Как да стана интернет доставчик?

sashun

Member
Някой има ли представа какво да направя, за да стана провайдер. Искам да прекарам в моето село, че няма а не е малко и очаквам поне 500-600 човека да се включат
 
От: Как да стана интернет доставчик?

трябва да имаш доста $$$ за да инвестираш ...
Имай в предвид, че малка мрежа в населено място с 5500 жители (основно къщи) за около 250 клиента първоначално излиза около 10к лева (суичове Репотек, ФТП кабел УниФлекс и гаражни захранвания), без по-нататъчните ъпгрейди и доразвиване (тва като риселър на голям доставчик, ако шейпваш и билингосваш на място би имало смисъл при над 1000 клиента, инак мн кинти за нищо) ... така, че приготви си бая парички и гледай да си пръв инак мн трудно се избива.
 
Последно редактирано:
От: Как да стана интернет доставчик?

Аз предлагам да видиш безжично как ще ти излезе т.е. закупуваш си рутери безжични или някой мощен най-добре и ще покриеш по-евтино селото, а и сега usb wifi-тата са доста по евтини към 15 евро, иначе ако оплетеш селотов кабели ще имаш много ядове помни ми думата, а и колкото повече хъбове толкова по зле за теб повече хора за поддръжка и повече проблеми. Поправете ме ако греша :)
 
От: Как да стана интернет доставчик?

а как става самото взимане на интернета в смисъл от, ако най близкият голям град е на 30 км, трябва ли да си платя кабела до там :)

много съм зле с материята ама според мен бая пари ще се изкарат ако стане :)
 
От: Как да стана интернет доставчик?

Нацелил си кьоравото. Не се отказвай! :)
 
От: Как да стана интернет доставчик?

Голяма радост е всеки път да чета как някои малолетен пише "Как да печеля адски мноо кинти батета, ама мноо съм бос в материята" и 5 човека после подробно му обясняват каква марка суичове трябва да си купи и колко хиляди пари с точност трябва да вложи.

:oops:
 
  • Like
Реакции: adi
От: Как да стана интернет доставчик?

Хехе, абе като искаш да ставаш доставчик можеш ли да споменеш на каква възраст си и какви познания по мрежи и администрация имаш? А пари за начало да инвестираш имаш ли също? Ето ти една примерна ситуация: преценил си ти, правил си проучване че ще е доходен бизнес в твоето село. От тук нататъка ти трябва техника, дори и 5 клиента да вържеш в началото. Приемаш ще че е с wireless мрежата. Няма понятие един по мощен рутер и да покриеш селото. Ето мога да ти покажа на 2 етажа над мен рутер за $4000 и няма да ти покрие селото. Нямаш никакви познания по мрежи => наемаш поне 2-ма бачкатори на по-ниски заплати и един администратор или проектант да те светне за мрежата който може да ти иска и 4 цифрена сума месечно.

С две думи, добра идея имаш ама поне финансово обезпечена ли е?
 
От: От: Как да стана интернет доставчик?

мерси на всички най-мтого на радев бизнесмена. Това на колко години съм нямо никво значение. Ти като си на 40+ да не си 100 кила.

за да си помисля за този бизнес мисля, че съм си изградил някакъв план. Първоначална инвестиция от 15 000 като постепенно ще се наливат още пари , който ще ги взимам от предплатена месечна такса, хубавото е и че съседните села нямат интернет. В краина сметка предполагам, чи инвестицията ще е ~30 000 , като ще имам около 400-500 клиенти
 
От: Как да стана интернет доставчик?

На месец по 20 лева ако плащат всички + 20 лева инсталационна такса - 15 за Usb-то и 5 за тебе, по 8к на месец хехе екстра ;) Успех
 
От: Как да стана интернет доставчик?

таксата ще бъде мин 25 лева, защото в момента повечето са на БТК и плащат по 40 на месец. Според мойте изчисления за по -малко от година съм си върнал инвестицията. Проблемът е един - в селата населението е застаряващо и този бизнес е за може би 5-6 години.

Искам само да попитам някой знае ли как седят нещата със самият интернет , който го взимат провайдерите и го разпространяват. Знам ,че е от БТК, но каква ецената на трафика и дали аз поемам разходите за оптиката до големият град
 
От: Как да стана интернет доставчик?

другото е че ще трябва да плащаш за интернета 20мбита е към 100 лв...
 
От: Как да стана интернет доставчик?

ми нека и аз да ти дам един съвет :) много добре разгледай на БТК новите услуги който предлагат и какви са им цените. След това добре помисли дали има смисъл да влагаш толкова пари и дали ще имат възвръщаемост... казвам ти това понеже и аз съм от малко градче, обаче тук има около 150-200 компютъра който бяха в мрежа на мой приятел. След като БТК пуснаха новите си оферти 6 мегабита за 20 лв. и 12 мегабита за 25 лв. на месец, хората масово започнаха да се отказват от мрежата и да си пускат БТК.

Надявам се да съм ти бил полезен.
 
искам да ти кажа че си хванал добра следа , просто няма нищо по хубаво от незаетата ниша. и аз ти препоръчвам да позлваш безжични връзки , просто инсталациите в селата са доста стари и ще береш ядове в всяко едно отношение.за да разучиш нещата се свържи с най-големите ИСП-та в българия и говорете директно. Също така вариант е да се свържеш с някой от доставчиците на цифрова телевизия които предлагат и интернет като булсатком. тогава можеш да станеш реселер и мисля че пак ще печелиш добре от монопола
 
От: Как да стана интернет доставчик?

Така ... с новите цени на бтк и с твойте "мин 25лв на месец" си обречен на фалит. Wireless нет-а е хубава идея , но като загърми и завали дъжд се спича всичко. Ще има да ти звънят в 2-3 сутринта , недоволни клиенти ала бала. След година влиза закон според който всеки интернет доставчик трябва да снифи трафика. Така че си приготви още 10-15 хилки за техника за запис и съхранение на информацията. Другото което е , помисли откъде ще си вземеш интернет. Ако си мислиш че бтк ще ти пуснат на теб , помисли дали няма да пуснат и на останалите и да си останеш с празен офис. Ако всички са аналогови , трябва да копаеш.

Идеята да си доставчин на нет беше добра преди няколко години.Направи си много добри проучвания , защото може да ти тръгне добре и след година да се срине всичко.
Бизнеса в БГ е доста мръсен. Повярвай ми ,че има хора които ще работят на загуба само да те сринат като конкуренция. Доставчиците с големите пари ще те сринат.

Иначе успех. Премисли пак добре. Ако имаш 30 хиляди има и други начини за печелене.
 
Последно редактирано:
От: Как да стана интернет доставчик?

Кабелите трябва да са под земята по новия закон иначе улиташ, другото е какви хора живеят селото ако от 1000 човека 900 са баби и дедовци за какво им е интернет, младите хора така или иначе бягат към големите градове :wink:
 
От: Как да стана интернет доставчик?

Хммм... че то офертата на БТК вече по-добра и от тези на някои по-калпави софийски доставчици, та какво ли да говорим ако ще и за 30 км вън от София?! И как БТК ще ти продаде нещо, с което можеш да дадеш по-добра оферта от тяхната... А всички останали са гола вода пред БТК в провинцията. Така че... наистина бих те посъветвал да не се пробваш ;) Аз лично много изкъсо следя интернет доставчиците, интересувам се кой къде, и поне в София, в последните 1-2 години ЕДИН нов доставчик не е създаден.. само се сливат. А ако имаше смисъл при теб, някой отдавна да е почнал. С конкуренция БТК - в провинцията - не :rolleyes:
 
От: Как да стана интернет доставчик?

Някой има ли представа какво да направя, за да стана провайдер. Искам да прекарам в моето село, че няма а не е малко и очаквам поне 500-600 човека да се включат

Най общо казано ти трябват четири неща. Връзки, техника, знания и пари. Връзки за да си намериш подходящ за местонахождението ти източник на интернет на макс. добра цена. Ретранслатори ако си твърде далеч от източника. Техника с която да реализираш пренасянето и за изграждане на самата мрежа. Знания относно каква техника ти е необходима и как да я използваш. Пари за техниката.

15000лв са повече от достатъчни за да започнеш. И БТК да не те плаши, аз имам няколко малки мрежи (100-200 души) и БТК не ги считам за конкурент - доста от клиентите ни са ги пробвали преди да се обърнат към нас. В момента скоростите ни са 16 мегабита за 20лв и мога да си позволя няколко пъти по високи.
 
От: Как да стана интернет доставчик?

Абе момчета... елате тук да прекарате интернет - Харманли
Аз плащам по 20лв на месец и досега получавах 128кб/с download и много по-малко ъплоуд... последните няколко дни или са дигнали скороста на 300кб/с или отново им се е прецакала мрежата...
Тук ако пуснете оферта за 16мбита за 20лв моментално целия град ще мине при вас :D
 

Горе