващото се в света.
Досега нямаха никакви проблеми, затъпявайки и успивайки човечеството.
Но в случай, че то се събуди, властта ще изпадне в неудобно положение.

Уикилийкс не бива да се чете като жълто вестниче.
Не е такова.
Има хора, които, за да публикуват една информация от интернет клуб в Канбера, Богота или Сен Тропе, рискуват кожата си.
Тези анонимни заслужават нашето уважение.
И освен това ни напомнят, че утре не можем да кажем „Ама ние не знаехме”.

Днес, който иска да знае, всичко му е поднесено. Стига да потърси.

Ако после, с цялото това Знание, един сърфиращ из нета, не направи нищо, си е негов личен избор.
Което ще рече: докато не изгоним вонящата политическа класа, която не представлява нашите интереси, просто плямпаме напразно. Защото вече всички знаем как стоят нещата.

Не можем да се оплакваме и учудваме, че в Италия никой никога не е говорил за Еквадор, за Рафаел Кореа, за случващото се в Южна Америка, за страшната битка, която се води между аржентинската и бразилската президентки от една страна, и Кристин Лагард и Меркел, от друга.

Защо се учудваме тогава, че англичаните искат да нападнат посолството на Еквадор в Лондон?
Не се е случвало дори и в най-горещите периоди на Студената война.

Какво казват в Южна Америка, когато някой попита, „ама какво става в Европа, какво се случва там?”
Вече навсякъде отговорът е един и същ: „В Европа спят. Не знаят, че животът съществува”.(1) Евроцентризмът е геополитическа доктрина, според която Европа е „центърът“ на света. Бел.прев.

(2) Кейнсианство – икономическа доктрина от смесен тип. По името на създателя й Джон Мейнард Кейнс, английски икономист. Предвижда капиталистически начин на производство, придружен от силно държавно участие в икономиката с цел смекчаване на крайностите на капитализма. Предвижда социалистически тип образование, здравеопазване и социална политика, както и контрол върху основните отрасли на икономиката. Кейнсианството е икономическата доктрина, приложена в света след срива на чистата капиталистическа икономика през 30-те години и води до превръщането на западните държави в социални. След кризата на кейнсианската икономика през 70-те години започва завръщане към доктрината на чистия капитализъм под името "неолиберизъм", който днес е основната икономическа доктрина в западните държави, както и в страните от бившия социалистически блок. За допълнителна информация, виж книгата „Шоковата доктрина” на Нейоми Клайн, изд. Изток-Запад, 2011 г. бел.прев.

(3) Омразен дълг - Три са нужните условия, за да може един дълг да се определи като „омразен“: 1. Правителството трябва да е сключило дълга без знанието и одобрението на гражданите. 2. Парите трябва да са използвани за дейности, от които гражданите не са се възползвали. 3. Кредиторите трябва да са знаели за тази ситуация, но да не ги е интересувало. Допълнително по темата, виж документалния филм „Дългокрация” на адрес http://www.dokumentalni.com/?p=1018 бел.прев.
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Благодаря много за материала. Хубаво ме побутна да почета за омразния дълг, чрез който могат да се решат много проблеми в България.
Репутация от мен.
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Не мога да ти дам ряпа, но си заслужава четенето. Миналата година май някои пак го беше поствал, но остана незабелязано за съжаление
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Прилича ми на пропаганда на кейнсианството.
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Дори да е пропаганда, ако нещо от практиката се окаже вярно, то е вярно без значение дали може да се докаже защо.
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Явно Южна Америка тихо и кротко се обединява. И им дреме за колониалните напъни на САЩ и Европа. А кой точно път са избрали за своя живот и своето развитие, е без значение, ако хората там се чувстват добре и са щастливи.
Като гледам нещата в Родината, сме типична бананова република. Само дето вместо банани, изнасяме на безценица труда и знанията си под формата на емиграция. А каквото успеем да изкараме в страната си, изчезва в джобовете на олигарсите - било то местни, било "чужди инвеститори".

В статията имаше връзки към допълнителна информация, но при цитирането се губят.
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Много бие на пропаганда това.
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Страшна пропаганда, не случайно държавниците и цоцалистите обичат Кейнсианството. Дори сам Кейнс казва, че Кейнсианството се изродило от това, което той е имал в предвид. Ако да преразпределяш от едни към други + печатане на пари водеше до растеж - Япония нямаше вече 23 година да са в рецесия и да не са възстановили нивата от 91г :)

Голямо Аржентинско чудо - харчове и национализации :) И сега са пред фалит - стига с пропаганди, че чак ми става смешно.

Абе я да питам как си представяте идва някоя лява партия - национализира ви бизнеса, секвестира ви личните активи, емитира си вътрешен дълг и печата парите, праразпределя всичко разбира усвоява си и накрая ще доведе до прогрес. Направо край :D Това мина само в страни със силни природни богатства подвластни на диктаторски приоми :)
 
Последно редактирано:
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Япония е в рецесия, 'щото кредиторите я натискат да си плаща. В подобно положение от няколко години е и Гърция. Само дето Гърция все някога окончателно ще фалира (т.е. ще откаже да плаща всякакви дългове) и ЕС заедно с Франция и Германия ще потънат яко. Истината е, че ако нещо не бачка, трябва да фалира, а не десетилетия да живее в рецесия.
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Япония е в рецесия, 'щото кредиторите я натискат да си плаща. В подобно положение от няколко години е и Гърция. Само дето Гърция все някога окончателно ще фалира (т.е. ще откаже да плаща всякакви дългове) и ЕС заедно с Франция и Германия ще потънат яко. Истината е, че ако нещо не бачка, трябва да фалира, а не десетилетия да живее в рецесия.

Япония хич не е притисната от инвеститори, ако беше така нямаше да финансира на толкова ниски лихви, а и голяма част от дълга им е вътрешен към японците. Дълга за 23 години се увелечи няколко пъти, и всичко ще е така докато още има вяра, но те ще бъдат първите от топ икономиките които ще си фалират одма - има сериозни структурни и демогарафски проблеми.
За Гърция си прав - паднат ли те сега падат Германци и Французи.
И отново си прав единствения пък към прогреса е производството и производителността. Всичко друго си е чиста пропаганда.
 
От: От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

И сега са пред фалит - стига с пропаганди, че чак ми става смешно.
Блеки, май ти бе застъпник, че фалита пречиства нещата.
Има време, ще видим кой какво ще направи.

Де****ба тоя бизнес на Чикита в Еквадор! :twisted: Цъфнаха и вързаха еквадорци с големия си износ чрез Чикита - 6 американски цента за кашон банани на пристанище на Еквадор! Както ние цъфтим и връзваме чрез хипермаркетите.
Както цъфнаха и иракчаните след "демократизацията". Както цъфтят и либийците. Да не изброявам повече, че всички знаят колко място трябва.
 
От: От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Блеки, май ти бе застъпник, че фалита пречиства нещата.
Има време, ще видим кой какво ще направи.

Де****ба тоя бизнес на Чикита в Еквадор! :twisted: Цъфнаха и вързаха еквадорци с големия си износ чрез Чикита - 6 американски цента за кашон банани на пристанище на Еквадор! Както ние цъфтим и връзваме чрез хипермаркетите.
Както цъфнаха и иракчаните след "демократизацията". Както цъфтят и либийците. Да не изброявам повече, че всички знаят колко място трябва.

Да аз съм застъпник на фалите, защото това е естествен пазарен процес, като не позволяваш се изчисти пазара се получават ей такива глупости като в западна европа и шита който ще я чака след време, ще е огромен. Всеки политик ще каже от къде ни дойде това, като теле в железница ще гледат.

Пак ти казвам, в БГ нямаме ресурси или поне на този етап няма правилно организирано производство, а за това си има фактори - ниска предприемаческа кулута и тоталната бюрокращина и корупция в администрацията.
Просто много се бъркат понятията, това че си "демократичен" е едно, а дали си пазарно ориентиран е съвсем различно. Държавата която разпръсква демокрацията - УСА е станала такава соц. държава, че чак лошо ми става.

Давам ти гаранция, падне ли корупция, бюрокращина и преразпределянието на държавата до 5 години ще сме икономическо чудо!

А пък ако искаш може идиш в Еквадор на обмяна на опит - ще им показваш домати те ще те учат как се живее със 6 цента на щайга банани :D
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

@Вискяр Бг - не си прав пич.

Хипермаркетите са много полезни за крайния клиент. Цената е с около 10-15% по-ниска за крайния клиент.

За демократизацията пак не си прав. Ирак сега са по-добре от колкото при Садам. Либия ако се стабилизира ще е по-добре от колкото при Кадафи.

Като вземеш една страна от 18ти век трябва да ти е ясно, че за 10 години не можеш да я направиш развита демокрация. Ако я вкараш в 19ти век си е постижение.

Сега в Ирак има демокрация. Ако системата издържи 10-20 години, иракчаните ще се замогнат, ще навлезат новите технологии, ще навлезе западната култура и традиции, хората ще видят, че западния начин на живот е по-хубав.

Всеки ще иска телефон и компютър и интернети тн... Това пък рязко подкопава доверието в останалите диктатури в Близкия Изток. Така без повече войни тоталитарните режими могат да бъдат сменени отвътре без проливането на излишна кръв и без намесата на омразните САЩ.
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Хипермаркетите са много полезни за крайния клиент. Цената е с около 10-15% по-ниска за крайния клиент.
Айде стани производител в България и почни да работиш с хипермаркетите. 6-те цента за кашон банани ще ти се видят примамлива цена.
Ти разсъждаваш абсолютно егоистично и площадно от страна на консуматор. Но консуматорите, в крайна сметка, живеят в общество. Сегашната форма на това общество е държава.
Ако маржа на хипермаркета е "по-човечен", то би имало повече пари за производителите и техните работници, и всичките им семейства. Ти си се хванал за популизма "ефтино", без да анализираш целия процес.
Ефтино означава бедност! Това е доказано от живота. Включително и от моя житейски опит - и аз съм се опитвал да продавам ефтино. Файда йок!
В края на производствено-търговския цикъл, ако не ти остават пари за развитие, то ти само си вегетирал. Едно биологично съществуване, което едно животно в природата осъществява без толкова труд и пот, колкото човека.
Иди и виж Багдад на какво прилича! Да, на времето нямаха "политически" свободи. Но улиците на Багдад се миеха три пъти на ден. Нямаше ежедневни убийства и атентати. И главното богатство в световен аспект на Ирак - петрол и газ, си бе за страната.
Както и българското злато и прочие български богатства биха могли да бъдат български. В това число и храните - без изискванията на хипермаркетите за трайност на зеленчуците и плодовете, можехме да ядем чисти, вкусни и пресни храни. А не домати и дини, дето са забравили кога са откъснати от нивата.
Като си купиш ефтино "пилешко" бутче от хипермаркета, каква ти е файдата? Нали, например, леля ти го е произвела и е получила жълти стотинки за труда си! Да не говорим за качеството на това "пилешко" бутче, натъпкано с вода по изкуствен начин, за да е "ефтино".
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

@Вискяр Бг - много са ти объркани представите пич.

Тука има свободен пазар. Тоест всеки може да продава каквото си иска за колкото си иска, стига някой да иска да го купи. Като не те кефят хипермаркетите продавай на малките магазинчета или на борсата директно.

Въпроса е има ли пазар за качествени и скъпи плодове и зеленчуци в най-бедната страна в ЕС ?

Не може да искаш от бедните пенсионери, да си купуват по-скъпи зеленчуци, защото земеделците искали да живеят по-добре. Ми и програмистите искаме да живеем по-добре - дай да забраним сайтовете под 500 лв.

Като българина забогатее малко ще почне да купува по-качествените продукти. Сега е на оцеляване. Като потребителя е на оцеляване, и производителя ще е на оцеляване.И не ми говори за тоталитарните диктатури с такова умиление. Това са диктатори - масови убийци държащи милиони подтиснати. Обикновения иракчанин не притежава нищо освен дрехите на гърба си, а Ирак е една от най-богатите на природни ресурси държава.

Къде отиват парите ? Ми отиват за дворци на диктатора, за репресии над гражданите, за нови лимузини, за оръжие и поредна война с комшиите.


О забрави ли Ирано-Иракската война ? Два прекрасни примера за диктатура се бият близо 10 години, за едни чукари. Загиват 1 млн. души, а разходите се оценяват на 350 милиарда долара.

Но това не е всичко. След 2 години мирничкия Ирак напада Кувейт. Ама улиците се мият по 3 пъти на ден....


И сега кой взривява бомбите в Ирак ? Тия дето са за демокрация, човешки права и свободи и по-добър живот или поддръжниците на режима на Садам ?
 
Последно редактирано:
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Вискяре губи ти се едно нещо :)

"Ефтино" се постига с висока производителност или при спад на търсенето. Това, че хипермаркета връзва такива цени - тук може играеш със господващото поведение, но и пак всеки хипермаркет решава какво да прави.
И не случайно иска одбив, защото местните продукти са по-скъпи на единца продукт спрямо западните - тук иде и любимата субсидия. Няма как да искаш се конкурираме със запада, като тук никой не е чувал за капково напояване и не инвестират в технологии за подобряване на процеса.

Давам ти пример Дерони инвестира сериозно в производство, модерни технологии, оптимизиран производствен процес - вади висока производителност и спадат разходите им силно се маркетират и ми дават добра цена и добро качество. Я сега ме питай случайно дали случайно знам някой друг производител на лютеница :)

Проблема на земеделието са картелни прекупвачи. Винаги съм си мислил за вертикална интеграция на кооперации - а да видим тогава дали няма се котират местните производители. То акъл си трябва нали :)

Няма как някой със 10 декара домати се конкурира на собственик със 10к - практически е невъзможно. Кооперирането му е майката, инвестирането в техника, реогрганизации на производството, ефективност на земеделито и т.н - ти ги знаеш и по-добре от мен. А и винаги може леко различни сортове и в тях да се позиционираш леко продуктова диференциация.

А и винаги можеш да снабдяваш малките магазини, но и разхода ще ти се вдигне не случайно хората ходят до хиперите.

П.С. В момента като се сетя, че си внасяме храните и ми става лошо. Защо е така?! Нашите не са конкурентни на западните и източните, от една страна са субсидиите но от друга страна това са неефективните производства. С увеличаването на производството се постига икономия от мащаба и води до спад на разход за единица и тогава ще сме доста конкурентни но ....

Виж от друга страна животновъдите, там ги няма големите проблеми, там дори е интерсно че арабите много търсят нашенското и съм 10001% сигура че ще влезнат доста предприемачи в този сегмент.

П.С.2 Абе те питам от сортове бадеми разбираш ли, начин на отглеждане и култивиране!?
 
Последно редактирано:
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Като не ви харесват ниските цени, на които хипермаркетите ви купуват стоката - не продавайте на тях! Организирайте се, направете си собствено акционерно дружество (магазин за продукцията ви), което да се занимава с изкупуването и продажбата на дребно (и едро - ако има кой да купи на изгодна за вас цена). Собственици ще бъдат производителите - така ще печелят хем от това, че си продават стоките на едро, хем от това, че си слагат голяма надценка при продажбата на дребно.

Може и онлайн магазин да си организирате.

Проблема е, че продукцията е на много ниска цена (заради субсидиите и високата производителност на труда). Надценките са високи, защото цените на продукцията са твърде ниски - разходите свързани с продажбата на дребно са твърде големи (като процент от изкупната пазарна цена).

Който не е разбрал ще повторя - цената на производството е изключително ниска, значително по-ниска от разходите на търговците по веригата. Да продаваш е скъпа дейност (трябва търговска площ, разходи за труд, данък "държава" и т.н.), да произвеждаш - не чак толкова (ако го правиш правилно).
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Ами дайте да видим финансовите показатели на Дерони - затворен цикъл, и на Била - прекупвач.
Ама пълен финансов анализ.
Вие сте по финансите, не би трябвало да е трудно да извадите тези неща.
Ще е интересно да сравним...
Както и къде отиват печалбите на Дерони и Била.

Търговията на дребно е скъпа в малки мащаби - квартални магазини. В един хипермаркет, ако търговията бе скъпа - с висока себестойност, никой нямаше да го строи.
 
От: Какво се случва в Южна Америка? МВФ - благодетел или унищожител?

Тези неща с фин. отчети трудно се докопва човек до тях - сега не ми се търси в регистрите.
Въпроса е принципен, щом има икон. проблем то има и икон. решение. Къде е проблема, няма силно предлгане на БГ стоки от тук следва и високата цена на стоките решението е увеличаване на продукцията, производителност и спад на разходите.

Работата е във вертикалната интеграция - земи>култивиране>производство>пласмент(сондиране на пазарите, търсене пазарните ниши и сегменти, изграждане на локални центрове>логистика>маркетиране>търговия)
Нима не може се направи АД и всеки да влезе със личното си стопанство - да се избират членове на надзорен съвет на УС, да се изгради стратегия за развиетие, за помагане за подобряване на мат. техническата база, за закупуване на машини инвеситране в технологи и най-вече постигане на унифициран качествен продукт. Това разбира се че може да стане и да се случи. В момента банките много си падат по земеделските и животновъдките кредити - така че и финансирането няма да е проблем.

Всички са свободни да правят каквото си искат, но бизнеса е колективен спорт!
 

Горе