Как да освободя пратка от митницата? 2011

От: Как да освободя пратка от митницата?

Според библията трябва да минат 40 години, за да се забрави робството :)

След още 20 години няма да има никой в политиката, който да е бил агент и незнам си какъв доностник :)

Положителните промени:

1. Ще имаме магистрали - най-после.
2. Въвеждане на държавен стандарт на храните
3. Спиране на 3 пъти повече контрабанда на митниците
4. Колкото и да са смешни, полицейските акции имаха ефект, не всички, но имаха ефект, ЯК не го коментирам там има издънки и некомпетентност :D
5. За първи път от доста време чужденци се възхищават от нашия министър на външните работи и неговата работа
6. Наличие на политическа воля за положителни промени
7. Освобождаване на еврофондовете, които бяха затворени именно от тези, които днес се съдраха да се тръшкат и плюят по ББ и ГЕРБ
8. Стриктен данъчен контрол, в пъти по-висока събирателност от предишни правителства - повече пари бюджета, повече пари за бъдещият бюджет.


За това се сещам в момента, но всеки има трески за дялане. Всеки допуска грешки, важното е да се взимат правилните мерки и да се нанасят нужните корекции след тези грешки. Не може с магическа пръчка и хоп всичко да е 6. Трябва време, нерви, воля и много работа. Всички други бяха мишки, които само лапаха от държавата и не направиха нищо за нея.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Боже колко мъка има по тоя свят боже. Явно пропагандата си е свършила работата.
Дори да предположим че горните неща са верни а не плод на пропагандата кое от тях лично те топли и ти помага в развитието на бизнеса ти ???
Дали по високите осигуровки дали смяната на касовите апарати или е намаляла корупцията ???
Едно правителство е добро когато усетиш лично нещо добро което те касае
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Надявам се да не ми се разсърдиш ама ще добавя по едно коментарче към промените за базик:

Положителните промени:

1. Ще имаме магистрали - най-после. - Пълни с дупки...comming soon
2. Въвеждане на държавен стандарт на храните - Че кой го спазва?
3. Спиране на 3 пъти повече контрабанда на митниците - От 15-20% на 50% контрабанда с цигари си е добро постижение. :mrgreen:
4. Колкото и да са смешни, полицейските акции имаха ефект, не всички, но имаха ефект, ЯК не го коментирам там има издънки и некомпетентност - Да имаха ефект на карантина - първо ги хванаха, после ги пуснаха.
5. За първи път от доста време чужденци се възхищават от нашия министър на външните работи и неговата работа - И на СРС-тата се възхищават :wink:
6. Наличие на политическа воля за положителни промени - само наличие
7. Освобождаване на еврофондовете, които бяха затворени именно от тези, които днес се съдраха да се тръшкат и плюят по ББ и ГЕРБ - едно положително нещо
8. Стриктен данъчен контрол, в пъти по-висока събирателност от предишни правителства - повече пари бюджета, повече пари за бъдещият бюджет. - Увеличение на сивата икономика, само Мишо Бирата намаза :wink:
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Дайте ми по-добра алтернатива на ГЕРБ за управляваща партия?

Знам, че има много неща, които вас лично не ви топлят, но дайте ми някои които са по-добри. Коя партия според вас би се справила по-добре?
Коя партия няма да краде и да прокарва протекционизъм към определени групи, фирми, хора?
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Ти сам го каза това за по малкото зло и в тоя ред на мисли ще се опитам да разнообразя представата ти за крадене. Давам ти за пример два модела селски кметове.
Първият модел - четири години нищо не правят и само ревът че няма пари не гепат и стотинка от малкото което им се отпуска карат си старите лади и така вече четвърти пети мандат.
Втори модел - търчат по министерства, правят проекти оправят канализацията, уличното осветление, центъра на селото и тн. в калабалъка им остава някой лев да си купят БМВ на 5 години и следващият мандат ги сменят защото са корумпирани.
И сега се пита в задачата кой от двата кмета е по полезен тоя дето гепи или тоя дето не гепи
Мене трябва да ти кажа че това че сегашните се опитват да ни убедят че не гепят малко ме интересува мен ме интересува че те в момента съсипват малкият и средният бизнес в БГ. Ти си малък но със сигурност си чувал за Жан Виденов и кризата 97г. Няма човек на света който да каже че Жан е откраднал и един лев, но ще остане в историята като премиера докарал най тежката криза в БГ поради некадърното си управление. ББ и правителството на Герб вървят в същата посока само с малката разлика че за ББ много хора знаят как и изкарал парите си както и това как приятелката му изведнъж се оказа банкерка и как банката и спечели търгът за винетките щом ББ стана премиер.
И накрая искам да направя една аналогия от твоите виждания за идеалното правителство - то трябва да е съставено от млади можещи хора завършили престижни западни университети (а не като тая Бойковата с фалшивата диплома) които да не са агенти на ДС и да водят държавата към просперитет , на пръв поглед невъзможна идилия но странното е че точно такова правителство имаше в БГ и наистина България записа най дорите си четири икономически години от прехода насам, както за дребния така и за средният бизнес. Е и какво стана с това правителство и партията която го излъчи - нема ги в парламента и какъв е изводът от целата тая работа - ЧЕ СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ТАПАНАРИ САМО И САМО ДА СИ МИСЛИМ ЧЕ НЕ ГЕПАТ (а те си гепат като всички други разликата е че едните харчат готови пари а вторите гепат това което успеят да допринесат)
 
Последно редактирано:
Re: Как да освободя пратка от митницата?

@Мантамен, колкото и да съм съгласен с теб, толкова и не съм.
България в продължение на 40 години се управлява от едно и същи органи, било то ДС, президент, министър, цар.
По-горе сам написа, че си заслужаваме да ни управляват тъпанари - ей за това съм напълно съгласен.
За годините които аз помня, а и за тези за които имам представа (от извадки/произволно намерена информация/наслагане на графики), смея да твърдя, че Иван Костов (не, че е цвете за мирисане), направи най-много за тази държава и успя да я вкара в правия път.
Вярно е, че правителството му също не беше цвете - отново афери за източени пари, кражби, уронване на всякакъв престиж и т.н., но поне не тънехме в мизерия.
Какво направи правителството на Б.Б.? Аз не виждам нищо положително освен една к***а с черен колан, която през ден си мени мнението. Ще ме прощавате, ама човек който в новинарските емисии във вторник казва едно, а във сряда следобед (естествено след консултация с многобройния му екип(чиито заплати плащаме ние чрез данъците си)) казва, че това е измислено от журналистите?! Колко пъти отваряме АЕЦ Белене? Колко пари са заминали там? Какви ли не данъци ни се наложиха, а може и да очаквате в скоро време данък въздух, че май само това остана в тази държава да не се облага.
На мен лично ми писна от медийни позьори и хора които умеят само да говорят. Циклим на едно място и така ще си остане още дълго време, не 40 години - 100 да минат пак ще бъдем на същото дередже. Защо? Защото в управата седят едни и същи хора, било то Мозер старша, Мозер младши/а, Борисов старши или Борисов/а младши.
Демокрация при нас няма - ние не можем да избираме, защото трябва да избираме между старото и синчетата на старото.
А впрочем да ви хвърля една бомба. Много от колегите тук живеят на запад. Я някой да ми каже, в колко от новините в най-гледаното време 7/9 часа си позволяват да изказват предположения? На мен лично медиите ми правят адски неприятно впечатление в последно време, понеже постоянно се говори "какво ще стане", а не "какво е". Пример - емисия по бТВ от септември миналата година - хляба ще поскъпне с 20% - да ама не, цената му падна, поне в моя регион. В момента медиите освен да насаждат омраза, друго не правят.
Като цяло ми е писнало от тази държава и политиката която води, но има прекалено много важни за мен неща (да се чете хора), които имат нужда от мен тук и за това все още съм някъде в центъра на Абсурдистан, опа - България.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Вчера ми се обадиха, че пратката е задържана на митницата в София,
Ключовият момент е София. Писал си, че си в Русе. Ако адресът за доставка е Русе, тогава пратката ти изобщо няма работа в софийската митница. В Русе има митница, която е напълно компетентна да обработи подобна пратка. Нямат никакво право да я задържат в София. Ако пратката е със софийски адрес на получателя тогава е кофти. Трябва да ходиш там да я освободиш или да се откажеш от нея.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Ами пратката е пратена чрез Fed Ex, за да дойде до Русе трябва да се плати допълнително транзитна такса. Може би за това са я спрели на София. Адресът за доставка е в Русе, но от FedEx - Флайнг Карго България искат да я освобождават там от миницата, а ако съм искал сам да я освобождавам, щели да ме карат да плащам транзитна такса до Русе, както и някакви глоби ако не успея да я освободя в срок.

Но накрая като гледам каква мъка и бюрокрация ме очаква, ще я откажа тази пратка и каквото искат да си я правят. То ще ми излезе по-евтино да я откажа и да си ги купя тези хранителни добавки от България :D :D
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Ключовият момент е София. Писал си, че си в Русе. Ако адресът за доставка е Русе, тогава пратката ти изобщо няма работа в софийската митница. В Русе има митница, която е напълно компетентна да обработи подобна пратка. Нямат никакво право да я задържат в София. Ако пратката е със софийски адрес на получателя тогава е кофти. Трябва да ходиш там да я освободиш или да се откажеш от нея.
Почти всички пратки по въздушен път се доставят на летище София и затова е задържана там. За препоръчване използвайте куриерски услуги на EMS, но и там става инфекция ако няма митническа декларация в случая CN 22 или подобна.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Адресът за доставка е в Русе, но от FedEx - Флайнг Карго България искат да я освобождават там от миницата,
Това е вторият ключов момент. Няма никакво значение откъде минава пратката, а къде трябва да отиде. По тая логика могат да я задържат в някоя друга държава, където се намира транзитно и да те карат да я освобождаваш от там. Пратките се обмитяват в най-близката митница до адреса на получателя, а в случая в Русе имате доста голяма и напълно функционална митница. Моят съвет е да подадеш жалба срещу FedEx в КЗП. Това може да стане и онлайн, чрез сайта на КЗП. Ще реагират за максимум седмица. Освен това уведоми и FedEx, че си подал жалба и нямат право да връщат пратката обратно на изпращача.

Получавал съм пратки от къде ли не, но никога не съм попадал на подобна глупост, да ме карат да ходя в митницата на друг град, а не в митницата на града към който е адресирана пратката. Това, което те карат да правиш ми изглежда много незаконно.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Днес:

1. Направих им пълномощно заверено от нотариус, че могат да ме представляват пред митниците в София.
2. Направих им заявка за митническо посредничество
3. Извадих си EORI номер за има няма 15 минути от Митница Русе
4. Изпратих им тези документи, заедно с копие от личната ми карта и копие на ЕОРИ бланката

5. Очаквам понеделник да ми се обадят с нужните суми, които трябва да внеса по сметката на митница София :)

Следва продължение... :)

Ами незнам дали е незаконно. Но за да дойде до Митница Русе, има транзитна такса, която трябва да се заплати, понеже се използва транспорт на митниците. Така ми го обясниха, за да спестя този разход и им дадох пълномощно да я освободят на София и да си дойде с Федекски транспорт до Русе.

Освобождава се на митница София, защото там е влязла пратката в БГ. Ако беше по пощата изпратена а не по федекс щях от Митници Русе да я освобождавам, но понеже е пратена по частна фирма и процедурата трябва да стане в София.
Поне така разбрах аз :)
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

1. Сваляне на прага на безмитните доставки от страни извън ЕУ от 45 евро на 15 долара включително стойността на транспорта с оправданието че е изискване на ЕУ (в момента във Англия този праг е 150 паунда и никой не ги притеснява)

Това за 15-те долара май съм го проспал. Кога точно се е случило? Защото аз чета в закона - пише 45 евро. Ти в кой закон го четеш? Или още не е влязло в сила?

Глава петдесета.
СТОКИ С НЕЗНАЧИТЕЛНА СТОЙНОСТ

Чл. 667. (1) Допуска се безмитен внос на пратки, съдържащи стоки с незначителна стойност, които се изпращат от друга държава до получател, намиращ се на митническата територия на Република България.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2003 г., в сила от 01.11.2003 г.) Като "стоки с незначителна стойност" се считат стоките, чиято собствена стойност не надвишава общо 45 евро или тяхната равностойност в друга валута за всяка отделна пратка.

(3) Не се разрешава безмитен внос на:

1. алкохол и алкохолни напитки;

2. тютюн и тютюневи изделия.

Източник: ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МИТНИЦИТЕ

(14) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Освободен от данък е вносът на стоки в рамките на разрешения безмитен внос, когато се:

1. внасят стоки на обща стойност не повече от 30 лв.;

2. получават малки пратки на стоки с нетърговски характер, изпратени от трета страна от физическо лице на друго физическо лице в страната, без последното да е заплащало за тях, на обща стойност до левовата равностойност на 45 евро;
(...)
9. "Стоки с незначителна стойност" и "услуги с незначителна стойност" са стоките или услугите, чиято пазарна цена е под 30 лв. и доставката им не е част от серия доставки, по които получател е едно и също лице.

Източник: ЗАКОН ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Значи освободих пратката, всичко е ок, ама доста скъп ми излезе тоя подарък :) 40-50 лева общо съм дал.

12 лв. за цесия от FedEx
6 лева за нотариус
22 лв. ДДС по сметката на Аерогара София - Булбанк, където 19 лева ДДС и 3 лева ТАКСА ОТ БАНКАТА - ЕБАХ ГИ В КОЖОДЕРИТЕ :)
Копия от документи, разходи по бензин и транспорт на документи
Общо към 50 лева :)

Мито няма, предполагам защото стоката е пратена от Юридическо лице,а за да се начисли мито стоката трябва да минава 140 евро. Обаче ддс ми напраскаха :) 20 процента :)

И накрая объркаха блока до който трябваше да ми доставят... Отишли в съседния, където на същия етаж в същия вход има сем. с моята фамилия :) :) :) А то ясно си пише адреса и блока, номера го има с огромни цифри в двата края на блока :) Адреса си беше точен.. абе брадица :) Поне понаучих това онова ;)
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

където 19 лева ДДС

Това как го изчислиха ?!

Пратката е написана на стойност 40 $, ако беше написано друго дали щеше да има проблеми?

И за тези 40$ толквоа проблеми и аз сигурно още толкова трябва да се изръся....
 
Последно редактирано:
От: Как да освободя пратка от митницата?

Хепи грешката е моя не са 15 долара а евро и под безмитен имах предвид че не се налагаше да се ходи до митницата и да се плащат различни видове данъци такси и каквито и да са други щорутии. Защото проблема е повече в загубеното време, ДДС-то и различните видове таксички от колкото в самото мито когато въобще го има.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

adi, за изчисляването на ДДС са вкарали и цена за транспорта най-вероятно (~35 лв)
 
От: Как да освободя пратка от митницата? 2011

Не ми беше мисълта за точната сума и как са я докаросали, ами по скоро се надявах се Браян Пейн да обясни какво са вкарали и какво не, какво са обложили с ДДС. Даже си мислех, че ДДС слагат на сумата над 30 лв. само, ама явно не е така.
 
Последно редактирано:
От: Как да освободя пратка от митницата? 2011

Ами и аз незнам точно какво са включили, това не ми го обясниха. До колкото гледам в разписката сумата върху, която са ми начислили ддс-то е 80 и няколко лева. Изпращача ми каза 40$, че е декларираната стойност, освен ако те не са си измислили нова стойност от митницата върху, която да сложат ДДС предполагам, че и транспорта са включили.
 
От: Как да освободя пратка от митницата? 2011

Съветът ми е, ако получавате каквото и да е от страни, членки на ЕС, или трети такива, просто помолете изпращача да не вписва никъде цена, а да го изпрати като подарък. При наличие на цена, дължите съответните митнически такси, а за трети страни, или страни извън ЕС, дължите и мито :(
 
От: Как да освободя пратка от митницата? 2011

ruseneca се изказа като някой имащ сериозни връзки в митницата:wink:
 

Горе