Как се изчислява реалната цена на един домейн?

pensun

Member
Здравейте, как мога да преценя каква цена да поискам за продажбата на домейн. Става въпрос за www.holiday.bg. Не бързам с продажбата и не ми пречи да чакам и година, но искам да обявя реална цена за него. Нито прекалено висока, нито прекалено ниска.
Благодаря предварително!
 
От: Как се изчислява реалната цена на един домейн?

За образуване на цена ще срещнеш много мнения. Също зависи дали бързаш да го продадеш или можеш да чакаш и 10 години.
Ако го пуснеш в този форум, най-вероятно няма да му вземеш кой знае колко висока сума, ако пък дойде един ден някоя компания и те потърси, която много го иска и разполага с голям бюджет, можеш да вземеш доста повече.
Аз лично имам няколко домейна и ги държа, докато не ме потърси някой заинтересован да ги купи, тук най-много да ми се смеят на цената, която ще искам, тъй като един хубав домейн не струва 100, нито 1000 лв, а много повече. Това го казвам на база досегашни сделки, които знам, че колеги са правили, на база и на убеждение.

Иначе трябва да си пусна домейните на 300 лв тук, ако бързам да ги продам, повечето хора по мои наблюдения не биха дали повече за хубав домейн, тъй като все пак сме в България, пазарът на домейни не е толкова развит, че да се наддава за всеки хубав домейн. Отделно във форума не всеки разполага с такива огромни бюджети, които да изхарчи само за домейн, след като може да измисли нещо подобно като име и да го купи за 60 лв.
Някои даже предпочитат да сложат тире или цифра в домейна, ако думата, която искат е заета преди тях, само и само да спестят пари.
------
Моят съвет е - ако искаш да забогатееш, бъди готов да чакаш с години и да плащаш таксата на домейна, ако пък не си много сигурен какво правиш, го пусни за няколко стотин лева тук и шансът да го продадеш по-бързо е по-голям. Специално за твоя домейн нямам мнение колко струва, тъй като е дума на английски. Все пак Jobs.bg също е дума на английски и го наложиха като лидер на пазара. Тоест думите на английски не са за подценяване, въпроса е сайтът да е полезен и да го развива някой с възможности и идеи :)
 
От: Как се изчислява реалната цена на един домейн?

ето малко примера да си направиш сметката не ми се ровеше повече, но според мен $ xxx мин. може да му се търси на домейна, все пак ти трябва инвеститор който има идея за развиетие :

Holiday mobi $2,000 Jul 10 Sedo
Holiday cc $205 Jul 09 Sedo Auction
Holiday net.au $3,250 Feb 09 Netfeet.com.au
Holiday biz $4,445 Oct 08 Sedo Auction
Holiday mobi $14,500 Dec 07 Sedo
Holiday be $2,153 Sep 07 Sedo


HolidaysToEgypt com $1,100 Jul 13 Sedo
HolidayCruiseLine com $3,300 Jun 13
HolidayMood com $2,500 Jun 13 Afternic
QualityHolidays com $2,500 Apr 13 Afternic
SignatureHolidays com $3,000 Mar 13 Afternic
HolidayPack com $3,000 Mar 13 DomainNameSales
HolidaysVietnam com $2,286 Jan 13 Afternic
HolidayBuy com $2,595 Dec 12 Afternic

Успех
 
От: Как се изчислява реалната цена на един домейн?

Много благодаря за съветите! Оценявам го. :)
 

Горе