Как да си спестим данъци? Законно.

С офшорка или фирма от бяла държава където се признават всички разходи (някой ако е забелязал французите си събират касовите бележки в бг щото им ги признават за разход дори и като физически лица и си намаляват данъчната основа) .... + фирмата те е пратила на командировка някъде и ти плаща всички сметки...
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

За ЕС виждам оправията само по 1 начин. Обща фискална политика за всички държави. Еднакви закони и данъци. Данъците събирани в общ ЕС Бюджет и разпределяни по държави.
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

За мен проблемът не е толкова в размера на данъците тук, колкото в цялата разправия да декларираш това, онова и т.н.
Тоест казуса е първо административен, чак след това количествен (%).

Иначе няколко начина за физически лица, напълно законни:
- Лихвите за първа покупка на жилище на младо семейство могат частично да се приспадат ЗДДЛФ.
- Доходите вложени в спестовно застраховане не подлежат на облагане с ЗДДЛФ.
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

От статията стана ясно че Англия ки боли корема, щото Гугъл си плащат данъците в Ирландия, а Амазон в Люксембург.
Тук Бойко много го боли корема, че данъците от хазарта бягат в чужбина, щото масово хората играят онлайн, даже един който дръзна да вкарва австрийски букмейкър в БГ го гръмнаха.
Та да се реши проблема, или във всяка държава от ЕС трябва да се прави регионален клон на корпорацията и дам да се води всичко за конкретната държава, което пък противоречи на основният принцип на ЕС за движение на капитала /на много правителства не им изнася това/ , т.е да се разпадне ЕС
Другия вариант е след като се върви към обединение, трябва една обща данъчна агенция и закон в ЕС и това е. Еднакви ставки за всички граждани на ЕС, един бюджет , който след това ще се преразпределя по държави.

Ако трябва да съм по краен, въобще правителствата трябва да изчезнат и всичко да е на общинска основа/с голяма самостоятелност/ само с 1 ЕС парламент и тн и тн
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

За неразбралите ще обобщя с няколко думи: Google се спасяват от данъчно облагане в САЩ като не изплащат дивиденти на акционерите. Печалбата се прехвърля чрез фирми в държави, където няма данък върху разходите, към офшорни фирми, където изобщо няма данък върху печалбата. Акционерите печелят не от дивиденти, а от това, че цената на акциите се качва и могат да ги продадат на по-висока цена. Ако Google решат да плащат дивиденти цялата схема ще рухне и ще платят данъци за всички години от създаването на корпорацията (началото на практиката да не се плащат дивиденти) до сега. Защото за да плати дивидент, една корпорация първо трябва да плати корпоративен данък, а после ще бъде удържан данък върху дивидента, като накрая акционерът ще плати още един път данък върху дивидента (двойно данъчно облагане) в държавата, където живее и дължи данъци (ако е различна от САЩ и няма спогодба за избягване на двойно данъчно облагане).

Пак повтарям, ключовото тук е неплащането на дивиденти.

Това не значи, че данъци изобщо не се плащат. Те се плащат, защото Google плаща заплати. А няма как да плати заплати без да бъдат платени данъци и осигуровки върху разходите за труд.

Аз съм против това корпорациите да бъдат задължавани да плащат данъци върху печалбата, защото това само усложнява счетоводството излишно. Ако нямаше корпоративен данък нямаше да има нужда от цялата тази армия счетоводители и адвокати, те щяха да излязат на пазара на труда и да вършат нещо по-полезно от това да се борят с данъчното законодателство.

Защото в крайна сметка всички данъци, които се плащат са за сметка на работещите. Независимо, че данъкът може да се казва корпоративен, данък върху дивидента, данък върху въглеродните емисии - това как се нарича даден данък не променя факта, че той е за сметка на лицата, които реално се трудят. Затова изкуственото разделение на данъците е вредно, само създава почва за всякакви адвокати и правни консултанти да се занимават с глупости.

Наличието на сложно данъчно законодателство поставя в неравностойно положение малките и големите фирми. Големите имат възможност да имат голям правно-счетоводен отдел и да си намалят ефективната данъчно-осигурителна ставка. Докато малките освен, че дори и евтиния счетоводител им идва скъпо, плащат като попове всякакви глоби и данъци в пълен размер, защото с евтин счетоводител и липса на правен отдел, който да се занимава с изучаване и спазване на голямото законодателство, те няма как да спазят всички закони. Вижте за повече информация темата ХЕИ - втората маша за унищожаване на малкия и средния бизнес след данъчните - там пише как малките ги тормозят всякакви държавни паразитни структури, защото поради липса на достатъчно голям правен отдел (липсата на какъвто и да е правен отдел) ги прави лесна жертва за глоби.

Когато говоря за неспазване на законите, нямам предвид правене на нещо лошо. Например в тази тема беше даден пример за това, че било незаконно вратата на тоалетната да бъде с цвят, различен от белия. Реално тези закони са измислени не за да защитават правата на хората, а просто да създават работа на контролно-рекетиращите държавни органи.


Ричард Ран каза:
Повечето проучвания сочат, че някаква част от корпоративния данък бива прехвърлена върху служителите под формата на по-ниско заплащане и други облаги. Тези, които искат корпорациите да плащат, косвено защитават по-ниски заплати, независимо дали са наясно или не.

В заключение доста хора твърдят, че голяма част от тежестта на корпоративния данък се поема от осигуряващите капитал - а именно, инвеститорите. Кой притежава корпоративни акции? Естествено има заможни хора със значителни лични вложения в акции, но повечето големи корпорации са притежавани от пенсионни и взаимни фондове, университетски дарителски фондове и др. Управляваните от профсъюзи пенсионни фондове на пожарникари, учители и други са основно в корпоративни акции. Когато лидерите на профсъюзите искат по-високи корпоративни данъци, те де факто искат по-ниски пенсии за своите членове – съзнателно или не.

Взаимните фондове са просто събирателен инструмент за спестяванията на милиони представители на средната класа. Тези спестявания са за пенсиониране, непредвидени медицински случаи и неща като такси за обучение. Увеличението на корпоративния данък намалява възвращаемостта от спестяванията на средната класа.

Цялата статия: Премахване на корпоративния данък*
 
Последно редактирано:
От: От: Как да си спестим данъци? Законно.

За неразбралите ще обобщя с няколко думи: Google се спасяват от данъчно облагане в САЩ като не изплащат дивиденти на акционерите...

Аз лично съм от много неразбиращите :mrgreen: Такава ли била работата? Преди време ми беше попаднала някаква статия за Майкрософт. Общи глупости за изминала година и т.н., и как компанията отново няма да изплаща дивиденти на акционерите... Тогава си казах тея па какво се стискат :oops:
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

Плащането на дивиденти ощетява акционерите, защото така се плащат много данъци, при това двойно и тройно.

Например българин, ако си купи акции на Microsoft, при плащане на дивидент ще бъде платен корпоративен данък, после ще бъде удържан данък върху дивидента в САЩ, след което по сметката при инвестиционния посредник собственикът на акциите ще получи каквото е останало от дивидента. След това трябва по някакъв невъзможен начин да си декларира този доход и да плати данък върху дивидента в България, като приложи невъзможното за прилагане данъчно законодателство. Бях писал защо не е възможно данъчното законодателство да се спази в този случай в други теми.

Част от проблема е, че инвестиционния посредник не дава информация за размера на дивидента, а само за размера на плащането след като действителния платец на дохода (емитента на акциите) е удържал дължимите данъци в чужбина. Т.е. дори и да решиш да не прилагаш спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане (и да си платиш данъка върху дивидента още един път в България) няма да знаеш данъчната основа и ще трябва да се ровиш в сайта на компанията, чиито акции си купил (емитента на акциите) и там да издирваш решението за разпределяне на дивидент, да го четеш внимателно и т.н. Освен това никъде не пише, че плащането на данък два пъти е напълно законно и те освобождава от задължението да предоставиш онова невъзможно за взимане удостоверение...

Основната причина чуждата НАП да ти откаже такова удостоверение е, че те не знаят кой е действителния собственик на акциите (инвестиционния посредник не казва на никого, освен на клиента си, кой е собственик на акциите, които инвестиционния посредник е купил - т.е. в регистрите на съответния депозитар стои името на инвестиционния посредник, който е подизпълнител на инвестиционния посредник, който предоставя услуги на действителния собственик*).

* Действителен собственик значи beneficial owner.

Ако просто цената на акциите се повиши и собственикът ги продаде, ще плати само данък 10% (без да дължи осигуровки) като плащането на този данък е изключително лесно - пише се в данъчната декларация цената на придобиване (в лева по фиксинга на БНБ към датата на придобиване), пише се цената на продажба (пак в лева - по фиксинга на БНБ към датата на продажба) и върху разликата се плаща данък 10%. Това може да го направи всеки, който може да чете, смята и пише.

Дано някой законописец да не прочете това (за лесното деклариране), защото веднага ще измислят някой нов член (на закон, вие какво си мислите?) и ще направят декларирането по-трудно.
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

Забравих да пиша за варианта за намаляване на данъчната тежест, ако имате българска фирма. На практика начин за сериозно намаляване на данъците няма. Например вариантите да правите дарения не вършат работа, защото разходите за дарения многократно ще превишават спестените данъци.

Приспадане на лихви също не е изгодно, защото купуването на кредит не е изгодно (по-добре да живееш под наем, ако нямаш пари за жилище).

Това със спестовното застраховане не ми е много ясно, може и да има някаква малка полза.

Правенето на лични разходи, които се отчитат като фирмени е доста съмнително - много лесно ще ви хванат и ще плащате глоби.

За "купуването на фактури" само ще спомена, че от НАП си имат списъци с продавачите на фактури и в един щастлив ден ще ви потърсят сметка за това (дори и да купувате от "правилните", не се знае след смяна на ръководството кои ще са "правилните" продавачи на фактури).

Единствения начин е да получавате заплата вместо дивидент, но този метод работи само ако имате достатъчно големи доходи. Примерно при 20 хиляди лева разходи за труд месечно (изплащани на собственика на фирмата, който работи в собствената си фирма) се облагат с 12,6% данъци и осигуровки, докато изплащането на дивидент ще ви струва 14,5%. При по-малки доходи е по-изгодно да плащате 14,5% данък (данък печалба на фирмата 10% + данък дивидент 5% = 14,5%) вместо данъци и осигуровки, които за доход от 2000 лв ще ви излязат над 30%. Това е възможно заради тавана на осигурителния рекет - плащате осигурителен рекет само върху първите 2000 лв от заплатата си, върху останалите плащате само данък 10%.
 
Re: От: Как да си спестим данъци? Законно.

Правенето на лични разходи, които се отчитат като фирмени е доста съмнително - много лесно ще ви хванат и ще плащате глоби.

Хепи грам не си е съмнително аз и другпът съм писал ... тези който работят за HP в България и ги пращат на обучения или да решават казуси в чужбина им бяха дали по една златна карта Американ Експрес карата е фирмена с нея си плащат хотела, храната и консумативите който ползват ... фирмен разход съвсем законно... Като някой от HP Германия дойде до офиса в България също са му дали един златен американ експрес с който си плаща хотела... храната... транспорта за сметка на фирмата ( в германия)

По дискавъри чанъл даваха за американските фирми значи президента на фирмата отседна в апартамен на бахамите за $10 000 на вечер като едиснтвено услови да му признаят разхода беше е да провете минимум една бизнес среща... която беше бизнес обяд в шикозен ресторант... а и $70 000 за гориво на частния самолет се признаваха за разход както и заплатите на пилотите му и техния хотел...

Същото е ако чуждестранна фирма те прати в тайланд да правиш снимки за нов сайт всички разходи да се покриват от фирмата....

Или ако нямаш къде да живееш (жената те изгони например :p и фирмата има нает офис може да идеш да спиш в офиса) a ако имаш политиката да даваш безплатен обяд за персонала може да ядеш от храната предидена за тях... може и работно облекло да им купуваш и да носиш и ти работното облекло.... както и да ги возиш с такси всяка вечер до вкъщи и таксито да те оставя и теб... нито е незаконно нито е неморално...

разбира се това е за фирми регистрирани в бели държави... и е за текущи разходи - бг фирма е трудно да го осчетоводи всичко... Иначе съвсем нормална фирмена практика* ...според от къде е фирмата има различни лимити ама само в България за Български фирми са смешните 22 евро.... дето в бяла държава с такива командировъчни ще трябва да спиш на пейка и да ядеш само двапъти за деня в (не три) макдоналдс щото ядене в ресторант под 30 евро няма да ти излезе (ако си командировка в париж 3 звезден хотел в раьомните с номера след 6 + 3 ядения в малки евтини ресторанчета + градскит транспорт) под 200 евро на ден незнам как ще смогне някоя фирма и да не и го признаят за разход и въобще не говорим че висш мениджмънт без да е на супер лукс а на нормални условия подхождащи на статуса може да иде спокойно и на 1000 без въобще да прави някакви врътки... (под врътки имам на предвид някой да си изгърби фирмата за която работи.... може да получиш свирка за 200 ервро която хотела да чарджва като някакви разходи при тях (руум сървиз) на фирмената карта и така да излезе в стейтмънта)

Ако искаш да си купиш нещо голямо като апартамент и да си е на твое име а не на името на фирмата правилния начин е да си преведеш дивидент да си платиш данък дивидент и тогава да го купиш...

Аз написах по горе французи пратени в БГ си събират всички касови бележки като плащат кеш защото им се признава като разход като се приберат... нищо че е вхърчаща бележка от бананова държава.... а това че нашата държажа иска да си щави поданниците като не им признава разходите който правят докато вършат фирмени задачи и им вменява вина като се опитват да си признаят фирмени разходи е съвсем друг въпрос....
 
Последно редактирано от модератор:
От: Re: От: Как да си спестим данъци? Законно.

Хепи грам не си е съмнително аз и другпът съм писал ... тези който работят за HP в България и ги пращат на обучения или да решават казуси в чужбина им бяха дали по една златна карта Американ Експрес карата е фирмена с нея си плащат хотела, храната и консумативите който ползват ... фирмен разход съвсем законно...

Това не са лични разходи, които се отчитат като фирмени. Лични разходи, които се отчитат като фирмени е примерно да отидеш в МЕТРО и да си купиш телевизор за вкъщи като го осчетоводиш като разход на фирмата.

разбира се това е за фирми регистрирани в бели държави... и е за текущи разходи - бг фирма е трудно да го осчетоводи всичко... Иначе съвсем нормална фирмена практика* ...според от къде е фирмата има различни лимити ама само в България за Български фирми са смешните 22 евро.... дето в бяла държава с такива командировъчни ще трябва да спиш на пейка и да ядеш само два пъти за деня в (не три) макдоналдс щото ядене в ресторант под 30 евро няма да ти излезе

Това не го знаех. Ами ако пътуваш със самолет, който струва повече от 22 евро какво правиш?

Ако искаш да си купиш нещо голямо като апартамент и да си е на твое име а не на името на фирмата правилния начин е да си преведеш дивидент да си платиш данък дивидент и тогава да го купиш...

В този случай данъчната тежест ще е 14,5% (10% данък печалба на фирмата + 5% данък дивидент).
 
Аз никъде не съм казал лични разходи като фирмени... а фирмара да ти покрива разходите докато си командировка че е ок.... мислех че това визираш в предния пост :oops:

това мисля е за вътре в България 45 лв на ден командировъчни... не съм проучвал ама сравнявах една фирма от франция да прати някой някъде във франция командировка няма да се оправи...

май вчера доста хейтвах във форума :oops: но малко повечко неша ми се сърбаха на куп
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

защото купуването на кредит не е изгодно (по-добре да живееш под наем, ако нямаш пари за жилище).

Аз съм купил един магазин и 2 апартамента на кредит през 1999 , 2000, 2007 г. съответно за 6000 долара, 10 000 лв. 26 000 лв. - цената в момента им е десет пъти по - висока, а лихвите и вноските, които имам да плащам още 20 г. са нищожни в сравнение с наемите, които бих плащал. Никой не може да ме убеди, че купуването на недвижим имот е пасив, а не актив. Въпросът е как, къде и какво купуваш, как ще ти донесе пари и каква е дългосрочната идея на покупките. Само ще кажа, че гарсониера в "Младост 4", Дружба, Люлин можеше да се купи за 6 000 долара 1999 г. стига да уцелиш момента, човек и т.н. За жалост, банките спряха да ми дават кредити иначе щях да купя 100 000 апартамента, къщи и жилища на кредит ... лихвата по ипотеките беше под 6 % инфлацията 11%
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

Тогава е било изгодно, сега обаче не съм убеден, че е изгодно. Прогнозите са, че цените ще падат още, защото много хора ще останат без жилище след като банките им го отнемат (и предлагането ще превиши търсенето). Разбира се има прогнози и за обратното. Има само един начин да разберем - да оцелеем достатъчно дълго за да видим какво ще стане.

Ако ти се занимава може да сметнеш цената на жилищата в злато тогава и сега. Може да пробваш също и да ги сметнеш в килограми мед (химичния елемент, не пчелния мед), килограми желязо, килограми сребро, барели петрол и т.н.
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

Аз съм купил един магазин и 2 апартамента на кредит през 1999 , 2000, 2007 г. съответно за 6000 долара, 10 000 лв. 26 000 лв. - цената в момента им е десет пъти по - висока, а лихвите и вноските, които имам да плащам още 20 г. са нищожни в сравнение с наемите, които бих плащал. Никой не може да ме убеди, че купуването на недвижим имот е пасив, а не актив. Въпросът е как, къде и какво купуваш, как ще ти донесе пари и каква е дългосрочната идея на покупките. Само ще кажа, че гарсониера в "Младост 4", Дружба, Люлин можеше да се купи за 6 000 долара 1999 г. стига да уцелиш момента, човек и т.н. За жалост, банките спряха да ми дават кредити иначе щях да купя 100 000 апартамента, къщи и жилища на кредит ... лихвата по ипотеките беше под 6 % инфлацията 11%
Извинявай, ама 2007ма какво точно си купил за 13к евро??
И много добре ти каза happy, златото от 2000ната насам се е вдигнало над 7 пъти ...
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

През 2001 - панелен апартамент в Младост 1/София - $17 000, в момента същия е около $100 000.
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

Извинявай, ама 2007ма какво точно си купил за 13к евро??
И много добре ти каза happy, златото от 2000ната насам се е вдигнало над 7 пъти ...

Апартамент на първия етаж 48 кв. гарсониера. В Перник, не в София, но преустроен и с документи за магазин.

Тогава е било изгодно, сега обаче не съм убеден, че е изгодно. Прогнозите са, че цените ще падат още, защото много хора ще останат без жилище след като банките им го отнемат

Движението на цените е вълнообразно - нагоре. Има спадове, но като цяло тенденцията е да се повишава. Спрямо златото не е коректно да се изчислява цената ( не съм купувал за да инвестирам в недвижими имоти, а за да ги ползвам), а спрямо това дали си под наем, или не. Аз не казвам, че да инвестираш в недвижимо имущество е винаги 100% правилно. Казвам, че когато имаш право на избор, следиш пазара, дългосрочната прогноза, знаеш инфраструктурата и плановете за подобряването и има много добри оферти. Давам ти пример. Мой познат преди 10 години купи 15 къщи с парцели в селата Кладница и Рударци - каква беше логиката му. Минерална вода, чист въздух, Витоша, близо да София, близо до Перник - ако ти кажа цените за които взе тогава къщите ще ме обвините в лъжа. Сега със същите пари не можеш да си купиш дори половин парцел. Друг пример е купуването на земя и парцели около Мало Бучино (АМ Люлин).. и още много такива

Разбира се имаше и много балони в имотите София, Варна, Банско, Черноморието... темата е дълга, но не е честно да се обобщават нещата ... в бизнеса с недвижими имоти винаги ще се инвестира въпросът е кога, къде колко, как ..
 
От: Как да си спестим данъци? Законно.

През 2001 - панелен апартамент в Младост 1/София - $17 000, в момента същия е около $100 000.

Ехо, събуди се :) Какви 75 000 евро за панелка в младост :) Не се излагай - http://www.imot.bg/u6fqs :)))

А злато за 20к долара тогава сега струва 140 000 долара :) А данъците и всички останали неща платени покрай панелката за 11 години не ги броим :)
Ех, да съм знаел тогава да купувам злато :)
 

Горе