Как да махна Ubuntu OS

SpitFire

New Member
Приятелката ми си поръча нетбук Delux DLN-QH11 N450. Сега иска да и сложа Windows 7, мислих си че няма да е голям проблем защото колкото и да се смее някой за пръв път я чувам тази ОС Ubuntu :) Ето какво мислих да правя: Тъй като няма CD взех една флашка 8GB сложих един Windows 7 вътре + Windows 7 USB/DVD Download Tool. Сега не мога да инсталирам Windows 7 USB/DVD, разбрах че има нещо на име Wine с което да пускам програмки за Windows на Ubuntu-то, намерих я в нета тегля я пускам я да се инсталира и ми иска администраторска парола. От къде да я взема? Много сложно става, и ги псувам защо не го донесоха без нищо от колкото да ми създават главоболия и да се чудя как да сложа гадния Windows. Представям си какво ще прави напълно обикновен потребител като си получи лаптопа. Някой знае ли как да го махна и да сложа Windows 7 през флашката, защото наистина нз нищо за тази ОС. Благодаря Ви предварително.

Голяма простотия носят и лаптопа с ръководство за Windows, а пък ОС-а е Ubuntu :)
 
От: Как да махна Ubuntu OS

Аз като ти го чета коментара, ти си си обикновен потребител (даже и малко по зле) ..... За да не спамя ето ти решенията :
1. Взимаш външен USB CD ROM и си инсталираш от диск Windows.
2. Правиш си боотабле USB с Windows-a който искаш и си го инсталира.
 
От: Как да махна Ubuntu OS

Ок благодаря ти за поста. ;)

Направих си Bootable USB с Windows 7, чрез Unetbootin.Когато му сложа да буутва през USB HDD -(2.0) ми казва NTLDR is missing.Press ctrl+alt+del to restart. Рестартирам и това не се оправя докато не му направя настойките по default.
 
Последно редактирано:
От: Как да махна Ubuntu OS

Прави те по зле, защото не ти трябва да си работил с Linux за да си нагласиш от биоса да боотваш от сд-рома или USB-то.
П.С. Биос е това с белите букви/надписи (понякога има и картинка вместо белите надписи) които ти зареждат веднага пускането на компютъра .
П.С.2 По дефаулт Убунту паролата за роот (супер потребителя) е рандом. За да си въведеш парола и да си я ползваш (за каквото ти трябва), напиши в конзолата

sudo passwd

След това въведи 2 пъти една и съща парола и това ще ти бъде паролата за роот-а
П.С.3 Не го приемай като обида това за потребителя.
 
Последно редактирано:
От: Как да махна Ubuntu OS

Не не го приемам така ;) Нз защо не иска да буутне през флашката, всичко си е както трябва. Влизам в BIOS отивам на боот, от там с + качам USB HDD 2.0 (четох в друг форум, че доста често ги разпознавало така) на първо място и сейвам, лаптопа се рестартира и вместо да ми тръгне инсталацията ми дава грешката, която споменах горе.
 
Проблема ти най-вероятно идва от факта, че си пропуснал тази част в която трябва да форматираш флашката.
Има не малко материали в интернет как точно трябва да се направи следното: make bootable usb windows 7 и първия резултат върши перфектна работа - http://maketecheasier.com/boot-and-install-windows-7-from-usb-flash-drive/2009/01/23
Тествах го току що на един лаптоп.
 
От: Как да махна Ubuntu OS

Стана по начина, който ми каза. Инсталация тръгна но когато стигна до стъпката, къде искам да инсталирам windows-а има само Partition1 460 GB и Partition2 5,7 GB и на двете не мога да им дам формат. "Windows cannot be installed to this disk space. Windows must be installed on a partition formatted as NTFS" Може да е тъп въпрос, но какво да правя ?

Прочетох, че става с convert.exe да променя FAT на NTFS, но няма как да стане защото лаптопа не е с Windows.
 
Последно редактирано:
изтрии партитишъните и направи наново както си ги искаш и ги форматираис нтфс

от самата инсталация има да ги изтриеш и форматираш там където му задаваш на кои партитишън да ги инсталира разчовъркаи настроиките
 
От: Как да махна Ubuntu OS

Изтрих всички partitions и инсталацията тръгна. Благодаря на всички за отговорите ще видим дали ще стане. ;) Още един въпрос, след инсталацията ако искам да разделя диска на две едната част да е с Windows инсталацията а в другата да се слагат игрите програмите и всичко останало, ще стане ли с Acronis Disk Director Suite и ще бъде ли нужна преинсталация.
 
След като инсталираш прозореца на дяла който желаеш си слагаш Акронис диск директор и си го делиш на колкото и каквито искаш дяла. Моите партишъни обикновено са C: 50GB, D: 50GB (Ползва се за Norton ghost бекъп имиджа (мързи ме да преинсталирам и си правя само едно рекавъри на чиста инсталация с програмите и драйвърите) Е: - останалото свободно място.
И не с Акронис няма да ти се наложи да преинсталираш.
 
От: Как да махна Ubuntu OS

Пак проблем. Windows-а се инсталира работи перфектно около час и половина, тъкмо бях започнал да му слагам skype, flash player и т.н. и изведнъж лаптопа се рестартира и сега всеки път ми вади син екран. За грешката която ми дава в google повечето хора казват, че е от видео драйверите (да се инсталират на ново или да се ъпдейтнат) Качих всички драйвери на флашка и реших да ги инсталирам в сейф мод. Driver Installer-а не иска да тръгва дава грешка. Реших да ги инсталирам по отделно всеки драйвер от setup файла и ми казва " The operating system is not supported.Setup will exit." Успях да инсталирам само драйверите за звуковата карта. Забелязах, че във всяка папка без значение кой е драйвера има две папки Vista и Vista64. Vista ли ще трябва да му слагам, че да се оправи?

Ако някой се интересува въпреки всичко имам снимка на синия екран.
 
Последно редактирано:
Пусни Windows Update да провери дали няма обновления за драйверите. След това си изтегли някакъв софтуер като everest за да ти даде точна информация относно хардуера ти. След това влизаш в сайта на производителя на видео картата да речем и теглиш последния драйвър за уин7.
А да говоря на изуст, защо - подписа ми. Предполагам очакваш всички да се втурнат да ти задават въпроси като от къде си изтеглил драйверите, сигурен ли си, че са подходящи за тази машина, трябва да ти се молим за да видим какъв е проблема (синия екран)?

Така написано мнението ти, в него има само един въпрос - "Vista ли ще трябва да му слагам, че да се оправи?" - Отговора би трябвало да е не, но не очаквай кой знае каква помощ без информация.
 
От: Как да махна Ubuntu OS

Абе ти кво си направил бе човек, всичко си омазал. Ти си набутал "насила" виста драйвъри на седмицата :)
Сега ьващаш всичко отначало:
Първо слагаш 64битова седмица, тъй-като и твоя атом е 64бит
След като "бутнеш" от юсб-то и ти хване диска, отиваш на адвансет опшънс и от там си делиш и правиш диска, а не после да го порезваш с партишън маджик и др глупости.
Правиш един дял за системата (вина автоматично ще си направи и едни 100 меги за него да си има :) - не им обръщай голямо внимание) правиш си и един дял (който нали ще тъпчеш)
Директно (и без формат може) пускаш инсталацията в първия дял (праймари дет ти е)
След като свърши борбата с инсталацията само отиваш на втория си дял и го форматираш..и тва е целата галимация... драйвъри няма и да ти трябват, защото този делукс седмицата му слага всичко.
Ако пък случайно с тебе не се е разбрала нещо, и се наложи да слагащ драйвери, трябва да 100% убеден че слагаш драйвери за седмица и то 64-битова.

Нищо сложно..само без нерви да е... :)
 
От: Как да махна Ubuntu OS

Сложих му XP и всичко се оправи, голям зор беше да подкарам wireless-а, но и там вече няма проблеми. Не съм слагал насила никакви драйвери докато беше със седмицата тя си ги намери сама. Нищо освен skype, winamp и flashplayer не бях инсталирал.Благодаря на всички за помоща.
 

Горе