Как се увеличава капитала на фирма без да се издават нови дялове ?

Zdravei60

New Member
Пример: Фирма Х ЕООД има печалба от 20 000 лева за 2017, но собственика иска да прибере само 5000 лева. Какво се случва с останалите 15 000 ? Moгат ли например, да бъдат внесени директно в капитала на дружеството, без да трябва да се записват нови дялове ?
 
Рекапитализарат се 15к, а 5к се разпределят като дивидент.
 
Рекапитализарат се 15к, а 5к се разпределят като дивидент.
Рекапитализират (тоест се прибавят директно към капитала на дружеството, без нуда от издаване на нови дялове ?). Ако се прибавят директно към капитала, тогава какво точно означава "неразпределена печалба" ?
 
Дивидент=разпределена печалба, като сложиш не-то вече си говорим за рекапитализиране.

При печалба не се издават нови дялове, както и при загуба не се отделят - преди да правиш фирма, няма да е зле да ти обясни, някой счетоводител базовите неща.
 
Дивидент=разпределена печалба, като сложиш не-то вече си говорим за рекапитализиране.


Не съм тръгнал да правя каквото и да било, което от една страна е зле, но както и да е. Просто се опитвам да намеря отговори на въпросите, които имам. Един вид се възползвам от съществуването на този форум. Съжалявам за досаждането, но все пак не разбрах точно какво означава "неразпределена печалба" ? Чета по някакви форуми, "Имаме неразпределена печалба от еди коя си година от еди кое си време". Koгато печалбата не се разпредели или поне част от печалбата не се разпредели между собствениците, това не означава ли, че тя отива в капитала на дружеството (както казахте Вие) ? Какво точно е неразпределената печалба ?
 

Горе