Квартален Рибен магазин

Само в ХЕИ и БАБХ могат да ти дадат детайлен лист с изисквания. Тук може да получиш общо насоки, както и бизнес насоки. И добре си се ориентирал, ако в квартала нямаш голяма конкуренция. Нямам голямо доверие на големите магазини, не че съм голям фен на рибата, харесвам само цацата, пушената сьомга и риба тон - и то в салата. :) Абе бе съм рибояд като цяло.

Но за твой късмет много са. Като супер много се отварят да си правят риба топлите месеци. Ако нещо може да сме полезни, ние сме тук насреща. Според мен ще има хора, които ще вземат участие. Надявам се и @НАССР системи да вземе участие, пуска от време на време доста полезни информативни теми в тази насока - храни.
 
Blinky благодаря за отговора :) Сега ще дам малко повече информация за това което мисля да направя. Магазинчето за риба не е точно квартално, защото се намира в едно село до Плевен, но това село е на 5км от града и е с население около 1700 човека. Това което е важно, че е на главната улица и всички, които влизат и излизат от Плевен ще минават покрай него. Аз естетвено ще си направя бизнес план. Мен по-скоро ме интересува какви ще са изискванията за рибният магазин. Площа не е много голяма. Засега плана е само моите родители да работят там и да се започне с малък асортимент от риба и да се разрастне постепенно :)
 
Супер звучи. Значи вече сте си преценили трафика, който ще минава от там всеки ден, като това няма да е крайния и окончателен, имайки предвид, че с времето ще става по-известен магазина, както и ще го засилите с някакви реклами в областта - дори и дигитално. За разрешителни, вече не съм толкова запознат аз лично. ;)
 
Здравейте! Имам идея да отворя квартален рибен магазин. Някой може ли да ме насочи какви изисквания трябва да покрия ?
Здравейте, за да регистрирате рибен магазин е необходимо:
1. Да имате регистрирана фирма;
2. Да намерите помещение, което да е със статут по ЗУТ (Закон за устройство на територията) на магазин, бърза закуска и др. Задължително е да има такъв документ от 09.06.2020г., съобразно изискванията на новия Закон за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г.
3. Да се разработи комплект документи за безопасност на храните (НАССР система, система за самоконтрол, мониторингова програма, контролни карти и чек листи).
4. Да се подадат документи в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта. В страната има 28-ОДБХ-та в големите градове, те са под контролна на БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните).
Документите, които трябва да се подадат са:
- Заявление и списък с групи храни (образци на БАБХ);
- Документ за статута на помещението по ЗУТ;
- Договор за наем или документ за собственост.
- Документ за платена държавна такса.
След подаване на документите до 14-тия календарни дни може да започнете работа. Проверката от инспектори от ОДБХ е до 30-тия ден, т.е може да започнете и преди проверката, съобразно новия Закон за храните.
За работно време подавате в общината по местонахождение на обекта заявление (по образец), копие от удостоверението за регистрация от ОДБХ, копие от договора занаем и документа за регистрация на фиксалното устройство на касовия апарат.
Ако имате наети работници трябва да се направи разработка и по трудова медицина.

Изисквания относно материално-техническата база:

Необходими са следните помещения и условия:

- Сладова площ, оборудвана с хладилни съоръжения;
- Работна площ с обособена подговтителна площ с двойна мивка (един кран с две корита), хладилни съоръжения- среднотемпературни и нискотемпературни, витрини, щанд за продажба, везни и дребен работен инвентар.
- Кът за термична обработка (само ако приготвяте риба за консумация), оборудвана с мивка, скара, фритюрник, аспиратор или вентилационна система.
- Площ за преобличане, оборудвана със закачалки или гардероб;
- Тоалетна за персонала.

Това са основните изисквания, надявам се, че съм Ви била полезна. За повече информация пишете на имейл [email protected] или се обадете на телефон 0988 357 062- В. Бойчева, всеки работен ден от 09.00 часа до 19.00 часа.
 
Ами дано хората живущи в квартала да имат навика да купуват риба.
според мен масово се купува риба от големите вериги, и то 1 път седмично да кажем.
Аз лично се старая да ям 2 пъти в седмицата риба, нокато цяло е 1 път.
Ти само сурова ли мислиш да предлагаш, или и готвена? Ако предлагаш готвена определено ще имаш повече клиентела
 
Действай си. Това е добра идея. Проучи си конкуренцията и виж какви нужди имат хората. Не действай много много на интуиция и предположения. Работи все повече с реални аргуманети и проверени факти. За разрешителните, вече писаха по-горе, едва ли някой тук ще ти даде повече насока от служители на съответните агенции и институции, така че почваш да звъниш, пишеш и най-вече посещаваш, за да да ти дадат информация.

Лятото ще върви рибата за ската, цацата определено, залатената може би, но хората далече от морето, сигурно ще искат морска риба, речната ясно. Екзотичните са винаги на риск, но пък ако имаш график кога ще получаваш зарган, чернокоп, акула, сафрит, калкан, попчета......

Но определено с времето ще успетих тези тенденции и ще можеш по-прецизно да зареждаш. ;)
 
Предлагам магазинът да работи само 2-3 дни преди и на Никулден, за да е на някаква печалба.
 

Горе