Китай отчете 300 милиона регистрирани потребители св микроблогове

Blinky

Owner
Китай има повече от 300 милиона регистрирани microbloggers, заявиха държавните медии в понеделник, като това била една от най-бързо растящите групи от потребители в интернет. От своя страна правителството обеща да контролира това, като се знае, че там са забранени много уждестрани сайтове, включително има и силна филтрация на търсачката Google.


Страната има най-много интернет потребители в света. С нейните 485 милиона, според официалната статистика на агенция Синхуа.


Властите са изправени пред предизвикателството да създадат на "цивилизована онлайн среда", върху социалните медийни платформи, като например най-популярните: Twitter-Weibo микроблогинг сайт Sina Corp, сподели заместник-ръководителят на държавната информационна служба на Съвета, Qian Xiaoqian.


Пекин многократно е критикувана microblog-овете заради безотговорното разпространение на това, което наричат "неоснователни слухове".
Microblog-овете позволяват на потребителите да публикуват и изразят свойте мнение. Примерно както е при Twitter - максимум от 140 китайски йероглифи, което реално може да се разбира и разпространява от редица последователи. Това от своя страна прави цензурата много по-труден процес, който изисква повече ресурси за следене и потушаване на "слуховете". Преди време китайските органи по регулиране се сблъскаха с такъв тип мнения - невярни и разпространяващи се бързо.



Sina и други китайски оператори за микроблогинг вече разполагат с техници и софтуери за следене на съдържанието и премахване на коментари, считани за неприемливи - особено тези за протести, официални скандали и партийни лидерски пропаганди.


Интернет Центъра в Китай по Информационни Комуникации беше казал по-рано, че броят на китайските потребители, регистрирани в сайтове, като инфо портали и други интернет общности, достигна 195 милиона до края на юни, повече от трикратното увеличение на броя им в края на 2010 г..

Новината е от news.yahoo.com. :)
 

Горе