Как ви се струва идеята

От: Как ви се струва идеята

Смешно ми става като прочета подобни мнения:

Аз лично никога не бих купила храна, която някой ми е сготвил у дома си, без никакъв санитарен контрол и разрешение за дейност.

А ти къде готвиш храната за собствена консумация? Какъв санитарен контрол имаш и разрешение за дейност?

Какво искате, да ви забранят да си готвите сами храната и да ви принуждават да посещавате лицензирани и регистрирани заведения за хранене? Който се храни у дома (без разрешение за дейност и санитарен контрол) - в затвора. Който посещава нелегално заведение за хранене - също в затвора (заедно с организаторите на престъпната група).

Като отидеш някъде на гости отказваш ли да се храниш на основание, че домакините нямат санитарен контрол и лиценз за приготвяне на храна?

Според мен трябва да има изключение в закона - ако открито търговецът заявява, че не е спазил изискванията на закона, не би трябвало да му забраняват да извършва дейността си (при положение, че клиентите са наясно, че търговецът не се е преборил предварително със съответните бюрократи).
 
От: От: Как ви се струва идеята

На мен пък ми става смешно, като видя подобна нелепица:

=happyslacker;60944Според мен трябва да има изключение в закона - ако открито търговецът заявява, че не е спазил изискванията на закона, не би трябвало да му забраняват да извършва дейността си (при положение, че клиентите са наясно, че търговецът не се е преборил предварително със съответните бюрократи).

Ти правиш ли разлика между това да готвиш вкъщи за себе си и своите гости и това да искаш пари за дейност, която не си извършил, според правилата ?
Естествено, че си готвя, без разрешителни и санитарен контрол - в този случай не е необходим, тъй като е в мой интерес да го направя по безопасен за здравето ми начин. Мърлячите си носят отговорност, тъй като тровят само себе си и тези, които са се престрашили да им гостуват.
Не може да се предлага храна, без да се спазват изискванията за хигиена - разберете го веднъж за винаги. Съгласна съм, че някои разпоредби са абсурдни и излишни, но контрол над хигиената в заведенията за хранене ТРЯБВА да има, защото ако разчитаме на съвестта на стрина Кина, дето ще ми се чеше, докато бърка в казаните с манджи ще препълним токсикологиите на болниците. Да, аз не се храня при хора, които ми изглеждат нечистоплътни и не консумирам храна в съмнителни заведения. Дори ако сервитьорът страда от акне се отказвам да ми сервира храна - може да съм тежка патология, но това са си мои разбирания.
Колкото до конкретния въпрос, зададен от темата: тази идея ми се струва невъзможна за изпълнение. Поне не в този и вид.:)
 
Последно редактирано:
От: Как ви се струва идеята

И според мен няма как да стане. Кои би си поръчал храна ако не знае къде се прави и ако никои не застава зад "продукта". Най евтиния вариант е "излез от в къщи" намери някакво забутано "дюкиянче" за без пари - 200-300 лв". Оправи го така, че да минат инспекциите, ако искаш си вземи уредите от вкъюи ако нямаш пари да инвестираш в нови и така... Ако си направиш име, наистина може бизнеса да просперира...
 
От: Как ви се струва идеята

Идеята е направо абсурдна.Никой няма да му разреши да готви в къщи и да разнася храна, има един куп изисквания за подобен род услуги... И нелегално да започне, едва ли ще намери клиенти, които едва ли ще се навият да се хранят от подобен род "кухня". Конкуренцията, ако го надуши, ще му пращат ежедневно проверки от РЗИ и други, които направо ще го сцепят от глоби и актове... Най-много накрая да го направят медийна звезда на " Господари на ефира"...
Колегата, ако толкова обича да готви и иска да започне в кулинарният бранш, няма лошо, но нека да го направи по законният начин, т.е. да си наеме подходящ обект, да извади нужните разрешителни, ще му трябва и една добра реклама в местните медии и желая му УСПЕХ!
 
Последно редактирано:
От: Как ви се струва идеята

ХЕИ от доста време не съществува.
 
От: От: Как ви се струва идеята

Ти правиш ли разлика между това да готвиш вкъщи за себе си и своите гости и това да искаш пари за дейност, която не си извършил, според правилата?

Разликата е в това, че ако готвиш вкъщи за себе си или за гостите, хранещите се не плащат. Друга разлика няма.


Не може да се предлага храна, без да се спазват изискванията за хигиена - разберете го веднъж за винаги. Съгласна съм, че някои разпоредби са абсурдни и излишни, но контрол над хигиената в заведенията за хранене ТРЯБВА да има, защото ако разчитаме на съвестта на стрина Кина, дето ще ми се чеше, докато бърка в казаните с манджи ще препълним токсикологиите на болниците.

Тебе никой не те кара насила да се храниш някъде. Ако има изключение в закона, което позволява да се продава храна без всичките бумаги - какъв е проблема? Тези като теб, които не одобряват храненето без разрешително ще си намерят къде другаде да се хранят. Защо обаче искаш да наложиш и на другите да правят като теб? (Разбира се трябва клиентите да се уведомяват, че заведението за хранене или производителят на храната са избрали „незаконен режим на работа“.)

По какъв начин спазването на закона (създаването на една купчина документи, висене по опашки на институциите и т.н.) ще спре стрина Кина да се чеше докато бърка в казаните с манджи? Ти как си го представяш този контрол? Стои до всяка стрина Кина по един контролиращ и я контролира? А кой контролира контролиращите? А кой контролира контролиращите на контролиращите?

1bec2705194e4babcb4526f8eefc4684.jpg


tumblr_m3tv5rcnAd1rvnhnmo1_500.jpg


Аз съм изключително доволен от закона, според който на цигарите се пише предупреждение. Това е истинско работещо решение, много по-добро от забраната за притежание, търговия и употреба на наркотика никотин.
 
От: Как ви се струва идеята

happyslacker, естествено, че не бумащината, а страхът от внезапна проверка ще накара стрина Кина да ползва чисти работни дрехи, боне на главата, а помещението редовно ще се дезинфектира - здравната книжка не я броя, понеже тя не отразява моментното здравословно състояние на персонала, но все пак към нея ще има изисквания, които ще трябва да спазва. Наясно съм, че в кухните не всички изсквания се спазват, още по-наясно съм, че бумащината не значи контрол, но все пак има някакви норми, които се спазват по цял свят и не случайно се създават заведения за хранене, отговарящи на специфични изисквания, иначе всяка булка, дето днес е забъркала боб с наденица може да реши да го продаде на работещите в офиса отсреща или още по-забавно да го предлага, наливайки го с черпака в пластмасови чашки пред входа на блока. Всеки си поема риска с това къде избира да се храни, но тъй като не мога да вляза и да инспектирам кухнята на заведението, преди да реша дали да се храня в него - разчитам държавата да го прави вместо мен. Доколко контролът е ефективен е тема на друг разговор, ако искаш отвори си тема - с радост ще я уважа. Тук въпросът е ''как ви се струва тази идея'' и моят добронамерен, но искрен отговор е: Струва ми се абсурдна.:)
 
От: Как ви се струва идеята

Брей, големи чистници тука имало.
Бас слагам, че докато варите пачата у вас си чоплите носовете.
Кой щял да си поръча?!?????
Ами кат одите на ресторант отде знайте ква е хигиената у кухнята????
Големи приказки голямо нещо ей.....
 
От: Как ви се струва идеята

Батенца, приказвате за хигиена, защото не сте стъпвали в кухня на ресторант. Ако стане това нещо, ще пазарите от тоя пич и песен ще пеете.
 
От: Как ви се струва идеята

И моят съвет е да бяга от храната. По-добре да е стока или услуга. С храната само ядове и нерви ще си докара. То като идея е супер, но след като мине ентусиазма и идват куп главоболия. Но ако ти се занимава, намери си 3-4 помощника, направете фирма, наемете помещение и действайте. Сам ще луднеш!
 
От: Как ви се струва идеята

За кетъринг си има изисквания, на мене ми се струва несериозно да се започне нещо такова без да има регистрация от БАБХ, но всеки сам си решава,,, ко е рисков играч можи и без касов апарат да прова и без фирма дажи па ко можи и ток да не плаша и сичкото дай кяр
 
От: Как ви се струва идеята

Аз ли съм кйорав или вие не знам. Къде прочетохте, че всичко ще е нелегално????
 
От: Как ви се струва идеята

Ми не ги знам изискванията, но ми се струва слабо вероятно да му разрешат да продава храна приготвена вкъщи, но не му знам и кухнята на човека, затова най-добре да се интересува на какви изисквания трябва да отговаря и да действа
 
От: Как ви се струва идеята

Чета форума от известно време и най-сетне реших да споделя една идея ,за да видя какво мислят и другите ...
та идеята ми е да отворя кухня ,която да работи само на разнос , понеже нямам възможност да наема помещение ,което да е за обществено хранене ,а вкъщи имам помещение,което може да се превърне в кухня и най-важното имам обурудването... дали с една добра реклама може да тръгне работата много отдавна замислям идеята, но не мога да се реша ,мисля че в Русе ще има хляб за подобен бизнес ,но все пак искам да чуя мнения и на други ..
Ай четете преди да пишете, що решавате, че ще готви в хола или в гаражи не знам.
 
От: Как ви се струва идеята

Трябва да си намериш клиенти, които да ти гарантират консумация, т.е фирма примерно поръчва обяд за 40-50 човека на ден. Нещо такова
Знаеш колко е, предсказуемо е, и е сигурно.
 
От: Как ви се струва идеята

1. Не съм казал ,че ще е нелегално
2. В момента се занимавам с магазини за готова риба ,който е на братовчед ми много съм бягал и тичал за отваряне на фирма регистрации в агенцията по храните ,проби и подобни
3. Имам подръка голяма част от оборудването направил съм си сметката около 1500 лв ми трябват за още малко "Екстри"
4. Никой не е казал ,че ще се готви в домашни условия.

Дори да не мога вкъщи ще наема помещение с нормален наем в Русе има колкото искаш. Трябват ми 2 готвача до там ми е персонала. Искам да се готвят ,както традиционни така и по-различни ястия ,пици и тем подобни .
 
От: Как ви се струва идеята

1. Не съм казал ,че ще е нелегално
2. В момента се занимавам с магазини за готова риба ,който е на братовчед ми много съм бягал и тичал за отваряне на фирма регистрации в агенцията по храните ,проби и подобни
3. Имам подръка голяма част от оборудването направил съм си сметката около 1500 лв ми трябват за още малко "Екстри"
4. Никой не е казал ,че ще се готви в домашни условия.

Дори да не мога вкъщи ще наема помещение с нормален наем в Русе има колкото искаш. Трябват ми 2 готвача до там ми е персонала. Искам да се готвят ,както традиционни така и по-различни ястия ,пици и тем подобни .

Това мнение коренно се различава от това:
Чета форума от известно време и най-сетне реших да споделя една идея ,за да видя какво мислят и другите ...
та идеята ми е да отворя кухня ,която да работи само на разнос , понеже нямам възможност да наема помещение ,което да е за обществено хранене ,а вкъщи имам помещение,което може да се превърне в кухня и най-важното имам обурудването... дали с една добра реклама може да тръгне работата много отдавна замислям идеята, но не мога да се реша ,мисля че в Русе ще има хляб за подобен бизнес ,но все пак искам да чуя мнения и на други ..
Ние дискутирахме това, което сме изтълкували от първия ти пост и в този случай смятам, че имахме право. Извинявам се от свое има ако съм звучала (както се изрази колегата) - хейтърски, но така поднесена идеята звучеше невъзможна за реализация. Щом имаш опит в общуването със службите за санитарен контрол, значи знаеш, че трябва с тях да споделиш идеята си и да разбереш дали можеш да я реализираш по този начин. Ако питаш нас дали ще има печалба тази дейност - аз лично не мога да отговоря категорично. Ти сам твърдиш, че в Русе има хляб за подобен бизнес, така че ако решиш да рискуваш - действай. Ние ти пожелаваме успех. :|
 
От: Как ви се струва идеята

В двете мнения пише едно и също за мен. Човекът е сериозен и иска бизнесът му да е законен. Досега ви се чудих защо му скочихте на човека. Дори и да няма опит с институциите винаги може да се свърже със тях или пък със човек с опит по тези въпроси и да си изпълни изискванията. За мен хляб в идеята има, казвам го още веднъж. Дано успее. Тук дъс сигурност може да намери и хора които да му помогнат да изгради добър имидж онлайн.
 
От: Как ви се струва идеята

В двете мнения пише едно и също за мен. Човекът е сериозен и иска бизнесът му да е законен. Досега ви се чудих защо му скочихте на човека. Дори и да няма опит с институциите винаги може да се свърже със тях или пък със човек с опит по тези въпроси и да си изпълни изискванията. За мен хляб в идеята има, казвам го още веднъж. Дано успее. Тук дъс сигурност може да намери и хора които да му помогнат да изгради добър имидж онлайн.

Мне, не пише едно и също, но да не изпадаме в дребнавщини. Не сме скачали на човека, скочихме на идеята да готви вкъщи и да разнася храната до клиента, което не звучеше издържано,според изискванията за обществено хранене. А ако е истина, че не се издават разрешителни за разнос на храна идеята му съвсем умира. Аз лично пожелавам на човека успех, но преди да ни кара да градим хипотези е добре да се допита до компетентните органи дали и до колко идеята му може да се реализира.
 
От: Как ви се струва идеята

Уважавам всички мнения ,така че няма проблеми та за печалбата nandibandi съм си направил калкулация долу-горе ,но това ще се уточни когато реализирам идеята .
Съдя от разговорите на клиентите ни от магазина за риба по-голямата част искат да има разнос по домовете. Наши близки бяха отворили заведение за обществено хранене ,но уви ... не успяха да завъртят нещата ,поради известна доза нехайство .. и липса на опит , но пък виждам ,че други кадърни хора печелят доста клиенти и правят по 1000/1500 лв на ден само от разнос
 

Горе