Как се намира реалната цена на недвижим имот?

blackout8

Well-Known Member
След съвета на колега във форума, да пусна и аз тема, та ето я!
От няколко месеца насам излизат новини в медиите, че пазара на недвижимите имоти се е стабилизирал, че недвижимите имоти са станали добра алтернатива за инвестиция с добра доходност. Това е нищо повече от евтина манипулация, към тази манипулация може да добавя това, че недвижимите имоти са намерили дъно. Защо всичко, което съм писал съм го причислил към графата манипулация? Отговорът е съвсем прост – недвижимите имоти са надценени, пазарна цена е много по-висока от реалната цена. Недвижимите имоти ще се стабилизират, тогава когато пазарната цена се изравни с реалната им цена. Как се определя реалната цена? Още колко има докато се случи това изравняване? На тези въпроси ще се опитам да отговоря в следващите редове.

Как се определя реалната цена на жилище?

Има два основни метода за оценка на имот и намиране реалната му стойност – метода на годишните заплати и нормата на възвращаемост от инвестиция.

Методът на годишните заплати, е пряко свързан със заплатата и текущите доходи. Прието е да се счита едно жилище, от средния ценови сегмент, трябва нормално да се изплати с до 3 годишни средни заплати, като е изключително добре, ако човек може да изплати жилището си до 2 години. Кой определя, че между 2 до 3 годишни заплати е нормално?

Има редица проучвания и изчисления, но като цяло мога да заключа, че човек не би отделил огромен процент от заплатата си по направление жилище, няма как човек да има средна заплата от 800 лева и да отделя близо 80% от заплатата си за жилище – дали ще изплаща ипотека или наем. Този процент е твърде голям, защото жилището не е единствената човешка потребност. Колкото повече се отделя от заплатата за жилище толкова повече се, човек се лишава от задоволяване на останалите си потребности. Няма как да водим пълноценен живот, ако се лишим от храна, комунални услуги, телефон, кола, дрехи и още много други благини. Не случайно е прието сравнително малък процент от заплата да отива за жилището, за да има достатъчно средства да задоволим останалите ни човешки потребности. Исторически погледнато като се наложат данните от стотици години от различни държави излиза, че човек отделя до 3 годишни заплати и това се приема за нормално – това се обуславя именно от задоволяване на колкото се може повече потребностите.

Като нормален дял от заплата да се изразходва по перо жилище е прието между 20% до 30%, за висок дял се счита от 40% до 50%, а за много висок дял, който съсипва финансите е над 50%. Колкото по-малко даден човек или семейство харчи за жилище, толкова повече пари ще може да разпределя за други нужди. Ниският процент дава и финансов буфер в бъдещето – ако възникне негативна финансова ситуация семейството ще може да покрива разходите си. В контраст на ниският процент, високият представлява тежко бреме, семейството се лишава и жертва много в името на жилището. Това е тежко финансово бреме и крие огромни рискове за платежоспособността на семейството в бъдещето.

След като се убедихте защо трябва да са нисък дела за жилище, сигурно се чудите как получих, че нормално се счита между 2 до 3 годишни заплати. За да отговоря на този въпрос, трябва да включа в уравнението и доходността от жилището, която получава инвеститор.

Добрата норма на възвращаемост или доходност е 10%, никой инвеститор няма да остане доволен на няколко процента доходност, затова и той търси по-висока норма. Добра доходност на инвестиция е между 8 до 12%, като се приема средно 10%. Висока и атрактивна доходност имаме когато доходността от инвестиция е над 15%. Ако даден актив или в нашият случай жилище има 10% доходност, то жилището ще се върне за 10 години или едно жилище е равно между 100 и 120 наема. Цената на жилището ще е равна на 10 години по месечният наем. Ако приемем, че средният наем за нормално жилище е 300 лева то по горната формула умножаваме 10 години по 3600 лева (12 месечни наема) и получаваме, че жилището трябва да струва реално 36 000 лева. Реалната цена трябва да е 36 000 лева, защото това отговаря на нормата на възвращаемост, всяка цена над тази се счита за надценена.

Вече сте наясно, че всеки инвеститор ще търси добра доходност между 8% и 12%, реалната цена на жилище трябва да отговаря на тази доходност. За да преведем норма от 2 годишни заплати на жилище ще използвам отново 10 години или 10% доходност.

В нашият случай наема се явява месечният дял от заплата или цената на жилището ще е равно на 10 години по дял от заплатата, ако приемем, че изразходваме много добър дял от 20%, то цената на жилището ще е равна на 2 годишни заплати – 10 години умножено по 20%. Ако някой изпитва затруднение във формулата, ще дам по-простичък пример:
20% или 1/5 дял от заплата, за 5 месеца става една цяла месечна заплата, за 10 години това прави пълни 24 месеца или 2 години.

Реалната цена на имот от инвестиционна гледна точка трябва да е равна на нормална доходност и от потребителска гледна точка трябва да е между 2 до 3 годишни заплати. Ако доходността е под 5% или годишните заплати са над 3, то цената на жилището не отговарят на доходите и реалността. Може да считаме, че има наличието на балон в цената.

Нека да видим нагледно взаимоотношението, между доходността и дела на заплатата. Да приемем ниска и не атрактивна доходност от 5%, което означава, че инвестицията ще се върне за 20 години и една добра доходност от 10%, с която ще си върнем инвестицията за 10 години и една изключителна добра доходност от 20% или 5 години. Също така нека приемем, че дяла от заплата е 20% и 50%.


Ясно се вижда, че най-добрият вариант за семейството и за инвеститора е този, в който човек плаща 2 годишни заплати инвестицията се изплаща за 10 години. Виждаме силна подцененост, когато за една годишна заплата семейството изплаща жилището и инвеститора си го връща инвестиция за 5 за години. Като най-лош вариант и за двете страни е 50% дял от заплатата и 20 години нужни на инвеститора да си върне инвестицията – тогава семейството ще е в продължение на десетилетия в адски лишения, а инвеститорът ще губи доходност спрямо други алтернативни инвестиции.

Защо считам положителните новини за недвижимите имоти за манипулация?

Със средна работна заплата от 800 лева и среден наем от 300 лева, човек отделя близо 38% от заплатата си за жилище. Този процент е много висок и по-никакъв начин не кореспондира, на реалността. Със средна пазарна цена на нормално жилище от 60 000 лева в големите ни градове и средна работна заплата от 800 лева излиза, че човек в България, ще трябва да плати повече от 6 годишни заплати. Много ясно се разбира, че балона на недвижимите имоти в България още не е издишал, защото доходността на жилищата е между 5-6% и са нужни над 6 годишни заплати на човек да закупи жилище.
Виждаме, че ако използваме и двата метода то цените на жилищата са близо два пъти и малко надценени, спрямо реалната цена на жилище. Целта на тези манипулативни новини е само една – да се защитят интересите на определена група, като се замаскира реалната картина на пазара на недвижими имоти в България.

Източник

Лично съм правил проучване за Варна, дали е било така или не:
През 2003-4, НИ измерени чрез наема, дори са давали в определени райони над 15% годишно!
Ето и част от проучването, най-отдолу се виждат Общият ROI на сегмет 1-стаен, 2-стаен и 3-стаен, общо е над 10%:
NIROI.png


Това е било за 2012 като го правих, няма голямо разминване освен че НИ падат. В другите градове няма да е по различно, освен някой по-малък град, където не беше преминал НИ балона.


Ето и друго потвърждение на мерене на НИ, през доходите

Датчаните купуват жилище с 2-годишна заплата

http://banks.dir.bg/2014/06/19/news16898115.html
В Дания за закупуването на ново жилище от 70,2 кв. м. са необходими средните брутни доходи за 2,1 години спрямо 3 години в Германия и 3,1 години в Португалия, показва третото ежегодно изследване на кабинета относно пазара на жилища в 15 страни от Европа и в Израел.
 
Последно редактирано:
От: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Бърз въпрос, относно таблицата
Това са цени на необзаведени, неремонтирани жилища или?
Как е отчетен данъка общ доход върху наемите и данъка на апартамента
Освен това минимум един наем за освежаване след всеки наемател, даже ми се вижда малко
Не е заяждане, смятам, че ако ги сложиш и тях ще спадне до към 5-6 процента възвращаемостта
 
Оп, записвам се и тук. Ще го изчета сега и това. Но това нормално ли е: Датчаните купуват жилище с 2-годишна заплата - звучи депресиращо. И то не малко :)

А как се случва с САЩ да купиш жилище (дори блогче), което изплащаш и в същото време взимаш печалба от разликата ипотечен кредит / приходи от наем? Дори, гурута като Р.Киосаки са почнали с инвестирането в недвижими имоти и доста го набиваше в книжките си, че е една добра схема, работеща за него. Сигурно трябва да отбележим и факта, че там хората не се задържат много на едно място, смяната на работа означава смяна на жилище често, което реално обезсмисля това някой да има имот на точно определено място - плащането на наем е перфектен вариант за него. И в някой момент се устройва в къща, в покрайнините на някой голям град. Там, вече (на възраст) се е установил за постоянно и вече имота е купе н и негов.

Просто явно от обстановката и икономическите влияния - това може да е бизнес. Като човек запознат с това, ще дадеш ли в няколко точки защо това е факт някъде и безсмислена набутвация другаде. Имам си собствено мнение, но ми се ще някой по-запознат да затвърди това, което си мисля, че е или просто да ми обърне представите. ;)
 
От: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Бърз въпрос, относно таблицата
Това са цени на необзаведени, неремонтирани жилища или?
Как е отчетен данъка общ доход върху наемите и данъка на апартамента
Освен това минимум един наем за освежаване след всеки наемател, даже ми се вижда малко
Не е заяждане, смятам, че ако ги сложиш и тях ще спадне до към 5-6 процента възвращаемостта

Обзаведени!
За данък не влиза в схемите от към реалното отношение - меря чисто наем към цена! Все пак, ако си голям инвеститор данък се плаща накрая, а винаги може да си на загуба :)
За освежаване го има, но ако старият наемател е ок, разхода е никъв - а ако осере пейзажа с нещо има разбира се и депозит в рамките 1 месец за такива случаи.

До там ще спадне ако калкулираме, едно 80-90% заетост, + ремонтите и данъка!

Меря просто реални съпоставими неща! Ако вкараме в уравнението това, което говориш нещата сам виждаш колко добри са от към доходност :)

Но това едното мерило, което съвпада с мерилото на заплатите :)

Така, че схемите на Кийоскаи за НИ, малко са по различни те там правят кинтите от евтините кредити и нетно докарват положителен поток чакат капитал прираст и продават и така въртят, ако няма добър пасивен доход - всичко е хубаво до момента докато балона се надува после като стане капут - там където имаш най-малко кредити ще оцелееш!
 
От: Re: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Оп, записвам се и тук. Ще го изчета сега и това. Но това нормално ли е: Датчаните купуват жилище с 2-годишна заплата - звучи депресиращо. И то не малко :)

А как се случва с САЩ да купиш жилище (дори блогче), което изплащаш и в същото време взимаш печалба от разликата ипотечен кредит / приходи от наем? Дори, гурута като Р.Киосаки са почнали с инвестирането в недвижими имоти и доста го набиваше в книжките си, че е една добра схема, работеща за него. Сигурно трябва да отбележим и факта, че там хората не се задържат много на едно място, смяната на работа означава смяна на жилище често, което реално обезсмисля това някой да има имот на точно определено място - плащането на наем е перфектен вариант за него. И в някой момент се устройва в къща, в покрайнините на някой голям град. Там, вече (на възраст) се е установил за постоянно и вече имота е купе н и негов.

Просто явно от обстановката и икономическите влияния - това може да е бизнес. Като човек запознат с това, ще дадеш ли в няколко точки защо това е факт някъде и безсмислена набутвация другаде. Имам си собствено мнение, но ми се ще някой по-запознат да затвърди това, което си мисля, че е или просто да ми обърне представите. ;)

Там има различни фактори - демография, локална икономика, социалняит фактор и сегмента!
Принципно ако едно блокче има 10 апартамента го купува в хубав квартал за платежоспобни, та за 2.5 милки и хвърлят 500 бона за реновация или около 3 милки за блокчето - при 4% лихва има 90% финансира 10% самофинансиране за 15 години или това са 16,3к на месец лихва. Взима наем по 2.5к ей ти 25к на месец, айде сложи 90% заетост и други разходи ей ги 20к или чисто към 3-4к. Реално за една година има към 40к чисто а е вложил 300 самофианнсира или 13%. След няколко години блокчето става двойно щото балона се надул да кажем 5 години по късно - има 200-250 от наем все пак и те растат на горе за 5 години и 3 милки от капиталов прираст така става схемата. И така беше при БГ по едно време - но не с такива лихви - номера в САЩ е лихавата и факторите!

А Дания се ги купуват чисто от заплата :) Там минава номера сега просто НИ се срутиха от балоните си нива :)
 
Re: От: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Така, че схемите на Кийоскаи за НИ, малко са по различни те там правят кинтите от евтините кредити и нетно докарват положителен поток чакат капитал прираст и продават и така въртят, ако няма добър пасивен доход - всичко е хубаво до момента докато балона се надува после като стане капут - там където имаш най-малко кредити ще оцелееш!

Да, съгласен. Явно това се прави в определено равновесие на пазара. Ако трябва да съм честен, в задълбочения период на кризата доста брокери и какви ли не хора, занимаващи се с недвижими имоти обясняваха, че сега е добре да се купува, защото било абсолютното дъно. Колко е истина, нямам преки наблюдения като човек, занимаващ се с това. Само знаех, че доста строежи останаха на stand by докато не се нормализира (поне за тези строителни предприемачи) пазара и поеме желаната от тях посока. Факт е, че те строят с цел продажби, дори и директни, които до някаква степен биха облекчили клиента.

Киосаки в неговите книжки обясняваше точно схемата с закупуването на вече готови блокчета, като неговата основна цел беше отдаването им под наем. Явно схема, която по се услажда на инвеститори от неговия тип - дългосрочни инвестиции. Искам да стане ясно, че не говорим за наследствени земи, закупени от строителен предприемач, за да строи на тях и да даде като обезщетение 2-3 апартаменти на бившия вече собственик на "апетитното" парче земя и другото или се продава (най-често) или отдава под наем.

Но си прав за това, че обстановката е такава тук и поради този факт, няма начин схемата на Киосаки да заработи добре. Дори никак. Мерси за разяснението. И все пак, някой със сгради / бизнес или жилищни / някак успяват да хванат вълната, баланса още, към това да се правят пари от отдаването под наем.
 
От: Re: От: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Да, съгласен. Явно това се прави в определено равновесие на пазара. Ако трябва да съм честен, в задълбочения период на кризата доста брокери и какви ли не хора, занимаващи се с недвижими имоти обясняваха, че сега е добре да се купува, защото било абсолютното дъно. Колко е истина, нямам преки наблюдения като човек, занимаващ се с това. Само знаех, че доста строежи останаха на stand by докато не се нормализира (поне за тези строителни предприемачи) пазара и поеме желаната от тях посока. Факт е, че те строят с цел продажби, дори и директни, които до някаква степен биха облекчили клиента.

Киосаки в неговите книжки обясняваше точно схемата с закупуването на вече готови блокчета, като неговата основна цел беше отдаването им под наем. Явно схема, която по се услажда на инвеститори от неговия тип - дългосрочни инвестиции. Искам да стане ясно, че не говорим за наследствени земи, закупени от строителен предприемач, за да строи на тях и да даде като обезщетение 2-3 апартаменти на бившия вече собственик на "апетитното" парче земя и другото или се продава (най-често) или отдава под наем.

Но си прав за това, че обстановката е такава тук и поради този факт, няма начин схемата на Киосаки да заработи добре. Дори никак. Мерси за разяснението. И все пак, някой със сгради / бизнес или жилищни / някак успяват да хванат вълната, баланса още, към това да се правят пари от отдаването под наем.

Виж принципно ако си голям, ще договориш и добри условия и ако нацелиш сегмента, схемата на Кийосаки то голямата схема взимаш дълг и го плащаш с наема, та схемата и тук ще е валидна!
По време на бума така става нещата, обаче стана спекулативен момент взимаш кредити за НИ след 1-2 г продаваш стане ли вече това, значи балона е в последните си фази.

За лонг терм пак е добре, както ти казах влагаш 300к и за 6-7 години при добри условия си ги връщаш това е перфектна схема, от този момент на сетне си на печалба 0 финансиране, а след 15 година вече имаш и подарък от банката - реално излиза, че ти нищо не правиш :) Номера е да се запазят условията и да се подобрят и да можеш да поддържаш номера и във времена на криза. Тогава дохноснтта пада драстично има различни типове инвеситори едни на 4-5% се радват, други 20% и то на година увеличение искат :) Проблема на НИ е че доходността не винаги е добра и се случва повече периоди да е ниска от колкото висока - просто трябва се нормализира а това ще стане като паднат двойно цените.

А брокерчета всяка година викат дъно е и цените ще растат, а то точно обратно :D
 
От: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Реалната цена за продажба в България се определя по следния начин:
1. Собственика (продавача) си наумява (изсмуква от пръстите), с помощта на брокер (на 90%) една цена, която би му се искало да получи;
2. Пускат обяви и чакат. Ако започнат да се обаждат прекалено скоро хора за огледи на имота - вдигат постепенно цената, докато спрат да се обаждат хората или "желаещите" почти секнат и започнат да "мрънкат" много.
Или ако пък в началото няма 1-2 месеца никакви обаждания, то постепенно започват да свалят цената, докато пък започнат обажданията.

Доколко е реална и доколко не е реална продажната цена накрая в даден район, държава или каквото и да е - може да се спори цял век, но е факт, че на всеки един имот в крайна сметка му се намира реалната цена - цената, на която има сделка в крайна сметка.
 
От: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Реалната цена за продажба в България се определя по следния начин:
1. Собственика (продавача) си наумява (изсмуква от пръстите), с помощта на брокер (на 90%) една цена, която би му се искало да получи;
2. Пускат обяви и чакат. Ако започнат да се обаждат прекалено скоро хора за огледи на имота - вдигат постепенно цената, докато спрат да се обаждат хората или "желаещите" почти секнат и започнат да "мрънкат" много.
Или ако пък в началото няма 1-2 месеца никакви обаждания, то постепенно започват да свалят цената, докато пък започнат обажданията.

Доколко е реална и доколко не е реална продажната цена накрая в даден район, държава или каквото и да е - може да се спори цял век, но е факт, че на всеки един имот в крайна сметка му се намира реалната цена - цената, на която има сделка в крайна сметка.

Чудесно описа пазарната цена колега!
 
Wow, мерси много за разяснението. Определено си има тънкости. Но си прав и се ме усетил, че ако такава инвестиция ще се прави, то не ми се ще в криза да увисне. ;) То като цяло всеки бизнес страда в криза, но все паяк говорим за бизнес, който е идея по-стабилен от акции, производство, търговия.
 
От: Re: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Wow, мерси много за разяснението. Определено си има тънкости. Но си прав и се ме усетил, че ако такава инвестиция ще се прави, то не ми се ще в криза да увисне. ;) То като цяло всеки бизнес страда в криза, но все паяк говорим за бизнес, който е идея по-стабилен от акции, производство, търговия.

Номера е да имаш добър бизнес/инвестиции когато е криза :) Ей тогава си проличават инвеситорите/предприемачите :) А вярвай изкуство си е да местиш капитала си от едно в друго място и да правиш пари и дори в най-големите кризи, а в кризи пари се правят адски много - всяка криза дава промяна, а всяка промяна нова възможност, а тя до промяната :) Схаващаш на къде отиват нещеата. Ще ти дам после едно видео да видиш какво ти говоря :)

Не забравяй, че има 5 инвестиционни класа НИ е само един от тях - когато са в криза НИ вадиш на друго място просто пример НИ в БГ се надуха умните инвеистори продадоха 2008 и почнаха да купуат земи земеделски и злато :)
 
Последно редактирано:
Хубава тема.

Сетих се за един казус. Да кажем, че наемите носят доходност от 10%. Ако инвеститорът Гошо може да преценя състоянието на пазара на имоти, той би могъл да реализира допълнителна доходност над тези 10%, идваща от разликата между покупна и продажна цена, нали така? И тук идва въпросът дали ще му е трудно на Гошо да се научи да разбира кога пазарът е на дъното и кога - на върха.
 
Re: От: Re: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Не забравяй, че има 5 инвестиционни класа НИ е само един от тях - когато са в криза НИ вадиш на друго място просто пример НИ в БГ се надуха умните инвеистори продадоха 2008 и почнаха да купуат земи земеделски :)

А това дали мислиш, че е така: economic.bg/news/32399/1/1/Rust-ot-15-na-pazara-na-imoti.html или е поредната шашма на медиите и брокерите. Да ти кажа честно, мен лично ми изглежда предлагането да е поне в пъти повече от търсенето, поне два. По всякакъв начин ще се опитат да ни накарат, обикновените хора дори и инвеститорите, да купуват, но важно е и какво реално е положението. Манипулацията не е нещо, на което трябва да сме подвластни.
 
От: Re: От: Re: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

А това дали мислиш, че е така: economic.bg/news/32399/1/1/Rust-ot-15-na-pazara-na-imoti.html или е поредната шашма на медиите и брокерите. Да ти кажа честно, мен лично ми изглежда предлагането да е поне в пъти повече от търсенето, поне два. По всякакъв начин ще се опитат да ни накарат, обикновените хора дори и инвеститорите, да купуват, но важно е и какво реално е положението. Манипулацията не е нещо, на което трябва да сме подвластни.

Е това са просто крайни сделки без значение, кой има преимущество предлагане или търсене.

Разбира се, че това е поредна схема! Но ако приемем че от ниска база се почва може и % да е голям, но не виждам раздвижване особено с това ниско политическо и икономическо доверие!
 
От: Re: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Хубава тема.

Сетих се за един казус. Да кажем, че наемите носят доходност от 10%. Ако инвеститорът Гошо може да преценя състоянието на пазара на имоти, той би могъл да реализира допълнителна доходност над тези 10%, идваща от разликата между покупна и продажна цена, нали така? И тук идва въпросът дали ще му е трудно на Гошо да се научи да разбира кога пазарът е на дъното и кога - на върха.

Трудно, да не кажа невъзможно е да се прогнозира къде е дъното и върха, може да си убеден, че по скоро ще намери дъно и ще обърне, от колкото да знаеш къде е дъното. Именно като мериш наемите през цената и видиш некъв убит процент ти ясно, че си близко до балона. А 10% доходност си е доста добра работа е да видиш дали 10% са следстиве на спукване на балон и цените се нормализират, може и да паднат или имаш 10% от дъното и те първа може се създава балон - като цяло 10% от вторият вид са за предпочитане :)
 
От: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

За мен целта не е да хванеш дъното или пика, а да имаш ясна идея за каква цена си влязал на пазара, и като си я достигнеш да излезнеш, а не да се лакомиш за още 5-10 процента и да стане накрая да си назад с 20.
 
От: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Има известна разлика в нагласите на различните народи да живеят под наем. В САЩ си живеят и този бизнес е развит и регулиран. В България повече хората предпочитат собствени жилища. Показателно е, че при балона около 2008 наемите си стояха на почти непроменени нива, докато цените на НИ пореха небето.
Съответно за жилищни сгради, като цяло, до момента печалбите на предприемачите и инвеститорите идват строене и препродажби, докато от наем на жилища е по-трудна работата. Затова до някаква степен схемата на Киосаки може да се приеме за неприложима, ама само до някаква.
За цените - много влияят кредитите и там сметката е - колко мога да дам в кеш и колко мога да отделя от дохода. Тоест, като растат заплатите или намаляват цените на кредитите, то цените на НИ се увеличават и обратното. Друг съществен фактор за БГ е ниския данък върху НИ - ако се вдигне ще намалеят колекционерите на празни апартаменти и те ще излязат на пазара - било под наем или за продажба. А, балона от 2008 беше причинен освен от кредитите също от големи инвестиции в НИ от чужбина.
 
От: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Тука има един фактор - 70-годишната баба, която се е окопала в 140-квадрата апартамент и не позволява нито да се продаде, нито да се отдаде под наем, нито дори да се ремонтира. При всички случаи се чака бабата да почине, за да може апартамента да се продаде или въобще нещо да се направи с него, обикновено състоянието му е трагично и се нуждае от ремонт поне за 20 000 лв - дограма, баня, кухня, паркет, стени - всичко е както е било в момента на построяването и нищо не е обновявано от 30 години поне. На запад в такава ситуация - сама възрастна жена останала в голямо жилище сама веднага ще се свърже с брокер за да бъде продаден имота и тя ще се настани в по-малък, който и е по силите да поддържа. Тука няма такова нещо и това спъва всяко развитие. Поне още 20 години ще е така, докато хората с този манталите си заминат по естествен път.

Между другото, чудя се къде по света може да се купи жилище в сграда, която се отдават апартаменти под наем и се управлява от специализирана фирма, а собственикът само си получава наема и съответно си заплаща разходите по поддръжката. Тука няма такова нещо де, ама някъде из Европа ако има такъв вариант, ще е чудесна инвестиция за пасивен доход. Вероятно такова нещо може да се закупи на кредит и после от наема да се изплаща и кредита? За Америка съм чувала - имам познат който се занимава точно с това нещо - купува апартаменти, пуска вътре наематели и от наема му се изплаща и апартамента, само че той си е там и се занимава лично.
 
От: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

rak, АДСИЦи-те са такова нещо, което описваш и в БГ го има модела, но ......
 
Re: От: Как се намира реалната цена на недвижим имот?

rak, АДСИЦи-те са такова нещо, което описваш и в БГ го има модела, но ......

Какво "Но"? Кое пак не му работи тук? :) Някои брокерси агенции и за недвижими имущества не предоставят ли такава опция? Или има купчина глупости докато се наглавят нещата.

И все пак по темата - при кредит не ти изчисляват реалната цена или съдия изпълнителя, колкото и гадно да звучи.
 

Горе