Как да си предпазим очите

От: Re: От: Как да си предпазим очите

...Диоптрични стъкла на Карл Цайс със всичките им защити (без фотосолар) ...

От какво защитават тия стъкла? Стоя си пред ЛСД-то, на една ръка разстояние и тн всичко по горе и ... ?

От какво ме защитават?

Това се опитвам да разбера от доста време.
 
защита е от отблясъци намаляване на умората в очите от дълго взиране на български няма много инфо... води се че някои LCD монитори имат Anti -glare обикновенно са така наречените матови монитори.... на Acer лъскавата серия също се води че има някакви покрития но разлика се усеща с очила/ без очила се усеща понеже нося и контактни лещи след около 4 часа с лещите усещам умора в очите си докато с очилата нямам този проблем монитора ми се води с такъв Anti -glare защитен филм...

http://www.wisegeek.com/do-i-need-anti-glare-glasses.htm
http://www.wisegeek.com/what-is-eye-strain.htm

Антирефлекса се води че пази освен от външните отблясъци от отблясъците от самите стъкла на очилата... демек по адвансъд и задължително за тези който носят очила
http://www.tspinc.com/antiglarevantireflec.html
ето го и с формули
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-reflective_coating

стъклата на карл цайс за който говоря са от най високата им серия със всичко без фотосолар http://www.vision.zeiss.com/41256820002524a3/Contents-Frame/9761ecbfeefb3b0685256f0900590792
 
Последно редактирано от модератор:
  • Like
Реакции: Alf
От: Как да си предпазим очите

Да предупредя за капките. Доста често се използват разновидностите за "избелване", което въобще не е правилно (когато става дума за работа с компютър, а не след купон). Имах проблеми точно с такива капки, очите ми бяха като изстискан домат. Веднага се оправиха като преустанових използването им. Сега използвам специални стъкла за компютър без диоптър и като се сетя упражнения за очи, а на слънце само слънчеви и много черни 8). Ако решите все пак да изполвате капки за овлажняване трябва да са тип "изкуствена сълза", а не избелващите. Много помага и използването на пликчета чай от лайка, 10-15 минути на клепачите и ставате друг човек.
 
От: Как да си предпазим очите

Не е вярно, с това не съм съгласен. Старите, "дебели" монитори не вредят. Всъщност те имат вградена защита, доколкото знам. Ще си навредиш ако неправилно използваш монитора!
Също така монитор се гледа от една ръка разстояние между очите и монитора. Ако е повече или по-малко - значи има проблем.
За по-удобна работа, клавиатурата трябва да е удобно разположена, да не напряга ръцете при писане, ръцете, лактите да не стоят неестествено високо или ниско. Монитора е хубаво да бъде на нивото на очите.

Подкрепям ти мнението, защото съдя по себе си - от опит знам че не вредят. Започнах с компютри като хоби още през 1987 г. С Правец 16 като мониторите бяха с допълнително оловно стъкло. По късно минах на 80386 SX като монитора беше един VEGA-монитор пак с допълнително оловно стъкло. По късно минах на един CTX разбира се пак CRT със вграден филтър и плосък екран. До днен днешен ползвам CRT-монитор и нищо ми няма на очите. Нямам намерение да си купувам TFT или LCD - мерси все пак рекламата но новите скапани технологии еднодневки, които не подлежат на ремонт а се изхвърлят на боклука. Не че съм консервативен, но съм пробвал да работя на новите LCD - извинявай но ме заболява главата след 2 часа работа, и усещам болки в очините ябълки. Значи забелязал съм че картината е мъждукаща, не е ясна както на кинескопа и това напряга зрението, и измаря ретината. Никога няма да си купя такъв боклук. Да модерно било, икономично - мерси такава мода и такава икономия, която ме кара да си напрягам зрението.

В къщи двете ми PC-та със CRT-монитори, единия е SAMSUNG 19" SyncMaster 753 DFX със плосък екран, а на този от който в момента пиша е LG 19" пак с плосък екран и прави страхотна картина. На сървъра ми монитора е CRT COMPAQ 15" V45, на другия ми сървър монитора е CRT PROVIEW 17" пак с плосък екран, макар че в повечето време мониторите на сървърите ми са изключени и ги включвам само ако се наложи да правя нещо по сървърите. Имам още 4 броя резервни CRT-монитори всичките 19" с плосък екран в ъгъла на стаята ми завити с найлон, в бойна готовност ако някой от тези изгори. Пак ще повторя че CRT-мониторите подлежат на ремонт, до като новите боклуци не се ремонтират, направени са да ги хвърлиш, вътре е една платка само, а в CRT все нещо ще подмениш. И една подробност която малко специалисти ще ви я кажат, защото е техническа тайна - LCD-тата имат живот 10 години, след 10-тата година очкавай LCD-то да ти изгори или картината му постепенно ще започне да избледнява, до като напълно изчезне, а CRT-тата от 25 години, до максимум 30 години.

Та така - аз от 1987 г. работя с монитори и то от старите с оловни стъкла, бях юноша тогава и беше като хоби, а от 1998 г. до сега не съм ставал от монитори и то все CRT. Е така и не сложих очила, и до ден днешен нямам диоптри, и нямам проблем със зрението - чета си на далечно разстояние буквите когато съм на улицата и видя реклама или от далече вестник.


Сега да допълня аз нещо по темата за предпазване на очите: много е важно херците на монитора да бъдат не по малко от 75 херца. Монитор който е на 60 херца картината трепти. Аз моите съм ги направил на 85 херца и картината ми е спокойна и няма трептене.

Шрифта: най безопасния компютърен шрифт е вердана. Окото понася най-добре четенето на текстове на Verdana, размер 10 до 12 пункта и умората настъпва най-бавно.

На всеки 45 минути, правете 15 мин. почивка.

За светлината и мигането - вече колегите са го писали, напълно е вярно.
 
От: Как да си предпазим очите

3. На всеки час да се става от компютъра поне за 5 минути. Доста освежава също ако си наплискате лицето със студена вода.

Желателно е и е добре да се изгради като навик.
 

Горе