Как ви следи конкуренцията, чрез вашата страница във Фейсбук

Federal

Active Member
Имаме двама търговци. Единият с 4 онлайн магазина- обща страница във фасбук и конкурент с 1 онлайн магазин и страница във фасбук.
И двата търгвеца реализират почти еднакви продажби. Този с 4 те онлайн магазина - опитмизиран, реклама във гугъл, а другия не.

За да разбера, как и от къде намира клиенти конкурента, се записах в бюлетина на този с 4 те магазина и започнах да получавам ежеседмични предложения, промоции, талони за отстъпки, нови стоки, игри. С две думи се информирах постоянно. Конкурента "пълзеше" след всяка нова игра и правеше същите стъпки. Нямаше от къде да разбира, освен ако и той не беше се включил в бюлетина. Т.е знаеше всяка една нова изява.

Оказа се, че "Харесах" страницата на търговеца с 4-те онлайн магазина и станах приятел там. Започнах да харесвам всяка една статия, всяка една снимка, до момента в който не се включих активно с един въпрос, къде мога да купя Х стоката, която ми харесваше. И ето какво се оказа. Веднага, след 10-ина минути получих предложението- готово и сервирано. Но не от сайта, който питах, а от конкурента. :) Върнах страниците назад, за да видя колко подобни въпроса е имала страницата и колко клиенти е изгубил по този начин търговеца. Конкурента седи и чака и когато има подобно действие "тихо стреля" и цели в мишената.

Така, че ако сега още имам време, мога да влезна в приятелите и да търся имейл адреси и да разбера, колко клиента, ще бъдат готови за конкуренцията. Готови клиенти събрани на едно място, се оказа фасбук - нож с две остриета, да пренесем клиентите си там.
 
От: Как ви следи конкуренцията, чрез вашата страница във Фейсбук

Доста хитра и полезна информация мерси.
 
От: Как ви следи конкуренцията, чрез вашата страница във Фейсбук

Така е, и на мен ми се е случвало, явно магазините все повече спамят във Facebook.
 
От: Как ви следи конкуренцията, чрез вашата страница във Фейсбук

Това е стар трик. Примерът, който аз знам е на недоволен клиент, който се оплаква на страницата на някой бизнес, а конкурента се включва и му прави оферта веднага - примерно, ще му направи хх% отстъпка, ако го закупи от него. Но за да е по-добре изпипано се включва "независим" участник в разговора и му предлага да пробва, като му пуска мухата, че с еди кой си код ще вземе х% отстъпка. Това тук, което си го видял е още в бета вариант на хамериканските трикове. :)
 
От: Как ви следи конкуренцията, чрез вашата страница във Фейсбук

Интересна идея. Какво ли не правят търговците че да продават повече :)
 
От: Как ви следи конкуренцията, чрез вашата страница във Фейсбук

Тази същата практика се среща и в нашия форум, и тук има такива хора, които стоят и чакат наготово. Моят опит - има в пазара публикувана оферта от член на този форум, който предлага възможност за платени статии в неговия сайт. И аз задавам въпрос да видя офертата каква е. И още преди да ми е отговорил този човек, буквално до десетина минутки трети потребител - конкуренцията се свърза с мен с лично съобщение и ми предложи подобна оферта в неговия сайт, като се постара да я обясни и да я представи и рекламира добре и да покаже, че неговата оферта е по-добра.

Така, че ще както казва Federal:

...колко подобни въпроса е имала страницата и колко клиенти е изгубил по този начин търговеца.
 

Горе