Как да работим на територията на Европейския съюз???

От: Как да работим на територията на Европейския съюз???

Linetta,според теб има ли някакъв проблем да се работи на територията на Италия със БГ фирма? А да се работи като дропшип но със италиански доставчици?:)
 
От: Как да работим на територията на Европейския съюз???

още едно мнение - по принцип можеш с фирма от всяка страна на ЕС да работиш във всяка друга.

На практика обаче - не е съвсем така. Аз съм в УК, и съм консултант. Клиента ми иска да работи само с УК фирми. Точка. Затова имам УК ЛТД/ООД.

И пак малко сравнение на БГ (Е)ООД с УК ЛТД: повечето неща, който каза мантата са така. С изключение, че можеш да си приспадаш 1/3 от наема на дома като разход. Не можеш, но около 500 лири на година става, ама това е г/д прага. Над това ще мине чичко данъчен да пита кво става. И малко други несъответствия, но общо взето е така, както казва за другото.

Данъчната тежест в УК е по-голяма от в БГ (20% корп. данък срещу 10% (+5% дивидент) в БГ). Пиниза е, че след плащане на фирмени данъци в УК от печалбата можеш да вземеш без данък до към 38 000 лири на година за личен доход. След това има още 30% данък на дивидента. Естествено има лесен начин това да се заобиколи с повече акционери (мама, баба, жената, сестрата и тн)

Разходи за УК счети - към 700-900 лири на година. И много важно - предвидима бизнес среда. Аз не съм правил бизнес в БГ, но познати се хващат за палците често след промени на закони - връзка с нап, декларации и тн простотии.

Иначе ти си решаваш
 
От: Как да работим на територията на Европейския съюз???

Linetta,според теб има ли някакъв проблем да се работи на територията на Италия със БГ фирма? А да се работи като дропшип но със италиански доставчици?:)

На теория няма проблем да се работи в Италия с БГ фирма. Напрактика нещата зависят обаче от доста неща.
Какво ще прави точно тази БГ фирма в Италия?? Задай по-точен/конкретен въпрос.
Ще дам пример от първо лице, с което искам да подкрепя и казаното по-горе от garnet, че фирмите в други държави избягват да работят с БГ фирми и изобщо с чужди фирми, освен ако не е за нещо строго специфично. Тъй като искам да си затворя италианската фирма, направих запитване до по-важните ми клиенти, дали за тях ще е проблем, ако продължат да работят с мен, но като с българско юридическо лице, демек с БГ фирма. Отговорът на всички бе: ако ми даваш български цени - да, ако не - не става. Тоест, всички се притесняват, че продължителна работа с чужда фирма при равни икономически условия спрямо местна фирма, ще предизвика излишно вторачване от страна на фискалните служби в дейността им. За една-две сделки годишно - няма проблем, но за продължителна работа трябва да има някакво разумно основание, било то по-ниски цени, супер специфичен продукт или някакъв друг що годе разумен довод. Това важи предимно и най-вече в сферата на услугите. :)

Доколкото успявам да схвана, ти искаш да продаваш нещо в Италия с БГ фирма, за това за да се опитам да ти отговоря, трябва да кажеш ако не точно какво, то поне нещо приблизително за продукта. И за дропшипа важи същото - ако ти самият си дропшип - какво те бърка доставката??, а ако искаш да си организираш дропшип система в Италия, тоест ти търсиш дропшипери на твоя стока за Италия, то тогава твоята фирма напрактика няма да извършва никаква дейност на италианска територия, а просто ще изпраща стоката си до краен клиент.

Съвсем друг ще е въпросът ако целта ти е да бъдеш вносител на нещо в Италия. Тука е дълга историята...

Няма как да ти отговоря точно при неясен въпрос. :|
 
От: Как да работим на територията на Европейския съюз???

Добро утро!!



Интересни въпроси, които разбира се трябва да имат отговори. Напълно съм съгласен с твоята логика Linetta , но логиката както всичко друго си има различни нюанси.... 

Сега да видим моята логика как работи и от там да търсим отговор на въпросите ти.Като предварително уточнявам,нямам намерение да засягам лично които и да е ,нито искам да обиждам някого.Не е в мой стил  Ако тона на написаното е малко хапещ, предварително се извинявам!! Не се базикам нито тук,нито никъде по долу

Разсъждавам пишеики,търпя всякаква критика и няма да се сърдя на никой за какъвто и да е коментар!Дори напротив,критикувайте ,така се ражда истината.И не крия „гениалната си идея”- наистина нямам нещо конкретно,имам 1000 различни идеи и затова не уточнявам.....

Много време мина от както спрях да мисля че света се върти около мен 
Искам просто да си избистря начина, самия вид стока ще си дойде в схемата... 

Та..... Искам да продавам стока Х,затова и написах по горе в темата „Стоката е дрънкулки, внос от Китай, всичко което е малко като обем и малко като цена (2-5 долара),разбира се и да минава всички стандарти на ЕУ и тнт”
Но за да сме по точни и рабираеми – например искам да продавам чаши за кафе които са ръчна изработка и са еденични броики.

Хванал съм (вариант едно) бай китаец да ми ги произвежда и да ми ги праща по DHL ,аз съм получател като фирма регистрирана по ДДС в БГ и след това тази стока си я транспортирам съвсем легално до Италия, направил съм си сайт ,които има посещаемост и търсене по ключови думи „чаши за кафе” и дрън дрън...
Получавам поръчка от физическото лице Марио Балотели за един брой чаша. Аз физически съм на територията на Италия. Ставам сутринта ,отивам до пощата,пускам пакетчето с чашата ,Марио си я получава ,остава доволен ,пише ми в сайта – Браво и тнт ........Като тук има (под вариант) вместо бай китаец, бай Иван внесъл стоката легално,аз си я купувам от него и пак по указания ред до Италия ( Да,да знам че топлата вода е открита един вид няма стока която тука да е дошла а в Италия да не е... но приемаме за вероятно такава да съществува..)

Тук веднага излиза ( вариант две) – защо да си купувам стока от бай китаец като мога да купя чашите от Франко Неро,местен производител на чаши ,които от пиене и ядене не му е до он-лайн търговия а и кво го интересува кво правя с тези 100 броя чаши които купувам на седмица,... Пак си продавам по упоменатия начин чашите и пак Балотели остава доволен!!!


Разбира се има и (трети вариант) – защо изобщо да купувам стоката ,ами не сключа договори със всички производители или вносители на чаши! Разбира се само при случай че имам сайт които се индексира добре и дрън дрън,хванал съм пазара за гушата , и всички тези симпатични италианци производите ,вносители търговци и тем подобни ...разбира се които искат да изпращат стока до краен клиент и не ги мързи много.... Тоест при този вариант виждаме един дропшип.. Тук има и под вариант които аз съм собственик на стоката както предложи Linetta и само изпращам стоката която така или иначе дали от тук или от самата Италия пак стига до краен клиент.




Аз честно не виждам кой точно по веригата няма да иска да работи със мен?? Явно вие говорите не за търговия със стоки а за нещо друго. Няма как да приема факта че никоя фирма не иска да работи със чуждестрана такава??!!! Да,да знам,че има много случаи в които няма наистина как.... Но как според вас става търговията в Европа? Само и задължително между фирми които са от конкретната държава? И защо данъчните ще обръщат специално внимание на нещо което ЕУ се опитва да налага всячески за добро или лошо. Европейска Икономическа Общност!! Или аз нещо живея във облаците или нещо ??? И това не е плод на моето въобръжение,а е плод на това което съм видял на практика.Обиколил съм половината свят и съм работил не веднъж в чужбина,но това е друга тема,излищно е да се перча,безмислено е!! Но търся истината независимо от моя опит.

Друго интересно:

Съвсем друг ще е въпросът ако целта ти е да бъдеш вносител на нещо в Италия. Тука е дълга историята...:|


Предполагам че имаш в пред вид хилядите документи и разрешителни за стоката,дали отговаря за местния пазар и тнт?
Е добре ,а къде отива момента „свободно движение на стоки и услуги” ??? Значи влиза стоката от Китай в ЕУ,плащат се всички такси,мита ддс-та и тнт и послена никой не можем да продаваме?
Ако можеш поясни тази дълга история? Наистина!!


Въпросите се въртят как да работим със БГ фирма конкретно в Италия защото ако трябва да работим със италианска ,теслата е голяма особено когато човек започва на нов пазар и незнае дали идеята на 100% ще бъде печеливша! То е ясно че е по добре с местна,но....
Смисъла чисто и просто в това мероприятие е един:
Както каза Garnet “предвидима бизнес среда” в това число,по голям пазар,по голяма покупателна способност,разбира се по голяма конкуренция която пък помага за бизнеса.. и т.н.т
Е разбира се Италия както излиза не е най лесната държава за бизнес,но все пак са си 60 милиона и БВП то им е далеч над нашето.
Иначе си стоим тука на нашия си пазар и си траем...


Като се изчистват детайли по самата схема, в последствие тя е приложима и за други държави...

Ще се радвам да ме критикувате,но да сме конструктивни 

Brainstorming-a е страхотно нещо!!!



След многото писане искам да поясня нещо важно.
Далеч съм от мисълта ,че можем да бием местните например в Италия на тяхната игра – търговията. Въпроса ми е ,дали не можем поне да сме им конкуренти ,да в търговията, но не в реалната в магазина а в он-лайн търговията.И как да използваме конюктурата на пазара които ще се увеличава и дали има смисъл да ползваме нещо от юрисдикцията на БГ?
 
От: Как да работим на територията на Европейския съюз???

Добро утро!!

Хванал съм (вариант едно) бай китаец да ми ги произвежда и да ми ги праща по DHL ,аз съм получател като фирма регистрирана по ДДС в БГ и след това тази стока си я транспортирам съвсем легално до Италия, направил съм си сайт ,които има посещаемост и търсене по ключови думи „чаши за кафе” и дрън дрън...
Получавам поръчка от физическото лице Марио Балотели за един брой чаша. Аз физически съм на територията на Италия. Ставам сутринта ,отивам до пощата,пускам пакетчето с чашата ,Марио си я получава ,остава доволен ,пише ми в сайта – Браво и тнт ........Като тук има (под вариант) вместо бай китаец, бай Иван внесъл стоката легално,аз си я купувам от него и пак по указания ред до Италия ( Да,да знам че топлата вода е открита един вид няма стока която тука да е дошла а в Италия да не е... но приемаме за вероятно такава да съществува..)

Ето го горе тънкия момент, за който говоря - сложих го в болд. Та значи... проверих специално как стоят нещата.

Докато работиш в ЕС и в Италия съответно с българска фирма, важи правилото за "свободно движение на хора и стоки", което ти дава правото да търгуваш ( да си продаваш стоки и услуги) без никакви проблеми. Няма никакви пречки и ограничения да си продаваш чашите било то онлайн до краен клиент или на друг търговец - препродавач. Докато фирмата, с която извършваш твоята търговия не е стабилно установена в страната (в случая Италия) никой не може да те закача за нищо. Сега обаче идва уточнението какво означава "стабилно установена в страната". Фирмата ти няма да се води стабилно установена в страната, ако:
- нямаш офиси, представителство, складове или друга материална база, свързана с продажбата на стоката; тоест, ако си наемеш склад то трябва да бъде нает за нуждите на евентуален временен внос, което автоматично ти ограничава правото да изкарваш стоката от там с цел продажба на територията;
- да нямаш физически лица, които извършват някаква дейност за твоята фирма в режим на трудово-правни взаимоотношения; тоест можеш да плащаш на юридическо лице срещу фактура за да ти вършат някаква работа или евентуално на физическо лице на граждански договор, което от една страна те задължава (в Италия) автоматично да му плащаш един вид осигуровки и ако общата сума за годината надхвърли 5 000 евра, то се смята, че това лице е в продължителни трудови отношения с теб и си длъжен да го назначиш на трудов договор. Това за 5000 евро го обяснявам много схематично, но ако те интересува, мога да го обясня и в детайли.

Както вече споменах бюрокращината в Италия е огромна и има твърде много неща, които могат да се интерпретират по различен начин. При всички случаи, ако ти сам смяташ да изпращаш на Балотели :wink: чашки по пощата при това лично... и от Италия, трябва много да внимаваш. И да не забравяш най-важното - данъци се плащат по местоживеене или там, където пребиваваш повече от 180 дни годишно.

Според мен: продавай си в Италия до крайни клиенти с българска фирма, но без по никакъв начин да я установяваш в страната. И да си плащаш данъците до последната стотинка в БГ пак ще си едни гърди напред пред италианската конкуренция. :|
 
От: Как да работим на територията на Европейския съюз???

Значи лицето, което се намира в Италия, може да получава заплащане по 0,01 евро на доставена чаша. Същото лице е собственик на фирмата и е облагодетелствано от това, че се продават чашите. Имаме сделка между свързани лица - собственика на фирмата работи на смешна цена за собствената си фирма с цел да намали дължимите данъци. Съгласно данъчното законодателство на Италия за това лежи ли се в затвора и колко?
 
От: Как да работим на територията на Европейския съюз???

Значи лицето, което се намира в Италия, може да получава заплащане по 0,01 евро на доставена чаша. Същото лице е собственик на фирмата и е облагодетелствано от това, че се продават чашите. Имаме сделка между свързани лица - собственика на фирмата работи на смешна цена за собствената си фирма с цел да намали дължимите данъци. Съгласно данъчното законодателство на Италия за това лежи ли се в затвора и колко?


Има логика в тези съждения,но.....
Нека да мислим как да не се стига до затвор и проблеми със законите на чужда държава,разбира се по легален начин!
Аз съм сигурен че има начин и сега ми хрумна идея... Ще я споделя по късно :)
 
От: Как да работим на територията на Европейския съюз???

Linetta ,благодаря отново за поста ти. Мерси наистинa!! :beer:

Докато фирмата, с която извършваш твоята търговия не е стабилно установена в страната (в случая Италия) никой не може да те закача за нищо. Сега обаче идва уточнението какво означава "стабилно установена в страната".

Ок,тези двете условия са специално за Италия или според теб са валидни за целия ЕС?
- Нямам офис,стоката е маломерна и мога да си я складирам във спалнята за гости :).Разбира се това не е сериозен бизнес ами кокошкарски работи.

- Да нямам физически лица които извършват дейност? Не мога ли да съм командиривал някого или мен самия да са ме командировали?

.

Но вратичката 180 дни според мен си стои отворена !!! Никак не могат да докажат ,че съм или не съм толкова време на територията на дадена държава. Само Дойчета са добри в тази област - пак личен пример!! А ако сме двама души в ООД, нали се сещаш че спокойно всеки един може да си пледира че е бил 179 дни и е вършил работа на територията на Италия. Разбира се това е много индивидуално и леко незаконно.

Има и още една възможност – Клон на фирмата на територията на самата държава,но за да не напиша някоя глупост ще проверя по кое законодателство може да работи такъв клон и до колко може да се ползва като предимство.



Според мен: продавай си в Италия до крайни клиенти с българска фирма, но без по никакъв начин да я установяваш в страната. И да си плащаш данъците до последната стотинка в БГ пак ще си едни гърди напред пред италианската конкуренция . :|

Този пост ми допада много просто защото И аз така мисля!!! :)
 
Здравейте,

изнамерих тази тема от 2013-та година и ми се струва, че тук би било най-уместно да питам, вместо да пускам нова тема.

Питането ми е следното:

По сходен начин искам да продавам онлайн, на физически лица, стока, която е на склад в 6 държави в ЕС. Платформата през, която ще продавам е Амазон и главният акаунт е регистриран в UK. Това, предполагам е важна подробност заради предстоящия Brexit. От Амазон предлагат опция, продуктите ми да се заскладят в различни държави, като за целта е необходимо фирмата, която ползвам да бъде регистрирана със своя ДДС номер в съответните държави. Тъй като съм изцяло нов в това - първа фирма и първа частна дейност и то от съвсем скоро, съм тотално незапознат.

Какви ангажименти произтичат от регистрирането на една компания в други държави, членки на ЕС? Самата процедура по регистриране изглежда максимално опростена, но какво се случва след това? Трябва ли да се подават декларации в съответните държави или пък нещо по-специално у нас? Необходимо ли е да се заплащат допълнителни такси, месечни / годишни такси, осигуровки в съответните държави?

Предварително благодаря!
 
Това е отговорено, обаче в други 3 теми.

1 / 2 / 3.

Използвайте търсачката.

Pan-EU държавите са 7, където се изисква VAT reg, понежe се warehouse-ва в тях. Amazon EU sites са 5 (DE ползва 3 x VATs: DE/PL/CZ).

Относно втората част: ползва се 3rd party VAT service, занимаващ се с това, като качественият такъв за всичките Pan-EU държави (VAT fillings, govern. communication, thresholds monitoring, etc. services) струва ~€600/месечно (умножи x 12 за годишно разбиране колко е). Напомням, това е ОТДЕЛНО от „Accounting“-а за фирмата ти и ОТДЕЛНО от плащането на самият VAT.

Слагаш си таралеж в гащите навярно. Как така регистрираш фирма, първа частнеш дейност, започване „скоро“, без реално да се знае колко ще струват бъдещите такси, услуги и всичко, не ми е много ясно. Нямаш ли 20K-25K лв. ДЕБИТНИ ПАРИ (заделени, свои) като абсолютен минимум първата година за VAT services + Accounting + някакъв % от VAT-а, по-добре въобще не започваш Pan-EU, издири от опциите откъде се деактивира тя. Отделно още една торба кинти за СТОКА + за куриерски/пощенски пратки до Amazon's warehouse (UK).
 
Здравей,

благодаря за линковете! Ще ги прегледам обстойно още утре!

Месечната такса, която казваш е умопомрачаваща.

Относно последната част. Pan-EU идеята е "нова" и в този и мащаб, в който казваш е наистина таралеж в гащите и то сериозен.

Поздрави!
 

Горе