Как да предпазим 20 000лв от инфлацията...

От: Как да предпазим 20 000лв от инфлацията...

В Добруджа в момента ако си купиш земя ще имаш по-голяма доходност от колкото да даваш под наем (т.е. да инвестираш в жилища и да ги отдаваш под наем).
Купуването на дял от златодобивна компания е купуване на дял от бизнес, няма нищо общо с купуване на злато/сребро.

А иначе подходяща инвестиция за 4-5% е пряк и директен контрол НИ във всичките и форми, злато/сребро за защита на богатство и защитен бизнес.
 
От: Как да предпазим 20 000лв от инфлацията...

Не знам защо трябва да сравняваме недвижими имоти. Казах само, че парите, които можеш да получиш в момента годишно от земи в Добруджа са доста ниски, а цените на нивите са твърде високи. Затова казвам, че е неподходящо за инвестиция. Не помня някъде да съм говорил или сравнявал с наеми, те не влизат изобщо в категорията към момента.
И да, купуването на дял от златодобивна компания няма нищо общо с купуване на злато и сребро, но така и не можах да намеря кой твърди обратното, че да го казваш. Няма нищо общо като участие, но има доста общо (всъщност не общо, но имат сериозна свързаност) като движение на цените. И тъй като златото в момента има своя връх, (ако няма нови събития от световен мащаб, като взривове и тероризъм), то по-скоро ще падне, макар и малко, след което ще минат поне няколко месеца преди да възстанови плавния си път нагоре. Докато златодобивните компании в момента имат доста ниски цени на акциите - те загубиха огромна част от стойността си - 50, 60%, и когато златото тръгне отново да се катери бавно, те ще започнат да се катерят бързо. Всичко е въпрос на поносим риск, срочност на инвестицията и размер.
 
От: Как да предпазим 20 000лв от инфлацията...

Никой не сравнява, просто взех тезата ти за балон и казах доходността е по-висока от жилищата, което е сигнал че там нещата са още по трагични - а чакам стрес теста на банките да балансира нещата с една масова вълна на продажби от страна на банките.
Има всичко общо като участие, защото ти купуваш дял от бизнес.
А за движението на цените и като цяло златният фундамент ти препоръчвам по сериозно да се запознаеш с материята.
Ето ти движение на цените:
rtog-chart-9-30-15.jpg

Както виждаш цените на компаниите не могат да догонят златото като расте и се сриват повече от златото когато то пада. Защо? Елементарно е едното е компания, другото е реална физическа единица! Когато инвестираш в компания, която има редица фактори като 1-вият дълг и задължения, мениджмънт, огромни оперативни и в добавка сложим и административни разходи - но най-вече липса какво и да е контрол и от тук играта тотално се променя.
Златото е далече от текущият си връх, но спрямо долара - защото е най-силно манипулираният актив през COMEX и хариеното злато.
В момента премиите на физическо над спот хартиено растат, защото вече предлагането е мега кът - монетните дворове на УСА, Австраилия, Канада, тук големите Суиси компания(рафинерии) като PAMP и Valcambi и т.н. не могат да задоволят търсенето. От друга страна пределният разход по ниско бе равен към пределният доход, това накара огромни компании да свият още повече производството си и не е случайно що се сриват, но от друга страна свиха предлагането и премиите преди 2 месеца още скокнаха.
Злато се купува защото купуваш реални пари.
Ако искаш си по-наясно с фундамента гледай тук:
[video=youtube;70xBQ2lL_pE]https://www.youtube.com/watch?v=70xBQ2lL_pE[/video]

Приеми го като градивна критика защо не е хубаво да бараме златни компании :). Защото през който и да е период воден от незнание, човек би купил златна компания вместо злато и всеки път риска щеше да е в пъти по-голям - ако бе взел компанията, и доходността пак щеше да е в пъти по-малка измерено чрез фиатни хартийки.
 
От: Как да предпазим 20 000лв от инфлацията...

Не го приемам като критика изобщо :wink:, а като дискусия.

Да повторя - напълно съм съгласен, че златодобивните компании няма да достигнат това, което ще достигне златото. Но, както написах по-горе, спадът в цените им е много, много по-голям, гледам - и ти си на същото мнение. Ако избереш читава такава, с нисък разход за добив (т.е., такава, която има достатъчно находища като избор, че да може да ги сменя, и достатъчно добра технология), вероятността тя да вдигне цената си е огромна, и то това ще стане с много по-бързи темпове от самото злато.
Да, това е рискова инвестиция, не случайно по-горе питах какъв риск може да понесе инвеститора. Златото като такова е сигурна, дългосрочна инвестиция. Акциите (принципно) са високорискови, но в текущия момент при златодобивните компании личното ми мнение е, че очаква скок.
И не се сещам друга сфера, в която ни очаква нещо подобно. Ако ще ходим към НИ, тук вариантът е с много пари и много работа - изкупуваш разпарчетосани парцели из плевенско, пловдивско, където земите са подценени, но и неукрупнени, и ако преживееш драмата с администрацията, можеш да изкараш доста пари. Но няма да е пасивна инвестиция, а къртовски труд.
 
От: Как да предпазим 20 000лв от инфлацията...

За жалост в момента да избереш правилната злато добивна компания ще е на чист късмет, освен Newmont, всички други са на загуба и като цяло всички са с много задължения почти 50% от активите са финансират с дълг. Ако станат големи фалове на запад, както си мисля този дълг автоматично ще стане иззискуем и познай какво става после.
Дори и да няма фал, то ако златото расте - ръста ще е по-голям от златодобивните компании - няма пълна корелация. Принципно потенциалният ръст е на страна на теория на златните компании, но за жалост е само привидно - в по дълъг план ще ти излезе по-добре златото.
Иначе купуване, окрупняване и комасация това е модела за стойност - но е силно активен както каза.
 

Горе