Как една реклама трябва да изглежда

Митака

New Member
Тъй като става въпрос за реклама, тоест връзки с обществеността, ще публикувам тази статия в този раздел.

Забелязали ли сте как постепенно и българските реклами почнаха да се подобряват малко-по-малко? Вероятно за пръв път в България имаме хубави реклами по телевизията. Не говоря за Бонукс, или поредната паста за зъби. Говоря за истинска реклама. Такава, каквато тя трябва да бъде.

Нека дам пример - изгледайте трите рекламни клипа тук > http://www.yvox.net/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=3698

Та какво прави тази реклама толкова добра, че да се хареса на всички* (почти)? Някак българските маркетинг спецове живеят с фикс идеята, че една реклама трябва да промива мозъци. Но явно не и тези от Леки.

Една реклама трябва да има добро чувство за хумор, да представя добре продукта (което ще рече по оригинален начин) и да се запомни лесно у всеки, който я е видял.

В случая идеята със заглуването на гласа от Балкана е страхотна. Но една друга идея прави реклама уникална - това, че трите подправки са разпръснати в трите реклами. Един добър маркетьор умее да разбуди любопиството на публиката си. Точно това са направили пичовете от Леки.

Следвайки техния пример, какво можем да кажем за добрата реклама?
  • Една реклама трябва да има хумор, стига да не е на твърде сериозна тема.
  • Тя трябва да буди любопиство у гледащите я за продукта, който представя.
  • Избягването на натрапчиви мнения и слогани като "бързо, чисто и лесно" е приоритет - това са абсолютни клишета.
  • И най-важното, тя трябва да представя сърцето, произхода, същността на продукта. Но не с песнички от типа "хем по чисто, хем по лесно...". А с малко думи и повече визуална представа. Все пак гледаме телевизия, а не слушаме радио.

Дано да съм ви бил от полза, пък ако не - все пак едно приятно петъчно четиво няма да ви дойде в лошо. Поздрави!
 
Съгласен съм, тези реклами започват да придобиват добър вид, но има и такива които компенсират готините. И тези сексуални реклами със сезона на дините, ей това е реклама с много посляние. :) Тази си ми е любимата реклама. :) Мерси за статията ти бате. Ако има нещо такова и би искал да споделиш - давай пиши. Всичко най най. Успехи. :wink:
 
БЕЛЛА - Точени Кори :) държат Леки и Сачи - и имат или са наели добър маркетингов екип :)

Джак Траут един от американските гурута на брендинга в книгата му Бъди разлчен или умри издадена през 2002 тук. Беше наисал че един от начините за да се диференцираш успешно от конкуренцията е да си присвоиш характерно качество особеност или отличитлен белег на групата продукти за твоят :)

И ко измислиха тези пичове

Сачи - Кренвишите от Месо :D

Направо супер чел си за нещо и виждаш как го прилагат на практика :)
(а други дават кинти да им направят реклама с някакъв педеруга бръкнал в панталона си....)
 
Вчера за първи път си купих списание "Meниджър" (междудругото го препоръчвам на всички занимаващи се с какъвто и да било бизнес , аз вече ще го купувам редовно ;) ) .
Та , стига съм се отплесвал.
Имаше интервю с някакъв рекламатор (или както там е думата) доста известен беше.
Та човека каза (с което съм много съгласен) , че една добра реклама трябва да "казва" на зрителя посланието , независимо от националността и езика на зрителя и рекламата. Иначе казано (пак негови думи) външният вид , дизайна на една реклама са много по важни от приказките които са изприказвани по време на рекламния блок.
Доста красноречив пример , който e негово дело:
durex11.jpg


Имаше още 2 негови реклами , ама забравих на какво точно - едната мисля , че беше на Gay Pages SA , а другата на боя за обувки . Също имаше 7-8 други добри реклами , които не бяха негови. Ще ги добавя утре , защото забравих списанието на бачкане.

Мисълта ми е че наистина една добре направена реклама ще ти подскаже какво рекламира независимо от религията или националността ти и ще те привлече към продукта. Нашите рекламни агенти все още са далеч от професионализма на запад , но има надежда ;)
 
Да това списание е супер яко, с coolice си пиеме кафето в чаши на това списание - подаръчета. :) А другото за което бих споменал е, налазвайте списание "Week" има фри версия, малко е малка, но за сметка на това там за много готини статийки и има и по едно ревю на последни модели коли, там за пръв пук видях как изглежда Audi RX 6 или нещо такова.

Искам да кажа евалата на ZzZaPyr за добрата препоръка, списанието си струва парите. :wink:
 

Горе